Судир меѓу полицијата и пазарџиите во Шутка

С

Спенсер

Гостин
Tigar, povredeni bea 17 policajci od koi pogolemiot broj pripadnici na EBR ( citat na Ivo Kotevski, MVR). E sega tuka toj malku kalkulira so ona sto bo mozelo da se klasificira kako povreda, a se so cel policijata da ja pretstavi kako zrtvaa vo incidentot. No, od druga strana bi mozel da se slozam so toa deka bea kolku tolku vozdrzani pri akcijata no i da naponenam deka pogolemiot broj vidno bea isplaseni( ne site, imase i cool cajkani koi bas vo faca bea ladni). A za toj so kamenot protiv 17 godisni deca toa e toa. Se navedna zema kamen , frli po lugjeto, ne deka napravil nesto sramno ili opasno...covekot taka odlucil vo momentot, Nisto strasno. Policijata si ja vrsese rabotata, go stori toa bi rekol profi, nema zbor. E sega povtorno ne znam po koj osnov toa komandirite odlucija deka 200 specijalci treba da isprata na veke rasporedenite 30 obicni cajkani toa e diskutabilno. Ima li nekoja cel pozadi taa odluka, da se svrte vnimanieto na javnosta od drugi prasanja...Se e mozno.
Не беа 200 специјалци... нема шаснси толку да беа... максимум беа 30тина...

како е можно да се повредени од ЕБР,кога си имаат заштитна опрема штит/шлем/панцир... како што рече ти,се прават разни калкулации,да се замачкаат очите на јавноста...

како бе исплашени... па имаат наредба да стојат у лер,ништо да не превземаат... стојат така и се под напад од камења...:vozbud::pos2::pos2:
 
Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Јас немам видено полиција на Бит Пазар од кога се сеќавам за мене, а на пласичарската никој ми нема дадено фискална. Робата која доаќа таму никој не знае од каде доаќа, а во Чаир во 2001 година имаше луѓе со калаќњикови кои шетаа со знамиња на Албанија и пукаа во воздух. Имам работено во одредена фирма во Ѓорче каде што доаѓаа луѓе од Кондово кои имаа пиштоли на појасите а полицајцит не ги ни пипаа. Така да ако сакаш живеј си во твојот меур од сапуница, но ние немам никаква контрола врз Албанскиот дел од земјата, со кој нема никогаш да има пресметка бидејќи е премногу моќен и организиран.
Некој погоре пшал дека тоа не е расизам. Ајде вака, нека ти текне последен пат кога си видел Ром, што си помислил одма искрен биди. Леле овој ќе ме опљачка/види го каков е/ он ги нема истите права како јас бидејќи јас сум над него. Бидејќи лично ги гледам продавачките у одредена продавница како се однесуваат кон Ромите, и како Ромите се невидливи кога живеат во куќи од лим а видливи кога као демек не плаќале даноци (што се деси со Љубчо Георгиевски, типот индиректно призна дека украл 200 милиони евра, или Македонец е тој па тоа не се даноци, од бааење ги зимаше он) не ти чини ова што го збориш, не е убаво. Сепак не сум од Марс паднат, гледам што се случува во земјава.
За старите луќе само викни го Мајкл Мур по болнициве. На една баба која беше да се снима на ехо пред мене и закажаа за два месеци а го снима срцето. Откако она му кажа на докторов дека можа да умре за два месеци, типов онака арогантно и кажа нешто во смисла на ако сижива за два месеци, дојди ако не лесна ти земја. Да не зборувам за училиштата и Ромите и некои други заедници. Колку Роми има кај тебе на факултет? Знаеш ли кој процент од популацијата се Ромите? Ај не реплицирам веќе , се ѓто напишав е од мое лично искуство, не пишувам нешто за фиктивни акции во северниот дел на градот во кој ретко кога и гледам полицаец (читај никогаш не гледам ама ајде еве може има некој) и за тоа дека трбало да се интервенира во Шутка поради тоа што... ГТЦ е премногу евтин? Цените во ГТЦ се високи поади кириите и даноците или поради профитот? Ај погоди што од тие две работи е. Додека не почнеме критички да се гледаме самите себеси (кој зголемува цена на месо за празници а кој намалува), не не бива. Наф сед.:smir:
 
Член од
10 јули 2008
Мислења
8
Поени од реакции
0
Bev tamu za vreme na akcijata. 30-tina bea samo od obicnite policajci, a pripadnicte na EBR dojdoa so okolu 15 defenderi. Pa se ti presmetaj vo kolkav broj bea. A za povredite ima s pravo, realno mozebi dvajca-trojca koi gi imam videno i toj den a i na TV deka gi mavnale so kamen. Utre, studenti Romi ke protestiraat mirno pred Vladata, no jas sepak mislam deka i ova politicarite ke sakaat da go preminat lesno, sto i voobicaeno im uspeva.
 

Agamemnon

Macedonia forever
Член од
8 јуни 2009
Мислења
61
Поени од реакции
12

Кутрите тие многу се дискриминирани ништо не им дозволуваат да работат.
 
Член од
16 април 2010
Мислења
2.557
Поени од реакции
1.502
Да ги прашам Ромите дали во Белгија ќе правеа вака, ако останеа. Само таму нема попуштање, многу им е гајле таму на Белгиските власти дали ќе останеш бе леб или не ако ти запленат нелегална стока, па да ги видам дали вака ќе маваа со камења таму по полицијата

Го знаете вицот со Балкански и Европски пекол:wink:
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.694
Поени од реакции
12.101
За жал, некои од нив имаат проблем со перцепција на она што е правилно и законски, а што не.
На едно видео на јутуб (не знам дал е постирано на форумов) мајка ромкиња со дете у раце револтирана од полицијата (не од последните настани него генерално поставено прашање) вели:
"Полиција тепа, малтретира, не ни дава ..., не ни дава да крадеме."
Последново беше врв -кога лице не знае дека некое дејство е прекршочно или кривично дело, што понатаму зборење.
Ако зееме сите да крадеме, да им тегнеме на луѓето ташни, мобилни, да им плукаме у сендвич или у чаша у кафич ако не ни дадат денар кога просиме (прво зошто проси кога треба да е ушколо-е затоа нема ни факултет-пошто не посетува ни основно), ако плус маваме секој од нас со камења по полиција (најпрост пример-ако те застанат со кола за еден прегорен фар)...кај ќе ни е крајот?
Некој погоре пшал дека тоа не е расизам. Ајде вака, нека ти текне последен пат кога си видел Ром, што си помислил одма искрен биди.
Hawk2401 јас го кажав тоа дека нема везе со расизам или тепање целна група роми. Имав колега, за жал си отиде, еден од подобрите колеги. Мојот помал син учи со неколку ромчиња, нивните родители се сосем солидни луѓе, домаќини.
Да не ги фалам, досега искуствата се лоши-на улица децана знаат да ти земат мобилен од рака, ако не им дадеш денар ќе ти плукнат во чаша или во сендвич. Скоро беше -внука ми на плоштад Слобода и се закачиле неколку деца со една возрасна жена, ја тегнеле од сите страни, едвај успеала да се оттргне и избега. Да не зборам за дрогираните.
Опасни се човеку, тоа се идни извршители -криминалци. Тие никогаш нема да одат на школо и никогаш нема да се вклопат во општеството...иако школото е бесплатно, иако е декада на роми, иако едини се у свет што имаат општина. Иако имаат по 2 раце како и јас, иако имаат мозок како и јас-сето тоа дали го користат или не, тоа е веќе до нив самите.

Албанците (ако зборите за битпазар, тука има и турци) не се тема на муабет, а напротив, таму гледам цајкани. Сеа скоро, додека се враќавме, алфи фатија неколкумина, ги тресеа насред улица. И тој дел е бастион, но цел свет има црни точки каде полиција не влага ни под разно осим со блиц и покриени акции. Се дигаше прашина и за битпазарот, се палеа контејнери, барикади...и тие не се у право, како ни тие у Шутка.

Муабетот во темава се однесува на последниот настан, ова се деси во строго ромски бастион, ромска општина каде као "белец" и немаш некои права. Ова ти го зборам и од лично искуство, моја најблиска роднина работеше таму во еден колонијал.
Зошто ќе митингуваат ромите не знам али ми личи на нечие буцкање и заработка на поени.

За старите луќе само викни го Мајкл Мур по болнициве. На една баба која беше да се снима на ехо пред мене и закажаа за два месеци а го снима срцето. Откако она му кажа на докторов дека можа да умре за два месеци, типов онака арогантно и кажа нешто во смисла на ако сижива за два месеци, дојди ако не лесна ти земја. Да не зборувам за училиштата и Ромите и некои други заедници. Колку Роми има кај тебе на факултет?
Сосем си вон топик, овие услови се за било која баба, а факултет...секој си знае за себе како стигнува да школува дете...тие ниту основно не сакаат да завршат.
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.812
Поени од реакции
1.082
Акцијата си е легитимна и оправдана:toe:
 
T

Tetro

Гостин
Акцијата си е легитимна и оправдана:toe:
требаше и кривични да им стегнат бе. како може некој да си плаќа давачќи кон државата, а некои ќе изиграваат шерифи, со шверцувана роба и без документи за потеклото.:whip:
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.812
Поени од реакции
1.082
требаше и кривични да им стегнат бе. како може некој да си плаќа давачќи кон државата, а некои ќе изиграваат шерифи, со шверцувана роба и без документи за потеклото.:whip:

Се надевам дека на ред е Бит-Пазар:tapp:
 
B

Borg_Drone

Гостин
Сите знаеме дека акцијата беше легална, но проблемот е тоа што има одредена група на луѓе во државава за кои законот за нив е мајка, а за другиве е маќеа.
Тоа најмногу ме иритира.
 
Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
проста раја плус и сиромашна а законот мора колку толку да се спроведува а тие кутри толку им сече и мислат дека некој ги обесправил со тоа што не им дозволува да вршат илегален бизнис кој за нив по некоја логика е легален.

трагикомедија денес на вести глеам протестираа 'ние сме роми... ние сме роми'
WTF ако сте роми?
сакате беззаконие?
протест поради тоа што не ви е дозволено да заработувате на нелегален начин?
бравоооо само пендрак по шо на друг начин не свакате.
---------------

вакви акции е редно да се вршат во пластичарската улица
ако ова е држава со закони а не бананадржава тогаш треба инспекции да се вршат секаде без исклучок!
 
Член од
26 април 2010
Мислења
501
Поени од реакции
21
Да живее правото и неговата примена од страна на институциите на системот, но вжи и за Бит Пазр ..и сл...Да не е нешто сомнително????
Така ќе да е...:nenene::nenene::nenene::nenene:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom