ТИФОМАНИЈА!

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 јуни 2022
Мислења
2.757
Поени од реакции
9.630
Иако и паѓањето знамиња е составен дел од навивачкиот свет, мене тоа воопшто не ми се допаѓа, како и честите напади помеѓу навивачки групи поготово во Евро куповите, овие работи нема да завршат на добро, јас се уште сум убеден дека некои работи и намерно се дозволуваат за подоцна да се удри по самите навивачки групи, дај боже да грешам но мислам дека иднината носи само репресии, ништо добро.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.027
Иако и паѓањето знамиња е составен дел од навивачкиот свет, мене тоа воопшто не ми се допаѓа, како и честите напади помеѓу навивачки групи поготово во Евро куповите, овие работи нема да завршат на добро, јас се уште сум убеден дека некои работи и намерно се дозволуваат за подоцна да се удри по самите навивачки групи, дај боже да грешам но мислам дека иднината носи само репресии, ништо добро.
Не знам дали ќе носи натаму репресии, но на крајот од денот навивачката суб култура и за тоа им служи на власитите, колку и да звучи тоа лошо. Делумно членовите на навивачки групи се луѓе кои се со отворен гард, критична мисла па како такви се секогаш против системот а за да е се ставено под контрола на самиот систем му одговара вакви пресметки. Зошто на пример не знам Торцидашите и БББ да размислуваат за иселувањето на нивната младина а се поголемото доселување на странци коj факт е дека ќе ја сменат структурата за одреден временски период на Хрватска, кога може да им се даде простор да се чукнат на некој автопат, да навиваат на дербињата и да има хаос со цел да се уништи таа критична маса. Може е непопуларно мислење општо кај навивачкиот свет ама малку подлабоко кога ќе се погледне тоа испаѓа на површина. Ете тргнете од нашите групи, кои се луѓето во државава кои се со критична мисла и отворен гард за опшствените проблеми, што би било кога би го немало тоа ривалство што го има кај нас па и насекаде и каде би се пренесувал тој гнев ако не на улица против системот.

Член од
22 мај 2023
Мислења
70
Поени од реакции
129
Denes se igrase derbito na Mostar, Velez - Zrinjski i traese okolu 2:30-3 saati. 2-3 pogolemi prekni, tepacka na navivacite na Zrinjski so policijata, potoa Red Army izvadija mnogu kontroverzna koreografija kade sto bea precrtani kukast krst, ustaski simbol i zvezdata na Zavid i dole imaa nacrtano maski polov organ, se na se ludilo..

Член од
18 септември 2020
Мислења
1.171
Поени од реакции
6.848
Чкембари-Комити, како започна се.

Ќе пробам да бидам најобјективен, ќе опишам накратко настани потврдени со доказ.

