Телекабел интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Ми се има десено во последниве 2 недели едно 4-5 пати да снема интернет рано наутро и тоа како успева да се погоди се во исто време? 03:00 сабајле...

Член од
16 јуни 2010
Мислења
37
Поени од реакции
7
Јаневски брат, џабе се нервираш, нетот нема да се оправи, треба некој со памет да го направи тоа, а фирма без школо неможе да го направи тоа. Boomerang и кај мене така неколку вечери по ред во исто време снемуваше интернет. па да речеме дека работеле нешто или им украле кабел, што е честа појава. Немој да се заебеш да си се јавувал да викаш екипа да ти дојде, за да ти провери сигнал, кај мене веќе доаѓаат 3 недели, ваљда по пат се, па после од кај мене ќе идат кај тебе :)
Бидиков, да збориме реално, нема шанси да имаш ти "обичен" интернет од телекабел, сигурно нешо плус ти е пуштено, некој "посебен" пакет, што никаде го нема, бидејќи брзините ти се плафон. Тоа брзо ќе се среди, колкав временски период е тоа, да не е 2-3 месеци?
Сега телекабел направиле update на опремата. Претходно кога имаш висок пинг ти викаат да го оладип модемот, за да ти се среди, а сега, ладел , не ладел исто ти се фаќа тапа нет.
И информација од прва рака; Т-Home немале никаков проблем со нетот, изминативе неколку месеци

Член од
20 октомври 2009
Мислења
34
Поени од реакции
4
@Јаневски
Бате нема потреба да ни даваш докази, верувај дека знаеме како ти е. И техничка и екипи никој нема да ти стигне. А доколку воопшто не се замараш, нема ама баш НИКОГАШ да ти го средат.
Дирекно в канцеларија оди и не се срами таму тонот да го повишиш за едно +20 децибели.
Исто искуство како тебе и исти проблеми од друг крај на градот имаме. Еден месец ваму е проблемот, нареден таму, трет во трет регион. Проблемите крај немаат.

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Ми се има десено во последниве 2 недели едно 4-5 пати да снема интернет рано наутро и тоа како успева да се погоди се во исто време? 03:00 сабајле...
Ако приметеше, имаше неколку најавени прекини и на серверите на кајгана - одредени промени беа во тек ...

Јаневски брат, џабе се нервираш, нетот нема да се оправи, треба некој со памет да го направи тоа, а фирма без школо неможе да го направи тоа. Boomerang и кај мене така неколку вечери по ред во исто време снемуваше интернет. па да речеме дека работеле нешто или им украле кабел, што е честа појава. Немој да се заебеш да си се јавувал да викаш екипа да ти дојде, за да ти провери сигнал, кај мене веќе доаѓаат 3 недели, ваљда по пат се, па после од кај мене ќе идат кај тебе :)
Бидиков, да збориме реално, нема шанси да имаш ти "обичен" интернет од телекабел, сигурно нешо плус ти е пуштено, некој "посебен" пакет, што никаде го нема, бидејќи брзините ти се плафон. Тоа брзо ќе се среди, колкав временски период е тоа, да не е 2-3 месеци?
Сега телекабел направиле update на опремата. Претходно кога имаш висок пинг ти викаат да го оладип модемот, за да ти се среди, а сега, ладел , не ладел исто ти се фаќа тапа нет.
И информација од прва рака; Т-Home немале никаков проблем со нетот, изминативе неколку месеци
Мојата Моторола 5101 има најстандарден пакет, со неа работам 99% од времето и истата ме служи одлично - тестовите (со плафон брзина) се некогаш правени од една нова технологија на кабелски интернет која треба да биде наскоро во промет, но истата поради нејзината огромна пропусност е многу практична за тестирање на оптеретеност на УБР уредите и со тоа на расположливиот капацитет на мрежата ...

Од друга страна, те молам овакви изјави за МТ да недаваш од „многу сигурни извори“ бидејќи истите се ноторна лага - најмалце 5% од корисниците на АДСЛ пријавиле чудни проблеми со латенција и проблеми со отварање сајтови изминативе 7 дена (посебно вчера и денеска), а денеска во 4 наврати (или вкупно 17 мин) имаше прекин на БГП сесии на МТ кон своите upstream провајдери ... (неотел имаше 2 испади, Оне - 1, Кејблтел - 4, ТК - 2) ... лошата работа во овие испади е фактот што поврзувањето межу провајдерите 2/3 зависи од МТ и оттука кога МТ има и краткотрајни проблеми останатите ги чуствуваат последиците и по неколку саати потоа ...

BrainTeaser: Како покрај сите тие:

- работи, секаде се добива ама баш иста слика со брзина и каснење? Нели тоа асоцира на централизиран проблем, со заедничка шема на однесување која што е распространета низ цело Скопје? Центарот на мрежата е - Телекабел, таму се ресурсите и правилата за распределба на соодветните ресурси - дали ќе има нет и ако има каков ќе биде тој.
Кога ми треба интернет, сакам да имам интернет безразлика што е ден надвор и сонцето свети, сонцето светеше и пред 2010 година па имав тогаш добар интернет преку Телекабел.

Муабетов на оваа тема ми сQRчи, идам да си земам сладолед и да си бркам работа, што сака нека се прави со интернетов ќе видиме за некој месец дали што и како ќе биде.
Поздрав :helou:
Јаневски, дел од твоите анализи имааат логика, дел по дефиниција ти се погрешни односно поради грешна претпоставка донесуваш погрешни одговори - мојот одговор за сигналите беше општо кажан, а ти си дозволи да коментираш ниво на сигнали без да имаш точна информација (и најлошо од се е фактот што сигналите не се идеални како што ти ги прокоментира - да нема варијации што е добро како показател)...

Од друга страна - твојата претпоставка дека имаме „централизиран проблем“ се коси со фактот што релано ти од ченто до централата на ТК поминуваш помалце нодови т.е имаш пократка патека (што јасно се гледа од разликата на трејсовите) а јас имам подобри карактеристики на пакетот ... од друга страна ти велиш дека со инсталацијата е се во ред, но дали си пробал да размислиш што може да направи на пример дивиот приклучок на комшијата една куќа пред тебе на истата магистрала ???

Разлики во перфомансите во одреден период на денот се можни, а и проблеми со uptream провајдерите се исто така можни (имено во еден твој трејс и се гледа тој проблем кога пакетите од неотел пак се враќаат кај ТК па повторно одат кон неотел) и тогаш ТК нема многу опции за да направи нешто - пример денеска цели 17 минути линковите на МТ БЕА нестабилни (јас ова можам да го потврдам бидеќи за разлика од вас гледам БГП рути)...

Значи да не стане темава бојно поле, продолжете ја разумно дискусијата - и те молам нареден пат пожелно е овие анализи прописно да ги заштитиш од непотребни лични податоци ...

Член од
16 јуни 2010
Мислења
37
Поени од реакции
7
Ако приметеше, имаше неколку најавени прекини и на серверите на кајгана - одредени промени беа во тек ...

Тоа некој не известил како корисници или мора да претпоставиме од која причина нема нет секој ден во исто време? И мојата нова моторола со 3 месеци гаранција, пошо е нова треба да ме служи 100%, пошо е 21 век, али она кутрата само 50% може, над тоа нејќе да чуе. Гледам нешто бројки си пишал од сите оператори, кој има проблем, кој нема, кога имал, немал и слично, башка тврдиш дека ми давале лажни информации за T-Home, но не навлегувам дали ти се точни информациите на тебе или не. Муабетот е, дали имаш некоја точна информација, кога Телекабел ќе ги средат проблемите, доколку имаш, слободно пиши ја, за да не им досаѓаме на луѓето во Телекабел.

Шеј Лонг

Koristam kirilica.
Член од
16 јуни 2010
Мислења
1.987
Поени од реакции
1.611

Да неможе човек да се испуца на раат сабајлечки...
@ Да не има некоја фора да го намалам пингов зашо тоа ми треба за CSS?

Член од
2 јуни 2006
Мислења
86
Поени од реакции
1

Добро, ќе ми објасни ли некој како може со оваа брзина ниту еден торент (без оглед колку сидери има) да нејќе да се симнува со повеќе од 2 kb/s? Ужас

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693

Тоа некој не известил како корисници или мора да претпоставиме од која причина нема нет секој ден во исто време? И мојата нова моторола со 3 месеци гаранција, пошо е нова треба да ме служи 100%, пошо е 21 век, али она кутрата само 50% може, над тоа нејќе да чуе. Гледам нешто бројки си пишал од сите оператори, кој има проблем, кој нема, кога имал, немал и слично, башка тврдиш дека ми давале лажни информации за T-Home, но не навлегувам дали ти се точни информациите на тебе или не. Муабетот е, дали имаш некоја точна информација, кога Телекабел ќе ги средат проблемите, доколку имаш, слободно пиши ја, за да не им досаѓаме на луѓето во Телекабел.
На ИНФО каналот имаше информација дека ќе има прекини - нели затоа и има ИНФО канал операторот ...

За точна информција кога ќе се средат проблемите - кога ќе имам ќе ја споделам засега можам да кажам дека се работи на тоа и кога сите услови ќе се исполнат повторно ќе биде се како треба ...

За тоа дали се точни или не моите податоци само ќе ти кажам проучи што е BGP и многу ќе ти стане јасно ...

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.948
Поени од реакции
1.500
Јаневски, дел од твоите анализи имааат логика, дел по дефиниција ти се погрешни односно поради грешна претпоставка донесуваш погрешни одговори - мојот одговор за сигналите беше општо кажан, а ти си дозволи да коментираш ниво на сигнали без да имаш точна информација (и најлошо од се е фактот што сигналите не се идеални како што ти ги прокоментира - да нема варијации што е добро како показател)...
Бидиков, моите анализи се соодветно аргументирани, тие се математички издржани и логички точни, и самиот верувам дека го знаеш тоа.

Знам дека има и подобар сигнал од оној кај мене, знам дека не е идеален но е доволен штом со тој сигнал се остваруваат [понекогаш како на пример ноќе во ниедно време кога има помалку активни корисници] и 4,(нешто)ms до гејтвеј со 8Mbps, а со оглед на тоа што сигналот е константен заклучокот е дека сигналот е релативно океј тоест доволен, стабилен е и не е проблемот до него, патем и самиот го потврди тоа. Штом не е пробемот до сигналот муабетот со дивите приклучоци и сите останати „работи“ што ги спомуваше не држи вода и точка.

Од друга страна - твојата претпоставка дека имаме „централизиран проблем“ се коси со фактот што релано ти од ченто до централата на ТК поминуваш помалце нодови т.е имаш пократка патека (што јасно се гледа од разликата на трејсовите) а јас имам подобри карактеристики на пакетот ... од друга страна ти велиш дека со инсталацијата е се во ред, но дали си пробал да размислиш што може да направи на пример дивиот приклучок на комшијата една куќа пред тебе на истата магистрала ???
Дека проблемот е до Телекабел не е претпоставка туку докажан факт [читај пак претходните постови]. Пасивата на Телекабел во глобала е во доволно добра состојба за да испорача скоро се што е потребно, проблемот е дали централата има ресурси и каков локален QoS спроведува?

Понатаму, кажи ми знаеш ли колку мала е веројатноста да добиеш иста ситуација на каснење и брзина во преносот на информации кај илјадници корисници на различни реони, и сето тоа да зависи од она што го велиш: диви приклучоци на комшии, топлина, космички зрачења и уште био пирамиди да спомнеше? Шансата за сите овие различни „рандом“ фактори да креираат ист ефект на сосема различни места во широко географско подрачје е многу помала од шансата јас да добијам на бинго. Поголема шанса има да видиш на улица дуносаурус од ова сето да се случи паралелно предизвикано од факторите што ти ги споменуваш и се обидуваш да ја префрлиш вината на нив.

PS: Не е моја работа да се справувам со диви приклучоци [сепак разјаснивме дека не се работи за тоа во случајов], си има Телекабел а доколку не можат тие да интервенираат си има полиција.

Разлики во перфомансите во одреден период на денот се можни, а и проблеми со uptream провајдерите се исто така можни (имено во еден твој трејс и се гледа тој проблем кога пакетите од неотел пак се враќаат кај ТК па повторно одат кон неотел) и тогаш ТК нема многу опции за да направи нешто - пример денеска цели 17 минути линковите на МТ БЕА нестабилни (јас ова можам да го потврдам бидеќи за разлика од вас гледам БГП рути)...
Разлики се можни, но разлики кои што ќе ти скратат петнаесет шеснаестини од услугата се неприфатливи. Прочитај назад пак во постовите, проблемот, трафик шејпингот, се појавува уште во самата внатрешна мрежа на Телекабел! Што ми зборуваш за надвор? Нема да добијам епилептичен напад и потоа да паднам во депресија ако речеш Border Gateway Protocol.

