- Член од
- 16 септември 2007
- Мислења
- 1.486
- Поени од реакции
- 338
Не си разбрал што сакам да кажам.
Поентата ми беше дека моментално одат многу помалку Македонски студенти одат да учат Бугарија. Пред Бугарија да влези во европска унија и пред да рипнат цените се живееше со 150 евра месецот и тоа супер. Јас кога почнав 2007 за кирија и храна месечно ми требаја 250 евра , се врвеше и со 200 поскромно. Моментално ти требаат 400 евра . Стипендиите се земаат тешко.
А за квалитет никаде не реков дека е лошо образованието, баш напротив е многу подобро (и затоа спомнав дека се не минува со шише виски). Да не се запишев Бугарија сигурно сега ќе работев Македонија за 400 евра плата и ќе немав ни 10 % од искуството кое што го имам моментално.
Уште од почетокот на 4 та година имав шанса да започнам да работам за 500 евра и тоа беше еден вид стажантска работа После 10 месеци веќе имав 700.
И тоа се само дел од можностите, секако зависи од секој поединечно, има многу кој што не го искористија образованието здобиено таму и многу кој што се откажаја.
Sto fakultet imas zavrseno .......me interesira vo Bugarija koi fakulteti imaat predavanja na engleski jazik
i isto taka me interesira fakultet za gastronomija ( kulinarstvo ) vo Bugarija