"Тајната" на водата

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
:helou: Секоја чест одлична информација:smir:

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Навистина сум фациниран од напишаното , доста интерени податоци :back:

don PASCAL

Tne last Don Protected By the Mafia..
Член од
2 октомври 2007
Мислења
647
Поени од реакции
19
секоја ЧЕСТ Трну

Член од
23 јуни 2007
Мислења
134
Поени од реакции
8
...основното правило на хомеопатијата е-колку е послаб растворот толку е посилен неговиот ефект...​

резултатите од овој експеримент првично ги потврдиле неколку европски лабаратории..сепак подоцна истите(иако и ден денес голем број лабаратории ги потврдуваат) беа отфрлени од научната јавност...

дали ова значи дека со што повеќе вода го мешам виното тоа поише ќе ме начука?
quote]

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Од биолошко еволутивна страна гледано, сите знаеме за теоријата дека првите живи клетки на Земјата, настанале во вода, бидејќи таму се создале првите услови за создавање на прекурсорите на органските материи, од кои се изградени белковините, јаглехидратите и мастите-структурни единици на секоја жива клетка.
Во периодот од создавањето на првата жива клетка на Земјата па се до денес, секој жив организам, кој потекнува од оплодена клетка, се зачнува во вода, ембрионалниот развиток на сите организми(од едноклеточни до цицачи) се одвива во вода, што значи дека водата е таа која што го поврзува еволутивниот развој на сите таксономски групи живи организми кои живеат на земјата.
И не само тоа, живата клетка, независно дали е растителна или животинска, е тотално зависна од водата, сите живи процеси кои се случуваат во неа се во директна врска со водата,сите реактивни процеси најчесто се случуваат во водена средина, синтезата на органска храна (фотосинтеза) која ја вршат зелените растенија е исто така зависна од присуството на водата. . 60% од вкупната телесна маса на човекот, ја сочинува структурната вода.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Целокупниот живот на земјата зависи од водата , се разбира дека крие огромна моќ.

Член од
15 април 2009
Мислења
130
Поени од реакции
37
ВОДАТА ПРИМА ИНФОРМАЦИИ

Светот во кој живееме е чудесен. Штета што сме наштeлувани да го гледаме обично, како веќе да го знаеме. Покрај духовните практики кои ни ги отвораат очите и ни ја подигнуваат свеста за да се видиме себеси и постоењето потполно, и работата на некои научници и истражувачи оди во прилог на тоа да се спознае светот подобро.
Како што кажуваат научниците од областа на квантната физика, целиот материјален свет, сè она што гледаме, целиот космос, во основата е вибрација. Нашите мисли, зборовите, чувствата, искажани или напишани, се вибрација, кои, како такви, лесно се пренесуваат во околината. Правени се многу експерименти од оваа област. Посебно внимание заслужуваат истражувањата на руските научници и д-р Масару Емото, чија преокупација е водата и влијанието на околината, мислите и однесувањето на луѓето врз неа.
Водата реагира на мислите
Д-р Емото на светот му покажа дека водата има уникатна улога да прими информации од околината и да ги пренесе. Тој ја истражува важноста на зборовите и нивното потекло, и нивното влијание врз водата. Неговите интересни сознанија можеме да ги искористиме во своите животи за да имаме придобивка од позитивната вибрација, која може да ни ги подобри односите, комуникацијата и здравјето.

Делото на Емото обезбедува научни докази засновани врз факти дека вибрирањето на човечката енергија во мислите, зборовите, идеите и музиката, влијае врз молекуларната структура на водата, која сочинува повеќе од 70 проценти од телото на еден возрасен човек, и која во истиот тој процент ја покрива нашата планета. Водата е изворот на севкупниот живот на оваа планета и нејзиниот квалитет и интегритет се суштински значајни за сите форми на живот. Нашето тело, кое личи на сунѓер, е составено од трилиони единици, наречени клетки. Тие во себе содржат течност, а квалитетот на нашиот живот е директно поврзан со квалитетот на таа вода.
Водата е супстанција која лесно ја менува својата форма. Таа ја зазема физичката форма на средината во која се наоѓа, но, како што покажуваат истражувањата на Емото, енергијата или вибрациите од околината можат да ја променат молекуларната структура на водата. Значи, водата не само што има својство визуелно да ја одрази околината, туку ја одразува и молекуларно, преку својата структура.
Кристалите на Емото
Д-р Емото има направено илјадници фотографии на кристали од замрзната вода. Тој открил фасцинантни разлики во кристалната структура на водата земена од различни извори, и состојби во кои таа се наоѓа на планетава. Водата од чистите планински потоци и извори има убаво формирани геометриски кристални форми. Загадената и токсична вода од индустриските и населените места и застојаната вода од водоводната мрежа и браните, формира кристали чија структура е видоизменета.
Но, тој не фотографира кристали само од примероци на вода од различни извори. Тој со соработниците, на стаклени шишиња ставале налепници со печатени зборови, за да видат како влијаат мислите и зборовите врз формирањето на водните кристали. Водата од различните шишиња била замрзната и фотографирана. Кристалите што ги забележал потоа, ни откриваат чудесни разлики.
Овие фотографии ја покажуваат неверојатната природа на водата, која има висок степен на одговор на секоја наша емоција и мисла. Прилично е јасно дека водата лесно ги прима вибрациите и енергијата од својата средина, без разлика дали е токсична, загадена или природно чиста.
Д-р Емото ни покажа дека нашите мисли и чувства се совршена алатка. Ни даде докази дека можеме да се лекуваме и трансформираме себеси и нашата планета на позитивен начин, со помош на мислите кои избираме да ги мислиме и да ги насочуваме.
Кога одредена вода ќе биде изложена на позитивен збор, како што е „благодарам“, и примерок од истата вода изложена на негативен збор како „глупав“, двата примерока на вода ќе формираат различни кристали. Кристалот на „благодарам“ е правилен и убаво формиран, додека на кристалот на „глупав“ е деформиран и скршен. Енергијата на зборовите се рефлектира на формирањето на кристалите, и тие се прекрасни, или неугледни и грди.
Прекрасни кристали се формираат кога на водата ќе и се стави налепница со позитивни зборови, како љубов, вистина, хармонија, ангел, сочувство, среќа, пријател, вечен, надеж. Или кога тие зборови ќе и се кажуваат на водата. Или: „Ти си прекрасен“, „Ти си убава“, „Добро направи“. Потоа, кога и се упатуваат молитви, кога и се читаат будистички сутри и сл. Кога користеле исти зборови на различни јазици, бидејќи зборовите имаат различна вибрација, формираат различни убави кристали. Прекрасни кристали се формираат кога и се ставаат налепници со имиња на свети луѓе. Потоа, кога водата била изложена на музика од Бах и Моцарт, на пример.
Истражувал дали постои разлика во случаите кога едно лице се моли за водата и кога се моли цела група. Забележал дека кристалната структура на водата ја одразува вкупната вибрација на групата, а кога едно лице се моли, се одразува енергијата или намерата само на тоа лице. Ефектот може да биде помоќен ако едно лице се моли со длабоко чувство на јасност и чистота, отколку група луѓе кои во својата намера не покажуваат кохезивност.
За разлика од нив, негативните зборови, деструктивните личности низ историјата, некои агресивни правци во музиката, не формираат кристали, или пак формираат разбиени кристали, или некои форми кои делуваат грдо и непријатно, исто како што звучат.

Шестоаголна структура
Она што паѓа в очи е тоа што позитивните зборови формираат кристални структури, кои во својата основа имаат шестоаголна структура. Д-р Емото смета дека во текот на нашата еволуција сме научиле кои звуци се опасни, кои се смирувачки и значат сигурност, а кои звуци означуваат задоволство, и така натаму. Ова сме го научиле со помош на инстинктите и низ искуството.
Тој објаснува дека структурата на целата еволуција во природата, од информативна гледна точка, се заснова врз шестоаголната форма. Причината за формирањето на шестоаголната форма, бездруго, е поврзана со хемиските реакции на прстените на бензенот. Верува дека сите нешта на кои им недостига шестоаголната структура (нештата кои се вештачки создадени), не се во согласност со законите на природата и содржат деструктивни вибрации.

Љубов и благодарност
Во своите истражувања открил кои зборови даваат најголем ефект при чистењето на природните води во светот.
„Постои посебна комбинација која изгледа како да е совршена за ова, тоа е љубов, плус комбинација од благодарност и разбирање. Не е доволно само едното од нив. Љубовта треба да се засновува врз благодарност, а благодарноста врз љубов. Овие два збора заедно ја создаваат најважната вибрација. Знаеме дека водата се опишува како H2О. Ако љубовта и благодарноста ги гледаме како пар, благодарноста е H, а љубовта е О. Водата е основата која не само што го поддржува, туку и го овозможува постоењето на животот. Според моето разбирање на концептот на јин и јанг, на истиот начин како што постојат едното О и двете H, нам, исто така, ни треба еден дел од јанг (љубов) и два дела од јин (благодарност), со цел да постигнеме еднаквост на равенката.
Љубовта е активен збор, а благодарноста пасивен. Кога помислувате на благодарност, комбинација од почитување и заблагодарување, постои еден извинувачки квалитет. Јапонскиот збор за благодарност е кан-сха, и се состои од два кинески знака: кан, што значи чувствување, и сха, што значи извинување. Ако одам чекор или два наназад, можам да речам дека тој потекнува од почит и восхит. Верувам дека љубовта што доаѓа на ваков начин е најдобрата љубов, и дури може да води до крај на војните и конфликтите во светот.
Затоа, верувам дека луѓето што одат по спиритуалниот пат, промовираат мир кај другите луѓе и на планетава. Кога би можеле да се обединиме на тоа ниво на свесност, тогаш би успеале. Чувствувам дека мојата книга му даде на целиот свет една убедлива порака, затоа што знам дека таа се роди преку кан-сха за човештвото.
Се надевам дека овие информации ќе вe мотивираат да внесете значајни промени во својот живот”.

R

RAYTHEON23

Гостин
сега измеша лингвистика и се:pos2:

и сега вака..остај тао...јин јанг..еве ЕМ-брановите пренесуваат информација...бакарот(на фиксните телефони)

и сега водата е љубов......теоријата дека се е вибрации во универзумот не ја свакај букваклно!!!!!

тоа е СТРИНГ теоријата на која еднаш и беа доста 7 па после ете 11 димензии:toe:

инаку да водата е уникатна....на 4 степени и се зголемува густината....само тоа...

Член од
23 декември 2007
Мислења
81
Поени од реакции
4
Имаше еден руски документарец каде тим на руски научници, наводно успеал да заклучи дека водата има меморија и дека во зависност од тоа што ќе го чуе водата се менува структурата на молекулот на водата и промената на структурата може да биде штетнба за човекот. Насловот на документарецот мислам дека беше големата тајна на водата. Можете да го побарате на интернет доста е интересен и ги објаснува најновите достигнувања во проучувањето на водата.

Член од
15 април 2009
Мислења
130
Поени од реакции
37
космос(англиски)

лето

благодарам

мудрост(германски)

ти глупачо

мудрост(јапонски)

ѓавол(јапонски)

мудрост(јапонски)

Зборови на кои делува Водата
Еве го човекот Др.Мусаро Емото кој се занимава со истразувањето на водата-Watch this video on

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Споена со веќе постоечката тема за водата и нејзините мистериозни (засега неразјаснети) својства :smir:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Сум го пуштил линкот во друга тема, не знаејќи дека и ваква постои

Од страна ги има и другите делови од ова видео. Може и да се пребара цело да се симне, навистина е нешто.

R

RAYTHEON23

Гостин
Меѓу персиските суфи , постои легенда :

Ќе дојде ден кога целата вода на светот , освен онаа која ќе биде брижно сместена , ќе исчезне.
А на нејзино место ќе се појави друга , од која луѓето ќе полудуваат .
Само еден човек го сватил сериозно пророштвото и си обезбедил резерви вода.
Дошол претскажаниот ден и сите извори пресушиле .
Човекот пиел од своите резерви .
Набрзо изворите се наполниле со нова вода .
Луѓето пиеле жедно и сите полуделе , а тој човек продолжил да пие од својата вода
и останал нормален .
ЕДИНСТВЕН РАЗУМЕН СРЕД БЕЗУМНИЦИТЕ
И сите луди го нарекувале луд .
Тогаш тој ја излеал старата вода и се напил од новата и го загубил разумот .
А БЕЗУМНИЦИТЕ РЕШИЛЕ ДЕКА НАЈПОСЛЕ СЕ ЗДОБИЛ СО РАЗУМ ...