Иако кај едните приказната започнала 1985 кај другите 1987, сепак како вистински групи, со сите "нишани" започнале некаде 1988. Првата година се поддржувале на база на македонска кауза, но, многу бргу, уште наредната сезона 1989 на Вардар-ЦЗ доаѓа до судир и потоа поделбата на два блока во македонската навивачка сцена. Прочкембари биле: Мајмнуни, Рибари(иако дел одат со комити, рибари на утакмици на Пелистер се со знаме присутни), Војводи и Вампири. Прокомити биле: Лозари, Фантоми, Ајдуци.
05.08.1990- Прв натпревар после 34 години помеѓу Пелистер и Вардар и прва средба после судирот во Скопје. Пред 8.000 публика и околу 100-тина комити, натпреварот бил мирен и поминал само со препукување на двете страни.
24.02.91 и 01.09.91 биле следните натпревари кои се одиграле во Скопје. На двата натпревари комити каменувале автобуси, на играчи и навивачи, каменувале и од позади исток...успеале да влезат и на трибина на вториот натпревар, имало краток судир...воглавно било тензично.
08.03.1992- Пред почетокот на утакмицата паѓа знамето КАВАДАРЦИ кое го имаат "кавадаречките комити". Чкембари насобраниот гнев од претходните утакмици го истураат на терен, доаѓа до огромни судири меѓу нив и полицијата која се обидува да не дојде до контакт меѓу двете групи(комити 400+), многу повредени од двете страни и ова е првиот прекинат и неодигран натпревар.
28.11.1992 Прв натпревар во Македонска лига. Потврдено инфо немам за ова утакмица, мислам дека немало ништо посебно, штом нема некои информации.
28.03.1993 Тиквеш-Пелистер оваа утакмица тука ја вметнувам оти и тоа како е многу битна за ривалството меѓу двете групи. Претходница на оваа утакмица се меѓусебни закани, мобилизација на кавадарчани. На трибина покрај Лозари, со знамиња се појавуваат Комити, Фантоми и Ајдуци. На овој натпревар Лозари ја вадат букавата N од знамето Fantik на баирчани. Буквата е украдена од некој од тетовчани на натпревар во Гостивар, каде Чкембари биле на помош на Војводи. Два автобуси дошле од Битола, голема тепачка во паркот, упад на трибина кај Лозари и одземени три транспаренти на Лозари(Hoologans, црвено бела мотка и Лозари), одземен е транспарентот на Ајдуци со кој одат на утакмици на Вардар и знаме на Фантоми, кое од за мене неразбирливи причини е вратено.
23.05.1993 Првото и најпознато куп финале Вардар-Пелистер пред 20.000 публика. Запад полн и Чкембари околу 1000. Без инциденти и со познатиот слоган на Комити, секс со битолчанки, кој до толку ги дразни Чкембари кои уште наредниот ден започнуваат со закани за натпреварот кој доаѓа.
13.06.1993- Чкембарската ограда, "украсена" со сите дотогаш одземени знамиња, наелектризирана атмосфера до плафон. Натпреварот не ни започна, упад на Чкембари на терен, резултат, десетици повредени од двете страни(полиција/чкембари). По бројка и обем, најголем инцидент во историјата на мак тифо сцената.
07.10.1993- Пелистер- Вардар, забрана за присуство на Комити, Чкембари го вадат најголемото нивно знаме кое ја покри целата голема трибина Под Тумбе Кафе.
22.05.1994- Вардар-Пелистер, три дена пред финалето во купот на РМ каде требаше да играат Пелистер-Силекс. Чкембари носат одлука да не гостуват, но екипа од 20 души не ја почитува одлуката и реши да гостува сама во Скопје. Го носеле портокалевото знаме Чкембари. При судир со полицијата, Чкембари се одалечени од знамето, некој редар користи прилика и го кради истото. Дел од тие 20-тина, знаат што ги чека во Битола, решаваат да останат Скопје и пред финалето да се одмаздат на Комити. Уште наредниот ден ги крадат Комити Ѓорче и ударното знаме Комити Скопје.
25.05.1994-Пелистер-Силекс Финале. КАЛАКУРНИЦА на стадион, наредните дена опширен текст. На овој натпревар искинато и запалено е знамето Ѓорче.
02.10.1994 Пелистер-Вардар, забрана за гостински навивачи, поставен е популарниот "кафез" Под тумбе кафе и запален е Комити Скопје.
15.04.1994 Вардар-Пелистер, и покрај забраната 4 автобуси тргаат од Битола, по демолирањето на "Че" на плетвар, застанати се на патарина на петровец од специјалните сили, претепани и десетина уапсени и притворени Чкембари.
Со оваа утамица, завршува и тогашното крваво ривалство и завршува една ера на масовност на групите и доаѓа до паѓање генерално на целата сцена. Во продолжение слики со наслови каде се објаснуваат истите.

Attachments

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.357
Поени од реакции
8.459
Чкембари-Комити,
25.05.1994-Пелистер-Силекс Финале. КАЛАКУРНИЦА на стадион, наредните дена опширен текст. На овој натпревар искинато и запалено е знамето Ѓорче.
.
Ako dobro se sekavam znameto Gorce e iskinato vo 1999 na vardar -Pelister cinam kup natprevar se igrase prvo proba da se zapali reagirase(mavase) policijata ne dozvoli pa samo bese iskinato I parce od znameto do pred nekoe vreme imav doma isto na taa utakmica imase tepacki nadvor pred stadion izlegivme brkanje po skalite na Juzna I Istok pa ko vlegovme kamenuvanje od site strani I sudir so del od komiti na Severna tribina bese niska se kacija destina clenovi I tepacka preku ograda (a meguvreme letaa kocki kamenja imase nekolku povredeni) na poluvreme nekade imase obid da se trgni nase zname od ograda a prethodno policijata ne napadna I trgna od ograda no bese ne uspesen obidot pa samo na Kiro mu go zedoja koznoto obeseno na ograda ne se sekavam dali bevme cetiri ili poveke avtobusi no znam deka site bea sol napraeni dzamojte izmrznavme do Bitola duri si odime so znaminjata nasi gi pokrivavme dzamojte da mozi da izdrzime od studot da si odime doma no mozi da sum janglas nesto najubo za toa da pisi @Tifoz ako pameti podobro da kazi detalji oti sigurno pameti i koj luge bea itn... a mozi I @toplinka ako bese da kazi za znameto ...

