Споменик на Александар Македонски на плоштад Македонија?

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Одлично спомеников ќе се вклопи на името на плоштадот :) Охрид Цар Самуил ќе чекаме...
 

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Каде ќе гледа Александар, кон Брисел или кон Пела


Поставувањето на споменикот на Александар Македонски на коњ на плоштадот „Македонија“ деновиве е топ-тема во јавноста. Се зборува дека неговото откривање треба да се очекува наскоро и дека ќе никне во самиот центар на скопскиот плоштад (во средишното зеленило традиционално резервирано за поставување на елката).

Се зборува и тоа дека споменикот ќе биде висок повеќе од 30 метри, односно повисок од познатата Ристиќева палата, дека се прави од бронза, дека покрај него ќе има и фонтана, а ќе биде и специјално осветлен, па дури и постојано озвучен, односно од него ќе се слуша пригодна музика, и тоа дека на него работи млада македонска вајарка, а неговото лиење ќе се одвива во Фиренца...

Но, сите овие информации се базираат само на чаршиските муабети. Од Општина Центар, во чии раце е изградбата на споменикот на Александар Македонски, и кои имаат обврска да не' информираат, се' уште се неми на прашањата поврзани за овој проект. Не кажуваат ниту каде и кој го изработува, ниту од каков материјал е, ниту колкава ќе биде неговата големина, ниту колку чини. Исто е и за резултатите од меѓународниот конкурс за идејно решение за овој споменик и фонтана кој Општина Центар го распиша лани.

Најмногу за ова реагираат скулпторите. Се прашуваат зошто целата оваа работа се' уште се држи во тајност. Зошто се' уште не се објавени имињата на членовите на жири-комисијата и, што е најважно, не се објавува името на победникот на конкурсот. Очигледно, Општина Центар извршува партиски директиви, па главата ја чува во чиновничка фиока.

Од Министерството за култура, исто така, велат дека немаат никакви информации за овој проект и дека, сепак, тоа е реализација на Општина Центар, која за тоа има задолжено посебна, стручна комисија.

Скулпторот Љубиша Камењаров е еден од многуте кој се прашува зошто се' уште нема официјални информации околу поставувањето на споменикот. „Дали е тоа што се зборува низ чаршијата, дека конкурсот за овој и за сите други споменици кои ќе се поставуваат е некоректен, не знам“, вели Камењаров, кој додава дека можеби сега поставувањето на споменикот на античкиот војсководец е погрешен момент поради односите со Грција, што е уште една можна причина за криењето на информациите поврзани со споменикот.

Она што ги загрижува експертите доколку споменикот на Александар Македонски се крене со големина од над 30 метри, е прашањето дали локацијата, односно земјиштето каде што тој ќе биде поставен, ќе ја издржи неговата габаритност. Ексградоначалникот на Скопје Ристо Пенов смета дека со најавите за поставување огромен споменик на Александар Македонски висок над 30 метри, тој дел од плоштадот ќе мора да се прекопа и статички да се подготви за тежината на споменикот. Тој истакнува дека идеи за поставување споменик на Александар Македонски во средишното зеленило на плоштадот „Македонија“ имало и порано.

„Во времето кога го спроведувавме конкурсот, комисијата имаше став дека на оваа локација не смее да се дозволи поставување споменик, фонтана или каков било друг објект со голема висина. Во средишниот дел од фонтаната беше предвидено да има обелиск, висок 8 метри, кој едвај помина, според критериумите на комисијата“, нагласува Пенов. Тој објаснува дека тогаш, по изборот на идејното решение на скулпторот Петар Хаџи Бошков и доајенот на македонското сликарство Димитар Кондовски, за изградба на фонтана, под плоштадот, поточно под зеленилото, биле направени и посебни простории, едната за базен со вода, а другата за електриката и пумпите за вода. „Проектот за фонтаната започна и да се реализира, но, за жал, не докрај“, вели Пенов. Во случај изградените елементи под зеленилото да мора да се отстранат за тежината на споменикот евентуално да не предизвика одредени нарушувања на почвата, дозвола ќе треба да издаде Општината Центар. Актуелниот градоначалник на Скопје, Трифун Костовски, пак, неодамна реагираше за поставувањето споменик на Александар Македонски на плоштадот во Скопје и другите владини проекти, како што е црквата во центарот на Скопје.

Фрапантен е навистина податокот, доколку е точен, дека споменикот на Александар Македонски ќе биде висок повеќе од 30 метри. Тоа, всушност, е темата за која деновиве во чаршијата се полемизира. Уметниците особено зборуваат за чувствата, за тоа дека граѓаните покрај споменикот ќе бидат минијатурни, дека нема да можат одблизу да му се восхитуваат, особено не од аспект на уметничко дело, дека погледите ќе им запираат на нозете на Александар или на копитата на Букефал.

Ликовниот уметник Александар Станковски истакнува дека доколку постои можност да се изведе таков споменик, тоа би било навистина неверојатно и спектакуларно. Вели дека такво нешто и во времето на Микеланџело било тешко изводливо, а камоли сега, во време на плексиглас. „Ако е навистина тоа со 30 метри, треба да се честита. Не знам од какви материјали ќе биде направен, но ако е од бронза или мермер, тоа би било спектакуларно. Ретко се случуваат такви проблесоци во историјата на уметноста, ако воопшто станува збор за уметност“, вели Станковски.

Се разбира, а и можеби најмногу, поставувањето споменик на античкиот војсководец го допира и политичкото прашање, особено актуелното, врзано со спорот со Грција. Станковски вели дека ако овој проект се разгледува од тој аспект, секако дека ги допира односите со Грција. „Тоа посебно ме радува. Конечно, имаме свест за односите со Грција, малку самопочит. Ако сме Македонци, тогаш сме Македонци поради тоа што постоела Македонија во антиката и тоа не' обврзува да се однесуваме со посебна почит спрема корените на нашиот идентитет. А, тој веќе речиси култен однос кон исконското не може никој да го надгледува или да врши некакви корективи за нашето однесување“.

Со поставувањето на споменикот на Александар Македонски во таква големина, уште повеќе се засилува трендот за една политичка конјунктура која се потпира врз антиката. За тоа, можат да се слушнат и прашањата каде ќе биде свртен Александар Македонски, дали со погледот накај Брисел или, пак, накај плоштадот „Пела“.

За едни, ако Александар Македонски гледа накај Брисел, споменикот тогаш ќе може и да има некакво оправдување, но ако гледа накај Пела, неговото родно место, тогаш и нека не го прават. Зашто, каде ќе се движи тогаш политичката конјунктура? Каде ќе оди овој систем, ова општество? Дали ќе гледа наназад, ретроградно, или напред? Александар Станковски, пак, на шега вели дека е подобро да гледа накај Пела, зашто во време на економска криза, залудно би му бил свртен погледот кон Брисел. „Можеме на Брисел само да му го покажеме задникот на Александар“, низ смеа вели Станковски. (Т.И.)


Утрински Весник
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.734
Поени од реакции
12.165
Ама се загрижениии утрински и тајфа. А ајт нека одговори таа фела накај гледа споменикот на Кастриот? Или на Делчев? Или на Гули? И дали толку се лутеле кога ги поставувале спомениците на овие личности?
Дали Делчев гледа кон Кукуш, кон балканот или кон европа...дали Гули гледа кон Битола, па зошто не кон коријата, ами кон каменот?....

Оток од шегобијни мислења. Ако тие скулптори се нарекуваат професионалци во својата струка... не би се занимавале со политизирање на оваа тема. А очигледно не само прашуваат наивно, ами се занимаваат.
 

Bavarecot

Доле Влада !!!
Член од
4 март 2008
Мислења
2.813
Поени од реакции
358
Колку што ја направија фонтаната на плоштад толку и споменикот ќе го направат.
 
R

RAYTHEON23

Гостин
mnogu interesno mislam deka bi bilo dobro da ima spomenik(ama nesto sto posle faktot sto nie sme anticki makedonci:pos2:(oni znaat.... baraat nemoznost na realizacija na realizacija na bukureski dogovor i zatoa vrijat za ime zname 0ama jas za provokacija sakam denarot da go smenime so starter(moneta koja filip 2-ri ja vovel)inaku moze sega ke vidime do kade sme DECENTRALIZIRANI oti na vesti non-stop se falat pa sredbii falenje.....dobar prakticen mozebi megu malkute vo svetot gradovi koi tuzat drzavi.
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
12
Поени од реакции
1
Ne znam zasto bas sega im tekna na spomenik vo vaka specificni vreminja. Ocigledno premierot si igra Age of Empires vo zivo a realnite problemi se zgolemuvaat se povekje. Nema nikakva potreba od prvokacii vo vakva politicka situacija kako prvo a kako vtoro na sred ekonomska kriza se trosat pari za spomenici. i mn mi e zal sto gi citam ovie napateni dusi so prazni stomaci kako ne ubeduvaat deka so spomenikot dokazuvame deka sme nekakvi patrioti. Alal neka im e, za zalenje tuka se nema pari, nema ova nema ona. Ama takvi sme nie so glavata vo zid i posle nekoj ke ni e kriv. Krivo mi e sto ke go recam ova ama mozda ne zasluzuvame povekje so ovaj um.

Naaapreed so glavata vo zid
 

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Ne znam zasto bas sega im tekna na spomenik vo vaka specificni vreminja. Ocigledno premierot si igra Age of Empires vo zivo a realnite problemi se zgolemuvaat se povekje. Nema nikakva potreba od prvokacii vo vakva politicka situacija kako prvo a kako vtoro na sred ekonomska kriza se trosat pari za spomenici. i mn mi e zal sto gi citam ovie napateni dusi so prazni stomaci kako ne ubeduvaat deka so spomenikot dokazuvame deka sme nekakvi patrioti. Alal neka im e, za zalenje tuka se nema pari, nema ova nema ona. Ama takvi sme nie so glavata vo zid i posle nekoj ke ni e kriv. Krivo mi e sto ke go recam ova ama mozda ne zasluzuvame povekje so ovaj um.

Naaapreed so glavata vo zid
Не троши пари за интернет, штеди ги за леб...
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.734
Поени од реакции
12.165
Амаа па секогаш за нас се "специфични времиња". А ако не се изгради споменикот, нема стомаците да ни се наполнат. Од 1991 и од 1900 и од 1945 ( у ствари од секогаш некој е, некој не е со празен стомак) сме "со празни стомаци", не заради што не се граделе споменици. Интересно е што тие со полни стомаци (фрчковски, костовски) се против.

Излегува дека за историјата никогаш не е време :nenene: кај нас, а другите секогаш имаат време за неа.

Стварно 1000 денари интернет, земи леб со тие пари.
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
12
Поени од реакции
1
aha jas ke vi kazam koga bese vreme go imaa seto vreme na svetot pred samitot na nato, ama tie sega sakaa da go izgradat. Ve molam od mesecinata se gleda deka na nikoj ne mu e do Aleksandar Makedonski tuku e ova cista provokacija od nekoj sto ne saka da vlezime vo EU i Nato. A za lebot ne se sekirajte toj sto go ima go ima a toj sto go nema ke go nema uste povekje ama barem spomenik ke ima od Aleksandar Makedonski. Ova go zboruvam objektivno zatoa sto ne sum politicki opredelen i kritiki im davam na site politicki strukturi, a ako sakate da sporite so argumenti i bez isprani mozoci povelete koga sakate, zasto povekje ne vrakjam na vakvi niski udari
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.734
Поени од реакции
12.165
Влегувањето во еу и нато е под голем знак прашалник, каква е состојбата со соседните "пријателски" држави. А и за еу не сме нешто премногу (ич да не кажам) подготвени според стандарди, стандард на живеачка, судски и монополски стандард, администрација стандард, прљавштина и сиромажтија стандард, цело општество не сме сеуште за таму.

Доколку пак (смениме све живо и диво историја, устав, знаме, име, националност.....се) на овој начин и влеземе, дали нема да смееме да изградиме ниеден споменик (ниту од Јане, Гоце, Самoил) заради тоа?

Мислам дека погрешна почетна точка даваш, со аргументи и без испрани мозоци. Има аргументи за многу работи па и за ова што треба да се гради, но нека никој не се фали дека мозокот му е неиспран. Тоа би било чудо, цел свет, се е тоа испрано.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Се шушка дека СамоубиствениотМесија има ДВА јузери на форумов.

Чекаме само верификација :vozbud:
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.734
Поени од реакции
12.165
А да додадам, според сегашните мислења (па и на форумов), според вакви услови, мислам дека нема многу присталици влегување во еу, освен можеби за ослободување од визи. Со вакви игри и услови само создаваат одбивност (20 годишна одбивност), посебно од помладите генерации, а може да кажам и добар дел од мојата генерација.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom