Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување

Bla4KRa1n

АДМИН
Член од
19 ноември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Сакам да го земам овој пакет . Пишува брзина на пристап 8 мегабити. Прашањето ми е дали интернетот ќе ми биде брз 8 мегабити без разлика ако моментално ми работат 2 ресивери за телевизија ? Или во тој случај ќе се намали брзината на интернет ?
Да исто ќе ти биде, но кога ќе пуштиш некој HD канал ќе има 1-2 MB/S намалување, но не се приметува. :)

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.111
Поени од реакции
9.051
Ок сега гледам на speedtest.net вади 8.20Mbps download без уклучен ресивер. Со еден уклучен 7,97Mbps, со втор уклучен ТВ ресивер добивам нешто под 6Mbps. Вкупно пуштен сообраќај кај мене е 12Mbps за се комплет.

Нема уклучување ТВ кога ке сакам да симнам нешто, сега ќе им спроведам рестрикција по дома :D

Q

qazwsxedc

Гостин
некој ако може,да ми каже како да ставам превод на некои програми на макс тв???

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.111
Поени од реакции
9.051
На далечинското одбери Options, потоа листај со стрелките на десно додека не дојдеш до табот со преводи, и потоа избери јазик и стисни OK.

Не сите програми имаат превод.

Плавиот^

London is blue!
Член од
3 октомври 2011
Мислења
930
Поени од реакции
1.462
На далечинското одбери Options, потоа листај со стрелките на десно додека не дојдеш до табот со преводи, и потоа избери јазик и стисни OK.

Не сите програми имаат превод.
Има посебно копче. Последниот ред 3тото, со цртки е. Има опции за аудио-јазик и за превод.

Член од
8 септември 2011
Мислења
100
Поени од реакции
17
Значи луѓе вака иде, кај мене сеа за сеа имам пуштено 12288 со 768 спид, е сеа без пуштени ресивери интернетот оди 10.5, само со главен ресивер на ХД канал се намалува за 6МБ, односно 4.50, а со двата ресивера на ХД канали иде 2.50. Незнам дали е вака кај вас, ако може некој член како VoniVaraS што се разбира да пише дали е ова у ред, или треба да им се јавувам таму. Инаку уште не сум префрлен на новиот пакет, а имам 3 Макс Старт.

Член од
1 јули 2010
Мислења
138
Поени од реакции
22
Се префрлив на три макс старт и имам 8 mb брзина ама кога симнувам нешто сликата на теливизија ми сецка,тоа нормално е или да се јавувам да го направат.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Се префрлив на три макс старт и имам 8 mb брзина ама кога симнувам нешто сликата на теливизија ми сецка,тоа нормално е или да се јавувам да го направат.
Не ќе да е нормално, во некои случаи брзината на интернетот се намалува со вклучен(и) ресивер(и), а за обратното досега не сум слушнал. Јави се во техничка подршка, па види што ќе ти кажат тие.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.111
Поени од реакции
9.051
Телевизијата има предност пред интернет брзината. Не е нормално.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Сигурно од кога АЕК забрани автомацко
EWWWWWWWWW DUDE, GROSS.
Aха, значи телефон нема чепкајне така? ќе треба нахнадно да си купам сам
I'M GONNA PUKE

Да ве прашам, дали има некој што мигрирал/планира да мигрира на послаб пакет? Пример, 3 max comfort у 3 max start?
Ваљда нема да треба да се кољам таму? + за 1 месец ми завршува договорот и онака.

Член од
14 август 2010
Мислења
812
Поени од реакции
526
abe prasav nekolku pati nikoj ne mi odgovori? kako da vidam kolku mi e pustena brzina preku dsl? pomos malku ovo ono kaj treba da kliknam so da pisam ....:)?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Гледам пред малце во рутер MaxDSLAM data rate рипна на 8Mbps, ама на спидтест е околу 6Mbps. Изгледа дека малку по малку ни пуштаат :pos:

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.111
Поени од реакции
9.051
abe prasav nekolku pati nikoj ne mi odgovori? kako da vidam kolku mi e pustena brzina preku dsl? pomos malku ovo ono kaj treba da kliknam so da pisam ....:)?
Во IE/Firefox/Chrome пиши 192.168.178.1

