Студирање во Словенија

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не ми е проблем, учам јазици многу брзо, ќе се запишам за секој случај, фала многу :)

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.880
Поени од реакции
1.092
Е вака сеа. Ја освен по форумиве, незнам каде на др мето би дошла до ваков вид информации па коа би можел некој да ме упати баш би му била благодарна. Чув дека стипендиите за Словенија биле укинати, дали тоа значи дека повеќе го нема оној џепарац и тие бонови и таа можност за викенд работа, бидејки ја колку што знам во Словенија факултетите не се плаќаат. Е сеа, доколку има некој др вид стипендија, што добиваш со неа уствари и преку што аплицираш? Ме интересира и за она уким размена на студенти, дали е можна доколку не си студент на уким, бид. ја сум 4та год.
Јас сакам да се запишам на Архитектура (У марибор нема, така да ќе морам у Љубљана), има ли некој што можда учи таму па да ми објасни дали можда се плажа факултетот, кој документи ти требаат и дали се полага приемен?
Фала однапред. :D
Дали се укинати стипендиите незнам.Имам колега кој тука студираше,а подоцна се префрли во Словенија,ама само за еден семестар.Колку што знам зимаше некоја стипендија. Предметите кој таму ги полагаше тука му беа признаени,односно кредтите му беа впишани. А и ако се сеќавам добро пред некое време имаше по тв дека владата ке плаќала пост дипломски студии надвор од државата,секако доколку некој сака да учи надвор,но под услов кога ке заврши да се врати во Македонија.Дали важи тоа и за студиски циклус не сум запознаен.Мој предлог да си се распрашаш нај убаво во министерство за образование.

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.929
Од оваа година има нови државни стипендии за полнолетни.

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
Е вака сеа. Ја освен по форумиве, незнам каде на др мето би дошла до ваков вид информации па коа би можел некој да ме упати баш би му била благодарна. Чув дека стипендиите за Словенија биле укинати, дали тоа значи дека повеќе го нема оној џепарац и тие бонови и таа можност за викенд работа, бидејки ја колку што знам во Словенија факултетите не се плаќаат. Е сеа, доколку има некој др вид стипендија, што добиваш со неа уствари и преку што аплицираш? Ме интересира и за она уким размена на студенти, дали е можна доколку не си студент на уким, бид. ја сум 4та год.
Јас сакам да се запишам на Архитектура (У марибор нема, така да ќе морам у Љубљана), има ли некој што можда учи таму па да ми објасни дали можда се плажа факултетот, кој документи ти требаат и дали се полага приемен?
Фала однапред. :D
има архитектура и во Марибор.
државната стипендија е укинана ама има и друга на која можеш да поднесеш,ама,ти треба добар просек од средното..

Invader

Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.929
Каква е оваа стипендија и кој се може да аплицира ?
Па државна е. Само што сега е зголемена и поделена. Порано секој што беше средна школа можеше да поднесе за стипендија. Сега услов е да си полнолетен. Значи, ако си полнолетен земаш поголема стипендија, а ако си малолетен добиваш дечки додаток.

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
Па државна е. Само што сега е зголемена и поделена. Порано секој што беше средна школа можеше да поднесе за стипендија. Сега услов е да си полнолетен. Значи, ако си полнолетен земаш поголема стипендија, а ако си малолетен добиваш дечки додаток.
да не мислеш на зоисовата стипендија ?
таа се добива врз основа на просекот од 4та година средно и секоја година не е исти минималниот потребен за да ја добиеш, па така да ако имаш 4,95 нема од шо да се плашеш :P

Invader

Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.929
да не мислеш на зоисовата стипендија ?
таа се добива врз основа на просекот од 4та година средно и секоја година не е исти минималниот потребен за да ја добиеш, па така да ако имаш 4,95 нема од шо да се плашеш :P
Не, државна.

Член од
26 февруари 2010
Мислења
7
Поени од реакции
0
Јас колку што сум информиран, државната е само за луѓе со Словенско државјанство, а Зоисовата е ако имаш просек над 4,75 во средно. Има и уште една ако имаш словенско потекло до 4то колено.

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
и зоисовата е државна стипендија, не е приватна, иначе тоа неам појма кој ви го кажува оти треба да бидеш словенски државјанин, како јас не сум па ја имам добиено ?

Член од
13 јуни 2009
Мислења
105
Поени од реакции
37
Здраво,
Јас сакам да студирам во Марибор, сакам да ми кажете дали има факултер за психологија.. и неколку услови да ми наброите. Благодарам :)

SkyWalker

HorrificMind
Член од
12 октомври 2007
Мислења
58
Поени од реакции
1
и зоисовата е државна стипендија, не е приватна, иначе тоа неам појма кој ви го кажува оти треба да бидеш словенски државјанин, како јас не сум па ја имам добиено ?
Do državne štipendije so upravičeni dijaki in študenti, ki:

• so starejši od 18 let,
  • so državljani Republike Slovenije,
  • izpolnjujejo druge pogoje po 9. členu Zakona o štipendiranju,
  • njihov povprečni mesečni dohodki na družinskega člana v preteklem letu ne presegajo 64 % neto povprečne plače na družinskega člana v istem obdobju (do šolskega leta 2013/2014 je cenzus 53 % neto poprečne plače na družinskega člana).
Така овде пишува... сега дали ти имаш некоја друга стипендија или е истава незнам :) инаки каде можам да најдам каква се документација ми треба за аплицирање на факултет?

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
таа истата стипендија ја имат добиено сите македонци,ама, веќе е укината, догодина мош нешто ќе се смени,не знам.
иначе прво ти треба да аплицираш електронски, треба да пополниш една пријава која ја има на следните страни:
www.vpis.uni-lj.si
www.vpis-mb.si
документите ќе треба да ѓи спремаш дури у јули

SkyWalker

HorrificMind
Член од
12 октомври 2007
Мислења
58
Поени од реакции
1
Благодарам за информациите :) И уште некоја работа би сакал да прашам, дали ми мења нешто ако имам роднини во словенија?

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
Благодарам за информациите :) И уште некоја работа би сакал да прашам, дали ми мења нешто ако имам роднини во словенија?
не ти менува ништо у врска со стипендијата,уписите итн.. само ќе имаш помош ако ти треба нешто :D

Kajgana Shop

На врв Bottom