Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
P

Princ

Гостин
Се оправи изгледа, внатрешен проблем на телекоњ.

S

Sheldon Cooper

Гостин
Имав проблеми со интернетот - не ми отвараше страни од прва, ама им се пожалив денес и ми jа ресетираа линиjата, добро е сега.

G@rfielD

Модератор
Член од
10 февруари 2007
Мислења
10.751
Поени од реакции
9.786
Имам проблем со модемот... Имам speedtouch модем, кој на секој пола саат (од прилика) се гасне самиот. Си сурфам на нет, и одеднаш не можам да сурфам, а стои долу дека сум конектиран. После 20 секунди, се слуша звук од модемот (истиот звук што го испушта копчето кога го гаснам или го палам модемот) и се гасне, односно се рестартира, и се губи конекцијата. Што би можело да е? Цркнат е модемот, напојувањето? :toe:

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Имам проблем со модемот... Имам speedtouch модем, кој на секој пола саат (од прилика) се гасне самиот. Си сурфам на нет, и одеднаш не можам да сурфам, а стои долу дека сум конектиран. После 20 секунди, се слуша звук од модемот (истиот звук што го испушта копчето кога го гаснам или го палам модемот) и се гасне, односно се рестартира, и се губи конекцијата. Што би можело да е? Цркнат е модемот, напојувањето? :toe:
Имаш друг модем? Ако имаш замени го и провери. Од кога ти правивака, пробај изгаси го остави го 2-3 минути и запали го повторно, да не имало некој спој во тој момент, или постојано ти се случува?

G@rfielD

Модератор
Член од
10 февруари 2007
Мислења
10.751
Поени од реакции
9.786
Имаш друг модем? Ако имаш замени го и провери. Од кога ти правивака, пробај изгаси го остави го 2-3 минути и запали го повторно, да не имало некој спој во тој момент, или постојано ти се случува?
Немам друг модем. Од вчера ми прави вака... :\ Некогаш на саат време, некогаш на пола саат, некогаш на два саати... зависи. Не верувам дека ако го исклучам 5 минути ќе се среди, али ќе пробам.

P

Princ

Гостин
И мене тој проблем ми го правеше пред некое време доста често. Онака, баш се рестартираше.
Што мислам дека помогна за да престане со тоа:
1. Ако имаш администраторски пристап до рутерот (си го хакирал, не знам таму што, да не кажуваме јавно такви работи) и си вклучил Dynamic DNS, исклучи го тоа.
2. Исклучи ја заштитата на бежичната конекција. Види дали ќе престане. Ако престане, вклучи ја заштитата. Ако продолжи пак да се рестартира, смени го типот на заштита, како беше она WEP...
Едното од овие може да ти прави проблем. Е сега, постои и трета опција, напонот на ел. енергија.

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Јави се во т-хоум, да ти донесат нов. И мене истото ми го правеше, со истиот рутер. Се заебал рутерот...

Член од
2 јуни 2009
Мислења
22
Поени од реакции
1
Ako si imal vakov problem od pocetok, proveri go naponot (oddalecenost od transformator). Ako ti e problem od skoro, crknat e. Javi se da go smenat.

G@rfielD

Модератор
Член од
10 февруари 2007
Мислења
10.751
Поени од реакции
9.786
И мене тој проблем ми го правеше пред некое време доста често. Онака, баш се рестартираше.
Што мислам дека помогна за да престане со тоа:
1. Ако имаш администраторски пристап до рутерот (си го хакирал, не знам таму што, да не кажуваме јавно такви работи) и си вклучил Dynamic DNS, исклучи го тоа.
2. Исклучи ја заштитата на бежичната конекција. Види дали ќе престане. Ако престане, вклучи ја заштитата. Ако продолжи пак да се рестартира, смени го типот на заштита, како беше она WEP...
Едното од овие може да ти прави проблем. Е сега, постои и трета опција, напонот на ел. енергија.
Првото немам појма што значи. :) Второво, ќе пробам... Ако нејќе ни после тоа, им се јавувам да ми го сменат модемов како што рече Иван.

Член од
2 јуни 2009
Мислења
22
Поени од реакции
1
Јас знам дека доколку должината на тој кабел е над 10 метри, тогаш се јавуват проблеми како често "паѓање" на интернетот при ѕвонење на телефонот... Најдобро би било да се јавиш на 0800 12345 па тие да преземат соодветни мерки.
Nema nikakva vrska ova. A od telekom do doma kolku ti e daleku, 2km.??? Kaj mene e preku 50m. + naddavan e kabelot i dosega ne "mrdnal" ni ednas netot. Cesto padjanje pri dzvonenje na telefonot moze da bide samo od nepravilna instalacija. Ne sekoj tel. aparat pravi vakov problem, ima aparati koi sto imaat filtri so ne go kocat DSL signalot.

Borce Volkovo

Переднија
Член од
6 јули 2009
Мислења
83
Поени од реакции
1
ставив интернет од адсл и кога ке ми зацвони телефонот ми пања нет има ли чаре за тоа

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Тоа се случува обично поради лоша инсталација најубаво провери на телефоните на за поддршка 0800 12345

Borce Volkovo

Переднија
Член од
6 јули 2009
Мислења
83
Поени од реакции
1
еј па мене мислам дека така ми е споено ај баш ке проверам

Kajgana Shop

На врв Bottom