Студирам психологија

Член од
27 јануари 2007
Мислења
2.504
Поени од реакции
72
Може некој од постариве колеги што се тука да споделат (ако уште имаат) приказ кај Михајло, или да ми дадат некои guidelines за како да се пишува? Фала :)

Член од
31 март 2011
Мислења
102
Поени од реакции
18
aj nekoj od postarite kolegi neka spodeli ako ima nekoe iskustvo so ucestvuvanje vo istrazuvanje kaj beshka? treba posle nekoja stratisticka analiza da se pravi i shto ke bide ako se otkazam na primer :)>>> >>????

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
Темава слабо активна, на почетокот била повеќе:(
Да ги прашам тие што се поголеми и што завршиле прва година, дали може во случај да ги имаат, да ми ги пратат прашањата за втор колоквиум за прва година по Психологија на перцепција кај Виолета Арнаудова?
Исто ако ги имате и по Вовед кај Елена Ачковска исто така може и тие, ама по перцепција ми се поважни.
Ај, се надевам ќе види тој што треба и ќе ме израдува со порака.
Очекувам прашања, фала однапред.:)

OziLLLL

MADRIDISTA
Член од
8 октомври 2008
Мислења
3.334
Поени од реакции
1.892
Исто да не има некој прашања по Развојна Психологија :) Ајде не ги кријте дома :P
Кажите шо како имало, од прилика :)

Член од
31 март 2011
Мислења
102
Поени од реакции
18
Koleshki najtoplo vi preporacuvam da si ucite zatoa sto cel materijal go ima na kolokvium osobeno RAZVOJNA ama bash se se pagja od materijalot , prilicno se obemni i iscrpni site kolokviumi kaj Fritzhand sto e super :) I dokolku nekoj ima prashanja ne se nadevajte deka ke vi se padnat istite , retko koj profesor ostava da se sluci toa da gi imaat negovite prashanja a bashka sto tie imaat prilicno verzii napraveno od testovite bash zaradi toa da ne se ucat kolokviumite po prashanja tuku so razbiranje..... Ako navistina ste se zapishale za da ucite i da naucite vi sovetuvam da citate mnogu literatura i nikogash da ne ucite po prashanja bidejki po maksimum 2 nedeli se ke zaboravite a pretpostavuvam deka toa ne vi e celta. :)

Член од
16 април 2012
Мислења
108
Поени од реакции
22
Ќе може ли некој од дипломираните психолози,или тие што се во тек со студиите да ми објасни каква врска има математиката,никаква поврзаност не можам да најдам.И плус..дали некој има информации дали ќе се отвара факултет по психологија во Штип,благодарам :)

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
Треба да одлучам помеѓу овие предмети, сакам социјална заштита да одберам, ама не знам други две кои, а кои професори се потересене ако може да ми кажете:
Социјална заштита-Сунчица Димитријоска
Специјална педагогија-Горан Ајдински
Епистемиологија-Мирко Ѓошевски
Естетика-Иван Џепароски
Етика-Иванчо Атанасовски
Ликовна семиотика-Никос Чаусидис
Многу ме интересира што е ова ликовна семиотика и дали треба да знаеш убаво да црташ и дали воопшто ќе се црта, ако може поделтано малку
фала однапред.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Треба да одлучам помеѓу овие предмети, сакам социјална заштита да одберам, ама не знам други две кои, а кои професори се потересене ако може да ми кажете:
Социјална заштита-Сунчица Димитријоска
Специјална педагогија-Горан Ајдински
Епистемиологија-Мирко Ѓошевски
Естетика-Иван Џепароски
Етика-Иванчо Атанасовски
Ликовна семиотика-Никос Чаусидис
Многу ме интересира што е ова ликовна семиотика и дали треба да знаеш убаво да црташ и дали воопшто ќе се црта, ако може поделтано малку
фала однапред.

За Ликовна семиотика немој да се мислиш 1 секунда.
ЌЕ ти го промени начинот на размислување ептен, ќе ти биде многу интересно, ќе ти помогне во психологијата во иднина.
Нема потреба да црташ убаво, нема врска со тоа, има објаснување на цртежи. Професорот е закон! Јас би го преслушувала предметот уше 100 пати.
Има многу околу сексуалноста на човекот, како ја изразувал низ годините, како се формирале некои митови, легенди...
Инересно е ептен, верувај ми.

И етика е ептен интересно, професорот е закон и сите имавме 10ки пошто испитот (немавме колоквиуми) беше боза, можевме да препишуваме итн. Поише е како филозофија, ама професорот објаснува интересно. Жално ми беше само што имавме предавања во 8 па поретко одев.

Социјална заштита не мораш да одиш, испитот исто беше лесен, полагавме во анфитеатарот беше преполн зашо полагавме повеќе институти заедно.

Тие сум ги имала.
Одбери си ликовна семиотика дефинитивно, ако имаш среќа додуша зашо лани или прелани имаше ограничен број на студенти шо можеа да го слушаат неговиот предмет.

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
А по семиотика ќе се бара да се црта зошто цртањето не ми оди ама ич, па не сакам да се фрустирам или од цртежот да ми зависи оценката.
И јас се мислев за етика, па најверојатно него ќе го одберам, ама ќе видам, не избрзувам сега како претходно, убаво ќе се одлучам.

Член од
31 март 2011
Мислења
102
Поени од реакции
18
ne se crta nisto po semiotika :) a estetika jas imav i priicno e dosadno. toa e poveke za nekoj sto e pofilozofski orientiran, moj vpecatok e toa. :)
--- надополнето: 10 декември 2012 во 22:29 ---
A da prasam jas sto se podrazbira kaj Mihajlo po socijalna psihologija pod zavrshen ispit? Ako gi padnam kolokviumite saka da kazi deka ke odam na ispit ili i ako gi polozam sepak odam na ispit?

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
ne se crta nisto po semiotika :) a estetika jas imav i priicno e dosadno. toa e poveke za nekoj sto e pofilozofski orientiran, moj vpecatok e toa. :)
--- надополнето: 10 декември 2012 во 22:29 ---
A da prasam jas sto se podrazbira kaj Mihajlo po socijalna psihologija pod zavrshen ispit? Ako gi padnam kolokviumite saka da kazi deka ke odam na ispit ili i ako gi polozam sepak odam na ispit?
Ako ги паднеш ќе одиш на испит.

Член од
31 март 2011
Мислења
102
Поени од реакции
18
Aj ke ve zamolam da mi objasnite ili spodelite nekoe iskustvo okoli Kvalitativni metodi na istrazuvanje kaj Kenig, i Prosocijalno odnesuvanje kaj Mihajlo... Sto e podobro, polesno, pointeresno, podosadno....... Dali ima kniga kaj Kenig?

Член од
21 јули 2009
Мислења
77
Поени од реакции
11
Ќе може ли некој од дипломираните психолози,или тие што се во тек со студиите да ми објасни каква врска има математиката,никаква поврзаност не можам да најдам.И плус..дали некој има информации дали ќе се отвара факултет по психологија во Штип,благодарам :)
Математиката е потребна затоа што истражувањата во Психологијата како наука, се претежно од емпириска и квантитативна природа, а за да спроведеш такво истражување најпрвин ти е потребно да ги имаш во малиот прст базичните математичко-логички концепти, бидејќи врз основа на овие концепти ќе треба да ги доградиш методолошко-статистичките принципи врз кои се базираат сите современи истражувања во Психологијата. Ова особени важи доколку имаш поголеми амбиции во Психологијата (Мастер или Докторат). Проблемот кај нас е што речиси сите што се запишуваат на Психологија имаат намера да бидат Практичари (да работат со клиенти, пациенти, деца)........и на крај се разочаруваат:( кога ќе се судрат со една "сувопарна академска дисциплина" која ги подготвува да бидат Научници, а не Практичари како што они првобитно имале намера. Во Америка ова е решено на тој начин што постојат два вида на студии по Психологија, и тоа PhD - каде што те подготвуваат да бидеш научник, да анализираш теории, спроведуваш истражувања и на крај, допринесуваш за академскиот развој на психологијата и PsyD - во која претежно добиваш практична обука за работа со клиенти, пациенти, организации, односно стануваш занаетчија кој практично ги применува психолошките теории.
Во Штип не верувам дека ќе отворат Факултет, пред се поради недостатокот на Квалитетни Психолози кои навистина ја познаваат областа и кои би можеле на соодветен начин да им ја пренесат материјата на децата (и на Св.Кирил се само два-тројца, она другото е олош кој смета дека научната дејност се состои во препишување на странска литература), а и доколку отворат (гледајќи ги овие новиве факултети што ги отворија) тоа ќе биде невиџена фарса.....Институт во кој Психолошката лабораторија се состои од 20 столчиња и еден прожектор, и во кој половина од наставната содржина, е содржина која на Запад се предава во рамки на Историја на Психологија, не заслужува да се нарече Институт за Психологија......;)

L-A-V

who cares? =)
Член од
2 декември 2008
Мислења
477
Поени од реакции
57
Дали може од интерни да се изберат Социологија и Историја?? како што гледам повеќето викаат дека историја не се учело, немало врска и сл. баш ме интересира.
значи не е за мене ама овој што прашува сака историја да полага ама како што гледам повеќето викаат подобро било Социологија и Филозофија/Биологија.
што мислите би го примиле со тие интерни?
дали познавате некој со тие предмети што влегол?

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
Дали може од интерни да се изберат Социологија и Историја?? како што гледам повеќето викаат дека историја не се учело, немало врска и сл. баш ме интересира.
значи не е за мене ама овој што прашува сака историја да полага ама како што гледам повеќето викаат подобро било Социологија и Филозофија/Биологија.
што мислите би го примиле со тие интерни?
дали познавате некој со тие предмети што влегол?
абе ако има врски и пари, шо сака нека полага посекако ќе влезе ;) а инаку и ја знам дека социологија и филозофија повеќето полагаа.
ама како што паметам мислам социологија, историја и филозофија ако полагаш после на (скоро) секој факс можеш да се запишеш. така да...не се битни толку овие срања :icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom