За жал, некои од нив имаат проблем со перцепција на она што е правилно и законски, а што не.
На едно видео на јутуб (не знам дал е постирано на форумов) мајка ромкиња со дете у раце револтирана од полицијата (не од последните настани него генерално поставено прашање) вели:
"Полиција тепа, малтретира, не ни дава ...,
не ни дава да крадеме."
Последново беше врв -кога лице не знае дека некое дејство е прекршочно или кривично дело, што понатаму зборење.
Ако зееме сите да крадеме, да им тегнеме на луѓето ташни, мобилни, да им плукаме у сендвич или у чаша у кафич ако не ни дадат денар кога просиме (прво зошто проси кога треба да е ушколо-е затоа нема ни факултет-пошто не посетува ни основно), ако плус маваме секој од нас со камења по полиција (најпрост пример-ако те застанат со кола за еден прегорен фар)...кај ќе ни е крајот?
Некој погоре пшал дека тоа не е расизам. Ајде вака, нека ти текне последен пат кога си видел Ром, што си помислил одма искрен биди.
Hawk2401 јас го кажав тоа дека нема везе со расизам или тепање целна група роми. Имав колега, за жал си отиде, еден од подобрите колеги. Мојот помал син учи со неколку ромчиња, нивните родители се сосем солидни луѓе, домаќини.
Да не ги фалам, досега искуствата се лоши-на улица децана знаат да ти земат мобилен од рака, ако не им дадеш денар ќе ти плукнат во чаша или во сендвич. Скоро беше -внука ми на плоштад Слобода и се закачиле неколку деца со една возрасна жена, ја тегнеле од сите страни, едвај успеала да се оттргне и избега. Да не зборам за дрогираните.
Опасни се човеку, тоа се идни извршители -криминалци. Тие никогаш нема да одат на школо и никогаш нема да се вклопат во општеството...иако школото е бесплатно, иако е декада на роми, иако едини се у свет што имаат општина. Иако имаат по 2 раце како и јас, иако имаат мозок како и јас-сето тоа дали го користат или не, тоа е веќе до нив самите.
Албанците (ако зборите за битпазар, тука има и турци) не се тема на муабет, а напротив, таму гледам цајкани. Сеа скоро, додека се враќавме, алфи фатија неколкумина, ги тресеа насред улица. И тој дел е бастион, но цел свет има црни точки каде полиција не влага ни под разно осим со блиц и покриени акции. Се дигаше прашина и за битпазарот, се палеа контејнери, барикади...и тие не се у право, како ни тие у Шутка.
Муабетот во темава се однесува на последниот настан, ова се деси во строго ромски бастион, ромска општина каде као "белец" и немаш некои права. Ова ти го зборам и од лично искуство, моја најблиска роднина работеше таму во еден колонијал.
Зошто ќе митингуваат ромите не знам али ми личи на нечие буцкање и заработка на поени.
За старите луќе само викни го Мајкл Мур по болнициве. На една баба која беше да се снима на ехо пред мене и закажаа за два месеци а го снима срцето. Откако она му кажа на докторов дека можа да умре за два месеци, типов онака арогантно и кажа нешто во смисла на ако сижива за два месеци, дојди ако не лесна ти земја. Да не зборувам за училиштата и Ромите и некои други заедници. Колку Роми има кај тебе на факултет?
Сосем си вон топик, овие услови се за било која баба, а факултет...секој си знае за себе како стигнува да школува дете...тие ниту основно не сакаат да завршат.