Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
2 април 2023
Мислења
238
Поени од реакции
513
Па кај се провинцијалците да излезат а ги има по Скопје еден куп или кога ви одговара се скопјани а кога не ви одговара сите се дојденци
А вие ваљда не сте толкави безкичмењаци, па чекате “прљавите провинцијалци“ градот да ви го браниме?
Или на нас само од корист гледате, само кога треба од говна да се вадиме тогаш сме исти нема разлика кој од кај е, а вака по дефолт сме провинцијалци?

Од мој круг не знам никој да глуми скопјанец, а таквите од нас повеќе се исмевани ти гарантирам.

Ме тераш сеа од тема да бегам, не сакам да бидам негативецот, последните неколку години бев на секој голем протест во Скопје, во толпата секаков дијалект ќе чуеш само скопски не, евентуално некој залутан пензионер, малку ли автобуси и комбиња се полнеа од внатрешноста за секој скопски протест?

“Дошо сам из Пичковца ког нема ни на мапи, на западу у Скопљу научио шта је живот прави“ :oftopik:

Член од
8 август 2013
Мислења
1.273
Поени од реакции
1.934
Од каде знаеш дека сте аутохтони? Ниту еден доказ релавантен нема дека сте, тоа само постои во вашите глави. Па не е можно да не наликувате со ниту еден народ во европа, ни физички ни културно. На никаков начин. Погледни ги оние народи од Кавказон и ќе видиш со кого имате повеќе сличности, дали со европскиве народи или со нив.
drugar kazhav ednash od znaeme deka sme autoktoni, eve i veke ne me prasah za ovie raboti, tuku vleguvaj vo google i pisuaj na angliski "who are albanians" ili "who are descendants of ilyrians", ili "what languange is albanian", i ke ti kazhe kompjuterot. Ne znam zash se macite.

1732986808060.png

@Sussaro gledaj Ajnshtanu. Prvo, ako siromashtijata e simbol na civilizacija, togash jas ne sakam da bidam civiliziran, i ne veruvam deka bi imal nekoj normalen covek shto saka da bide civiliziran pod tvoite uslovi. No ocigledno ne e taka, znaci, sum ti kazhal sum bill vo mesta kaj shto lugeto nemat leb da jadat, i vo isto vreme nemaat C od Civilizacija (Afrika), no isto i vo civiliziranite drzavi se gleda kolku e nivnata siromashtija (ne kupat toster na rati, za da razberesh, tosterot e simbol na toa deka e neshto mnogu eftino), znaci ne se siromashni.
Ako mislish deka ste siromashni ama civilizirani, togash kako i seshto drugo, vie imate teorii shto vazhat samo za vas :)

Vie ste siromashni bidejki nacinot na vashiot zhivot e zasnovana vo omraza kon Albancite, i naviknati ste da rabotite vo drzavna rabota (bidejki ste dobri za administracija, drzavata e vasha, a albancite se treba da rabotat tamu) so plata cell zhivot, i posle penzijata, da rabotite taksisti bidejki ne vi stigne platata. Jas sum naviknat da rabotam poveke dodeka sum mlad, za da imam dobra kuka, dobar kapitall vo starost, i da go uzivam starostata vo neshto podobro od taksist.

Член од
8 јануари 2013
Мислења
646
Поени од реакции
2.087

Све да се исколе треба ова

Кајганеро

Немој не ме радуј!
Член од
3 јули 2010
Мислења
2.880
Поени од реакции
2.762
drugar kazhav ednash od znaeme deka sme autoktoni, eve i veke ne me prasah za ovie raboti, tuku vleguvaj vo google i pisuaj na angliski "who are albanians" ili "who are descendants of ilyrians", ili "what languange is albanian", i ke ti kazhe kompjuterot. Ne znam zash se macite.

Прегледај го приврзокот 436922

@Sussaro gledaj Ajnshtanu. Prvo, ako siromashtijata e simbol na civilizacija, togash jas ne sakam da bidam civiliziran, i ne veruvam deka bi imal nekoj normalen covek shto saka da bide civiliziran pod tvoite uslovi. No ocigledno ne e taka, znaci, sum ti kazhal sum bill vo mesta kaj shto lugeto nemat leb da jadat, i vo isto vreme nemaat C od Civilizacija (Afrika), no isto i vo civiliziranite drzavi se gleda kolku e nivnata siromashtija (ne kupat toster na rati, za da razberesh, tosterot e simbol na toa deka e neshto mnogu eftino), znaci ne se siromashni.
Ako mislish deka ste siromashni ama civilizirani, togash kako i seshto drugo, vie imate teorii shto vazhat samo za vas :)

Vie ste siromashni bidejki nacinot na vashiot zhivot e zasnovana vo omraza kon Albancite, i naviknati ste da rabotite vo drzavna rabota (bidejki ste dobri za administracija, drzavata e vasha, a albancite se treba da rabotat tamu) so plata cell zhivot, i posle penzijata, da rabotite taksisti bidejki ne vi stigne platata. Jas sum naviknat da rabotam poveke dodeka sum mlad, za da imam dobra kuka, dobar kapitall vo starost, i da go uzivam starostata vo neshto podobro od taksist.
1. Не е точно. Имаш некаков god complex мислиш животов на сите се врти околу таквите ко тебе.
2. ? Што муабет ти е ова?
3. Мн ретко знаат албанци да ти завршат работа у администрација, а работат. Рамковниов место да се борите да биде според квалитет напикавте ќоро и сакато што појма нема. Мада, не ве кривам, и кај нас е така.
4. А како се работи, без плата цел живот? Или имаш канали нарко трафиканте?
5. Што работиш повеќе? Навечер на бело? 10 работи да работиш не можеш куќа да дигнеш од 200к евра. САМ. Освен ако немаш некој утлра профитабилен бизнис и да не се ебаваш со рекети. Програмер си или бауштел у странство? Ама биди реален, и не кажувај не е битно.Кажи баш ме интересира да почнам и јас да не ме фати каурската судбина за такси.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.057
Поени од реакции
24.909
@SussaroPrvo, ako siromashtijata e simbol na civilizacija, togash jas ne sakam da bidam civiliziran... da rabotite taksisti bidejki ne vi stigne platata... i da go uzivam starostata vo neshto podobro od taksist...
Така де што различно кажав јас од претходниот пост? За вас е идол педомухамед и шеваљ, затоа што без разлика дали биле педофили, криминалци, наркобосови имале кеш да купат тостер за разлика од тој долен слој на народ таксисти на пример што чекаат да им стигне плата. Ако за тебе да се биде гнасен педомухамедански малоумен шиптaр што се бави со криминал значи да се купи тостер (како симбол де) во кеш, ти радо би го избрал тоа отколку да бидеш цивилизиран хомосапиенс што купува тостер (како симбол де) на 12 рати. Совршено сме се разбрале, не знам што е несогласувањето? И апсолутно се согласувам со тебе, да се биде шиптaр значи токму тоа што ти го пиша, тоа е вашето болно поимање на работите. На иста линија сме.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.041
Поени од реакции
9.729
a albancite se treba da rabotat tamu
Само за клозетари и чистачи ве бива. O Maxhup!
Во Македонија не постои малцинство "Албанци" туку Maxhupi сите сте арапски маџупи. Циганарија збирштина од разни арапски и афрички земји да се борат на страната на Отоманското царство на времето. Турски копилиња!

Член од
8 август 2013
Мислења
1.273
Поени од реакции
1.934
Така де што различно кажав јас од претходниот пост? За вас е идол педомухамед и шеваљ, затоа што без разлика дали биле педофили, криминалци, наркобосови имале кеш да купат тостер за разлика од тој долен слој на народ таксисти на пример што чекаат да им стигне плата. Ако за тебе да се биде гнасен педомухамедански малоумен шиптaр што се бави со криминал значи да се купи тостер (како симбол де) во кеш, ти радо би го избрал тоа отколку да бидеш цивилизиран хомосапиенс што купува тостер (како симбол де) на 12 рати. Совршено сме се разбрале, не знам што е несогласувањето? И апсолутно се согласувам со тебе, да се биде шиптaр значи токму тоа што ти го пиша, тоа е вашето болно поимање на работите. На иста линија сме.
Ti poznavash nekoi albanci od haracinovo, i nekoi od Cair (ne site), i tie se tvojot simbol na Albanci.. dosta so ovie teorii, izlezi nis drugi albanski gradovi..
Автоматски споено мислење:

