Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.752
Поени од реакции
12.214
Пред десетина години, Хром, Ѓорче и Кисела Вода одеа паралелно 850-950 евра. До пред неколку месеци беа качени 1300-1400 евра просек. Сега можда и повеќе, слабо ги следам последно време.

бројот на непродадени (не празни туку непродадени) се зголемува така да земање предвид теорија понуда побарувачка без други фактори е само тоа, теорија.

Последно уредено:

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
835
Поени од реакции
1.216
Станов од сликата буквално ко @Lokvan што опиша.

Инаку дека биле 800-900 евра пред корона или почеток на корона мало морген. Да , толку беа во Чаир, Ченто или Кисела Вода што плаче за реновирање. И ја имам другар пред 4-5 години што плати 580 евра од м2. Локацијата е во Илинден.

Барем поголем стан веќе 4-5 месеци зашто во овој што го имам беше наменет за ерген а не за фамилија и за година-две нема да не собере. Не ми делува дека има многу избор. Стан со три спални или е дуплекс, или 120м2+ пошто решиле да има дневна 50м2 демек оро ќе се игра во неа, балкон 20м2. Или цена надвор од буџетот
Повеќето станови од 90 до 100 м2 па и до 120м2 имаат само 2 спални.

Доста буџовани имаат по 5+ стана, овие градежниците се доста ќар и секако нема да спуштат цена, еден куп ропаци од општините и министерствата рекетираа 3-4 стана за да средат градење, на ова додај и напливот на турци во северна направи да се качат и кириите доста. 350 евра во Штип кирија е.

Што велат од една серија The game is rigged.
Ова ти кажувам 2019~ отприлика негде, мислам дека Гази Баба или Ѓорче, сигурно не беше друга. Сакаш верувај, сакаш не, мене не ми менува воопшто.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.272
Поени од реакции
6.179
Aj malce da sme realni, za kolku da go dade? Kje go dade kolku sto e pazarnata cena, zaso bi castel bilo koj?
Hipoteticki ako saka da kupi druga nedvizina, kade bi nasol posle on za tie pari. Pa edno novo lisice ide 1500 evra kvadrat, ako ne da go dade za 1000 i da ide u mralino da zivee( a i tamu kojznae dali e tolku sea).

Materijalite nemaat vrska. Isti se materijalite i vo Skopje i Centar i Pehcevo. Pobaruvackata i ponudata, toa e se sto treba da gleate.
Апсолутно се слагам дека пазарна цена е понуда побарувачка. Она што е факт е дека исти стари станови со нереални цени се вртат веќе месеци.

Турцине у Дајмонд прават демек купи го ти сега за 2800 еур квадрат а ја ти гарантирам 550 еур рента месечна у наредни година или две. Практично ти дава некои 10.000 еур попуст на нешто што не вреди ни 80.000 еур а ти го наплаќа 140.000. И ти сеа треба да паднеш у несвест како којзнае каква зделка си напраил, а од прв ден тие "скапи" материјали се покажаа на дело со прокишњавање и слично. Реалноста е дека у тој стан никој нема да влезе како кираџија у тие 2 години него тоа е урачунат попуст/трошок на турчинот, и ти после остануваш со 50 квадрата слаб квалитет стан на кои си заглаил 140.000 еур (под претпоставка дека не си на кредит па на тоа да удриш и плус камата).

Не е Скопје во ситуација ко Белград со наплив на украинци и руси па да кажеш ок, ајде они ја дигнаа цената. Пазарната цена е нереална и станови зјаат празни ради тие фантазии дека незнам ќе извадат по 3.000 еур квадрат пошто бил у строг центар. Јакиот град па еден центар што има...

Нека им дремат празни, отидоа луѓе по Албанија и Грција да купуваат имот на море за исти пари.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
Апсолутно се слагам дека пазарна цена е понуда побарувачка. Она што е факт е дека исти стари станови со нереални цени се вртат веќе месеци.

Турцине у Дајмонд прават демек купи го ти сега за 2800 еур квадрат а ја ти гарантирам 550 еур рента месечна у наредни година или две. Практично ти дава некои 10.000 еур попуст на нешто што не вреди ни 80.000 еур а ти го наплаќа 140.000. И ти сеа треба да паднеш у несвест како којзнае каква зделка си напраил, а од прв ден тие "скапи" материјали се покажаа на дело со прокишњавање и слично. Реалноста е дека у тој стан никој нема да влезе како кираџија у тие 2 години него тоа е урачунат попуст/трошок на турчинот, и ти после остануваш со 50 квадрата слаб квалитет стан на кои си заглаил 140.000 еур (под претпоставка дека не си на кредит па на тоа да удриш и плус камата).

Не е Скопје во ситуација ко Белград со наплив на украинци и руси па да кажеш ок, ајде они ја дигнаа цената. Пазарната цена е нереална и станови зјаат празни ради тие фантазии дека незнам ќе извадат по 3.000 еур квадрат пошто бил у строг центар. Јакиот град па еден центар што има...

Нека им дремат празни, отидоа луѓе по Албанија и Грција да купуваат имот на море за исти пари.
Pak istiot muabet :D Zaso im se sekirate vie? Dajmond e lokacija za investicija, ne e toa nekoja socijalna naselba. Nema takvo neso kako nerealna cena. Ako nekoj ja kupi, taa cena ne bila nerealna. Mnogu ednostaven koncept. Za svoj pari nikoj ne e budala.
Автоматски споено мислење:

Пред десетина години, Хром, Ѓорче и Кисела Вода одеа паралелно 850-950 евра. До пред неколку месеци беа качени 1300-1400 евра просек. Сега можда и повеќе, слабо ги следам последно време.

бројот на непродадени (не празни туку непродадени) се зголемува така да земање предвид теорија понуда побарувачка без други фактори е само тоа, теорија.
Vidi, istata glupost ako ja povtorite u 192 strani, nema da stane vistina.

Член од
12 август 2024
Мислења
178
Поени од реакции
439
Ова ти кажувам 2019~ отприлика негде, мислам дека Гази Баба или Ѓорче, сигурно не беше друга. Сакаш верувај, сакаш не, мене не ми менува воопшто.
Гази Баба и Ѓорче верувам. Треба да се нагласи и локација кога веќе пишуваш цени. Еве исто ко јас да пишав примерот дека другар зеде за 580 евра пред 4-5 години во Скопје. А станот во Илинден. Денес таму се 800-900 , можеби и повеќе.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.272
Поени од реакции
6.179
Pak istiot muabet :D Zaso im se sekirate vie? Dajmond e lokacija za investicija, ne e toa nekoja socijalna naselba. Nema takvo neso kako nerealna cena. Ako nekoj ja kupi, taa cena ne bila nerealna. Mnogu ednostaven koncept. Za svoj pari nikoj ne e budala.
Само коментираме каква е ситуацијата. Тој што МОРА да купи стан за да живее во него, наебал барем у наредни година две. Тој што немора да купи а сака да инвестира во недвижности, подобро да купи во Грција. Е сега овие со 2500-3000 еур квадрат сигурно не ги таргетираат овие што мора да наебат пошто тие секако ги немаат тие пари. А инвеститорите секако ќе си видат каков поврат имаат после првите неколку години, а на овие кирии богами, и нема што многу да видат.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
Само коментираме каква е ситуацијата. Тој што МОРА да купи стан за да живее во него, наебал барем у наредни година две. Тој што немора да купи а сака да инвестира во недвижности, подобро да купи во Грција. Е сега овие со 2500-3000 еур квадрат сигурно не ги таргетираат овие што мора да наебат пошто тие секако ги немаат тие пари. А инвеститорите секако ќе си видат каков поврат имаат после првите неколку години, а на овие кирии богами, и нема што многу да видат.
Toj so mora da kupi stan, naebal ne u naredni 2-3 godini, tuku naebal zauvek.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.752
Поени од реакции
12.214
Автоматски споено мислење:

Vidi, istata glupost ako ja povtorite u 192 strani, nema da stane vistina.
која глупост?
И што ти значи тоа нереална, а што пазарна цена?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.612
Поени од реакции
42.138
не можат да пумпаат вечно станови, кога ќе забави побарувачката ќе намалат со градење.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
630
Поени од реакции
911
Ajde ke gi vratime cenite na 1200 eur kvadrat ama I vasite plati da gi smalime na 12000 denari ko sto Bea vo 2008, biva?

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.520
Поени од реакции
3.658
Ajde ke gi vratime cenite na 1200 eur kvadrat ama I vasite plati da gi smalime na 12000 denari ko sto Bea vo 2008, biva?
Квадрат стан на старо во мојот град во внатрешноста пред 3-4 години беше 550-600 евра сега истите се продаваат по 1000 евра

Платите колку се качија во истиот период ? И уште побитно џабе платата ако ми се качила 20-30% кога инфлацијата го изела покачувањето. Ова е најголем моментален проблем, не е ни чудно што младите сите избегаа не сакаат цел живот за еден стан да работат.

Член од
2 април 2023
Мислења
225
Поени од реакции
471
Абе Шкупјани се умислија дека ние од “внатрешноста“ пиеме нафта па ќе им дадеме 2000е/кв за еден голубарник у факинг Трубарево.
Еве ви ги браќата косовари ќе ви искупат се, таман за 10 години ќе си ги прогласите К.Вода, Аеродром и Карпош македонски енклави.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.520
Поени од реакции
3.658
Абе Шкупјани се умислија дека ние од “внатрешноста“ пиеме нафта па ќе им дадеме 2000е/кв за еден голубарник у факинг Трубарево.
Еве ви ги браќата косовари ќе ви искупат се, таман за 10 години ќе си ги прогласите К.Вода, Аеродром и Карпош македонски енклави.
Не ја вртете таа теза џабе веќе, и во внатрешноста наебавме со цените на недвижностите. Ете ти го Штип на пример има вртоглав раст, мислам прв чекор е владата да стави прогресивни даноци на 2-3-4-5 стан итн, има доста луѓе кои не знаат во што друго да инвестираат па најлесно им е да купат стан макар истиот стоел и празен. Не им значи пари од кирија многу а на млади парови им прават проблеми

Kajgana Shop

На врв Bottom