Состојбата во Македонија во очите на Хрватите

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Хрватско-македонското пријателство има долга традиција. Не заборавете само каде е печатена збирката поезија „Бели мугри” од Коста Солев Рацин, кога ниедна српска печатница не сакала да ја печати зашто била на македонски јазик.

astrion

REBEL
Член од
15 ноември 2005
Мислења
792
Поени од реакции
18
A ima li nekoj sto ja gleda emisijata na Kanal5 Vo centar pa da vidite so fakti i dokazi kako vladata ni ja e*be mamata malogragjanski kazano i kolku se grizi za obicniot gragjanin,kako ja zloupotrebuvaat funkcijata i ja ostetuvaat drzavata na smetka na grbot na narodot koj bukvalno e pretvoren vo sovremen rob koj raboti samo za da ima da si plati smetkite nisto povekje.Ne vi preporacuvam da ja gledate ke se izrevoltirate maksimalno,toa e stvarno preterizam da se nemalo malce sovest i postovanje sprema glutnicata siromastija pa duri i ke ja ogolat do kraj i koga ke umres ke ti se izmocat na grobot,toa e vekje von granici i kapak na se koga si go izglasaa zakonot za penzii i benificiran staz pa videte koja arogancija I POSLE NIE SME GLASALE ZA NIV,ZA PODOBRA MAKEDONIJA he he he he:ija: toa e vekje infantilisam kon narodot,nemam povekje komentar,kupete si po eden pistol i moze ke zatreba vo skoro vreme ,ne se znae,ova ponizuvanje veke ne se trpi,fali samo organizator za cel narod da se krene i da se donesat novi zakoni,koj krade 30 godini robija a ne diplomatski imunitet,cesaj si lopanot i dosta gi trpime ucenite od Albancite,penzii za UCK???? Pa ako sakaat i nie ke rabotime za penzii i za Kosovo i Albanija,samo neka izrazat zelba tuka sme nie ,neka ne se ustrucavat.

lav

Член од
17 март 2005
Мислења
1.203
Поени од реакции
13
SLaCk напиша:
Претпоследна емисија на ХТВ за Македонија беше интервјуто со Агим Красниќи а сега ова!? Секаде има негативности во една држава можеа и нешто позитивно да дадат. Како божем Загреб да нема цигани и сиромаштија. Јас мислам да направиме емисија за тоа како живеат Србите во Славонија или Ромите во Загреб?
Само побрзо тоа направи го ...оти можеби за некој месец ...и тие (можеби и поскоро) ќе ни воведат шенген-визи...

:tapp:

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
Абе треба да идете и да се зачлените на хрватскиот форум,сличен е на кајгана www.forum.hr на тема ex-yu,па ке видите што постови има за Македонија и соседството.Појма немаат што пишуваат,тоа ко исто ја сега да отворам тема за ромите во Тринидат и Тобаго.:vozbud:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Ajde malku povedro da gledame na rabotite. Ne mnogu lugje znaat za situacijata kaj nas,koja ne e sjajna. Poglednete shto mislat nekoi Hrvati za EU:

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Зар не сфаќате? Тоа ХРТ го има направено само да го зголеми моралот (и гласачкото ливче) како демек.... „Еве Хрватска и Македонија се во трка за ЕУ, ама види ја МК како е неспремна, додека ние Хрватите сме многу напред.“

Со тоа тие си го дигаат моралот и вербата на народот дека наскоро ќе се најдат во ЕУ.

Ние се дивиме на напредокот на Хрватска и на другите земји и даваме репортажи на нивниот успех и добиваме спротивен од овој(негативен) ефект. Па така нашиот Македонски обичен граѓанин ќе си каже...„Пу види ги овие Хрватите, одсекогаш се биле подобри од нас, додека тие со нивните големи промени и успеси не влезат во ЕУ ние немаме шанси.“

И ете ХР во ЕУ, МК во ендик. Македонија ќе ја изгуби менталната битка ако само продолжиме вака.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Vo endek.....?? :).......kamo sreka da bese endek...mislam deka ima 200-300 metra ...!!! :)

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Историски, Хрватска ни е „стратешки” партнер...Досега барем со нив сме немале никаков проблем и сме кореспондирале заедно...Мислам дека треба да се негува тоа пријателство и да имаме взаемна поддршка на било кое поле, како и со Црна Гора. Интегрирајте си се во западната култура(техно, рап, метал, париска мода и тн и тн) ама чувајте си ја Македонија.

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Вчера се враќав од Охрид кон Скопје. Не сум ја возел ова релација 3-4 месеци, па имав заборавено каква е реалноста. Според некој редослед на најчесто појавување табличките на возилата беа Косова, Албаниа, Швицерланд, Немачка, па и Хрватски (Далмација и Истра), па следеа Тетовски, Гостиварски па Скопски со фреквенција ко рејтингот на СДСМ :uvo: . Дечки Каква Хрватска се спомнува во постот, па Западна Македонија како веќе да се интегирала со „западно од Македонија”. На Стража Македонците личеа како да се туристи од странство дојдени, уште да почнеа карти да вадат и да зборуваат „do you speak Macedonian?”.
По мене Хрватите се 100% во право за Македонија. Можеби не просат по семафорите македонски деца туку бацинели, но тоа се нијанси, има и поголеми дискрапанци, жално е што ние ќе продолжиме како што стојат работите 5 судии да бираме една година, 3 амбасадори 2 години и слични папазјании. До овој момент во Македонија не се појавија вистински државотворни политичари кој што сака нека каже, но кои ќе воспоставеа консенсуз по сите водечки теми, а и такви некако не се појавуваат. Овие шминки од TV се за пред TV. Преку к...в ми е што секои наредни викаат дека претходните толку засрале што ќе треба време да изградиме. Ма немојте? Така до бесконечно?. Во Естониа не викаат така при промена на влада. Тука Хрватска е многу јака, иако со многу повеќе проблеми во однос на една Словенија,па имаа војна многу поголема и подолготрајна од 2001, сепак сите национални прашања ги решија и ги решаваат со големо мнозинство. Е тоа што се малку препотентни , тоа им е од времето на Хитлер кога овој ги уверил дека се пљунути Аустроунгарци :3:

Член од
6 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
0
Хрватите имаат право. Такви сме како што не опишаа. Во Словенија исто така има често емисии за бившите Ју простори.
Дали питачите биле роми или македонци, не е ни важно. Важно е дека ИМА питачи..
Работата е во тоа, што работите се очистени и дефинирани и во Словенија и во Хрватска. И во Србија (без Косово)...
А во Босна, Македонија и Косово, за жал, не се дефинирани.
И затоа нема инвестиции, затоа народот си оди јабана, затоа никој овие земјиу неги посматра како перманентни држави....
Оти, работите лебдат во воадух и не се дефинирани.
Како ќе се решаваат и по кој клуч, тоа е ствар на непредвидлив политички момент. Ама, едно е сигурно. Кој и да победи и кој и да изгуби..и тоа нема да биде за секогаш, и ке доведе до идни сукоби.... Балкан!

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
ЛоЛ

Daniela напиша:
Edna glupa intervencija ako dozvolite. hrvati se pisuva so golemo H- Hrvati. vo naslovot
НЕ!!!

Според македонскиот правопис „хрвати, македонци, афганистанци“ се пишуваат со мала.

Не ме прашувај зошто.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Една напомена за статусот на Хрватска и Словенија...

1. Се земји со католичко мнозинство. (ако мислиш дека ова нема веза тогаш види Полска за време на распаѓањето на СССР).
2. Имаат повеќе искуство со Западот (Австро-Унгарија) и се до некој степен покултурни (навидум де!).

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
pred 2 godini imav prilika da prestojuvam vo dubrovnik hrvatska .vidiv sto vidov sekoja nova sredina e malku poinakva od taa sto sme ja naviknale daja gledame vo sekojdnevieto.sekako tursiticko mesto i toa elitno pa mora da bide se vo red cisto, bez guzvi fiskalizacija bez nikakov problem i za najmala sitnica ako treba ke vi dadat smetka.korektni vo odnosot .drugo e prasanje za nivniot mentalitet. duri i vo zaednica koga bevme se znaese sto znaceja slovenija i hrvatska za jugoslavija i vo pravose koga velat sto juzno toa tuzno apsolutno e taka.daleku sme nie od edna hrvatska seuste .sega nabrzo pak imav prilika da go gledam natprevarot megju hrvatska i makedonija vo zagreb .isto i tamu se vo najgolem red kako se organizira eden natprevar od evropski rang.i vo hrvatska netece med i mleko ete i tamu ima isto pitaci romi srbite sesute nemaa struja razruseni domovi so golemi problemi .:) kako i dae zaedno sme vo balkanskiot lonec.:vozbud:

Член од
6 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
0
Да, ама во Хрватска ги очистија србите и на власт се хрватите.
Кај нас, во Македонија тоа не е случај.
Во тоа е проблемот, покрај она што ти го опишуваш.
Хрватска до пред 100 години беше поделена на три, слично како сега Македонија.
Славонија беше под Унгарија.
Босна и Херцеговина - под Турција
Далмација - под Австрија...
Ама сите се Хрвати..а ние не сме сите македонци...
Додека тие староседелните срби ги избркаа во 1995, ние, доселените срби од времето на СХС не само што не ги бркаме, ами и им даваме високи државни служби. Власите, кои се 9000 души, мала етничка група, дозволуваме да ја владеат Македонија, и државата и економијата.
Македонци нема ни богати, ни на позиции...
Еее, во тоа се разликуваме, покрај културата и врските со западот...
За жал....

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.491
Поени од реакции
18.517
61% Британци редовно прават помали кривични дела

http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=80998

Прекршоците се различни - од плаќање во готово, на рака, за да се избегнат даноците, задржување на пари кога продавачот по грешка ќе врати повеќе, земање на предмети од работа, до неплаќање на ТВ претплатата.

--------------------------------------------------

Ништо не сме полоши од остатокот на светот, доста за тоа кај сме биле и какви сме заникаде.

Kajgana Shop

На врв Bottom