Citajte go slednovo .. pocetokot izgleda oftopik no na krajot kje razberete sto sakam da kazam sto sum vidol so svoi oci i kako toa so svoi oci sum videl ziva vistina od postov na GONE i toa seto se slucuvase na nasa granica.
2004ta imav 15 godini koga ilegalno bez pasos i nikakvi dokumenti, a samo so trenerki, 1 par corapi,edna rexona,cd so najomilenata muzika,atlas za 6 oddelenie i dvogled, izbegav od doma i resiv da trgnam kon Francija.( mi bese tesko vo stip, mnogu tesko osobeno posle smrtta na najdobriot prijatel)
10 casot sabajle vo stip, otkradnav 600 denara od fiokata, i so taxi trgnav do skopje, a od tamu so avtostop so prijatelot trgnavme kon granicata.
Znaci koga stignavme do preminot, od desnata strana na tocno 70/80 metri od preminot, vo makedonska teritorija imase 4 albanci.
Nie izlegovme od edna kola (avtostop) i odma albancite ni prijdoa i direktno ne prasaa decki vie za kade ste ???I nie onaka malku isplaseni kazavme deka sme za Francija no ne kazavme deka sakame ilegala da begame.I oni ni rekoa ama so pasos ili bez ? I nie rekovme deka sakame ilegalno da premineme prez granicata
( vi se molam bevme na 100 metri od nasa granica i kakov muabet pravevme i planovi gotvevme ).I momakov na okolu 40 godini, mi rece
nema problemi vika pari imate li, i toa ni go kaza so zadovolitelna mona liza nasmevka na liceto.Nie rekovme ne.I tipot se namrsti i ni rece epa togas nema da mozeme da vi pomogneme.Ako sakate ete fatete od tuka natamu niz ridot bla bla i sto ti znam sto, no ni rece vnimavajte oti gore nema makedonska patrola a samo albanska (
ete vi dokaz deka nekoj stvarno ni ja kontrolira granicata, no ne nasi deca tuku albancinja, i kje videte i toa kakvi ), i vika vnimavajte da ne ve ubijat oti oni imaat pravo na se.
I taka, nie trgnavme kon sumata.Minavme nekoi 500 metra i prijatelot mi rece deka go e strav i ne saka da go izgubi zivotot i rece deka kje si odi.Da ne siram uste povekje, prosto se zavrtev i od jad i maka deka si mislev ete imam podkrepa vo moite sranja ono ispadna pak sam.Ok .. I prodolziv.Se kacuvav po ridot, bese 1 saatot preku den, mislam deka bese 10 juni (tocno predhodniot den svrsi ucilisteto i pocna letniot raspust),pecese sonce i mala rekicka tecese.Odev vekje kon pojasot na samata linija na granicata.Se najdov na edna pateka i prodolziv po nea, dodeka desno zad mene vekje, povisoko na edna ridka imase edna ograda na ogromna zemja, i na nea me gledaa 2 decinja i ne mrdaa.Ete taka me gledaa samo.Jas prodolziv i celo vreme stapnuvav bavno i leko oti se nacuculuvav so usite da cuam nesto kako patrola oti me nafuraa so strav albancive dole.I prodolziv i po edno vreme se najdov vo nesto kako potrupan rov od onie vo vojni so gi kopat, no ovoj ne bese po dlabok od 40 cm.I tocno vo toj moment slusnav glasovi na smeenje od nekade.Me fati strav i legnav na zemja tocno kako da puzam.Pocna srceto da mi cuka i se mislev nakade sega.Dali idat nakaj mene glasovite,dali se stacionirani, ili se oddalecuvaat od mene.I puzev bavno dodeka ne dobijam vidik za pred mene.Go zedov dvogledot i poglednav nasekade okolu mene.Pocnav da se filmam u picku mater, no pazite sto vidov.
Na dalecina od okolu 400/450 metra vidov okolu 3/4 luge, mladi i malku srednovecno okolu 30 godini, obleceni vo najrazlicni obleki koi voopsto ne podsekjaat na uniforma, i seda na trevata.Nekoi bradosani drugi ne.Gledav i ne veruvav na ocite.4 drzea kalasnikovi, a eden od niv se bodese vo vena.Koga go vidov toa ne mozam, nemam zborovi da vi opisam kakov strav me fati.Ni sum za napred ni za nazad.Stoev i se tresev na zemjata, adrenalinot mi skokna, srceto pocna da mi puka, ne da cuka, mi omeknaa nozete, se ispotiv kako svinja.I taka si rekov ne biva ova, prodolziv napred i puzev okolu 10 minuti i kako i da e ispadnav od drugata strana na granicata i dignav avtostop i vidi
.
Se najdov vo kola na eden tip kostumisan, pusese pura imase zlatni prsteni i se odnesuvase kako don korleone.Imase okolu 45 godini.Si zborevme se i sesto, me vozese do raskrstnicata megu Klin i patot kon Pristina.Tipot bese nekoj inspektor vo policija vo klin, i sluzbeno bil praten do strumica za nekoi somnitelni narko zdelki bla bla i mi raspravase kako smrkale belo so nekoi policajki od strumica i se ebele kako ludi grpunjaci pravele, abe sto li se ne mi zborese.
Toj covek mi dade sovet, za napred vo sekoja kla sto kje vlezam da se pretstavuvam kako albanec od makedonija ili turcin, t.e. musliman, inace mi rece moze se da ti se sluci(
ete vi dokaz deka vo kosovo duri i samite institucii znaat kakov haos vladee i sto vsusnost se slucuva, ova vi e direkten izvor na informacija preku mene dobiena od inspektor od klin.Ok covekot ne mi kaza tocno sto moze da mi se snajde, no SVE oznacuva bukvalno mozebi i zoltata kukja ).I vika ako imas problem odma da trcas vo policija oti tamu navistina nema da ti napravat nisto, no nadvor pazi se od se i sekoj.
Toj den se sekjavam bese godisnina od vleguvanjeto na nato vo kosovo, mislam praznuvaa 4 godini nesto takvo.I na patot, nekoi 20 kmpred raskrstnicata za pristina i klin imase 3 vojnici kako onie vo afganistan i stoea na patot i sopiraa site koli sto minuvaa.I pred da ne soprat 100 metra se ispoplasiv i go zamoliv covekov albanecot da mi pomogne da ne me kaze, a ovoj onaka mi namigna kako da e super kul celata situacija.I zastana si dade nekoja sluzbena legitimacija i si zborea na angliski i vojnikot pogledna nakaj mene i inspektorot sto me vozese onaka mu kaza nesto na brzo i se se svrsi.Natamu bide sto bide da ne raspravam kako minav od mk do Rozaje no tamu kje vi kazam sto vidov.
Na samiot premin bev so svoi oci svedok, kako albanci vleguvaat od srbija 3 grupi so 3 kradeni koli.Ova licno mi go kaza eden od vojnicite na preminot so koj ja minav nokjta.Licno i gi vidov albancite kradci na kakvi zivotni licea.
I taka nataka da ne raspravam sto se desi, vazno e deka navistina ima vistina vo postot na Gone okolu nasata granica.
Ova sto sum go preziveal vo zivotot moj, mozebi na nikoj nema da mu izgleda vistinito,ne mozebi tuku siguren sum deka kje vi zvuci nekoja prikazna za nafurani deca, no jas ubavo znam sto vidov.A toa e tocno toa.Deka kosovo e vestacki napravena drzava tocno za vadenje organi, za uvezen surov opium direktno od afganistan na kosovo, za tamosna prerabotka i plasiranje vo evropa.Kosovo e mesto kade imate sekakvi laboratorii, sekakvi podzemni naucni istrzuvanja, pazar za oruzje i prostitucija, prosto crna dupka na mapata, koja ja kontrolira USA za sobstveni celi.
Toa bese moeto iskustvo.Mozam uste nesto da dodadam no nesakam, na primer kako kje me pretepaa na sred pristina do hotelot so kipot na slobodata ozgore.Trcav i se mocav vo gakji i plakav.
Jebiga .. sam si go napraviv toa, no ete jas sum vi primer na covek od makedonija koj so svoi oci vidol sto znaci kosovo.
I uste nesto sto zabelezav.Togas vo 2004ta, 85% od kolite se so temna boja, necisti, i caruva edna atmosvera na brutalnost, na diva agresija, nekultura, strav ...Znaci pred rozaje bukvalno izleguvav na patot na sred, da mi zastane nekoj sleper, ne brat.Kje me zgazea ama nekjat da me kacat.Toa e dokaz kolku strav imat tamu ligeto koi minuvaat niz kosovo.
I taka nataka .... a pak da ne vi zboruvam koga me vrakjaa so blindiraniot dzip od rozaje do nasa granica sto sve mi zborea albanskite rambovci vo dzipot.Ccccc ...
Navistina navistina se izvinuvam za tolku golemiot post so maaalku taka off topik iskustvo, no vo nego e skriena edna golema vistina za ova kosov
va sto vi go kazuvam e bolna vistina no za zal nemam mikakvi fakti da go dokazam toa, no sekako me boli K**, vazno e deka vidov e sega znam.
Koga me spasija i me vratija nazad, tatko mi ne znaese dali da plaka ili da se raduva sto sum ziv.Nacalnikot na nasiot premin mi rece deka na vakvite slucai kako mene principno im gi krsele nozite od kjotek, no mene me pusti vika oti si mal i si imal nevidena srekja da se vratis ziv i na pot smrdliv.
Bidete pozdraveni ... i veruvajte vo zivata vistina deka Kosovo e eden vi Cela edna Zolta kukja.Kosovo me podsekja na onaj horor filmot kade vo edna soba se zatvoreni mnogu luge i se ubivaat za da prezivee eden.Ne, kosovo navistina e strasna rabota .. atmosverata tamu e prosto uzasno siva, depresivna, podsekja na panika, bolka, krici, siroko otvoreni oci, stisnati zabi, tela polni tetovazi, i pojasi polni oruzje.Toa go vidov toa go kazuvam.