Значи да не стане темава бојно поле, продолжете ја разумно дискусијата - и те молам нареден пат пожелно е овие анализи прописно да ги заштитиш од непотребни лични податоци ...
Штом ми се обраќаш на мене и за тоа ајде ќе ти одговорам:
1. За војна се потребни секогаш најмалку две страни.
Кој прв нападна кого и со кој аргумент се сеќаваш, нели?
2. Мојата дискусија е сосем разумна и аргументирана, не пости парче ирационалност и лага во коментарите, единствено нешто што сакам е да имам добар интернет како што имав.
3. Reality Check: Какви лични податоци? Сигналите? Да не наведов каде живееш или слично, за разлика од тебе:
Јаневски, сите 3 анализи ги правиш од иста почетна точка (кај тебе дома) во Ченто каде што реално мрежата е послаба ...
Кога веќе ме обвинуваш за бојните полиња:
Корисниците ќе кажуваат каков интернет имаат тоа им е слобода на говор, а доколку таа слобода смета:
Бриши, банирај, заклучи тема - решен проблем. :locked: Крај.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.689
Поени од реакции
34.202
2 дена сум веќе на Телекабел, и сум задоволен. 950 даунлоад е за мене рај. :)

Fak

Член од
30 октомври 2009
Мислења
72
Поени од реакции
1
Има некој начин да ми се среди интернетов без да се убацам со калашников у телекабел?На секој speed test имав download од 4 mb а треба да имам 8 според пакетот ама реков ај ке го средат проблемот.Поминаа месеци за сеа да ми падне на 2 мб и од торрент со 100 сидери и 0 личери да симиња со 10 кб/с. WTF??!?!?!?!?!?!

Член од
20 октомври 2009
Мислења
34
Поени од реакции
4
2 дена сум веќе на Телекабел, и сум задоволен. 950 даунлоад е за мене рај. :)
Радувај се додека можеш, барем 1 месец да имаш убав интернет ќе бидеш среќен. И ние се радувавме како тебе.
Но бидејќи договорот што се прави со нив е безвреден и нема никакви гаранции за интернетот ќе ти излезат секакви проблеми и нема никој да се замара да ти ги среди.
Од 950 download ќе симнуваш со 25.

Според теоријата на заговор овде што се врти од некои да не именувам, ќе ти се приклучат изгледа многу диви корисници и наводно заради тоа ќе ти биде тапа нетот.
После ќе се дереш по телефон на техничка и они ќе ти речат кај тебе е проблемот и тоа на нов модем :kesa:

hotmail

GiO
Член од
1 февруари 2008
Мислења
1.333
Поени од реакции
426
Ma begajte od telekabel, nemat veze od ova rabota. Samo da vi kazam deka 3 meseci sum na ovoj glup internet tolku kolku sto imam plateno od napred, i da vi kazam deka nikogas ama bas nikogas ne uspeav da si docekam da ripne netot na barem 4mb, ne 8 kolku sto lazat. Konstanto kaj mene e 0.25 moze nekogas da ripne do 2, no toa e za kratko vreme, moze 2-3 min.

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Јас одгоарам на повеќе луѓе секој од вас поединечно го сваќа лично - дискусија како глув и слеп излегува ова ...

За последен пат - дисктирајте само ако знаете што дискутирате ... овде највеќе кукате иако ако погледнете по другиве теми изминатиов период ништо поубаво не поминуваат ни корисниците на другите провајдери (видете во соодветните теми)...

Значи разбирам коментирање на спид тест - ама овакви лоши теории на заговор не се од корист на никој ... едните плачат, другиве ми постираат одлични резултати, третиве им кобат на вторите за да им стане како на првиве, работава ќе искочи „македонски интернет синдром“ ...

Бидејќи нејќете да чуете ниедно објаснување, понатаму ќе ве оставам сами да си дискутирате, а се што ќе сметам дека не му е место тука како администратор на форумов ќе го санкционирам ...
Јас тука дискутирав за да Ви помогнам да се разрешат проблемите, но вие мислите дека сум тука да ве разубедувам ... чим така мислите - нема што да дискутираме па вие комотно продолжете да „анализирате стручно“ за нешто сто не го познавате ни 5% ...

Се читаме во дискусијава во некое одобро време кога ќе бидете дораснати да дискутирате ...

Kajgana Shop

На врв Bottom