So napraj vrvenje godinite upm a ova e edno od prvite moi gostuvanja ne mozam da poveruvam deka pominale 24 godini ebati zivotot kako vcera da bese pa samo drugarstvoto I sluckite ke ostanat se drugo luk I voda a bas steta so mnogu malku pametam za toa deca nemojte da mesate alhohol so psihotropni supstanci plus tableti izbegnuvajte gubenje isklucvo da si piete samo pivo

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Последно уредено:

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.357
Поени од реакции
8.459
  • Хаха
Reactions: JOE
Член од
26 март 2022
Мислења
591
Поени од реакции
5.487
Во однос на темата околу борбата против ФФМ која ја отворивме пред некое време...

Бугарските навивачки групи, на дело го покажаа сето она што го пишав, а тоа е дека преку ноќ не можеш ништо да направиш!

Воопшто да не дискутираме за тоа колку се посериозни групи, побројни, логистички попоткрепени, со длабоки корени во локални/регионални криминални дилови...

Ги рашутираа како да се деца од градинка. Чисто, бидејќи тука се спомнуваа слични планови...

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.357
Поени од реакции
8.459
Во однос на темата околу борбата против ФФМ која ја отворивме пред некое време...

Бугарските навивачки групи, на дело го покажаа сето она што го пишав, а тоа е дека преку ноќ не можеш ништо да направиш!

Воопшто да не дискутираме за тоа колку се посериозни групи, побројни, логистички попоткрепени, со длабоки корени во локални/регионални криминални дилови...

Ги рашутираа како да се деца од градинка. Чисто, бидејќи тука се спомнуваа слични планови...
Ne bi se slozil deka gi razbija taka lesno I ne mozi coek da znaj kolku se seriozni I koj ekipi bea zad protestot (ako ne sme bile na lice mesto) no sigurno ne mu bese seedno kaj da igraat so da pravat ostaj ti gi rasutiraa ova bese prv cekor ako ne se lazam do prava ke imaat bitka vo koja sum siguren deka ke pobedat zapalenkovcite ako ne se vmesa politika I gi podeli grupite oti so rece samiot mnogu se po serozni NG povrzani so kriminali itn...

P.S.Osven protesti jas bi predlozil prevzemanje na OFS I delgatite ima mnogu drugi nacini za paganje na Sejdini kaj nas samo e dali vistina se saka ili kalkulira nekoj da vlezi vo prva liga da ne is ispadni, evropa itn...

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.357
Поени од реакции
8.459
Дефинитивно ќе има некоја промена.

Има народ ама дали вака треба е прашањето на судир со полицијата да се дојди до промени?

Член од
11 ноември 2023
Мислења
1
Поени од реакции
0
[QUOT
Прво да те демантирам, жесток сукоб со милиција.

24.02 никаков сукоб

08,03 тепање и упад на трибина

28.03 смешки

к.у.п какви 1,000 никад повеќе од 500

другово не би го коментирал, спаѓа во категорија, тоа што паметниот се срами, ненормалниот се гордее.

Член од
26 март 2022
Мислења
591
Поени од реакции
5.487
другово не би го коментирал, спаѓа во категорија, тоа што паметниот се срами, ненормалниот се гордее.
На што ти се однесува ова?

samo e dali vistina se saka ili kalkulira nekoj da vlezi vo prva liga da ne is ispadni, evropa itn...
Ај објасни на што алудираш? Или е истата теорија од пред некое време?:)

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.357
Поени од реакции
8.459
На што ти се однесува ова?