Само за клозетари и чистачи ве бива. O Maxhup!
Во Македонија не постои малцинство "Албанци" туку Maxhupi сите сте арапски маџупи. Циганарија збирштина од разни арапски и афрички земји да се борат на страната на Отоманското царство на времето. Турски копилиња!
@Sussaro eden vash civiliziran makedonec :D

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.057
Поени од реакции
24.909
Ti poznavash nekoi albanci od haracinovo, i nekoi od Cair (ne site), i tie se tvojot simbol na Albanci.. dosta so ovie teorii, izlezi nis drugi albanski gradovi..

@Sussaro eden vash civiliziran makedonec :D
Eve tebe ce te vikam da jademe svinsko i da go pravime muhabeti. Afrim ne go saka da me druzi.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.041
Поени од реакции
9.729
Арванити,арнаути,šиптари или Албанци колку имиња имате маџупи?

Attachments

Член од
31 мај 2019
Мислења
318
Поени од реакции
1.002
Да бидеме реални, како што каже еден од шошкиве тука, гледаат од нас па така и они се понашаат.

Секогаш кога имаше дивјачки избилици на национализам кај нив, беше во периоди кога кај нас се случуваа некои потези и создавање на атмосфера на некаков квази-патриотизам дали под Груевски или под овие сега. Неслучајно се слави вака гласно баш овој 28 Ноември,а не минатите. Само се плашам дека Груевски беше 100 пати попаметен од ова мулево Мицковски кој нема никаков осет за политика и ќе ги дотера меѓуетничките односи до тотална ескалација.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.041
Поени од реакции
9.729
„The Albanians call themselves "Shqip-tari". This name is not Indo-European in origin and contains in it the Ural-Altaic suffix "ar" or "tar". Much like: "Khaz-AR", "Av-AR", "Magy-AR", "Bulg-AR", "Hung-AR", "Ta-TAR" - "Ship-TAR". Taken together with the Shqiptar-Albanian toponyms on the territory of the former Caucasian Albania, this theory on the etymology of "Shqipatr" becomes more plausable.“

Каде има: SHQ..rrug..shijshem..gjedhe..ngrehine..на КАВКАЗ,Арабија или Африка?

„Albanian vocal music is famously transformed as one crosses the River Shkumbin, from the monophonic ballads of the northern Gegs to the polyphony with drone accompaniment of the Tosks and Labs.

The Albanian language is claimed to be unique, but Benno Häupl, the CD's annotator, estimates that nowadays this is true for only about 20% of the vocabulary, the remainder being of Turkish and Slavic origin...

Häupl notes that Albanian music takes in and translates 'Serbian guslar epics, Epirotic dirges, Bulgarian orthodox hymns and Turkish vocal improvisations'....

As A L Lloyd points out in his notes to the famous Folk Music Of Albania anthology (Topic TSCD904), the kaba is Albania's distinctive version of 'a powerful recitative-like instrumental form of vast territorial extent. Possibly originating in Persia, this kind of melody extends eastward as far as Tibet and Cambodia [and westward to] Albania and Algeria'. This extract from Vome Kaba features the clarinet of Jonuzi Me Shoket, who appears on five tracks, and is believed to have been a gypsy (sound clip)...

Elif Allah (Allah is the 'A'), by Nush Bushati and Shoqnija Vjerdha (presumably singer and orchestra respectively) is monophonic, and hence presumably north Albanian, but it is also located firmly within the wider world of Islamic music, with a vocal line that can fairly be described as Albanian
qawwali.."

Смеј се на ова @puno

Последно уредено:
Член од
8 август 2013
Мислења
1.273
Поени од реакции
1.934
Арванити,арнаути,šиптари или Албанци колку имиња имате маџупи?
o Siromashen Civiliziran, zemi go Bjorn vo raka, i zaedno napraete termin kaj najdobriot neuropsiholog vo MKD, Taravari. Kajgana ne bi trebalo da vi bide prioritet, da bev na vashe mesto, poveke pi se zanimaval so sebe, nego Kajgana :)

Kajgana Shop

На врв Bottom