Водата најпозната материја на земјата. Таа го исполнува секој миг од нашиот живот. Но дали знаеме каква тајна крие во себе Таа восхитувачка стихија. Од каде дошла кој и зошто ја подари на нашата планета, единствена во целата вселена. Можеби одговорот на овие прашања ги знае само водата. Всушност неа на Земјата сега ја има толку, колку што ја имало кога започнало се, кога светот се раѓал добивајки ги сега познатите црти.

Рустум Рој
,Ние извршивме многу детално истражување во многу тесна област. Си рековме , дајте да го фокусираме нашето внимание кон водата , но да ја разгледаме од различни агли .“

Руски митрополит Кирил
,,Водата во светото писмо е нешто повеќе од физичка супстанца . Таа е определено однесување . Таа на определен начин се поврзува со идејата за живот.“

ЛАО ЅЕ :
,,Во светот нема ништо помеко и податливо од водата, но исто така нема ништо посилно од неа. Податливото го победува здравото, а мекото го победува тврдото.
...сите го знаеме тоа но никој не се осмелува да дејствува на тој начин.“

Всушност водата е изучувана доста подробно и извесно е тврдењето, дека водата поседува необични физички и хемијски својства, во споредба со другите течности, но ниту еден научник неможе да објасни зошто при температури под нулата, волуменот се зголемува, апри температура над нулата се намалува.

Секоја материја при ладење се стеснува, а водата напротив се шири.
Уште во далечно време луѓето научиле да го ползуваат ова уникатно својство. Тие налевале вода во пукнатините и кога таа ќе замрзне, добиваат камчиња, iли во карпа ќе набијат дрвен клин и на тој начин ја разнесуваат.

Доста подоцна научниците воспоставиле дека водата во порите и капиларите создава огромен притисок. Тој може да достигне 400 атмосфери, при проникнувањето на семето. Па затоа со леснотија го пробива дури и асфалтот, карпата и др.

Резултатите од експериментите изведени во многу држави покажуваат дека водата го прима и запаметува секое дејство, кое се случува во нејзината околина. Доволно е да се допре до некоја направа, за да ги “разбере “ и меморира својствата. Дали за ова се досетиле нашите претци, претворајки ја обичната вода во лековита, користејки за таа цел сребрени садови. Засега ова е најдобриот антибиотик што постои (Ова го практикувал и Александар Македонски), а денес војниците на САД во Авганистан и Ирак употребуваат СРЕБРЕНА ВОДА. Еден атом на сто милиони ги уништува сите микроби во раната. Ете зошто и претседателот на САД користи ваква вода.
Се јавува прашањето како може да постои ваква вода. Таа запамтувајки ја информацијата придобива нови својства, при што хемискиот состав не се менува. Досегашното гледиште е дека за својствата на водата е важен единствено хемискиот состав, сензационална новост е дека тоа претставува глупост. СТРУКТУРАТА НА ВОДАТА е многу поважна од хемискиот состав.

Структурата на водата - тоа е начинот на кој се организирани молекулите. Молекулите на водата се обединуваат во групи, наречени гроздови. Научниците претпоставуваат дека токму гроздовите се своевидни клетки на меморијата, во кои што водата запишува се што гледа и чувствува.

Видено под микроскоп:

При исклучување на светлината водата се менува. Како резултат на технолошко делување на високо напонски линии структурата на водата може да се промени, реагира како нервен систем на некое дразнење. Со современи уреди е откриено дека секоја мемориска клетка содржи 440 000 инфармациони панели, од кои секој е одговорен за дадено взаемно дејство со околната средина. Ако го разгледаме гроздот како група молекули, неговиот живот е краток, но ако говориме за него како структура, во која молекулите може да влегуваат и излегуваат, гроздот може да суштествува долго време.

Вака изгледа молекуларната структура на водата под дејство на мали електрични бранови:
без еден атом на водород и два на кислород....водата нема да ја има таа структура........а сликите не асоцираат на ништо...можеби станува збор за механичко влијание..затоа на различни зборови(механички бранови) па на различен збор различно се фрупираат молекулите......а ова ако сум 100 км оддалечен ке ме чуе ли водата...проверена ли е далечината оти вака излева жива:toe:

1. [*] Talking about water “clusters” when all they had measured was the variation of viscosity with time and the shear history of their “water” samples.

[*] Not having done any investigation into the key factors implicated in their data: ionic species and concentration.

[*]The paper having no relevance to homeopathy or water memory.
What is their response to these criticisms? The reply starts with an assertion that their ‘hypothesis’ fulfils Popperian criteria for science. I never said otherwise. They claim that they are within their rights to offer a possible explanatory conjecture. If that is the case, I’m quite entitled to point out that they offer no evidence for part of it.
The main thrust of this rejoinder is that I have misunderstood their paper. I disagree; here is a rather incoherent passage from their original paper:
Currently two diametrically sets different of results supported by serious observations exist concerning the duration of structures in liquid water. According to one [Cowan et. al.], molecular clusters in water have a duration of less than one hundred femtoseconds. According to ours, clusters grow to webs on a time scale of days. Since these webs do not arise in deionized water, we believe the purity of the water to be a decisive factor. The distilled water we used was not perfectly pure and could have been significantly contaminated by salt ions, even if only to a very minute degree. From a comparison of experiments with distilled water and deionized distilled water, it is possible to deduce that cores of macroscopic clusters of water molecules are salt ions contained in water.
Moral: If two different observations seem to be mutually incompatible within the frame of an established theory, the most probable explanation is not that one of the observations is wrong, but that the theory is wrong or at least incomplete, and that the observations merely discovered that it was not self-consisrent [sic].”
My point, which they do not seem to have grasped, is that they do not have “serious observations…concerning the duration of structures in liquid water“. Their observations are of a bulk rheological property. Comments about structure are speculation on their part: not observation.
Then they talk about what they intended to say (but actually did not) in their paper. A written work must stand on its own merits: a reader cannot be expected to know the author’s intentions unless they are explained.
They do attempt to respond to my observation that their paper has no relevance to either homeopathy or the memory of water:
“…In our paper we never claimed anything about any relevance of our results either homeopathy nor to the idea of memory of water. Nonetheless, on being challenged by Dr [sic] Gaylard, we can state that our observations are not proof, but that they are compatible, not just consistent, with the mentioned doctrines…”
This is bizarre. It was published in a special issue of the journal Homeopathy dealing with the memory of water. Shouldn’t a subscriber expect that any papers included in this issue were relevant to both topics? If not, what are they paying for?
Certainly Peter Fisher interpreted the paper that way. In his opening The Memory of Water: a scientific heresy?” he states:
“…But perhaps most significant is the growing body of experimental evidence, based widely on different physico-chemical methods represented by the papers in this issue by … Vybíral and Voráček. None of this work is final, conclusive or above criticism and in some cases the relevance to clinical homeopathy is not immediately obvious. But here are some remarkable convergences, for instance, Elia and Vybíral and Voráček, on the basis of entirely different methods, have detected properties that are unexpected, reflect large-scale organisation in liquid water, and, perhaps, mostly remarkably, increase with time…”
Do they take issue with him as well? Anyway, now they have been challenged they do think that their paper is “compatible” with both homeopathy and the memory of water. Why? They don’t say. I still contend that this is most definitely not the case as:
The effect measured depends on an actual concentration of ions and disappears when they do. The autothixotropy appears over time with no external input. Therefore, if it is possible to regard the time- (and shear history) dependent change in viscosity they observed as ‘‘information” (quite a stretch!), the ‘‘information” content of the ‘‘water” is increasing with time in the absence of any input. This is not a memory mechanism, but rather one of invention.”
The remainder of the reply is an ill-conceived attempt at self-justifaction. They remark “It is surprising that the source of unnecessary schisms and bitter attacks could be so trivial.” It’s hard to see what they are getting at here. I think my letter was robust, not bitter. In fact I started my letter by saying that they presented “…some interesting, though incomplete…” data.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
А кој е овој што пишал коментар? Дали тој има/дава објаснување за овој феномен?

R

RAYTHEON23

Гостин
па до вискозитетот(Т.Е отпорот кон промена) е......водата има слаб вискозитет...а на пример кај нафтата е поинаку...или.ај нафтата не е хранлива...на пример еве медот:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom