Станови во Скопје, совети за купување.

Roronoa

Македонец
Член од
20 декември 2014
Мислења
97
Поени од реакции
122
"Се наоѓа" ми е многу неинтересна изјава.

Можеби некој не сака да живее во стара градба.

Ако одговорот ти е епа купи си по 2к+ евра од квадрат не се мачи да пишуваш бидејќи не е тоа поентата, поентата е што не вредат ни населбите ни становите ако параметар е квалитетот на изградба, материјалите и слично.
Здравје боже, ако се најде некој да ги оданочи динуосаурусите што прават згради со сомнителни пари и не им дозволи да зјаат празни, ќе дојде реалната пазарна цена до израз место стан невселен од 2017 и уште го продава по таква мегаломанска цена.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
690
Поени од реакции
1.002
Море да не беа тие инвеститори колку и да се криминални тек тогаш ќе се тепаа лугето за стан и цените по 3000 еур ќе беа

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.254
Поени од реакции
5.511
Море да не беа тие инвеститори колку и да се криминални тек тогаш ќе се тепаа лугето за стан и цените по 3000 еур ќе беа
Значи, го оправдуваш свесното допуштање на властите за „перење„ незаконито стекнати пари?
Тогаш, како го оправдуваш урбанистичкиот неред и грозотија и неквалитетно изградените објекти, од кои нема станар а да не се пожалил?...

Член од
27 октомври 2017
Мислења
690
Поени од реакции
1.002
Не го оправдувам, ама да не беа тие немаше никој да може стан да купи. Ех се сеќавам во 90те не ни имаше, физички станови на продажба да се купат. Воопшто.

Roronoa

Македонец
Член од
20 декември 2014
Мислења
97
Поени од реакции
122
Па не би рекол дека баш немаше да се купи бидејќи луѓето ќе градеа куќи и можеби (само можеби) ќе беа посреќни живеејќи во поголем простор.
Надвор од Скопје, мајстори + мажи од фамилиите се собираат и помагаат во изградбата на куќа итн.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
„НА МЕНХЕТН ЛИ ПРОДАВАТЕ СТАНОВИ, НЕНОРМАЛНИ ЕДНИ, 120 ИЛЈАДИ ЕВРА ЗА СТАНЧЕ ОД 40 КВАДРАТИ“ - актерот Тасевски распали за високите цени во Дебар Малоо

Член од
27 октомври 2017
Мислења
690
Поени од реакции
1.002
A koj go tera da kupi?
„НА МЕНХЕТН ЛИ ПРОДАВАТЕ СТАНОВИ, НЕНОРМАЛНИ ЕДНИ, 120 ИЛЈАДИ ЕВРА ЗА СТАНЧЕ ОД 40 КВАДРАТИ“ - актерот Тасевски распали за високите цени во Дебар Малоо

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
A koj go tera da kupi?
Ако замижиш цените нема да се намалат. Ова е индикатор дека цените уште ќе раснат. А се качуваат токму на овој начин, процес кој што ти не го ни забележуваш.
Или сметаш дека цениве пазарно раснат..

Последно уредено:

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
894
Поени од реакции
1.374
Ако замижиш цените нема да се намалат. Ова е индикатор дека цените уште ќе раснат. А се качуваат токму на овој начин, процес кој што ти не го ни забележуваш.
Или сметаш дека цениве пазарно раснат..
Нека раста, и 3000 евра м2 нека стасаат, ако има будали нека купат.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428

Ова е информација од октомври 2023. Државата, АД за стопанисување со стамбен и деловен простор, е м2 ја чинело само 700 евра, со сите "поскапувања на материјалите". Најбрз, најсигурен бизнис за перење пари преку цени кои ги диктираат или поголемите фирми или станови стекнати на којзнае каков начин, а тие цени ги следат оние што објавуваат на пазар3. Што се вели, надувани цени.
Нема врска цената со пазарот или цената на железото во Мадагаскар. Ниту загаденост. За паркинг не треба тон железо.
Впрочем, од случајот упа, дваестина фирми, општинарите (и лихварите) видовме кој гради и кој и како диктира цени.

Информативно, се збори за накај 18000 евра за паркинг кај Треска, колку е точно е знам. Нешто што по закон требаше да влезе во цена на становите.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.909
Поени од реакции
36.986

Ова е информација од октомври 2023. Државата, АД за стопанисување со стамбен и деловен простор, е м2 ја чинело само 700 евра, со сите "поскапувања на материјалите". Најбрз, најсигурен бизнис за перење пари преку цени кои ги диктираат или поголемите фирми или станови стекнати на којзнае каков начин, а тие цени ги следат оние што објавуваат на пазар3. Што се вели, надувани цени.
Нема врска цената со пазарот или цената на железото во Мадагаскар. Ниту загаденост. За паркинг не треба тон железо.
Впрочем, од случајот упа, дваестина фирми, општинарите (и лихварите) видовме кој гради и кој и како диктира цени.