Потоа внеси password ако ти бара (пробај со: admin; AVM; 1234; 12345), ако ниеден од овие не одговара, исклучи го од струја модемот неколку мин (десетина) и повторно уклучи го адаптерот во струја и ќе можеш да го ресетираш рутерот со фабричките сетирања со тоа и ќе го тргне иницијалниот password за пристап кон рутерот. Оваа постапка функционираше кај мене на Speedport W503V, ќе оставам на некој поискусен да објасни долку има полесна процедура :)

Од кога ќе влезеш во рутерот, иди на Advanced Options > Internet > DSL и таму имаш се.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Во IE/Firefox/Chrome пиши 192.168.178.1

Потоа внеси password ако ти бара (пробај со: admin; AVM; 1234; 12345), ако ниеден од овие не одговара, исклучи го од струја модемот неколку мин (десетина) и повторно уклучи го адаптерот во струја и ќе можеш да го ресетираш рутерот со фабричките сетирања со тоа и ќе го тргне иницијалниот password за пристап кон рутерот. Оваа постапка функционираше кај мене на Speedport W503V, ќе оставам на некој поискусен да објасни долку има полесна процедура :)

Од кога ќе влезеш во рутерот, иди на Advanced Options > Internet > DSL и таму имаш се.
Може наместо 192.168.178.1 да пише едноставно speedport.ip, а за пасворд нели сам ставаш пасворд првиот пат?

Член од
23 ноември 2011
Мислења
108
Поени од реакции
14
„Македонски Телеком“ објави објави пад на консолидираната нето добивка на нивото од 761,4 милиони денари (12,4 милиони евра) во првото тромесечје од годинава, наспроти износот од 1,38 милијарди денари во истиот период лани.
Приходите од продажба бележат пад од 12 отсто во првиот квартал до износот од 3,36 милијарди денари, додека оперативната добивка падна до нивото од 700,3 милиони денари од претходните 1,3 милијарди денари.
Телекомот бележи и раст на оперативните расходи од 5 отсто и тоа од 2,56 милијарди денари во првиот квартал лани на 2,71 милијарди денари годинава.
По сегменти, Телекомот вели дека има намален број на корисници во фиксната телефонија за 9,1 отсто во споредба со истиот квартал лани и дека сега корисничката база во фиксната телефонија на крајот од март изнесува 302 илјади претплатници, а, исто така, се вели и дека има и пад кај појдовниот сообраќај од 13,8 отсто до нивото од 187,71 милиони минути во првиот квартал до годинава. Телекомот, сепак, вели дека ја одржал водечката позиција на пазарот со удел од 75 отсто фиксната телефонија, што претставува интерна проценка на компанијата и со удел од 56 отсто на пазарот на широкопојасен интернет.
Од друга страна, на Телекомот добро му оди кога станува збор за дигиталната телевизија преку интернет протокол каде што е забележан раст од 7,4 отсто на приходите. Растот кај бројот на корисниците е уште поголем кога станува збор за IPTV и тој на крајот на март изнесуваше 26,6 отсто во споредба со крајот на март 2011 и во бројки тој изнесува 42 илјади претплатници.
Компанијата бележи пад на приходите и во мобилната телефонија, а како причина за ова е наведена интензивираната конкуренција. Падот на приходите во овој сегмент најмногу се должи на намалувањето на приходите од говорните малопродажни услуги, главно како резултат на намалената претплатничка база која на крајот на март изнесуваше 1,229 милиони претплатници. Пад бележи и просечниот приход по корисник и тоа за 11,9 отсто. Компанијата додава и дека ја има и водечката позиција во мобилниот интернет, како сегмент, кој е во фокусот на Телекомот и додава оти „Т-Мобиле Македонија,“ компанијата која се занимава со мобилни комуникации во рамките на групацијата, ја одржа водечката позиција на пазарот со удел од 49,9 отсто, што повторно, претставува интерна проценка.
линк

Kajgana Shop

На врв Bottom