Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
14 февруари 2013
Мислења
1.805
Поени од реакции
2.373
А навистина е изнајмување 1000 евра за 50м2 месечно. Некоја зафрканција е или јас не сум во тек со моменталната состојба? https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=4821216
Racunaj, ova e na 4ti kat, odma nad zaednickiot park na blokovite I e preterana cena. So tie ceni spomnati od @vidooq , na 50m2 realnata cena bi bila 700 eur, a ne 1000, ama sepak cenite se preterani.
Ne ja vidov garazhata, 800eur e realnata za momentalnite ceni.

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Не ми се веруваше за цените на кирии па морав да отворам и да видам и ми искочи оглас за 75м2 550 евра за Автокоманда , 350 евра за 60м2 во Хром
Ова Лимак освен некој странец неверувам дека има нормален северофиромец што ќе им плати таа кирија. Мене ме интересира кој е луд да даде 550 евра за Автокоманда месечно да седи?

Член од
10 март 2022
Мислења
213
Поени од реакции
411
Не ми се веруваше за цените на кирии па морав да отворам и да видам и ми искочи оглас за 75м2 550 евра за Автокоманда , 350 евра за 60м2 во Хром
Ова Лимак освен некој странец неверувам дека има нормален северофиромец што ќе им плати таа кирија. Мене ме интересира кој е луд да даде 550 евра за Автокоманда месечно да седи?
Ни мене не ми се верува некој да ги даде тие пари за кирија кога рата за хипотекарен кредит е пола од тоа

Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
Јас мислам дека брзо ќе девалвират цените, не може да издрже лугето не може да плакат такви кирии. А има еден куп станови, тие што имат пари за такви кирии веќе си имат купено по неколку станови, плус гледам и општо и во германија и во србија паднале кириите за 10 до 15 проценти. Ако не се доселат некој индијци или пакистанци до февруари ќе има девалвација на кириите. Сепак лимак а и другите комплекси се големи згради со голем број на станови, бројав само во џевахир моментално се издаваат околу 30 стана. Плус како што изкегува и околу 65-80 евра меселно одржување, самите сооственици ќе сакат побрзо да си ги издадат становите.

Член од
14 април 2012
Мислења
33.012
Поени од реакции
67.902
Јас мислам дека брзо ќе девалвират цените, не може да издрже лугето не може да плакат такви кирии. А има еден куп станови, тие што имат пари за такви кирии веќе си имат купено по неколку станови, плус гледам и општо и во германија и во србија паднале кириите за 10 до 15 проценти. Ако не се доселат некој индијци или пакистанци до февруари ќе има девалвација на кириите. Сепак лимак а и другите комплекси се големи згради со голем број на станови, бројав само во џевахир моментално се издаваат околу 30 стана. Плус како што изкегува и околу 65-80 евра меселно одржување, самите сооственици ќе сакат побрзо да си ги издадат становите.
Moже, ама овие се поголеми голтари од нас. Се што е квалитетно од Индија, иде за USA, како програмери, доктори и банкари. Ова што доаѓа кај нас нема вода во очи, а не па да плати таква кирија.

Ненормално многу се гради низ Скопје, згради на секој метар. Нов стан купен пред 3 години, сега комотно можеш дупло да го продадеш. Стварно не ми е јасно дали цела Македонија се сели тука, или навистина има толку многу луѓе што немаат решено станбено прашање, па затоа има таква побарувачка на станови. Откако следам цена на станови, секогаш глатко се качуваа цените на становите, ама последниве 3 години, нереално високо отидоа.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.886
Поени од реакции
25.366
Ова е нова фора што го измислија со одржувањето, но кога има народ што плака зашто да не, ем ќе си печале од зградите ем за навек ке ги задолже по 100 евра да и плака како кирија, 1200 денари реално одржување (20 евра) и 100 евра за него. Во Chevahir викат од тие пари се собира буџет и на 10 години се обновува нешто сега да испадна да немат и за струја да платат. За тоа на огласи сите ги продават становите во Chevahir и овде ке биде така за некоја години, слично и во ГТЦ дуканите што ако се во центар многу ги продаваат и по 400 евра за м2.

Целата работа со становите ке испадне како ТАТ, еден куп има празни станови они ги билдаат цените, јас не знам зашто држава не и пресмтеува 2 посто данок на имот на секоја недвижнина што ја има некој што не се воде на иста адреса со адресата од личната карта. На стан од 100,000 евра пресметај му данок на имот од 2000 евра или квартално по 500 евра, ке видеш како ке почнат да ги продава и ке паднат цените. Секаде е така не може за прв и за втор стан исти данок. Плус општините ке има прилив на сретства од данок на имот, а на само нови згради да градат. Без навреда и Скопје е главен град, но не е некоја метропола, и Скопје има некој лимит.

BTW: Реално Луксуз не признавам под 120 м2 квадрати и 3 паркинг места па какво сака нека е, зборам за луксуз. Па нормална фамилија има 2 автомобили.
sekade vo normalniot svet e taka... ako imas lift i bazen pod 70e mesecno tesko pominuvas. povisoki zgradi so poveke liftovi 100-200e si e normalno.

vishokot pari e kako fond za obnova i u slucaj nesto itno da se rasipi.

koj ne saka da plaka zivee u kuka ovde i si ja odrzuva sam.

Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
sekade vo normalniot svet e taka... ako imas lift i bazen pod 70e mesecno tesko pominuvas. povisoki zgradi so poveke liftovi 100-200e si e normalno.

vishokot pari e kako fond za obnova i u slucaj nesto itno da se rasipi.

koj ne saka da plaka zivee u kuka ovde i si ja odrzuva sam.
Секој си има свое мислење, но не е секаде така, поготово во помалите градови од 1.000.000 жители ретко е толку скапо, плус во chevahir тие пари се за плата на вработени и за дел за заедничката струја, не стига за цела сметка за струја ни за тековни трошоци не пак да има фонд, поточно има си фонд но со салдо 0 денари, нема вишок пари. Сите си гледаат за во џебот имало немало пари струја втор план пешачи до 30. За базентот мислам дека е јавен базет, ако работи.

Сепак секој сам си одлучува, никој не е проморан важно е да се напомене во купопродажниор договор а не да се премолчи.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Има 100% повисок данок на имот за втор стан. Ако им ставиш 2% данок годишно, од вредноста на станот, никој нормален нема да купи тука стан, и сите ке ги изнесат парите надвор. А градежништвото е еден од главните двигатели на нашата економија.
Така лесно се изнесувааа ;)

Член од
28 мај 2022
Мислења
96
Поени од реакции
187
Moже, ама овие се поголеми голтари од нас. Се што е квалитетно од Индија, иде за USA, како програмери, доктори и банкари. Ова што доаѓа кај нас нема вода во очи, а не па да плати таква кирија.

Ненормално многу се гради низ Скопје, згради на секој метар. Нов стан купен пред 3 години, сега комотно можеш дупло да го продадеш. Стварно не ми е јасно дали цела Македонија се сели тука, или навистина има толку многу луѓе што немаат решено станбено прашање, па затоа има таква побарувачка на станови. Откако следам цена на станови, секогаш глатко се качуваа цените на становите, ама последниве 3 години, нереално високо отидоа.
Се' е тоа поради прелеана ликвидност од Благајникот, се испечатија еееенормно многу пари, што дури и голтари како нас упеаја да сркнат малку од фонтаната. Се' тоа ќе се нивелира во следните неколку години. Знам дека е тешко за верување во моментов, ама кога ќе снема пари (а ќе снема бидете сигурни во тоа), ликвидноста ќе секне, ќе ги нудат за џабалк и нема да има кој да ги купи.

Луѓето уште не го гледаат цунамито што надоаѓа, првиот бран од инфлацијата секогаш е сладок и блажен, прашајте ги сите од времето на Марковиќ, колку децата се радуваа на ефтини Милка чоколади, а после прашајте ги и за болката отпосле, за редиците пред банка за да си ги подигнеш девизите, и да се радуваш ако успееш да извадиш 10% од тоа што имаш.

Благајникот е болен, и овој пат не е обична настинка, рачунајте кај нас ќе биде упм, девалвација на денарот, контрола на движење на капитал, законска наредба за повлекување на сите пари инвестирани надвор (од физички и правни лица), даноци по сите можни основи, кратење на буџети, ништо повеќе нема да важи, ни политика, ни закон, ни право, ни криво. Или тоа, или социјални немири, гладен народ не прашува. Знам дека звучи лудо, ама ене ги Циганите, видовме што им се случуваше пред 10 години, им ги затворија АТМ ако се сеќавате, по 20 евра дневно можеа да вадат. Да можеа ќе девалвираа и полесно ќе поминеа, ама во евро се, со врзани раце. Ние сме задња рупа, кога странски бонд маркет ќе ти каже, баце, ти треба да подмачкаш со 10%-15% камата ако сакаш да те финансирам, а треба у моментот да најдеш и вратиш милијарди, додека доларот ти е 70/ден, ќе се чешаме ко буви да не' полазале.

Нејсе, главна работа за сите лаици за да преживеат -- deleverage, deleverage, deleverage на време, додека работите уште изгледаат колку толку нормални. Кога ќе дојде цунамито, веќе е доцна -- а доаѓа, само што раја моментално се радува дека може гратис да собира школки, што морето ги оставило на суво кога се повлекло.

Анд афтер еверитинг сад анд дан, становите ќе бидат можда у номинални бројки 5000 евра квадрат, но во реални/релативни бројки ќе бидат како во денешни пари 300-500евра квадрат.
Автоматски споено мислење:

Така лесно се изнесувааа ;)
Баш така, а сакав и тоа да го пишам, ама реков, ај друг пат :)

Последно уредено:
Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
оста ќе секне, ќе ги нудат за џаб
Се' е тоа поради прелеана ликвидност од Благајникот, се испечатија еееенормно многу пари, што дури и голтари како нас упеаја да сркнат малку од фонтаната. Се' тоа ќе се нивелира во следните неколку години. Знам дека е тешко за верување во моментов, ама кога ќе снема пари (а ќе снема бидете сигурни во тоа), ликвидноста ќе секне, ќе ги нудат за џабалк и нема да има кој да ги купи.

Луѓето уште не го гледаат цунамито што надоаѓа, првиот бран од инфлацијата секогаш е сладок и блажен, прашајте ги сите од времето на Марковиќ, колку децата се радуваа на ефтини Милка чоколади, а после прашајте ги и за болката отпосле, за редиците пред банка за да си ги подигнеш девизите, и да се радуваш ако успееш да извадиш 10% од тоа што имаш.

Благајникот е болен, и овој пат не е обична настинка, рачунајте кај нас ќе биде упм, девалвација на денарот, контрола на движење на капитал, законска наредба за повлекување на сите пари инвестирани надвор (од физички и правни лица), даноци по сите можни основи, кратење на буџети, ништо повеќе нема да важи, ни политика, ни закон, ни право, ни криво. Или тоа, или социјални немири, гладен народ не прашува. Знам дека звучи лудо, ама ене ги Циганите, видовме што им се случуваше пред 10 години, им ги затворија АТМ ако се сеќавате, по 20 евра дневно можеа да вадат. Да можеа ќе девалвираа и полесно ќе поминеа, ама во евро се, со врзани раце. Ние сме задња рупа, кога странски бонд маркет ќе ти каже, баце, ти треба да подмачкаш со 10%-15% камата ако сакаш да те финансирам, а треба у моментот да најдеш и вратиш милијарди, додека доларот ти е 70/ден, ќе се чешаме ко буви да не' полазале.

Нејсе, главна работа за сите лаици за да преживеат -- deleverage, deleverage, deleverage на време, додека работите уште изгледаат колку толку нормални. Кога ќе дојде цунамито, веќе е доцна -- а доаѓа, само што раја моментално се радува дека може гратис да собира школки, што морето ги оставило на суво кога се повлекло.

Анд афтер еверитинг сад анд дон, становите ќе бидат можда у номинални бројки 5000 евра квадрат, но во реални/релативни бројки ќе бидат како во денешни пари 300-500евра квадрат.
Автоматски споено мислење:

Баш така, а сакав и тоа да го пишам, ама реков, ај друг пат :)
Мислеш се испечатија многу денари или евра, ако се испечатија денари становите ги продаваат еврата таму инфлацијата е 5-6 постом а инфлцијата во мкд е дупло 10-12 па и повеке посто.

Не се разабирам во економија, но како може денарот да е стабелен во одност на еврото приближно 61,5 денари, а инфлацијата во мкд да е 15 % а во Евро зоната да е 5%, значи вештачки се се држе денарот. Денарот не може да има стабилна вредност ако не е иста инфлацијата во Мкд и во Земјите кој користат Евра.

Член од
28 мај 2022
Мислења
96
Поени од реакции
187
Мислеш се испечатија многу денари или евра, ако се испечатија денари становите ги продаваат еврата таму инфлацијата е 5-6 постом а инфлцијата во мкд е дупло 10-12 па и повеке посто.

Не се разабирам во економија, но како може денарот да е стабелен во одност на еврото приближно 61,5 денари, а инфлацијата во мкд да е 15 % а во Евро зоната да е 5%, значи вештачки се се држе денарот. Денарот не може да има стабилна вредност ако не е иста инфлацијата во Мкд и во Земјите кој користат Евра.
Како може да е денарот стабилен, ете така, може, Скопско и се' е можно кај нас :)

Магионичарски може, исто како што магионичарите ти го држат вниманието кај левото прсте, додека те крадат од десниот џеб. Ние сме врзани за еврото, неофицијално де, ама никој не ни кажува дека тие се швалерката. Нели е Европа старата конкубина?

Невестата, која тебе ти кажале да не ја гледаш, за да не ја фатат уроци е: the one and only, the mighty greenback -- USD!!

Доларот пред пандемијата беше 50 и отиде скоро до 65, само тука имаш девалвација од 30%, плус инфлација преку поскапи ресурси за градење, затоа квадрат стана 2-3к евра, комбиниран ефект.

Батали еврото, ти кажале дека е фиксен, за да не забележиш колку ти се тенчи џепчето, инаку доларот е главен.

У маало може да има само еден Благајник, не може да има двајца :)

Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
Не разбирам. Зошто би имал потешкотии? Кумановци масовно купуваат станови во Грција, без никаков проблем.
Ах не само Кумановци и од Стргумица, Радовиш купуват станови, Адора од Радовиш и Жикол од Струмица со години градат станови во Солун.

Но во Грција се големи даноците од 3 до 7 евра од квадрат годишно за резиденти, за другите 200 посто ( од 6 до 15 евра данок на имот за квдарт), значи ако не ти е личната карта на адресата на живеење за стан од 50 квадрати од 300 евра до 750 евра годишно во звисност од фактори и сега за да изгледа данокот помал се плака квартално значи секој три месеци по окоly 120 евра само за данок (сепак зависио од многу фактори), за тоа и не се толкy скапи становите во Грција

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Не разбирам. Зошто би имал потешкотии? Кумановци масовно купуваат станови во Грција, без никаков проблем.
Не зборувам за купување на стан во Грција, туку да ги извадиш и да ги инвестираш во други работи надвор по западните земји.
Балканот искрено не го ни сметам за странство :)

Kajgana Shop

На врв Bottom