Информативно, се збори за накај 18000 евра за паркинг кај Треска, колку е точно е знам. Нешто што по закон требаше да влезе во цена на становите.
700 евра ако е само градежен трошок, имаме плус комуналии, данок и давачки. Државата гради на државно земјиште а приватните инвеститори треба да купат или да компензираат. Барака во Карпош со маркица оди преку 200 илјади евра.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
700 евра ако е само градежен трошок, имаме плус комуналии, данок и давачки. Државата гради на државно земјиште а приватните инвеститори треба да купат или да компензираат. Барака во Карпош со маркица оди преку 200 илјади евра.
Приватните компензираат најчесто како коинвеститори. Само ги забораваш паркинзите со кои се компензираат голем дел од давачките. Освен можда мито кон институциите како екстра ставка. Плус комуналиите често се компензираат со низок квалитет на материјали без реален технички прием. Па зградата до нас за 2 години еден куп проблеми излегоа. А фирмата важи за една од посолидните за градење демек.

Дали тие комуналии се виновни што од пред 1-2 години па од 1300 цените да се качат на 2500 и 3000. Вакви оправданија колку држат вода посебно ако поназад се повикувате на капиталистичкиот принцип понуда побарувачка. Освен екстра добивка како и за другите производи со таа разлика што ова се прљави и партиски пари кои треба да се дуплираат.
Автоматски споено мислење:

Патем се повеќе згради, фирмите им се во стечај. Ова е индикатор за нешто ваљда, за државата да си поведе грижа и за овој криминал.

Последно уредено:
Член од
13 август 2013
Мислења
1.062
Поени од реакции
2.071
Приватните компензираат најчесто како коинвеститори. Само ги забораваш паркинзите со кои се компензираат голем дел од давачките. Освен можда мито кон институциите како екстра ставка. Плус комуналиите често се компензираат со низок квалитет на материјали без реален технички прием. Побогу, кај син ми за 2 години еден куп проблеми со зградата излегоа. А фирмата важи за една од посолидните за градење демек.

Туку, дали тие комуналии се виновни што од пред 1-2 години па од 1300 цените да се качат на 2500 и 3000. Вакви оправданија не држат вода посебно ако поназад се повикувате на капиталистичкиот принцип понуда побарувачка. Освен екстра добивка како и за другите производи со таа разлика што ова се прљави и партиски пари кои треба да се дуплираат.
Автоматски споено мислење:

Патем се повеќе згради, фирмите им се во стечај. Ова е индикатор за нешто ваљда, за државата да си поведе грижа и за овој криминал.
Najgolemite gradezni firmi dobivaat eftino drzavno zemjiste i pak prodavaat najskapo i im davaat krila i na pomalite firmi da kacuvaat ceni. Malite firmi mora da kupat privatno zemjiste koe e sekogas so mali dimenzii i mora da kupat 2-3 mesta edno do drugo za da oformat dup za gradenje i tuka se veke ucenuvani od sopstvenicite.
Mala zgrada na privatno zemjiste ima duplo poskap input i povisoka prodazna cena, a na kraj se pak poeftini od golemite, taka da ako ne prodava povisoko nema ni da gradi, a pak se na kraj poeftini od golemite koi gradat na eftino drzavno zemjiste.
Problemot u cela situacija e sto i pokraj enormno zgolemenite ceni, pak odi prodazbata. Koga ke splasne pobaruvackata, a realno treba za zastane, ke zastane i rastot i eventualno ke pocne da paga cenata.
E sega prasanjeto koe i mene me cudi e koj be kupuva 40 kvadrati stan za 100k evra koga nema nikakva ekonomska logika za rentanje ili ednostavno ocekuvanje deka e dobra investicija koja ne gubi i taka da stoi.
Koj ima takvi lesni pari za frlanje ...

Член од
17 август 2011
Мислења
10.408
Поени од реакции
18.572
Najgolemite gradezni firmi dobivaat eftino drzavno zemjiste i pak prodavaat najskapo i im davaat krila i na pomalite firmi da kacuvaat ceni. Malite firmi mora da kupat privatno zemjiste koe e sekogas so mali dimenzii i mora da kupat 2-3 mesta edno do drugo za da oformat dup za gradenje i tuka se veke ucenuvani od sopstvenicite.
Mala zgrada na privatno zemjiste ima duplo poskap input i povisoka prodazna cena, a na kraj se pak poeftini od golemite, taka da ako ne prodava povisoko nema ni da gradi, a pak se na kraj poeftini od golemite koi gradat na eftino drzavno zemjiste.
Problemot u cela situacija e sto i pokraj enormno zgolemenite ceni, pak odi prodazbata. Koga ke splasne pobaruvackata, a realno treba za zastane, ke zastane i rastot i eventualno ke pocne da paga cenata.
E sega prasanjeto koe i mene me cudi e koj be kupuva 40 kvadrati stan za 100k evra koga nema nikakva ekonomska logika za rentanje ili ednostavno ocekuvanje deka e dobra investicija koja ne gubi i taka da stoi.
Koj ima takvi lesni pari za frlanje ...
10 години ги имате истите прашања, никако одговор да најдете. Кој ли купува станови? Да прашавте некој другар, познаник, абе на улица да прашавте ќе ви станеше јасно до сеа.
Затоа со побарувачка и понуда си во право, тоа е едини параметар кој е важен за финалната цена.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Kajgana Shop

На врв Bottom