Ај објасни на што алудираш? Или е истата теорија од пред некое време?:)
Deka site NG kako I site klubovi sakaat da se ebat ama da ne mu vlezi ,delkartivno site sme protiv ffm a nikoj nisto ne pravi cekaat milost I svoj interes nitu eden klub nema izlezeno javno so stav jasen I glasen deka e protiv FFM samo so po nekoja izjava za loso sudenje posle ke mu vratat I tolku a za NG da ne komentiram godini nema nitu parola a ne pak nekoja akcija ocajno sme losi kako vo tursko cekame podobri vreminja za kuburot a do togas navednata glava sabja ne ja seci
Site znaat sto se desava so upravniot odbor kako se setaat delat dnevnici, se klavaat selektori so menadzeri za nivni deca vo repka pa I paralekite za Sejdini da ne zboram deka zede hotel pola Kicevo go kupi site reprezentacii mora da odat tamu od edniot vo drugiot dzep za Her Trik 3 I 4 da ne zboram osven Ohrid,Cair I malku Stip nisto ne napravija so godini a tuka po edna tribina ke mu dat po nekoja topka I se raduvaat za greota a delegatite se site "nasi" ja pocna umro dp*ne so Ilco a ovaj Meti dojde na gotovo I razrabotena Sema a klubojte "nasi " propagjaat I nikoj muva ne go lazi da ne zboram deka za toa se krivi I "nasite" firmi I tn biznismeni so ne gledaat interes kako albanskite da vlozat sredstva no kuka se gradi od temel ne e samo da zemis klub ko nema federacija,sudenje pa I infrastkurtura za posle da dojdime do klubojte so treneri I skoli muabeto mi e deka nema radost vo fudbalot I treba promeni oti ribata smrdi od glata a ne od opaskata no za zal nema koj da kreni glas pa se cekaat izbori I promena na vlasta za posle se znaj se prakja revizija drz nedaj so uefa za da se lobira kaj delegatite I smeni Meti zemi ffm ne deka sakaat nesto da napravat barem stadioni I tereni tuku da se smeni kurto so murto oti ova e najbogata federacija ej Meti Sejdini e precedatel na FFM nekoj si delegat od kicevo tamu nekoe selo pa ova go nema nitu vo Afrika a "legendite " kutat oti mozi ke bidat vo nekoj odbor a nie budalite so svoj pari ke odime na gostuvanja po site Sela I gradovi pa ova samo blago retardiran coek bi go pravel da ne e ljubovta kon klubot a so e najjako edini so ne go smena imeto na federacijata oti "nasite" prvi se istrcaa da se pokazat kako pogolemi Papi od Papata vo slucajot so Antic kurvata I KFSM Luda rabota !

Член од
26 март 2022
Мислења
591
Поени од реакции
5.487
Јас се што имав на оваа тема да кажам, пишав погоре. ФФМ не е киднапирано од ДУИ, туку им е подарено од страна на мак. политички партии, а најмалце па тој договор со ѓаволот ќе го поништат ради н. групи.

Избори ништо не менуваат, а за жал треба да сме свесни дека истите партии, не само што нема да застанат во наша одбрана, туку и ќе не нападнат, додека од друга страна ФФМ ќе ја искористи укотвеноста во фотељите, мнозинството на мандати, како и меѓународната поддршка на ФИФА. Нормално, чинот ќе го прогласат како "жесток напад врз кутрите Албанци".

Има начини секако, но мора на повеќе фронтови да се тера. Мора внатре во самото ФФМ преку разнични начини да се инсталираме. Имало пароли против ФФМ, имало пеења, но не се константни. Особено што мислењето за нас во јавноста е "Сачувај боже", што дополнително влијае на сето ова.

Затоа, по мене, првично треба да се излезе со јасен став, зад кој ќе застанат сите групи. Потоа преку конкретни активности да ја шириме идејата, да ги јакнеме групите и да се конкретизираме на билдање на атмосферата.

Пароли/герили/графити во секој град, на секое место. На сите натпревари пароли/кореа против ФФМ. Степен погоре е влез на репрезентативните настапи и истакнувања на пароли и скандирања. Ќе видите колку поразлично ќе звучи 30 000 луѓе кпга ќе загрмат, кога ќе ја добиеме поддршката од сите на стадионот, но до тоа треба паметно да се стигне. Да не се избрзува.

Борбата е долга, нема да почне и да заврши со еден протест на кој ќе се запалат 5 коли. Тоа е најлошиот начин по мене. Ниту имаме луѓе, ниту ресурси за таква војна.

Покрај сево ова, да правиме конкретни акции преку кои на дело ќе го исмееме глупиот систем и нивните одлуки. На пр. во однос на забраната за гостински навивачи, на сите натпревари групите да имаат договор за меѓусебно помагање и спроведување на гостинските ултраси. Ќе видите како вакви акции ќе одекнат, ќе го сменат мислењето за нас и прстот ќе го насочат кон ФФМ. Ама за сево ова мора силна едукација и дисциплина на членството...тука еден кикс и отиде работите у пропаст. Да не должам, мислам дска ми ја разбравте поентата.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom