Спамирајте со Тошо (наградната игра на Топ Шоп)

Статус
Затворена за нови мислења.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Пред некој ден, на мејл ми стигна ова:
toso1.jpg
Ниту го познавам Гоце_ЕТФ, нит бутур, иако се гледа дека пораката е испратена од системот на Топ Шоп. Решив да кликнам, и да видам за што се работи. Линкот за учество во наградната игра ме однесе до сајтот на топ шоп, каде се бараше да одговорам на едно од прашањата.

toso2.jpg

По внесувањето на податоците, со наредниот чекор ми стана јасно за што се работи:

toso3.jpg

Значи, поентата на наградната игра не е само културно да се одговори на прашањето, туку замислата на Тошо е буквално да се спамираат што повеќе луѓе, кои ќе спамираат други луѓе. Односно, Топ Шоп да се изрекламира преку што поголем број на е-маил пораки кај сопствениците на маил адреси кои ќе бидат ставени во нивниот систем.

Ајде да видиме и што викаат правилата на наградната игра кои ги смислил бистриот Тошо:

toso4.jpg

Иако овдека културно се оградуваат од спамот (бидејќи мораат да се оградат), со ова правило од наградната игра потврдуваат дека нивната наградна игра всушност не е ништо друго, туку спамирање.

toso5.jpg

Значи, бидејќи самата наградна игра е концепирана така, единствениот начин да собереш поени и да освоиш награда е да впишеш што повеќе е-маил адреси на твои пријатели и да ги ставиш во "бубањот" за да добиваат пораки преку системот на Топ Шоп, што како и да го вртиш, повторно е спамирање.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Продолжуваме со анализа на правилата:

toso6.jpg

И, тука е се добро, ама секогаш има едно "ама":

toso7.jpg

Tука повторно се демантираат самите себе и во скриена форма ви кажуваат дека ќе ви праќаат мали рекламички за нив и нивните производи. Значи, повторно се работи за спам. Вашите е-маил адреси, како и маил адресите на вашите пријатели се собрани во базата, спамирањето може да започне.

toso9.jpg

Како ли само ти текна бе Тошо, ваква чудесна формула...

Да резимираме:

- Самите правила на наградната игра те стимулираат да спамираш.
- Наградната игра не е ништо друго освен прикриено спамирање, наспроти оградувањата напишани во правилата.
- Спамирањето функционира директно преку системот на Топ Шоп, во кој ќе ги внесете вашата и мејл адресата на вашите пријатели. Со тоа, одговорноста повторно паѓа на Топ Шоп.

-

Attachments

Член од
2 април 2006
Мислења
2.842
Поени од реакции
31
Ваквите спамови ги игнорирам, и порано сум рекол многу пати дека реклама кај мене најчесто не пали. А богами ни она освојте “вредни“ награди од дури 20 000, кои и така е сумљиво кој ќе ги добие.hehe:

Yugo

Law rules
Член од
12 декември 2005
Мислења
8.251
Поени од реакции
28
Ми стигна ваков маил уште од дамна и си одговорив и сеа ќе видиме што ќе биде... се надевам дека ќе биде добро :)

N

n/a

Гостин
A be se o.k ova vasevo...
Nego mene me zaebavaat od nekoja engilsh bank....i vika a be dobi 1.000.000 funti,daj gi site podatoci i idi u banka da si gi zemes???
Prvpat koga stigna...uste i cigara zapaliv...ama znam deka milion tek-taka nikoj ne dava i deka od na uncle sem rabotite ke e...
Pazi sega:
THE BRITISH OFFICIAL PRIZE NOTIFICATION

We are pleased to inform you of the result of the just concluded annual
final draws held on the (1st April,2007) by THE UK LOTTERY DEPARTMENT
Worldwide Promotions, The selection process was carried out through
random selection in our computerized email,Your email was among the 20
Lucky winners who won 1,000,000.00 each on THE BRITISH LOTTERY
DEPARTMENT
UK.

However the results were released on (7th April,2007) And your email
was attached to ticket number....... and BATCH N0 ............ In
other to claim your 1,000,000.00 prize winning,which has been deposited
in a designated bank. However,you will have to fill the form below and
send it to the Promotion manager of THE UKLOTTERY DEPARTMENT for
verification and then you will be directed to the bank where a cheque
of
1,000,000.00 has already been deposited in your favour.
NAME:...................
SEX:.male...............
ADDRESS:................
EMAIL:..................
PHONE:..................
OCCUPATION:.............
COMPANY:................
COUNTRY:................
p.s Ako ova e vaka...100.000 davam na kajgana!
Ama jas nesto ama ic ne veruvam...kopiljaci...mamu im e..m!

Член од
9 февруари 2006
Мислења
112
Поени од реакции
2
Јас ке си ќутам бидејки мене сеуште не ми стигаат спам меилови, туку нели во секој меил има опција да се блокира спам, па зашто не ја активирате таа услуга?
Поздрав Coekot

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
coekot напиша:
Јас ке си ќутам бидејки мене сеуште не ми стигаат спам меилови, туку нели во секој меил има опција да се блокира спам, па зашто не ја активирате таа услуга?
Поздрав Coekot
Не ти стигаат сеуште затоа што моментално со играњето ти праќаш спамови.

За опцијата за блокирање спам... во здрави држави за спам се оди апсаана, а наградната игра е токму тоа. Зошто ако сакаат да поделат награди, едноставно само не направиле да се одговара на прашањето?

Tanes

Ништо Море!
Член од
23 јули 2006
Мислења
664
Поени од реакции
6
Lol xD

p.s. Aj ova analiziraj go dali e spam Heh

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Абе тоа ти е. Ако сакаш зачлени се и да те поболат од спамови.

rustyblades

Stiff Upper Lip
Член од
19 февруари 2007
Мислења
611
Поени од реакции
35
I mene mi stigna ovakvo i go odgovoriv...Za sreka ne prakav na drugite moi drugarcinja spam za dopolnitelni pet poena...hahah dosta mi se tie so mi gi davaat za pocetok :)

Стеф:]

стифлер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
1.938
Поени од реакции
3
i mene mi stigna toa
go odgovoriv i i go prativ na nekoi prijateli

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
И кој зема 20.000 од вас? :)

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Toj што ќе испамира највеќе, и тие што ги испамирал што повторно ќе испамираат највеќе :)

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
ова ти е ко квизот у сител погоди го зборчето само друга (сајбер) варијанта

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
457
Самото тоа мизерно човече со заебани синуси наречено тошо ме нервира, така да и да добијам меил бришам игнорирам не е*ам два посто такви работи, или сега па модерни се спамовиве преку мсн шо ги испраќаат со незнам некои си песни текстови писма за некои си како жена му умрела бла бла

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom