Тасос - островот на сирените

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.349
Поени од реакции
11.199
Nikade ne rekov deka site plazi se isti, od kade toa. Rekov barem spored mene ne se isplakja maltretiranjeto za da gi vidis site vo rok od edna nedela ili tamu destina dena i toa po najgolemite guzvi i zestini, bilo ostrov, poluostrov ili sto i da e.
А се исплати да отидеш до Тасос да утепаш толкав пат па уште траект за да седиш на едно место згора на тоа ако си во некое утепано место ппдобро и не иди таму
Иначе има забрана моментално на Тасос за движење низ шуми заради опасност од пожари со тоа прилазот до најдобрите плажи е затворен, иста ситуација и лани беше во шпицот
Автоматски споено мислење:

Ла Скала е топ место, плажата не е нешто вау, цените беа малце повисоки од другите места, имаш коктел барови со базени и поживо е за млади, има диџеи преку цел ден и такви ствари.

Мермерната е многу убава плажа со тиркиз море и мермерни камчиња на плажата.
За да стигниш до таму ако имаш спуштена кола немој да одиш со неа, подобро со брод.
Само рента четирицикл за таму :D

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.574
Поени од реакции
22.687
А се исплати да отидеш до Тасос да утепаш толкав пат па уште траект за да седиш на едно место згора на тоа ако си во некое утепано место ппдобро и не иди таму
Иначе има забрана моментално на Тасос за движење низ шуми заради опасност од пожари со тоа прилазот до најдобрите плажи е затворен, иста ситуација и лани беше во шпицот
Ne be druze, ne mi ja sfakjas poentata. Ne se inaetam jas, sekoj so svoj vkus i preferenci. Mene mi e glupo i bezveze, ne znaci deka jas sum vo pravo i deka toa e norma i deka taka treba da bidi. Ako vekje odam na Tasos ili bilo kade, sekako prvo ke se rasprasam i ke si biram lokacija sto mene mi odgovara, a vekje koga sum tamu ke odvojam den dva vo istrazuvanje ili ete poseta na mermernata plaza primer. Ali da go pominam cel odmor vo spartanje ugore udolu ko nekoj nenormalen, fala ali ne fala.
Isto mnogu bitno e sto podrazbiras ti pod ubava lokacija ili plaza. Ubava za slikanje, ubava za kapenje, ubava kako shema plaza, ubava kako za da ne se maltretiras, ubava za nurkanje, ubava kako lesno pristapna itn itn itn.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.349
Поени од реакции
11.199
Ne be druze, ne mi ja sfakjas poentata. Ne se inaetam jas, sekoj so svoj vkus i preferenci. Mene mi e glupo i bezveze, ne znaci deka jas sum vo pravo i deka toa e norma i deka taka treba da bidi. Ako vekje odam na Tasos ili bilo kade, sekako prvo ke se rasprasam i ke si biram lokacija sto mene mi odgovara, a vekje koga sum tamu ke odvojam den dva vo istrazuvanje ili ete poseta na mermernata plaza primer. Ali da go pominam cel odmor vo spartanje ugore udolu ko nekoj nenormalen, fala ali ne fala.
Isto mnogu bitno e sto podrazbiras ti pod ubava lokacija ili plaza. Ubava za slikanje, ubava za kapenje, ubava kako shema plaza, ubava kako za da ne se maltretiras, ubava za nurkanje, ubava kako lesno pristapna itn itn itn.
Добро сега пример Стелт го имам читано и он оди на 2-3 плажи дневно буквално секоја увала да ја види и сметам дека тоа е претерано и прединамично за на одмор ама пример Лефкада има пет/шест плажи што стварно вредат да се видат кога си таму
Под убава плажа сметам да е водата чиста и тиркизна како и самата околина

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.701
Поени од реакции
13.358
Плажите (оние дивите) во Лефкада се неспоредливо подобри од било која плажа во Тасос.
Бев годинава, втор пат во животот, она на што ме потсеќа е на цивилизирано црногорско приморје од Сутоморе до Улцињ. Средени плажи, тип-топ (грците се махери за ова), градовите се гужва но не е сељачана да смрди на загорен зејтин и киоск. Мнозинство се србенди, бугари и румунци, па така ќе се осеќаш ко да не си у грчка. Ама повеќето беа фамилијарни ограноци.
Од плажи видов скромна бројка - бев некои 8 ноќи што е релативно краток период.
Препорака за плажи: Пефкари - доста средена, тазе отворена 15 евра за две лежалки на фронт под сенка од бамбус завеса.
Алики - убаво е да отидеш порано сабајлето за да начекаш добри лежалки под сенка. Кај 14 часот скоро сите ги фаќа сонце, ако немаш чадор, си наебал. Водата тука е најдобра, чиста со камчиња и крупен песок и релативно мирна пошто е увала.
Псили-амос. По препорака на другарка - една од најубавите плажи. Доста голема, млаѓарија тука ќе начекаш повеќе, има лежалки за 2ца и повеќе. Поскапа е од Алики која е поскапа од Пефкари.
Градот Лименарија не е лошо да го ѕирнеш, на брдо е, најдоле се таверните и плажите - не се нешто нај нај ама најбоље гиро јадев токму тука.
Истотака убаво е да го видиш водопадот и местото Теологос. Сосема различен шмек, многу потсеќа на Кратово/Крушево.
Цените се поскапи од Лефкада кога бев пред 2 години. Тоа што едно пиво во лефкада беше 3, 3ипол евра тука беше 6 па нагоре. Имаш маркети скоро сегде, може да се плаќа со картица скоро сегде, ама секогаш прашувај дали може. Доста се рентаат квадови, коли. Ние рентавме за еден ден што не кошташе 40 евра за ново фиќо.
Во Потос кај што бев сместен имаше и тури со мали јахти ама беа скапи - некои 60 евра по човек за полудневна тура во околните плажи.

И ако идеш со бус, не се ослонувај на Duty free.. Не застануваат. :D

Член од
2 август 2022
Мислења
206
Поени од реакции
121
Забраната беше само неколку денови.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.349
Поени од реакции
11.199
Забраната беше само неколку денови.
Доволно за некој да пропушти да отиде на тие плажи
Бил некој во скоро време на мермерната плажа, викаат дека патот моментално е катастрофа за разлика од пред неколку години

Член од
11 април 2023
Мислења
2.016
Поени од реакции
6.446
Доволно за некој да пропушти да отиде на тие плажи
Бил некој во скоро време на мермерната плажа, викаат дека патот моментално е катастрофа за разлика од пред неколку години
Зависи од кој пат идеш имаш два пата, едниот е многу подобар од другиот ,може тие што ти кажале иделе од другиот.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.349
Поени од реакции
11.199
Зависи од кој пат идеш имаш два пата, едниот е многу подобар од другиот ,може тие што ти кажале иделе од другиот.
Од кај сакаш иди мораш низ шума а забрането беше движење заради превенција од пожар
што значи на мермерната, ппрто вати и макриамос не можеше како и во некои села што ги фураат што треба да им се даде рака на врците што од глупост знаат туристи да привлечат

Џонтра Волта

Qué miras, bobo?
Член од
20 јули 2020
Мислења
9.636
Поени од реакции
59.952
Ништо посебно од остров.
Tи стаив хаха тогаш највеќе ради коментаров пошто сите со воодушевувања и слично коментираат на темава.

И јас го делам истово мислење, апсолутно ништо посебно од остров. Једина позитива е што има убава клима и не беше пеколно жешко, а и водата е убава и чиста.
Плажите мех, чим на гугл мапс и на слики не ме привлекуваат па што останува за во живо.

Бевме у Лименас сместени, убаво градче, активно, имаше доста народ, кафичи барови ресторани, што сакаш тоа има.
За таа Мермерната се изначитав мислења што на форумов, што на интернет и некако генералното мислење беше онака као ништо посебно, оди ама и не мораш. Бевме претпоследниот ден, патот не е толку многу лош колку што се пишува, џипови мипови хеликоптери, возлив е патот едино што има прашина само другото е во ред. Плажите 2, едната е Вати другата е Салиара, се мех, мали пренатрупани и јакото дело бел песок се гледало наместо жолт како што има на другите места.
Еден ден требаше да идеме на таа Голден бич, се утепав од возење, недостапни плажи, гужва, стигнавме до доле дури, на Livadi бич бевме тој ден и тука решивме дека нема потреба од возење пошто апсолутно ништо посебно не нудат плаживе од оние што ни се у близина горе, како Гликади, Глифада и имаше една Booby beach, скроз дива плажа - плажичка би рекол пошто 20 метри е голема со природна сенка, убав песок и идеално место за оние што нејќат гужви и галама.
И на другата страна возев бајаги низ тоа селцата да најдеме некоја интересна плажа ама баталивме и таму.

Горе доле не беше лошо, одмор си е одмор на крајот од денот сепак, вода плажа шетање искачање одмарање и слично си го прават своето ама вака генерално гледано не сум воодушевен од Тасос, дали би се вратил во иднина, можеби да ама стрикно со друштво пошто има добри места и плажи да се тераат заебанции и разни ствари.
Би рекол Халкидики кога ќе стане остров ќе биде Тасос.

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.178
Поени од реакции
2.129
И јас сега се вратив од Тасос, не ги исполни моите очекувања не дека па очекував многу али сите што биле ми го правеа WoW а е само убав ништо особено. Кај и да провериш на ревјуа пишува голден бич и парадајз бич дека се најдобри плажи, ние бевме сместени на 10м од голден бич и идевме на плажата само коа моравме, ништо посебно, а и коа има бранови се меша ситниот песок и се мати водата, али и кога е мирно ништо особено.
Во делот од главниот град према запад коа возиш мислам по мене дека има доста подобри плажи.
Генерално у Никити да се сместев ќе го добиев истото само место срби тука мнозинство се Романци, кои се малце попробрани и покултурни од србите и нас.
За еднаш у животот да отидам не ми е жал се исплатеше убави беше ама не би одмарал пак на тасос.

Kajgana Shop

На врв Bottom