Супер лига, да или не?

Дали сте за Супер лига?

• Вкупно гласачи
    299
  • Гласањето е завршено на .
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Drugar, bez tie ekipi nemase da postoi ligata od koja golemite moze da se plasiraat vo LS. Vo ista liga se, toa e uspeh na ligata ne na poedinci. Nekoj povekje pridonesuva nekoj pomalce ama pa i razlicno finansiski se ofajduvaat. Drugi bi bilo Inter da osvoi LS a da mora parite da gi deli vo ista visina so site. Malce glupo mi e da objasnuvam kako funkcionira edna liga. Inace tie reformi vo LS so 2 posle 4 klubovi od edna drzava ne se praveni poradi baranje na Atalanta ili Gladbach tuku poradi baraneje na golemite koi so toa sakaat polesen plasman vo LS. E sega profitiraat i drugi, nekojpat. Ako sportski uspevaat. Cel sistem vo LS e vo korist na golemite.
А Реал зар не се промовираше на грбот на Европските купови или па Баерн или Ливерпул? Тие станаа брендови уште пред 1990 година на грбот на цела Европа. Ете и Југословенските шампиони учествуваа во Купот на Европа и на нивен грб се формираше легендата за Ливерпул, Реал Мадрид и Баерн. Милиони и милиони фанови и приходи стекнаа овие екипи на своите достигнувања во европските купови, многу многу повеќе од нивните достигнувања во домашните лиги. Зошто тие беа маргинализирани?
Така што и мене малце ми е глупо да ти објаснувам колку од 1990 до 2021 години се зајачаа екипи со нула традиција на сметка на источноевропски бивши освојувачи на ЛШ. Нели тогаш се одеше на атракција за да не се изоставаат некои екипи како Барселона или Реал или Ливерпул? Е па тоа е тоа. Ден денес истото се случува, не знам зошто толку се увреѓени и изненаѓени. Просто и едноставно за атрактивност, компетитивност и изедначеност се формира нова лига. Големите постојано ги јадат малите, така што или ќе се позиционираш махерски како Леви или ќе биде изземен од друштвото. Тоа е тоа, кој придонел за Реал и Баерн да станат тоа што се е небитно во цела ситуација, како што беше небитно и пред 30 години, кога им удрија клоци на бившите шампиони и ЛШ си стана западноевропска лига. Кој ги ебе на Наполи, Волфзбург, Севиља и останати цицачи. Ич кур не ми чуе дека ќе им паднеле приходите, како што нив не им чуеше дека ќе паднеле приходите на Југословенските/Македонските екипи со немање на претставник во најелитното натпреварување.

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.593
Поени од реакции
13.963
За краткотрајна финансиска помош, дадоа се. 12 луѓе за личен бенефит си играат со чувствата на милијарди навивачи ширум светот. Се надевам ќе има некој разумен во властите на земјите кој нема да дозволи да помине ова лудило.

G@rfielD

Модератор
Член од
10 февруари 2007
Мислења
10.761
Поени од реакции
9.867
Да, сигурно е точно ова. За селски екипи се работи со неспособни газди кој појма немаат од бизнис па ова ќе праат. Треба да се сфати дека ова не е инстинктивна одлука која се случила преку ноќ. Со години е мислено и работано кон остварување на ова. Секој од овие 12 клубови огромни анализи и калкулации правел пред да се приклучи у идеава. Не им текнало одеднаш на Перез и другарчињата неспособни дај бе ќе си отидеме од ЛШ ќе си праиме наша лига шокурац, па шо биде нека биде.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.648
Поени од реакции
22.380
А Реал зар не се промовираше на грбот на Европските купови или па Баерн или Ливерпул? Тие станаа брендови уште пред 1990 година на грбот на цела Европа. Ете и Југословенските шампиони учествуваа во Купот на Европа и на нивен грб се формираше легендата за Ливерпул, Реал Мадрид и Баерн. Милиони и милиони фанови и приходи стекнаа овие екипи на своите достигнувања во европските купови, многу многу повеќе од нивните достигнувања во домашните лиги. Зошто тие беа маргинализирани?
Така што и мене малце ми е глупо да ти објаснувам колку од 1990 до 2021 години се зајачаа екипи со нула традиција на сметка на источноевропски бивши освојувачи на ЛШ. Нели тогаш се одеше на атракција за да не се изоставаат некои екипи како Барселона или Реал или Ливерпул? Е па тоа е тоа. Ден денес истото се случува, не знам зошто толку се увреѓени и изненаѓени. Просто и едноставно за атрактивност, компетитивност и изедначеност се формира нова лига. Големите постојано ги јадат малите, така што или ќе се позиционираш махерски како Леви или ќе биде изземен од друштвото. Тоа е тоа, кој придонел за Реал и Баерн да станат тоа што се е небитно во цела ситуација, како што беше небитно и пред 30 години, кога им удрија клоци на бившите шампиони и ЛШ си стана западноевропска лига. Кој ги ебе на Наполи, Волфзбург, Севиља и останати цицачи. Ич кур не ми чуе дека ќе им паднеле приходите, како што нив не им чуеше дека ќе паднеле приходите на Југословенските/Македонските екипи со немање на претставник во најелитното натпреварување.
Idejata na Super liga izlaga nekade okolu 1990ta. Od togas do denes fudbalot pretrpi razni promeni. Voglavno site bea nasoceni kon toa bogatite da stanat pobogati i da si go namalat sportskiot i so toa finansiskiot rizik. Ova sega e samo posleden akt na eden proces. Pak ke recam, ja ne sum protiv, neka si napravat privatna liga striktno podelena so drugiot fudbalski svet pod kapata na UEFA i FIFA. Paralelno. Cista smetka. Nadvor od maticni ligi i kupovi i Evropski kupovi. I sami neka si izgradat igraci da ne gi kupuvaat od drugite oti neli ne moze samo prednostite da gi zemes mora i so negativnite efekti da zivees.

Член од
10 декември 2010
Мислења
6.607
Поени од реакции
8.292
Да, сигурно е точно ова. За селски екипи се работи со неспособни газди кој појма немаат од бизнис па ова ќе праат. Треба да се сфати дека ова не е инстинктивна одлука која се случила преку ноќ. Со години е мислено и работано кон остварување на ова. Секој од овие 12 клубови огромни анализи и калкулации правел пред да се приклучи у идеава. Не им текнало одеднаш на Перез и другарчињата неспособни дај бе ќе си отидеме од ЛШ ќе си праиме наша лига шокурац, па шо биде нека биде.
Интересно е што некои мислат дека вакви одлуки се на иста тежина како и одлуката у која кафана ќе одиш вечер. Клуб што тежи неколку милијарди водиш јеботе, сигурно не правиш одлука врз база на емоција или моментален инстинкт/рефлекс, еден куп експертски тимови од најдобрите финансиски и правни експерти се кријат позади одлукава.
Не ми е омилен Перез ради многу работи, ама нема смисла тим што 3 пати по ред освојува ЛШ и редовно е во крајните делови на ЛШ, да биде во долгови од 1 билион евра, а некој трет се обогатил мрсно на нивен грб.

Член од
10 јули 2018
Мислења
1.596
Поени од реакции
2.478
А зошто запнуваат да продолжат да играат и во националните првенства покрај Суперлигата?

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.573
Поени од реакции
5.618
Интересно е што некои мислат дека вакви одлуки се на иста тежина како и одлуката у која кафана ќе одиш вечер. Клуб што тежи неколку милијарди водиш јеботе, сигурно не правиш одлука врз база на емоција или моментален инстинкт/рефлекс, еден куп експертски тимови од најдобрите финансиски и правни експерти се кријат позади одлукава.
Не ми е омилен Перез ради многу работи, ама нема смисла тим што 3 пати по ред освојува ЛШ и редовно е во крајните делови на ЛШ, да биде во долгови од 1 билион евра, а некој трет се обогатил мрсно на нивен грб.
Па брат никој не ги тера Реал да фрлаат толку пари на плати и играчи ако ги немаат тие пари.
Ако ти зимаш 300 евра плата а трошиш 500 евра месечно тогаш ТИ имаш проблем а не твоите колеги што трошат 300 или 250 евра месечно.

Многу е просто. Ако влагаш у долгови не кукај, никој ме ти е крив. Или ќе жалиме тимови што прават галактикоси?

Ако можат другите ќе момат и овие 12 тима.
На страна тоа што ако сите 12 екипи зимаат по +300 милиони по сезона не се намалува јазот меѓу нив туку само се зголемува јазот со другите екипи. :)

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.560
Поени од реакции
29.153
Ама како ова е решение? Во минатото и 100.000 евра било некогаш wow сума за трансфер. Сега се даваат за 2 дена тренинг. Ова од финансиски план колку ќе им ги реши проблемите? 1-2-3 сезони, дурн е почнат да плаќаат по 200 милиони за трансфери и пак истото сценарио. Факт е дека ако имаш на располагање 100 милиони, ако си разумен ќе трошиш нешто помалку. Ако си идиот ќе трошиш повеќе. Така и со Реал/Барса/ПСЖ.

Член од
19 август 2017
Мислења
274
Поени од реакции
877
Превише си пумпате филмови околу овие "големиве", секогаш ми е интересно кога ќе ги прочитам вакви фразирања као "они сигурно правеле прецизни пресметки, анализи" ,ко прво и прво нема што да се анализира, кога и онака целово капиталистичко општество се продава на база на илузија и интерес, а тоа неможе да се контролира, може во секоја секунда да се смени интересот и сите анализи и студии пропаѓаат во вода.

Верувајте, овие големи конгломерати, корпорации, може продаваат одреден филм и илузија за масата, а што се случува зад кулисите е сосема различно, далеку од контролата за која се мисли дека ја имаат, што за мене е нормално и не е изненадување, кога и онака се изградени на принцип на профитерство и на база на поделби и поларизација, така да неможе да се одбегне тоа, што си сеел, тоа ќе жнееш, затворен круг од условености.

Член од
10 декември 2010
Мислења
6.607
Поени од реакции
8.292
Го почнаа наративот дека дел од клубовите почнува да ги фаќа паника.

Game of Thrones у живо. Показна вежба зошто не треба слепо да се верува на разно разни идеали и пароли. Football is for the fans, yeah right. Зимајте пуканките у раце и уживајте, дефинитивно нема да трае кратко. Многу ме интересира колкава ќе ја прават работава и колку ќе ја сељачат. Посебно интересни ми се медиумиве и медиумскиве алапачи, им го џапнаа приматот и колачот - па сеа ќе кокодакаат што стигнат по медиуми.

Член од
26 јануари 2019
Мислења
3.634
Поени од реакции
5.628
Toa i bez SL go ima. Ke odi kaj sto se parite. Barem ke saka. Klubot mora da plati osteta ili ako e sloboden ke mu lupne signing fee. Ne znam iskreno sto sakas da mi kazes so primerov.
Toa i bez SL go ima. Ke odi kaj sto se parite. Barem ke saka. Klubot mora da plati osteta ili ako e sloboden ke mu lupne signing fee. Ne znam iskreno sto sakas da mi kazes so primerov.
Со сила се праиш дека не разбираш.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
На тие од источна Европа никој не им зема место. Не само што не им се земени места, туку имаат и повеќе места добиено во сите натпреварувања кои се проширени.
И тоа не само што не им се земени места, туку лигите ако нивните претставници имаат 3-4 добри сезони по ред можат со коефициентот да напредуваат далеку.
Бившиот советски сојуз даваше 1 екипа само во Европпскиот куп, сега од СССР има по 2 екипи во Украина и Русија и плус по 1 од секоја друга држава членка на УЕФА.

Проблемот на источните држави е тоа што нема веќе диктатури што ќе ги држат играчите со декрет во најдобрите години, нема повеќе плаќање на играч со државно станче во центар на град без да смее да се буни, а уште поголем проблем е фактот што не произведуваат играчи. Колку добри играчи се произведени во источниот блок? Тук и там инцидентно на 300 милиони народ се исфлува по некој светска класа играч и најголем проблем на големите источни држави е слабата домашна играчка база. Единствено Србија и Хрватска отскокнуваат со производство на играчи, а тие се премали земји да можат да влијаат.Но и пак нивните лиги имаат редовно по 2ца во групите и редовно почнаа да ги поминуваат групните фази нивните шампиони.

Супер лигата од другата страна е затвроена лига без никаква шанса и без можност за било кој друг освен богомданите да играат врвен фудбал и лига која што и теоретски ги убива шансите било кој друг да стане некако фактор, па макар и на 3-4 години во Европа.

p.s Ете големата Стеауа. До 1985та играла европски фудбал само 8 пати од 18 сезони и секогаш испаѓала во првото коло. Кога станаа шампиони на Европа, ги победија Вејле од Данска, Хонвед од Унгарија, Кујуси од Финска, Андерлехт и во финалето идржале 0-0 со Барса и на пенали победиле 2-0.
Со 9 одиграни натпревари против екипи кои и тогаш и сега се никој и ништо освен Андерлехт Стеауа стана првак за веќе следната година пак да испаднат на првата препрека (Андерлехт).

Стеауа пак од 2004 до 2010та игра секоја година во групи на ЛШ и ЛЕ, стига до 1/8 финале и 1/2 финале на ЛЕ и игра секоја сезона повеќе европски утакмици отколку во сезоната кога освоиле ЛШ. Ептен биле оштетени.....

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom