Срам од родителите?

E_L_E_N_A

Битола,мој роден крај
Член од
27 декември 2007
Мислења
479
Поени од реакции
16
Не ми е сфатливо да се срамам од моите зашто јас сум нивно огледало значи би се срамела и од самата себе. Во ниту еден случај не се случило такво нешто, ниту ќе се случи. Тие се луѓето што жртвувале се за да имам таков живот каков што имам, заслужни се за сите мои достигнувања. Горда сум на нив.

Во контекст на темата еден текст што можеби на многумина ќе им биде познат, но навистина предизвикува солзи во очите на човек со вистински морални вредности.

Мајче моја ми недостигаш најмногу на свет!

Мојата мајка имаше само едно око. Ја мразев...беше срамота за мене. Во нашето школо спремаше храна за учителите и за нас.
Еден ден додека уште бев во тоа основно школо, мајка ми влезе во класот и ме поздрави. Ми беше толку многу срам. Како можеше тоа да ми го направи? Ја игнорирав, и упатив поглед полн со омраза и побегнав. Подоцна сите мои пријатели ми се подсмеваа и ми велеа: Бљак твојата мајка има само едно око!
Пропаднав в земја и посакав мојата мајка да ја нема... Кога повторно ја видов станав и и реков: - Ако повторно мислиш да ме правиш предмет на исмејување подобро ти е да умреш.
Мајка ми ништо не ми одговори..
Не застанав ни за момент да размислам што реков, бев полн со омраза и бес во себе. Бев незаинтересиран за нејзините чувства... Единствено што сакав е да побегнам што подалеку и да немам никаков контакт со неа.
Во касниот живот учев многу и тешко. Така да добив шанса да одам во Сингапур и да студирам... Бев пресреќен! Се оженив, купив куќа и добив свои деца. Бев среќен со својот живот, со своите деца иако живеев во друга земја.
Но еден ден дојде мојата мајка да ме посети... Ме немаше многу години видено, а и внуците исто. Се појави на вратата. Моите деца почнаа да ја исмејуват. Јас почнав да и се дерам како може само така да се појавува непоканета. Се дерев: - Како можеш да доаѓаш туку така и да ми ги плашиш децата? Гони се одтука и да не те гледам!
Мојата мајка само тивко одговори: „Извинете мора да сум ја погрешила куќата“ и замина...
После неколку години дојде писмо кај мене. Повикан сум на матурска. Ја излажав жена ми дека треба да одам на службен пат. После прославата, од љубопитност свратив до стариот дом. Кога ме видоа соседите ми рекоа дека е веќе мртва. Нит една солза не пуштив. Ми дадоа едно писмо и ми рекоа дека е од неа...

„Мил мој сине
Мислeв на тебе цело време.
Извини што така упаднав во твојата куќа и ти ги исплашив децата.
Ми беше драго дека си успеал во работата и дека ќе дојдеш на прослава овде.
Јас можеби нема ни да станам од креветот да те видам.
Жал ми е што секогаш те срамував и ти бев терет.
Гледаш, кога беше мал се случи една несреќа и го изгуби едното око.
Како мајка не можев да поднесам да растеш со едно око.
Докторите те прегледоа и ми рекоа дека е можно.
Тогаш јас ти го дадов моето...
Бев пресреќна кога знаев дека мојот син, го гледа светот за мене со тоа око...
Со љубов,
Секогаш за тебе”

Твојата мајка..
Леле чупе.Стварно ме расплака сега.

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Не се срамам од нив, можеби само ме нервираат нивните навики, како кога татко ми си прди ноншалантно низ ходник, а ја имам друштво у соба, ама само ќе се изнасмеам на сметка на тоа, не се срамам, а само некад ми се дешава да ме засрамат, како кога го донесов дечко ми првпат, мајка ми напна да јадел нешто, да останел за ручек, ми идеше на живци, и да, ми падна глупо, ама после се смеевме за истата ситуација, зошто не беше со лоша намера.
Инаку, си ги сакам, зошто се либерте

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.923
Поени од реакции
11.305
Не се срамам од нив, можеби само ме нервираат нивните навики, како кога татко ми си прди ноншалантно низ ходник, а ја имам друштво у соба, ама само ќе се изнасмеам на сметка на тоа, не се срамам, а само некад ми се дешава да ме засрамат, како кога го донесов дечко ми првпат, мајка ми напна да јадел нешто, да останел за ручек, ми идеше на живци, и да, ми падна глупо, ама после се смеевме за истата ситуација, зошто не беше со лоша намера.
Инаку, си ги сакам, зошто се либерте
Istata pojava i kaj mene e :):)
Osven vakvi nekoi ispadi na tatko mi nemam od sto da se sramam od moite.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
136
Поени од реакции
3
Мајче моја ми недостигаш најмногу на свет!

ovoj text stvarno me tera da pla4am,mn e tuzno

Член од
21 јануари 2008
Мислења
2.782
Поени од реакции
33
Од Таткоми понекогаш се срамам .. :kesa:

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.951
Поени од реакции
11.788
Нема потреба да се срамам за ништо :D :toe:

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.356
Поени од реакции
2.248
Се срамам најмногу кога ке им побарам пари:kesa:
Има и други работи од кои се срамам, кога нешто треба да признам :kesa:

The_Freelancer

Хиперактивен интелект
Член од
7 октомври 2008
Мислења
438
Поени од реакции
16
NIKOGAS ne sum sramel od moite roditeli, ni vo bilo koja situacija, za nisto

Vuki-Viola-Fan

Solo Fiorentina
Член од
18 мај 2008
Мислења
3.502
Поени од реакции
680
Се усрамив кога ме фатија со женска у кревет и после неможев у очи да го погледнам таткоми 10 дена!:tapp:

kod

Член од
2 април 2008
Мислења
1.113
Поени од реакции
86
Додека ги читав предходните пет страни се изнаплакав..
Можеби понекогаш моите ќе ме изнервираат или расплачат, но никогаш нема да речам дека ми е мака што баш тие ми се родители.
Најголемата и најчистата љубов ја добиваме од родителите, некои грешат во начинот на изразување на љубовта ама ретки се оние родители кои не си ги сакаат децата. Оној кој не си го сака своето дете најчесто има некои психички проблеми.
Ме засрамиле со ситници, слични на тие што ги наведе Медеа да се срамам од нивниот изглед или работа ми се нема случено...

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Никогаш не сум се срамел од моите. Напротив се гордеем со нив зш се стварно успешни у работата, мајка ми е јавно лице, а и више не ми мрсат за алкохол xD

Член од
14 ноември 2008
Мислења
3.418
Поени од реакции
856
никогаш не сум се срамел од родителите ама баш во ниедна ситуација. баш напротив секоја прилика ја користам да се пофалам :) посебно со татко ми ,не дека со мајка ми нема за шо да се пофалам :):) туку ова си оди по машка линија нормално :). и двајцата имале стално доверба во мене за разлика од брат ми :) ... и да не ја должам мн се шо можам да кажам се само пофални зборој

tomislayer

Елегантно дебел =)
Член од
18 ноември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
82
Едино нешо шо праи да ме срамат е понашање према мене ко мало дете! У стил: Дојди мама да ти даде ова. Дојди мама да ти каже ова! Иначе не..... бар со мајка ми си се гордеам! Татко ми па од друга страна не заслужил баш да се гордеам со него многу!

Член од
8 јануари 2009
Мислења
929
Поени од реакции
21
Па ја нема од што да се срамам,успешни,се гордеам со нив.Само ми забрануваат ЦС. :(:(:(

Kajgana Shop

На врв Bottom