Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Можеби потсвесно сум пристрастен, не дека сакам. Дури можеби и потсвесно се идентифукувам кон групата, ни тоа не го сакам.
Си и нормално е тоа. Кога некој сере работи со кои ја се идентификувам и ја така се понашам дури и кога сум свесен дека сум пристрасен. Кога некој индиректно/директно ме деградира, првиот инстинкт ми е да го бранам тоа пошто се осеќам загрозен, иако, и јас самиот сум објективно критичен кон истите ствари ако не се осетам нападнат.
Ја ти го контам тој момент и воопшто не го судам (сме зборуеле) пошто те разбирам од психолошка перспектива, а не низ очилата на определена политичка парадигма.
Некој таков ниту еден доказ нема да го разубеди дека ти не мрзиш каури и длабоко у себе не се ситиш кога твоето племе ги доминира каурите пошто си е отруен од сопствените филтри и глупи предрасуди. Ја не мислам дека мрзиш каури, ниту дека длабоко у себе си шкљон што сака да го пука мачедониште. Ти не си одбрал да се родиш у националната/етничката припадност која ти е доделена, ниту пак сакаш да бидеш третиран ко некоја животиња пошто многумина родени со истата доделена етничка припадност ко твојата се идиоти ради различни социолошки и историски фактори. Сосема нормално е да си пристрасен. Решењето е да не се идентификуеш со тоа и да намалиш со анксата. Не си под толкава закана и форумов не е репрезентативен примерок за тоа како други луѓе ќе те третираат.

Последно уредено:
Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Ниту сум рекол дека намерно македонската полиција не влегува во албански средини заради намерно да се испозаразат.
Точно е ова. Ти само рече дека виновни се институциите што не ги спроведуваат мерките мерките во албанските средини. :pos:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Деновиве ги препрочитував расказите од Чехов и во еден од нив („Ништожество“ се вика) еден чиновник има работна задача да напише честитка до некоја личност со висок статус што ја мрази. Згора на сето тоа, околу него се случуваат и уште две-три нешта што го нервираат. На крајот, забележува чиновникот една лебарка и во лутината почнува насилно да ја удира со дланката. „Лебарката се преврте на грб,“ вели текстот во последниот пасус, „и очајнички размрда со нозете... Невиразимов ја зеде за едното ноже и ја фрли во шишето од ламбата. Во стаклото вивна пламен и се слушна прскање. И на Невиразимов му стана полесно во душата.“

Во еден друг, пак („Дами“), еден директор на училиште му ветува работа на еден учител (кој е скромен и ја има заслужено со својата посветеност во минатото), но после од сто страни и повисоки места доаѓаат интервенции за трета личност, богата и не многу способна. На крајот, директорот нема избор и мора да му ја даде работата на вториов. Утредента, во неговата канцеларија доаѓа учителот и директорот не знае што да му каже. На крајот, почнува да вриска: „Јас немам место за вас! Немам и немам! Оставете ме на мир! Не мачете ме! Оставете ме веќе еднаш! Ако знаете за бога!“

И двата раскази ме потсетија на една стара африканска приказна во која слоновите го прегазуваат детето на кралот-леопард при стампедо. Додека бараат да го откријат кривецот, еден зајак им соопштува дека тој бил сведок на настанот. „Слоновите беа“, им вели. „Не – сигурно се газелите“, одговара кралот-леопард и тргнуваат сите во напад на најблиското крдо.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.163
Поени од реакции
25.866
Глумел или не, ако стварно немаш ѕидана ограда кон комшии јас лично ќе барам да те исклучат од арнаути.
Касниш точно една година, до ден.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.514
Во 66 страни од темава не успеав да видам формула за „Соживот“ од претставниците на нашите прогресивни и психолошки потковани сограѓани: @Botko и @Anon.

Еве во координација со @puno кој пак е добро запознаен со: психологијата, страданијата, навиките и менталитетот на албанското малцинство - напишете во неколку редови кратка анализа: „Како до соживот на оваа територија“. (прескокнете го делот „Голема Албанија“ и исламизација на сите каури во: Македонија, Косово, дел од Грција и здравје за неколку векови и цел Балкан оти веќе е на дневен ред и нема да ви е уникатна идејата, Аљи е веќе во зрела фаза на имплементација).

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Во 66 страни од темава не успеав да видам формула за „Соживот“ од претставниците на нашите прогресивни и психолошки потковани сограѓани: @Botko и @Anon.
Па нема некоја посебна формула, едноставо почитуваш личности без разлика на националност (и сеа тука ќе ми уфрлат 7 статии како пукаат Калашникови, како викаат умри Филипче, како веат знамиња за голема Албанија и ќе ми речат „на, почитувај ги овие“ или да се вселам кај доминантно албанско население).
Е сега кај нас најголеми проблеми се политиката, војната, и пропагандата. Тие ги кочат работите.
Бидејќи овие работи тешко да се сменат, крив им е пуно а најголем проблем сум им јас.
На исламофобите веќе одамна им се врежани „мртов Албанец, добар Албанец“, „племе“ и слично а тие работи не се искоренуваат. Барем не сега.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Уште еден утепан исламофоб на игнор :D
hehehe уште неколку да изигнорирам и сам ќе останам hehehe
Од пуста желба да докажиш колку си модерен стануваш нерационално битие.Исто ко овие морониве од Антифа.Демек пази овај утепан исламофоб ,а ти фенси-либерал кој е напред пред времето?Од сите геноцидни народи на Балканов ти најде Македонците да ги нарекуваш исламофоби или шовинисти?Абе дај одмори,прочитај малку историја а после провери шо им се дешава на Србите на Косово.Од желба да докажиш колку си модерен и прогресивен очите ти се ширум затворени.Или тоа или добро си платен,исто како копитоно Тричкоски.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Не знам зш го мешаш ова но одговорот е едноставен: им се дешава карма :)
И ти вака ко прогресивен и модерен го оправдуваш етничкото чистење на србите на Косово?

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.514
Па нема некоја посебна формула, едноставо почитуваш личности без разлика на националност (и сеа тука ќе ми уфрлат 7 статии како пукаат Калашникови, како викаат умри Филипче, како веат знамиња за голема Албанија и ќе ми речат „на, почитувај ги овие“ или да се вселам кај доминантно албанско население).
Е сега кај нас најголеми проблеми се политиката, војната, и пропагандата. Тие ги кочат работите.
Бидејќи овие работи тешко да се сменат, крив им е пуно а најголем проблем сум им јас.
На исламофобите веќе одамна им се врежани „мртов Албанец, добар Албанец“, „племе“ и слично а тие работи не се искоренуваат. Барем не сега.
Не зборувам за генеричките муабети, почитувај го секој бла бла.
Зборувам за решение на реалниот проблем: гомнениците направени и што доправа сеуште се прават со Рамковен договор, глумењето на каубојци по нивните зони и непочитување на законите, очигледниот и изразен национализам кон „Голема Албанија“, неприфаќањето на државата како нивна иако тука имаат повеќе права отколку во Косово и Албанија, барање на промени на химна, барање на промена на знаме, двојазичност и тн.
За генеричкиот муабет од манекенките: почитување, мир во светот, љубов сите може да си бладаме, ама во реалност не се баш така розеви работите.
Сум имал прилика да одам и работам по терени во: Теарце, Сарај, Крушопек, Љубин, Студеничани, Батинци, Љубош, Мала Речица, Голема Речица, Боговиње, Камењане и сите до едно села што се во тој ред меѓу Гостивар и Тетово, Црнилиште, Лажани, Житоше, Зајас, Пресил, Липково, Матејче, Диво Насеље, Велешта, Лабуништа, Октиси, Љуботен... и секаде може да ти кажам дека царува во поголемиот дел оној менталитет што тука ви го опишува Сусаро.

Што правиме за да ги опаметиме таквите, кое е твоето прогресивно решение за неписмената и насилна багра?

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Демек пази овај утепан исламофоб, а ти фенси-либерал кој е напред пред времето?
Не станува збор за тоа дали ја сум модерен и пред времето туку станува збор за животна филозофија.
Ако воопшто има одговор на прашањето што е поентата на животот, тоа би било да се биде добар човек и да напредуваме на научен план.
А тоа со размислувањата на кауриве овде не можеме да го правиме. А не можат ни поголем дел од Албанците со нивното однесување и испрани мозоци.
Разбирам зошто им доаѓа тоа, и мене едно време ме потресуваа дешавкиве што ги прават Албанците (за чија нерешливот е исклучиво одговорна политиката) но како што вели потписот на @dragonsky ако не се лажам, hate leads to suffering.
E pa togas po tvojata logika i nas karmata ne stigna. Trebaja 2000 godini ama ne stigna :toe:.
Па можно е, но не би шпекулирал, немам доволно информации.
Што правиме за да ги опаметиме таквите, кое е твоето прогресивно решение за неписмената и насилна багра?
Ти кажав дека се нерешливи тие проблеми, политика е тоа.
Ги прочита тие расказите што ги ставив во цитат? Тие ти опишуваат како и @Botko што ти опиша, зошто постои темава и какви фекалии има во неа.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.514
Не станува збор за тоа дали ја сум модерен и пред времето туку станува збор за животна филозофија.
Ако воопшто има одговор на прашањето што е поентата на животот, тоа би било да се биде добар човек и да напредуваме на научен план.
А тоа со размислувањата на кауриве овде не можеме да го правиме.
Разбирам зошто им доаѓа тоа, и мене едно време ме потресуваа дешавкиве што ги прават Албанците (за чија нерешливот е исклучиво одговорна политиката) но како што вели потписот на @dragonsky ако не се лажам, hate leads to suffering.

Значи нема зошто да се дискутира за соживот, тој што е сега и натаму може да си тера (реално на бизнис ниво и сега нема проблеми).
А работите кои „смрдат“ не смее да се вадат на виделина оти се политика, ќути-трпи-попуштај излегува муабетот.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
А тоа со размислувањата на кауриве овде не можеме да го правиме.

Избегна да кажиш за србите на Косово како и секој друг кваилиберал.После толку многу закани за федерализација за Илириди,2001ва, Смилковско езеро,Диво Населје,кршење надгробни плочи и тепање деца по автобуси,тирански платформи ,неметнуваље двојазичност,нормално дека народот ќе се осеќа загрозен,не знам како не ти е јасно.Ако сакаш да се бориш за соживот ќе треба да поработиш на другата страна од Вардар.Да им објасниш како се развива соживот.Овај народ преживеал доста погроми доста му е веќе.

Kajgana Shop

На врв Bottom