Состојбата во Македонија во очите на Хрватите

Член од
2 февруари 2006
Мислења
53
Поени од реакции
0
Makedonija vsusnost ne e makedonija tuku pomalku od 1/3 od vistinskata Makedonija. Ponatamu, toa ne e maticna drzava na makedonskiot narod, tuku e drzava na ramnopravni gragjani koi ziveat vo taa zemja. Vo Makedonija ima samo 1.3 milioni makedonci.
Tie 1.3 milioni se malcinstvo vo odnos na 3.5-4.0 milioni koi ziveat vo Bugarija, plus 1.00 milion koi ziveat vo Grcija i uste najmalku 1 milion koj e rasean po novite svetovi i evropskite zemji, pa i bivsite YU republiki.
Vlastodrzcite vo Makedonija mnogu dobro gi znaat ovie fakti. I se prilagodile na faktite, bidejki tie na pismeno se otkazaa od nasite sonarodnici vo site sosedni zemji, kako i vo dijasporata, ako ne se drzavjani na RM. (A poveketo se po poteklo od Grcija a ne od RM).
Za da ostanat na vlast, tie najdoa za shodno da koaliciraat so radikalna albanska partija, koja mnogu ne se sekira za Makedonija, normalno, tie se lojalni na sosedna Albanija a ne na Makedonija. Vo nivnata platforma bese zapisano odcepuvanje na zapadna Makedonija i pripojuvanje kon Albanija ili Kosovo.
Podocna, sogleduvajki kolku glupi, podkuplivi i dolni se makedonskite politicari, tie ja napustija ovaa idea i sega cekaat da stanat mnozinstvo i po pat na obicen referendum za pripojat cela Makedonija kon Albanija.
Makedonskite politicari go znaat ova i zatoa tie ne se sekiraat mnogu za ova, tie ja posmatraat drzavnata formacija BJRM, (kako sto prviot predsedatel samiot ja narece), kako PRIVREMENA tvorba. I se nadevaat sto poveke pari da se nagrabaar dodeka uste mozat.
Toa se pricinite za segasnata sostojba. A politicarite, nivnite ideologii, zelbi, razni konjukturni istoricari so 'istorijski' tezi po poracka itn. se samo preodni figuri vo taa konstalacija.
Onoj sto ne moze da go razbere ova, ne moze da razbere ni sto tocno mu stanuva, bidejki rabotite im izgledaat nelogicni, kako i potezite na instituciite, kako ustavot, vojskata, policijata, sudstvoto itn....
I eve, dojdovme do deredze da gubime mega toni enrgija dokazuvajki deka sme makedonci a deka bugarite bile mongolo-tataro-afganistanci i slicni gluposti, a ne gledame kaj ke ni bide krajot..a krajot ke bide vo Tirana...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
SLaCk напиша:
Претпоследна емисија на ХТВ за Македонија беше интервјуто со Агим Красниќи а сега ова!? Секаде има негативности во една држава можеа и нешто позитивно да дадат. Како божем Загреб да нема цигани и сиромаштија. Јас мислам да направиме емисија за тоа како живеат Србите во Славонија или Ромите во Загреб?
Cigani za pravo na vistinata nemaat....blagovremeno gi isklaa vo Jasenovac , sega zaradi Evropski imidz ke uvezat edna kolicina od Makedonija ( reeksport od Kosovo preku vrski so Krasnici ) , .................Srbite...e toa si e pak druga prikazna :):):)!!!!
Ama i ova FYR-ovcive si se mestat......no toa pa sega e treta prikazna :):):)!!!

Член од
24 февруари 2005
Мислења
242
Поени од реакции
50
toa e obicna hrvatska propaganda. Hrvatite vo posledno vreme otkako im gi snema dezurnite vinovnici srbite se prfrlija na slovencite ama sega ni se navrtile na nas. Nivnata glupava politika prvo so nesoglasuvanjeto za napadot na irak pa do najnovoto athok otfrlanje na idejata na EU za balkansi ekonomski mini sojuz so sto povtorno izgubija dosta poeni pred medjunarodnata zaednica moraat nekako da ja opravdaat. Od edna priatelka znam kako se odnesuvale vo pregovorite so NATO otkako videle hrvatskite prestavnici deka makedonskata delegacija ima pogolem pocit kon od niv nekoj od hrvatite tolku se iznerviral sto stanal i im rekol pa sto se tie makedonci sto tolku gi spomnuvate. Eden slovenski politicar mnogu dobro gi opisa hrvatite. Na emisijata "vo nedela vo 2" novinarot go prasa dali stvarno misli deka makedonija e ponapred vo priblzuvanjeto so EU i NATO od hrvatska on im odgovori deka e ubeden vo toa. Pricinite bea kako sto kaza Slovenecot sto makedonija saka zaedno so cel region da vleze vo EU a Hrvatska saka samo ona a na site drugi im pozeluva potop i prodolzi deka se dodeka vo hrvatska ne se stvori klima za zaednicki napredok na regionot on ke bide protiv zaclenuvanjeto na Hrvatska vo EU.
Ovaa izjava hrvatite samo ja potvrdija so najnovoto odbivanje na predlogot na EU za mini eu unija, vo koja sekako deka bi dobil onoj koj e najnapred so reformite zosto bi zazel pogolem pazar i bi privlekol stranski investitori no hrvatite ne gi interesira toa oni mislat deka se arievska rasa rodeni grofovi a nie drugite sme obicni smrtnici. Epa ke videme koj ke bide smrtnik za nekoe vreme, samo neka prodolzat so takvata dusmanska politka.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
53
Поени од реакции
0
bojan81 напиша:
toa e obicna hrvatska propaganda. .
Hrvatska propaganda? Ne mislam! Kamerata ne laze...
Tie se pred nas, pa sekoj sto e pred nas, nie, kako i na bugarite i srbite i slovencite, eve sega i na hrvatite im stavame nevkusni nalepnici...
Ama toa nekako ne ni pomaga da se izlecime od zaspanosta i pasivnosta, apatijata i ne posledno, gluposta koja zavladea na nasive prostori...

Член од
24 февруари 2005
Мислења
242
Поени од реакции
50
Ne sum ja gledal reportazata no stilot koj go dolovi bitusanec na koj e snimana reportazata e cisto propagandatorna. Da snimas romska naselba i vo pozadina da odi komentar kako bedno ziveat makedoncite e propaganda ne reportaza, samiot stil na znimanje propagandatoren. Toa ne znaci deka Makedonija e san remo, toj aspekt ne go komentiram. Deka e loso toa site go znaeme nema potreba nekoj da ni kaze. Sepak dokoklu nekoj drug ima namera da dade pozitivna kritika toa se pravi na sosema drug nacin.

Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
bojan81 напиша:
Ne sum ja gledal reportazata no stilot koj go dolovi bitusanec na koj e snimana reportazata e cisto propagandatorna. Da snimas romska naselba i vo pozadina da odi komentar kako bedno ziveat makedoncite e propaganda ne reportaza, samiot stil na znimanje propagandatoren. Toa ne znaci deka Makedonija e san remo, toj aspekt ne go komentiram. Deka e loso toa site go znaeme nema potreba nekoj da ni kaze. Sepak dokoklu nekoj drug ima namera da dade pozitivna kritika toa se pravi na sosema drug nacin.
Најголема незапосленост во Европа.
Најскап бензин во Европа.
Најмалку странски инвестиции.
Најголема стапка на криминал.
200 евра просечна плата.
Најскап телфонски импулс.
Најскап интернет.
Најскапа мобилна телефонија.
Опасна централизација.
Дивоградби на секој чекор.
Ѓубришта на секој милиметар.
Непочитување на сообраќајни правила.
Неисправни возила.
Никакво владеење на правото.
Една земја, како две држави.
Најниска социјална помош.
Инзворедни земјоделски потенцијал, најзаостанато во Европа.
Секојдневни грабежи.
Корумпирана влада.
Корумпирани пратеници.
Корумпирани доктори.
Корумпирано општество.
...

Може режисерот малку драматизирал, но сепак дал една реална слика. Кажи ми дали сум погрешил некаде во горенапишаното?

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Види и да е така не се тие мислам Хрватите што треба да кажуваат. Не е фер и не е коректно. Бидејѓи заедно се наоѓаме во таа скапана јадранска група значи ете некој одредил дека сме слични. Заедно бевме и во СФРЈ и треба малце респект да имаат. А гледам често ХТВ и нема баш такви репортажи за кај нив.

Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
SLaCk напиша:
Види и да е така не се тие мислам Хрватите што треба да кажуваат. Не е фер и не е коректно. Бидејѓи заедно се наоѓаме во таа скапана јадранска група значи ете некој одредил дека сме слични. Заедно бевме и во СФРЈ и треба малце респект да имаат. А гледам често ХТВ и нема баш такви репортажи за кај нив.
Не станува збор за хрватите овде. Станува збор за тоа како странците ја гледаат Македонија. Освен се разбира, погледот на некои туристи после 10 дневниот престој.
Па и тие туристи на една рака можеш да ги преброиш. Македонија ја нема на нити една туристичка понуда во Европа. Повеќе туристи сум донел јас, отколку македонскиот туристички сојуз (доколку воопшто постои).

Проблемот е самодеструктивноста на потенцијалот што го имаме. Во секој поглед.

Не го оправдувам режисерот за некои работи, но од една страна се покажуваат сите наши маани, од друга Бучко-сан зборува како Македонија да е „Уште малку па идеална”. Е сега замисли како реагира на ова некој што не ја познава Македонија.

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
Koj gi poznava dobro Hrvatite, ke kaze, tie se zavidlivi, patat od kompleksi na visha vrednost, se smetaat deka se nesto posebno, mnogu od niv otfrlaat sekakva etnicka vrska so ostanatite slavjanski narodi, katolicki fanatici se, gi mrazat pravoslavnite narodi i se golemi nacionaisti, koi imaa barem dosega moken zastitnik, Vatikan. Sekako deka ima izuzetci, no ova bez nikakvi predrasudi se navistina nekoi generalni vistini za niv.

No reportazata za Makedonija sto ja napravija e cista vistina za sostojbata vo i so Makedonija. Sepak turskoto ropstvo kaj nas i avstroungarskto vladeenje kaj niv ostavile razlicni posledici po koi se razlikuvaat i Makedoncite od Hrvaite i Makedonija od Hrvatska, a za nas tie posledici se vo sekoj slucaj ponegativni odkolku kaj niv.

Carlito Brigante

Хаусмајстор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
844
Поени од реакции
8
Еве ја електронската пошта на одделот за односи со јавност на hrt:
hrt@hrt.hr
Слободно пишејте го мислењето.

Daniela

Мијаааууу....гррр...
Член од
14 јули 2005
Мислења
302
Поени од реакции
3
Edna glupa intervencija ako dozvolite. hrvati se pisuva so golemo H- Hrvati. vo naslovot

Daniela

Мијаааууу....гррр...
Член од
14 јули 2005
Мислења
302
Поени од реакции
3
Razmisluvanje nisto drugo........

Zosto od 25 postovi 21 se posveteni na Hrvatite i kako tie ne se vo pravo. Zosto reagirame kako Grci. Koga ogledalceto ke kaze deka ne sme nie najubavite na svetot, vikame deka ogledalceto e vinovno. Zosto e HRT vinovna sto snimala deca kako porsat. Zosto odma kazuvame deka toa bile Romcinja. Pa tie deca(romcinja ili kinescinja) ziveeat vo ovaa drzava. Prosat vo ovaa drzava zasto nemaat sto da jadat vo ovaa drzava. Ilijaz e Albanec pa sekoja vecer gi vrti kontejnerite kaj nas u maalo. Toj stariot Ilik e Srbin pa e bezdomnik koj sega se pribra vo Katlanovo. Lugeto sto dzemnat na -10 pozadi stara zeleznicka ne znaat za nacija. Tie se site po nacionalnost Argati.
Odbivame li da ja izvadime glavata od tinjata??? Duri ne sme ni noevi pa ne najdovme pesok da ja zabieme ako veke ne sakame da go vidime svetot okolu nas. Sega prefrlame deka Hrvatite nemaat drugi neprijateli pa udrija po nas. Xa. Pa i MRTV da odi vo Moldova moze ke snimi i polosa reportaza od taa sto ja imalo na HRT, pa sto. Namerno ili poradi naseto neumeenje, neznaenje begame od poentata barajki miljoni drugi sitni raboti so koi ke se izlazeme deka e se vo red a toa bilo samo moment na slabost. Kako srcev bolen koj ja zema teraqpijata vo posleden mig sme. Vikame vikame po site sakajki so toa malku da se potsmirime i pak si terame po svoeto.
Skitame i se barame samite sebesi. Imam nekoe svoe cuvstvo deka sme kako "kadet" koj sosema slucajno a ne po zasluga vlegol vo prviot sostav i toa direktno na Olimpiski igri. I sega del od nas posakuva da odigrame da fatime mozebi i medal, a nemame sili ni za edno poluvreme. Ni vamu ni tamu, a ne sme ustvari ni na kadetska vozrast.
A da pocnevme za promena da gi locirame zaristata na nasite problemi i teskotii pred da dojdat kamerite na nekoj od strana. Mnogu polesno ke ni bide koga nekoj nekade ke ni kaze rabota koja nie veke ja znaeme, ama ja znaeme onaka kako sto treba, a ne samo sme si ja konstatirale i sme ja potturnale pod kilimot kako nekoja evtina sobarka.

Член од
5 декември 2005
Мислења
61
Поени од реакции
0
Репортажата беше таква каква што беше. Правена за интерна употреба. И тоа со детето што просеше, мене ме изнервира прозивањето по националност, макар и да рекоа дека е циганче. А фактите што беа изнесени - стојат. Ништо не измислија.

Она што апсолутно не беше на место е тоа што главни ѕвезди беа Лабина и дечко и’, едната глумица, другиот експерт и научен работник од областа на социјалата. Мислам, можеа да ја викнат и сестра и’ на Лабина и родителите нивни, па да си истераат свадба. Ќе си ја имаа снимена со квалитетна камера.

Кога сме кај тоа кого мрзат хрватите (збор кој, Даниела, во македонскиот јазик се пишува со мала буква), мислам дека држи дека не ги саакаат генерално народите источно од нив. Со тоа што со полна одговорност тврдам дека македонците се исклучок од ова правило. Дали за добро или за лошо, не знам. Едноставно се исклучок.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
A ako bratskiot kubanski narod snimi ista vakva reportaza, sto ke pravime togas. Ili mozebi prijatelska TRT ili vecno promakedonskata TV Iran(ili koja i da ni e prijatrelska drzava). Kakvo opravdanie togas ke si iznajdeme.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
53
Поени од реакции
0
Excellent напиша:
Кога сме кај тоа кого мрзат хрватите (збор кој, Даниела, во македонскиот јазик се пишува со мала буква), мислам дека држи дека не ги саакаат генерално народите источно од нив. Со тоа што со полна одговорност тврдам дека македонците се исклучок од ова правило. Дали за добро или за лошо, не знам. Едноставно се исклучок.
Greska sigi sakaat i narodite istocno od niv, i toa site, so eden isklucok. A isklucokot se vika Srbija.
A Srbija ne ja sakaat poradi ocigledni pricini...a so Makedonija, Bugarija, Albanija duri i Crna Gora nemaat problemi...

Kajgana Shop

На врв Bottom