- Член од
- 18 мај 2008
- Мислења
- 7.561
- Поени од реакции
- 17.594
А Реал зар не се промовираше на грбот на Европските купови или па Баерн или Ливерпул? Тие станаа брендови уште пред 1990 година на грбот на цела Европа. Ете и Југословенските шампиони учествуваа во Купот на Европа и на нивен грб се формираше легендата за Ливерпул, Реал Мадрид и Баерн. Милиони и милиони фанови и приходи стекнаа овие екипи на своите достигнувања во европските купови, многу многу повеќе од нивните достигнувања во домашните лиги. Зошто тие беа маргинализирани?Drugar, bez tie ekipi nemase da postoi ligata od koja golemite moze da se plasiraat vo LS. Vo ista liga se, toa e uspeh na ligata ne na poedinci. Nekoj povekje pridonesuva nekoj pomalce ama pa i razlicno finansiski se ofajduvaat. Drugi bi bilo Inter da osvoi LS a da mora parite da gi deli vo ista visina so site. Malce glupo mi e da objasnuvam kako funkcionira edna liga. Inace tie reformi vo LS so 2 posle 4 klubovi od edna drzava ne se praveni poradi baranje na Atalanta ili Gladbach tuku poradi baraneje na golemite koi so toa sakaat polesen plasman vo LS. E sega profitiraat i drugi, nekojpat. Ako sportski uspevaat. Cel sistem vo LS e vo korist na golemite.
Така што и мене малце ми е глупо да ти објаснувам колку од 1990 до 2021 години се зајачаа екипи со нула традиција на сметка на источноевропски бивши освојувачи на ЛШ. Нели тогаш се одеше на атракција за да не се изоставаат некои екипи како Барселона или Реал или Ливерпул? Е па тоа е тоа. Ден денес истото се случува, не знам зошто толку се увреѓени и изненаѓени. Просто и едноставно за атрактивност, компетитивност и изедначеност се формира нова лига. Големите постојано ги јадат малите, така што или ќе се позиционираш махерски како Леви или ќе биде изземен од друштвото. Тоа е тоа, кој придонел за Реал и Баерн да станат тоа што се е небитно во цела ситуација, како што беше небитно и пред 30 години, кога им удрија клоци на бившите шампиони и ЛШ си стана западноевропска лига. Кој ги ебе на Наполи, Волфзбург, Севиља и останати цицачи. Ич кур не ми чуе дека ќе им паднеле приходите, како што нив не им чуеше дека ќе паднеле приходите на Југословенските/Македонските екипи со немање на претставник во најелитното натпреварување.