Стари македонски имиња

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
Некои интересни имиња од моите предци: Кове, Ките, Каре, Баде, Гичо, сите од едно село во кавадаречко - мариовскиот крај.....

Член од
4 септември 2012
Мислења
180
Поени од реакции
105
Имам една познаничка со името Сијка (со “ј“), ама мислам дека името и значеше некој вид птица (мислам дека не беше сојка). Сепак, можеби грешам.
Познаничката ти да не е постара? Дефинитивно не е од птица. Иде од грчкото име Анастасиja. Во Бугариjа се е користело до средата на ХХ век. Денес речиси не се среќава.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Познаничката ти да не е постара? Дефинитивно не е од птица. Иде од грчкото име Анастасиja. Во Бугариjа се е користело до средата на ХХ век. Денес речиси не се среќава.
Анастсиа дефинитивно не е грчко име. Значи Воскресната, издигната на небо. Ан значи небо, а стаса значи стаса, стигна :)

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Сијка е доста често име, дури и кај помлади, посебно во тиквешијата. Ако не се лажам е скратена форма на Спасија/Спасијка.

Член од
4 септември 2012
Мислења
180
Поени од реакции
105
Сијка е доста често име, дури и кај помлади, посебно во тиквешијата. Ако не се лажам е скратена форма на Спасија/Спасијка.
За мене дефинитивно е скратена форма. Од кое од двете веќе не сум баш сигурен. Вероватно и од двете
--- надополнето: 4 септември 2012 во 14:47 ---
Анастсиа дефинитивно не е грчко име. Значи Воскресната, издигната на небо. Ан значи небо, а стаса значи стаса, стигна :)
Тоа значи, а Возкресиja е словенскиот (бугарски и македонски) превод на имево, нели?.:)

R

Rigel Kent

Гостин
Anastasia , ova se srekava kaj Vlasite .Hristos Anastasi -Hristos Voskresna.
I dobro ti kaza warsaw Anastasija se preveduva Voskresija(Voskra, Voskre) sto i samiot go potvrdi vo tvojot post.

Член од
27 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
48
прилично сум сигурен дека е. http://www.behindthename.com/name/anastasius.

Latinized form of the Greek name Αναστασιος (Anastasios) which meant "resurrection" from Greek αναστασις (anastasis) (composed of the elements ανα (ana) "up" and στασις (stasis) "standing"). This was the name of numerous early saints and martyrs, including a 7th-century monk and writer from Alexandria who is especially venerated in the Eastern Church.

Словенска (пред се мк и бг) варијантата е Воскресија, ама денеска ретко го имаш.
--- надополнето: 4 септември 2012 во 22:37 ---
Ме интересира дали името Митра е старо македонско име?
Не верувам, мислам дека скратена варијанта од Димитра.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
За мене дефинитивно е скратена форма. Од кое од двете веќе не сум баш сигурен. Вероватно и од двете
--- надополнето: 4 септември 2012 во 14:47 ---

Тоа значи, а Возкресиja е словенскиот (бугарски и македонски) превод на имево, нели?.:)
Не. Тоа е слободен превод. Инаку Воскрес е “издигање од крст“ (вос-крест - пак малку слободен превод), а не “одење на небо“. Ану е сумерски Бог на небото, но именката АН (мислам) дека е со потекло од санскрит (кој всушност е праизворот на индоевропските, всушност “словенските“ јазици). Кај нас се задржал на пример во именката тавАН, можеби и некои други кои сега не можам да ги пронаоѓам... Името ТИТАНИ го содржи исто така овој збор (нивното име во превод значи “деца на небото“, односно : тита, ДИТА (дета, деца...) на АН (небото). Истото е со името “Анунаки“, или името АНгел (гел значи - “доаѓа“, во таа форма е задржан во турскиот јазик, а кај нас е како “ела“ = дојди) кое што име ангел значи “доаѓа од небото“, “небесник“. Го има и во името на Богот ДАН-У и многу други...
--- надополнето: 5 септември 2012 во 18:55 ---
Anastasia , ova se srekava kaj Vlasite .Hristos Anastasi -Hristos Voskresna.
I dobro ti kaza warsaw Anastasija se preveduva Voskresija(Voskra, Voskre) sto i samiot go potvrdi vo tvojot post.
И за тебе важи одговорот кој му го дадов на warsaw...
zuska, Митра не е скратено име од Димитра, туку Димитра е “проширено“ име на Митра (ДИ = двојна и МИТРА = капа). Митра е “бискупска капа“, а Димитра е двојна бискупска капа (денес постои само во таа форма). Видот на капата потекнува од стариот Египет, која кога се обединиле горен и долен Египет ја добила формата на двојна капа (денешната бискупска капа) и ги симболизирала обединети двата дела на Египет.
И името на капата (бидејќи во себе го содржи името на Богот РА) претпоставувам потекнува од Египет, или од земјите кои го користат ова име за именување на Сонцето, или Богот на Сонцето (го има и во Индија, претежно јужна и југоисточна - Рамајана, ИндРА...).
И уште, како се викало воздигнувањето на небо пред крстот и Христос (Крстос) кој “воскреснал“? Или, мислите дека пред Христос никој не се воздигнал на небо?

Член од
7 март 2012
Мислења
7
Поени од реакции
0
Што значи Ели?? Тоа е моето правилно име. Требало да се викам Елена по баба ми, но бидејќи братучетка ми веќе го добила тоа име, за да не бидеме со истото мене ме ставиле Ели. Или кое е значењето на Елена?

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Што значи Ели?? Тоа е моето правилно име. Требало да се викам Елена по баба ми, но бидејќи братучетка ми веќе го добила тоа име, за да не бидеме со истото мене ме ставиле Ели. Или кое е значењето на Елена?
Ели е нагалено од Елена.

Елена може да доаѓа или од елен, шумското животно; или пак од (Х)елиј, богот на сонцето во класичната митологија.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Ели е име на Богот на сонцето, светлината. Го има во различни варијации, како Ели, Иле, Ил, Ила, Ел, Елу, Илија, карактеристична е именката од Библијата, каде се среќава во множинска форма како : “Елохим“ (Богови во монотеизам?), кај нас во древноста го има како Бели односно Белино - асоцијацијата е на белата, светлата боја како симбол на светлината. Од тоа име, за свое кодно име го извлекле и Илуминатите (просветлените)...
Некогаш, името Ели се изведува од името Елисавета (Елизабета - исто е) кое име значи “на Бога ветена“, име на кое и не му треба превод, знаејќи дека Ели значи Бог, а “савета“ е исто што и “завет,а“ = заветена...

Член од
12 јуни 2010
Мислења
200
Поени од реакции
61
Мане - скратено од Манојло
Гојчо - скратено од Благојчо
Таки
Сане

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Таки е најчесто скратено од Димитрија, или на Влашки - Димитраки, нагалено е - Таче.
А Сане е најверојатно кратенка од Александар (од Александар има многу кратенки : Сашо, Алек (са), Сандре, Цане...).

D

Deleted member 55587

Гостин
Партеније,Параскева,Славјанка,Анастасија, Јорданка,Јордан,Ангелина, Јана,Љубомир,Војтех,Тихомир,Димитрија,Костадин,Крсто,Ангел,Трпе,Ордан,Кирил,Методија,Гане,Семјон,Донка,Евтимија,Санде...

Kajgana Shop

На врв Bottom