ТОМОС за Македонска Православна Црква - Охридска Архиепископија, Јустинијана Прима

Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Може само прво дефинирај што ти е тоа “преговори“, мислиш на разговори или преговори, не би рекол дека е само с.....ка во прашање.

(...преговори подразбираат некаков договор кој би требало да наликува на компромис, но не мора да значи дека преговорите се секогаш успешни, а ако се разговори тоа е само размена на мислење околу позиции за одредено прашање...)
Што сакаш нека е, преговори, разговори.

Дали се сложуваш дека ако МПЦ седне со некој да преговара/разговара за името дека неизбежно ќе се смени?
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
Што сакаш нека е, преговори, разговори.

Дали се сложуваш дека ако МПЦ седне со некој да преговара/разговара за името дека неизбежно ќе се смени?
Може да будне, ама не мора!

Ова тие хипотетичко и бара способност за предикција јас немам такви способности.
....
Да дополнам, не знам дали ќе дојде до смена на името на МПЦ-ОА во случај на некакви преговори-разговори ама со сигурност знам дека ќе дојде до смена ако фанариотите и свеверџганите добијат таква директива од нивните газди.
 
Последно уредено:
Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Може да будне, ама не мора!

Ова тие хипотетичко и бара способност за предикција јас немам такви способности.
....
Да дополнам, не знам дали ќе дојде до смена на името на МПЦ-ОА во случај на некакви преговори-разговори ама со сигурност знам дека ќе дојде до смена ако фанариотите и свеверџганите добијат таква директива од нивните газди.
Се сложуваш дека ако некој од МПЦ(било кој владика, митрополит, архиепископ, you name it) сака да влезе во преговори за името на МПЦ, дека тој не го сака името на МПЦ и дека би бил предавник?

Би те замолил да ми одговориш концизно: да или не, па после да образложиш :)
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.060
Поени од реакции
4.239
Еве една патека на размислување:

* гркофонските цркви(фанар) практично не ја признаваат МПЦ со тоа име(и како што пишеше во соопштението од вселенската патријаршија, не прифаќаат термин "македонски", "македонско" во името)

* ако има преговори со фанар за името единствен резултат од тие преговори е биде да се смени името на црквата, ако нејќиме да се смени името, не треба ни во преговори да влезиме

* СПЦ, братољубиво ни препорачува да си преговараме за името.

* Од ова погоре, заклучокот е, СПЦ БРАТОЉУБИВО бара практично да си го смениме името.

СПЦ активно го интернационализира(или канонизира) проблемот со името, и не е тоа братољубиво.

Исто запази го и изборот на зборови во томосот, парафразирам "се доделува на црква која ДЕНЕС се вика МПЦ".

Овој томос е штетен и ниту еден македонски патриот не треба да го прифати.
Одлични забелешки, нема што тука дополнително да се мудрува...„Подметачината„ од СПЦ кон МПЦ-ОА е очевидна.
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Може да будне, ама не мора!

Ова тие хипотетичко и бара способност за предикција јас немам такви способности.
....
Да дополнам, не знам дали ќе дојде до смена на името на МПЦ-ОА во случај на некакви преговори-разговори ама со сигурност знам дека ќе дојде до смена ако фанариотите и свеверџганите добијат таква директива од нивните газди.
Како тоа не знаеш кога во томосот кој и го подметна СПЦ на МПЦ наведени е дека треба да се преговара за името. Нема тука не знам. Убаво си е напишано исто како што треба да си ги приберат расколниците така ќе треба и името да си го сменат.
 
Ф

Флеш

Гостин
Палчо го слушав на емисија.

Као шо разбрав за целосна слика што е толку врева било , Грчкиве цркви се обидуваат фактички нов буквално ново реиздавање или фактички би било втор томос по една година пак да ни се предаде. Како шо мислев и разбирливо ,препирка за зборот Македонија/ска . И сакаат да се направи Архиепископија од Охрид,а не како шо е Охридска Архиепископија оти фактички се прави нов тотално нов субјект како црква и не наследник на Јустинијана и Охридска Архиепископија.

Палчо убаво го кажа ова и го подржувам,логички ми изгледа многу реално дека е така . Од сите македонски архепископи,овој вчера про грчкиот/пробугарски од Бигорски бил кај овој Вартоломеј . Очигледно тоа и е она гомно шо се збори дека работи против Мпц и како вазал на Грчкиве цркви .


Интересно многу
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Палчо го слушав на емисија.

Као шо разбрав за целосна слика што е толку врева било , Грчкиве цркви се обидуваат фактички нов буквално ново реиздавање или фактички би било втор томос по една година пак да ни се предаде. Како шо мислев и разбирливо ,препирка за зборот Македонија/ска . И сакаат да се направи Архиепископија од Охрид,а не како шо е Охридска Архиепископија оти фактички се прави нов тотално нов субјект како црква и не наследник на Јустинијана и Охридска Архиепископија.

Палчо убаво го кажа ова и го подржувам,логички ми изгледа многу реално дека е така . Од сите македонски архепископи,овој вчера про грчкиот/пробугарски од Бигорски бил кај овој Вартоломеј . Очигледно тоа и е она гомно шо се збори дека работи против Мпц и како вазал на Грчкиве цркви .


Интересно многу
Палчо е стар удбаш кој оваа работа ја користи за промоција на своето здружение на пијаници, мислам политичка партија :pos:
 
Ф

Флеш

Гостин
Палчо е стар удбаш кој оваа работа ја користи за промоција на своето здружение на пијаници, мислам политичка партија :pos:
Можеби,ама кога ќе собереш,реално испаѓа дека Грциве пак се на почеток за втор проблем да имаме и нов Вранишковски во името на оној од Бигорскиот се спрема поделба внатре во Мпц . Се збори дека Пимен е исто лош човек . Он е главен на Европскиот дел .
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Можеби,ама кога ќе собереш,реално испаѓа дека Грциве пак се на почеток за втор проблем да имаме и нов Вранишковски во името на оној од Бигорскиот се спрема поделба внатре во Мпц . Се збори дека Пимен е исто лош човек . Он е главен на Европскиот дел .
Едниот Вранишковски по налог на СПЦ мораа да си го приберат, кај да е и епархија ќе му дадат. Ако Палчо сака нешто да промени наместо да млати празна слама што не направи протест пред архиепископијата во Скопје. Нели преку 100000 му го потпишале ливчето што тој го нарекува декларација?
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
Палчо е стар удбаш кој оваа работа ја користи за промоција на своето здружение на пијаници, мислам политичка партија :pos:
Колкумина овде се мразители на се македонско, а се бугарско-арнаутско-грчки платеници, ех да сум некоја власт би ви ги одзел парите кои сте ги примиле за да работите против Македонците па да работите од ..........

Глеам ти смета Палчо и неговите, не рече ништо за акцијата која ја почна со собирање на декларации и таа ли смета, знаеш ли колку Македонци своерачно потпишале дека не сакаат да им ја преименуваати растурат црквата.

Патем дали ти го напаѓаш Палчо ради црквата, само заради тоа што не смееш јавно да ја напаѓаш црквата да некој не би го дефинирал наративот кој овде го сееш како автошовинизам или само така изгледа?
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Колкумина овде се мразители на се македонско, а се бугарско-арнаутско-грчки платеници, ех да сум некоја власт би ви ги одзел парите кои сте ги примиле за да работите против Македонците па да работите од ..........

Глеам ти смета Палчо и неговите, не рече ништо за акцијата која ја почна со собирање на декларации и таа ли смета, знаеш ли колку Македонци своерачно потпишале дека не сакаат да им ја преименуваати растурат црквата.

Патем дали ти го напаѓаш Палчо ради црквата, само заради тоа што не смееш јавно да ја напаѓаш црквата да некој не би го дефинирал наративот кој овде го сееш како автошовинизам или само така изгледа?
Одговорот на твоите прашања е веќе даден само проблемот е што ти не си доволно писмен за да го прочиташ.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
Одговорот на твоите прашања е веќе даден само проблемот е што ти не си доволно писмен за да го прочиташ.
Море к..ито мое мило, остави дали сум писмен или не сум туку дали ти е јасно прашањето речи,
Патем дали ти го напаѓаш Палчо ради црквата, само заради тоа што не смееш јавно да ја напаѓаш црквата да некој не би го дефинирал наративот кој овде го сееш како автошовинизам или само така изгледа?
...ако не се да ти дообјаснам.

Сега кога си фатен со спуштени ... редно е да побараш лубриканти од Црпе.
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Море к..ито мое мило, остави дали сум писмен или не сум туку дали ти е јасно прашањето речи,
Патем дали ти го напаѓаш Палчо ради црквата, само заради тоа што не смееш јавно да ја напаѓаш црквата да некој не би го дефинирал наративот кој овде го сееш како автошовинизам или само така изгледа?
...ако не се да ти дообјаснам.

Сега кога си фатен со спуштени ... редно е да побараш лубриканти од Црпе.
Значи да ти повторам уште еднаш, не е на одмет да се описмениш и да си прочиташ убаво се што сум напишал, пред да тераш инает. Се си е убаво напишано.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
Значи да ти повторам уште еднаш, не е на одмет да се описмениш и да си прочиташ убаво се што сум напишал, пред да тераш инает. Се си е убаво напишано.
Значи не знаеш и чекаш инструкции од штабот, добро се прифаќа?

Уште не ти е јасно дека во прашањето за МПЦ-ОА не е битен Палчо, иако е факт дека единствено тој со уште неколку се одлучи да го актуелизира проблемот, и дека секој напад во дадениот случај врз Палчо е не заради Палчо ами заради МПЦ-ОА!

Ова е исто како и во времето кога Левица настапуваше заедно со шарените за смена на Груки за да дојде Црпе иако на сите им беше јасно по која агенда и со која цел ќе се инсталира Црпе... затоа вам во Левица ви замеруваат дека сте недоносени за политика затоа што сте соучесници во уништувањето на Македонија, дали сте биле свесни за тоа или не, е небитно, битни се резултатите.
Ова прочитај го неколку пати за да престанеш да тресеш зелени за работи за кои немаш никакви сознаија или немаш капацитет да ги разбереш.
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Значи не знаеш и чекаш инструкции од штабот, добро се прифаќа?

Уште не ти е јасно дека во прашањето за МПЦ-ОА не е битен Палчо, иако е факт дека единствено тој со уште неколку се одлучи да го актуелизира проблемот, и дека секој напад во дадениот случај врз Палчо е не заради Палчо ами заради МПЦ-ОА!

Ова е исто како и во времето кога Левица настапуваше заедно со шарените за смена на Груки за да дојде Црпе иако на сите им беше јасно по која агенда и со која цел ќе се инсталира Црпе... затоа вам во Левица ви замеруваат дека сте недоносени за политика затоа што сте соучесници во уништувањето на Македонија, дали сте биле свесни за тоа или не, е небитно, битни се резултатите.
Ова прочитај го неколку пати за да престанеш да тресеш зелени за работи за кои немаш никакви сознаија или немаш капацитет да ги разбереш.
Ниту сум бил во шарената ниту сум член на левица ниту, за разлика од тебе, чекам некакви инструкции од некој си штаб. Убаво се ти објаснив и за Палчо и за МПЦ. Јас не сум ти крив што ти не си писмен да го сфатиш напишаното. Многу пати до сега сум ти рекол и ќе повторам, прочитај го она што сум го напишал, ако не ти е јасно прочитај го уште еднаш и престани да бркаш вештерки.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom