Тато и мама православни, јас атеист

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Ама, нели сите сме божји чеда? Така и хомосексуалците. И нели он е семоќен? Ти фали ли нешто во логикава?

Обично на децата им прават кршевки на прв роденден. Тоа дете на таа возраст појма нема што се случува околу него. Ни зашто му купуваат нова облека, ни зашто некоја нинџа го пика во вода. Верувај дека ни на крај памет не му е библијата во тој момент, зошто, прво нема капацитет да сфати толку комплициран концепт на една година, а второ, зафатено е со плачење. Не ли би било пожелно да се остави тоа бебе само да одлучи што ќе прави со своите религиозни убедувања на некоја поприкладна возраст?

Како знаеш дека се во библијата е точно? Мислам, твојата верба во напишаното на страна - како си сигурен дека е точно? Еве, да ти одговорам на прашањето - атеист сум. И не сум крстена. И како би ме убедил, мене или било кого, дека се тоа е точно и дека јас правам голема грешка? Јас мислам дека библијата е обична книга, напишана од обични луѓе, на вешт начин, со цел - полесно контролирање на масите.
Тоа е разликата, што јас сум верник, а ти си атеистка, имаме спротивни мислења.
Мене Госпот многу ми помогнал и знам дека тој постои, ме штити, а ти си израсната без вера и затоа имаш спротивно мислење.
Ама јас знам дека мојот Бог постои и дека тој мене ме штити.
А тоа што ти си атеист и немаш вера, најверојатно е грешка што како мала не те крстиле, не ти дале вера.

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
Значи насловот гласи "Тато Мама православни јас атеист" на местото на православни и атеист ставете било кои други но ставете различни една во однос со друга вера и одговорете ми: како е можно во едно семејство таткото и мајката да имаат една вера а детето да има сосема трета, дали е тоа резултат не неинформираност, неваспитаност или...?, дали тука грешката е на родителите?, или е виновно друштвото на тоа дете? или пак самото дете забегува со паметот?

Многу интересен наслов и интересна тема за дискусија ама според напишаново ти си голем идиот. Ти си резултат на неинформираност и невоспитаност. Дали ти си верник или не си, не е по избор, просто кажано, од внатре ти доаѓа. . Атеизмот е резултат на еволуцијата на човекот, информираност, истражување, напредок, кој кај тебе очигледно го нема. Си се родил во погрешно време и место.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.028
Поени од реакции
83.460
Многу интересен наслов и интересна тема за дискусија ама според напишаново ти си голем идиот. Ти си резултат на неинформираност и невоспитаност. Дали ти си верник или не си, не е по избор, просто кажано, од внатре ти доаѓа. . Атеизмот е резултат на еволуцијата на човекот, информираност, истражување, напредок, кој кај тебе очигледно го нема. Си се родил во погрешно време и место.
Атеизмот е тренд, а не придобивка на некаква ментална еволуција.

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
Атеизмот е тренд, а не придобивка на некаква ментална еволуција.

Така ви изгледа тоа на некои од вас верниците. А можеби има и некои кои се прават атеисти за да бидат во тренд, што знам. Јас лично, сакам да верувам во господ но ете таа теорија некако не му одговара на мозоков мој и сега засега нема такви аргументи со кои јас би станал верник. Како што наведов во предходниот пост, не е нешто што сам го одбираш.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Сунѓеров не трола или сериозен е? :)

Член од
26 јули 2013
Мислења
287
Поени од реакции
180
Така ви изгледа тоа на некои од вас верниците. А можеби има и некои кои се прават атеисти за да бидат во тренд, што знам. Јас лично, сакам да верувам во господ но ете таа теорија некако не му одговара на мозоков мој и сега засега нема такви аргументи со кои јас би станал верник. Како што наведов во предходниот пост, не е нешто што сам го одбираш.
Отворија Библијата и со чист ум и срце без предрасуди читај ја и подоцна размисли за прочитаното,ќе разбереш дека верата не се противречи толку на реалноста.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.028
Поени од реакции
83.460
i don giva shit

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Отворија Библијата и со чист ум и срце без предрасуди читај ја и подоцна размисли за прочитаното,ќе разбереш дека верата не се противречи толку на реалноста.
Ак ја прочиташ библијата со отворен ум ќе си речиш WTF во шо вервев јас (извор: личен пример)

Член од
5 февруари 2013
Мислења
168
Поени од реакции
408
Атеизмот е резултат на еволуцијата на човекот, информираност, истражување, напредок, кој кај тебе очигледно го нема. Си се родил во погрешно време и место.
Дали сакаш да кажеш дека ние верниците сме неинформирани, не сме истражувале, немаме напредок и дека сме нееволвирани?!
Извини, ама во светот има многу поуспешни луѓе верници, отколку атеисти... Доволна е и само мотивацијата да седнеш да сработиш нешто како што треба или научиш... И само едно ќе ви кажам- Човек кој не Го почитува Бога и верата, уште помалку почит ќе има кон друг човек.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Дали сакаш да кажеш дека ние верниците сме неинформирани, не сме истражувале, немаме напредок и дека сме нееволвирани?!
Извини, ама во светот има многу поуспешни луѓе верници, отколку атеисти... Доволна е и само мотивацијата да седнеш да сработиш нешто како што треба или научиш... И само едно ќе ви кажам- Човек кој не Го почитува Бога и верата, уште помалку почит ќе има кон друг човек.
За првата реченица, ашколсун во ред.

Ама после леле мори мајко.

Едно, ние не можеме да знаеме успешните лица дали се верници ли не.

Второ, не може да се почитува друг човек ако не го почитуваш бог и верата? Хахаааа, глупости. Колку нетолеранција има меѓу христијани и муслимани? Меѓу протестанти и католици? Мислам, да не набројувам. Што е потребно е отворен ум и прифаќање дека сите не сме исти, ете тоа...а не вакви небулози.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
И само едно ќе ви кажам- Човек кој не Го почитува Бога и верата, уште помалку почит ќе има кон друг човек.
Лицерие невидено, како ова подолу што си покажал како се сака човек? Или знакот на аватар? Браос.
Би успееле Грците и без ЕУ, само нема да бидат толку богати, они се народ, а не ние, за власт нашите политичари ви ја дадоа државата на тацна, да ми дадат сите на стрелање би ве носел!

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.460
Поени од реакции
87.243
Обично на децата им прават кршевки на прв роденден. Тоа дете на таа возраст појма нема што се случува околу него. Ни зашто му купуваат нова облека, ни зашто некоја нинџа го пика во вода. Верувај дека ни на крај памет не му е библијата во тој момент, зошто, прво нема капацитет да сфати толку комплициран концепт на една година, а второ, зафатено е со плачење. Не ли би било пожелно да се остави тоа бебе само да одлучи што ќе прави со своите религиозни убедувања на некоја поприкладна возраст?
Аман бре, многу при срце го сваќаш крштевањето... Можда твоите родители го сакале тоа, можда нивните роднини ги присилувале, можда некоја трета причина, од кај знаеш. Десет минути работа... многумина од атеистиве барем во нашава земја се крстени како мали, но тоа не им дава право да веруваат во Библијата/Бог кога ќе пораснат.
Инаку во мојава фамилија јас сум порелигиозен (не сум хард-кор по религијава како "браќава") а додека брат ми е атеист... и супер се согласуваме, ни јас него не го терам да верува во Бог, ни тој мене не ме тера обратното... едноставно не правиме разговор на таа тема, и не се замараме. Секој со своите убедувања, сега нема да го терам јас на негови 25 години да верува во нешто во што тој мисли дека не постои, и обратно... далеку од тоа.
Мене ме нервира кога некој (без разлика дали е христијанин, атеист, муслиман) очајно се обидува да му го наметни на неговиот најблизок, другар или роднина своето верување... мислам зошто по ѓаволите би го правел тоа...? Остај ги луѓето да си го живеат својот живот, и според своите верувања... секој по својот пат, како одлучиле, така нека живеат.

Kajgana Shop

На врв Bottom