- Член од
- 6 мај 2018
- Мислења
- 1.140
- Поени од реакции
- 2.735
Си и нормално е тоа. Кога некој сере работи со кои ја се идентификувам и ја така се понашам дури и кога сум свесен дека сум пристрасен. Кога некој индиректно/директно ме деградира, првиот инстинкт ми е да го бранам тоа пошто се осеќам загрозен, иако, и јас самиот сум објективно критичен кон истите ствари ако не се осетам нападнат.Можеби потсвесно сум пристрастен, не дека сакам. Дури можеби и потсвесно се идентифукувам кон групата, ни тоа не го сакам.
Ја ти го контам тој момент и воопшто не го судам (сме зборуеле) пошто те разбирам од психолошка перспектива, а не низ очилата на определена политичка парадигма.
Некој таков ниту еден доказ нема да го разубеди дека ти не мрзиш каури и длабоко у себе не се ситиш кога твоето племе ги доминира каурите пошто си е отруен од сопствените филтри и глупи предрасуди. Ја не мислам дека мрзиш каури, ниту дека длабоко у себе си шкљон што сака да го пука мачедониште. Ти не си одбрал да се родиш у националната/етничката припадност која ти е доделена, ниту пак сакаш да бидеш третиран ко некоја животиња пошто многумина родени со истата доделена етничка припадност ко твојата се идиоти ради различни социолошки и историски фактори. Сосема нормално е да си пристрасен. Решењето е да не се идентификуеш со тоа и да намалиш со анксата. Не си под толкава закана и форумов не е репрезентативен примерок за тоа како други луѓе ќе те третираат.
Последно уредено: