Студирање во Словенија

S

Shimamoto-San

Гостин
а нели имало предавања на англиски јазик ? ако не, да си ја фатам посовреме работава со курс за словенечки :confused:
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 03:04 ---

имам слушнато дека предавањата биле на англиски јазик(барем 1вата година)? или тоа на некои факултети или пак неточна информација?
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 03:14 ---

а каде и кога аплицираш за зоисова? јас сум 4та год средно и сакам наредна година да студирам во словенија, па мислам дека би ја добила таа бидејќи просекот од 4та ќе ми биде 5.00.
A знае некој што документи се потребни за таа стипендија поточно, да не трагам по интернетов сега, благодарам однапред.

п.с. Иначе колку што знам јас на повеќето факлутети предавањата се на словенечки, само на некои одредени има предавања на англиски, како што пиша погоре Симболик.

п.п.с. Ако веќе сакаш да студираш таму, добро е да си пратиш пријава уште сега, на страната на Љубљанскиот универзитет имаш пријава за странци, симни ја, испринтај ја, пополни ја, и прати ја со фотокопија од лична карта или пасош.

Член од
13 март 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Одамна ја следам темава, па ако може некој студент што последниве години се запишал во Словенија или некој што има познавања да ми ја објасни подетално како оди уписот. Читав нешто на веб страната на универзитетот во Љубљана и Марибор и за сега знам дека треба да го испратам N образецот или формулар, заедно со копија од свидетелствата од трета и четврта средно и некои документи за индетификација. Сега прочитав дека тоа треба да биде преведено и заверено кај нотар, но не разбрав тоа со признавањето на образованието кога и каде тоа треба да се испрати.
За сега знам дека првиот уписен рок трае до 5ти Август, но за другите работи и постапки не сум сигурен. Би било добро некој што има завршено со овој упис во Словенија да наведи што прво треба да направам и ако може малку подетално.

Член од
28 јануари 2010
Мислења
63
Поени од реакции
1
Ќе може некој да ми каже колку трае процесот на вадење студентска виза, и дали може да се аплицира кога ќе се стигне таму или пак мора тука во МК?

O

< O >

Гостин
Ќе може некој да ми каже колку трае процесот на вадење студентска виза, и дали може да се аплицира кога ќе се стигне таму или пак мора тука во МК?
Електронското пријавување сте го испуштиле траеше до 5-ти Март сега има уште една шанса преку писмен пат односно по пошта повеќе информации и даунлоад на документот има на страницата на Љубљанската школа после резултатите се оди во амбасадата и се аплицира за виза процесот е без проблем само сега има друг проблем од една шпекулација што скоро ја дознав дека поради економски причини повеќе школарината нема да биде бесплатна односно ќе чини некаде 2000 евра. За стипендии и аплицирање во студентски домови од кога ќе стигнете таму.

Член од
8 октомври 2010
Мислења
47
Поени од реакции
13
Za upis ne e kasno. Moze da gi docekate zavrsnite diplomi i togas se da ispratite. Zavereno vo sud, na notar i prevedeno. I popoonet N obrazec i baranje za nostrifikacija na diplomite. Za viza se podnesuva baranje vo ambasadata vo Skopje. No posle upisot vo oktomvri mora licno da se dojde vo Skopje da se podigne vizata. Za zoisovi stipendii tesko da uspeete zasto za niv e potrebno reguliran prestoj a vizite stasuvaat posle rokot za apliciranje.
Vo studentski dom ne se primaat stranci taka da racunajte na privatno smestuvanje ili vo privatni studentski domovi -okolu 250 evra krevet

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
Електронското пријавување сте го испуштиле траеше до 5-ти Март сега има уште една шанса преку писмен пат односно по пошта повеќе информации и даунлоад на документот има на страницата на Љубљанската школа после резултатите се оди во амбасадата и се аплицира за виза процесот е без проблем само сега има друг проблем од една шпекулација што скоро ја дознав дека поради економски причини повеќе школарината нема да биде бесплатна односно ќе чини некаде 2000 евра. За стипендии и аплицирање во студентски домови од кога ќе стигнете таму.
партиципација не се плаќа.
уште може да се аплицира преку интернет, апликациите ги имате на следните страни:
www.vpis.uni-mb.si
www.vpis.uni-lj.si
првата е за марибор, втората за љубљана. Странци не примаат во државните студентски домови, за приватни не знам дали примаат и колку изнесува од месец.
во стан мислам оти е подобро иако малку поскапо, најмалку сакаш да бидеш во иста соба со словенец..

O

< O >

Гостин
партиципација не се плаќа.
уште може да се аплицира преку интернет, апликациите ги имате на следните страни:
www.vpis.uni-mb.si
www.vpis.uni-lj.si
првата е за марибор, втората за љубљана. Странци не примаат во државните студентски домови, за приватни не знам дали примаат и колку изнесува од месец.
во стан мислам оти е подобро иако малку поскапо, најмалку сакаш да бидеш во иста соба со словенец..
Јас вчера го добив писмото по пошта и во него стојат нагласено роковите али ок а што ако бидам со словенец, слушнав некој стереотипи за нив али сепак не е нешто полошо од она да бидеш со македонец

~ Everything.you`re.not

Salvatore`s girl
Член од
8 април 2012
Мислења
106
Поени од реакции
421
Знае некој дали може да се префрлиш од УКИМ, медицина конкретно, во Словенија , нема врска Марибор или Љубљана, доколку еден од родителите имаат дозвола за постојан престој таму ?
Или може само од почеток , прв семестар ?
И ако има шанси, кои се условите ?
Фала однапред :)

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Јас вчера го добив писмото по пошта и во него стојат нагласено роковите али ок а што ако бидам со словенец, слушнав некој стереотипи за нив али сепак не е нешто полошо од она да бидеш со македонец
Ваљда мисли на тоа, дека нема да имаш никаков мир.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Vo studentski dom ne se primaat stranci taka da racunajte na privatno smestuvanje ili vo privatni studentski domovi -okolu 250 evra krevet

За 150 евронки може смештај да се најде! Јас плаќам толку за 15 м 2 соба, и тоа сама сум, само делам купатило и кујна со цимерки!
Ти во некоја луксузна вила дане живееш? :LOL:

и да, не примаат во студентски дом странци, а стипендиите се укинати! Така да не рачунајте на степендии сега засега!
Ако не трошите многу, максимум можете да пројдете на месец со 250 - 300 вкупно!

< O > Словенците се бубачиња кога се трезни но се претвораат во робото-дивјаци кога ќе се опијат! Be careful:pos:

Член од
8 октомври 2010
Мислења
47
Поени од реакции
13
За 150 евронки може смештај да се најде! Јас плаќам толку за 15 м 2 соба, и тоа сама сум, само делам купатило и кујна со цимерки!

и да, не примаат во студентски дом странци, а стипендиите се укинати! Така да не рачунајте на степендии сега засега!

< O > Словенците се бубачиња кога се трезни но се претвораат во робото-дивјаци кога ќе се опијат! Be careful:pos:

http://www.studentskidom-lj.si/studentski-dom-bezigrad

videte sami za privaten studentski dom. ovoj e od poeftinite, so kupatilo i wc na sprat.
Podobrite se po 250 evra po covek vo ednokrevetna ili dvokrevetna soba

O

< O >

Гостин

Баш и таква средина сакам, кога веќе излегувам од Македонија сакам да бидам опкружен со разни националности затоа и менувам средина, кога зборував со амбасадорот и он нагласи дека менталитетот е различен со тоа што они претежно работеле во текот на неделата а се забавувале за време на викенд, јас мислам дека е супер таква рутина.

~ Everything.you`re.not

Salvatore`s girl
Член од
8 април 2012
Мислења
106
Поени од реакции
421
Знае некој дали може да се префрлиш од УКИМ, медицина конкретно, во Словенија , нема врска Марибор или Љубљана, доколку еден од родителите имаат дозвола за постојан престој таму ?
Или може само од почеток , прв семестар ?
И ако има шанси, кои се условите ?
Фала однапред :)

Anyone ?! :(

Член од
14 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
0
Значи вака јас планирав да се запишам на факс во Словенија ама најверовато ќе паднам на матурата математика дали има шанси да се запишам на третиот уписен рок или пак да земам училишна матура ?HELP PLEASE :place::mad:

Kajgana Shop

На врв Bottom