1. Но не се сложуваме дека на рандом албанец му се допаѓа што не владеат законите подеднакво.
2. И самиот викаш дека на обичниот албанец не му е добро во ситуацијава ама пак го обвинуваш за тоа.
3. Странски инвестиции кај албански средини имало само кога албанец од странство сакал да инвестира самиот, а има безброј случаеви каде не им било дозволено заради безброј бирократски причини. Лично сум приметил такви случаеви.
4. И да не го заборавиме елефантот во собава, исламот и оџите, кога имаш ликнати информации на оџи кои работеа за службите меѓу кои и реис суљо, не е случајно дека албанците во Македонија се најрадикални од сите албанци.
Но не викам дека самите албанци не се криви за сето ова, има кривина и кај нив, треба да има тектонски промени, најголем проблем е исламот, па криминалот, па и други проблеми кои се полесно решливи, ама за овие двете први со инсталирање на оџи и дозволувањето да владеат криминалци со децении малце тешко обичен граѓанин да се бори против.
1. Сакаш да кажеш рандом шиптaри едвај чекаат да ги почитуваат законите ама некој не им дава? Или сакаш да кажеш дека не им се допаѓа што Македонците мора да плаќаат за разлика од нив. Што сакаш да кажеш со тоа дека на рандом Селим не му се допаѓа што за него нема закон и може да прав што сака?
2. А кого да обвинам? Кој ги гласа дуи 20 години? Јас ли? Македонците ли? Кој ви бира локална самоуправа и власт во Мордор? Кој е задолжен во вашите средини за вас?
3. За странски инвестиции ти кажа и 1234, ама еве јас ќе ти кажам еден вистински пример. Работев во фирма во Скопје во доминатно шиптaрска средина. И таму мора да имаш шиптaрска агенција за обезбедување. Три пати не обиваа, три пати агенцијата никаде ја немаше. На крај директорот побара да се сретне со газдата на агенцијата за да му се жали. На состанокот директоров мој му рекол на шипацот дека ќе раскине соработка поради неажурноста. На што шипацот му врати дека ако прекине соработка и одбере друга агенција за обезбедување ќе го запали цел објект. Сега веќе не се таму со канцеларии. Кој сакаш да инвестира во средини со талибанци? Треба да сфатиш дека вие сте орки, Афро. Дека тој твој свет во којшто живееш каде што сиротите чќипоњи се угнетувани е илузија. Дека и во Швицаркса каде што сте околу 280000 има само 700 со завршен факултет. Дека сте дното на цивилизацијата и дека треба да се срамиш што си шиптaр а не да ги браниш одозгора. Ама тоа не можеш да го сфатиш или го сфаќаш ама ќе ги браниш по секоја цена. Уште само таа мистерија со тебе не ја одгатнав. Таа и дали си стварно атеист, ама за тоа ме избегаваш и не сакаш да седнеш да те видам свинско како јадеш.
4. Е тука чим се слагаме да ти даде батко ти еден предлог.
Што викаш јас и ти да отвориме една невладина организација Асоцијација на Албанци Атеисти или скратено ААА. Исто како во епизодата на Саут Парк со Картмен кога ќе оди во иднината. Додуша таму беше Алијанса, ама ако ја крстиме Алијанса ќе биде слично на оваа на Ерик Робертс со ментален хендикеп. Ти ќе бидеш на чело, јас ќе бидам во позадина, човек во сенка, пошто нели сум каур.
Цела оператива јас ќе ја водам, точно ќе ти кажам што да се штампа од сахих Бухари и сахих Муслим, историските делови, антиисламството низ вековите итн...
Ќе правиме и евенти како сланинијади, Мрсен Антифтар, каде што ќе се збираме за Рамазан ама на изгрејсонце и ќе јадеме и пиеме, Запали го Хиџабот Ден каде што млади Шпреси ќе ги горат своите шамии во церемонијален оган, па протест против сунетот како генитално сакатење со пароли Мој Кур, Мој Двор, па рецитали од Куранот во Ла Кања каде што ќе се опева педофилијата на мухамед и правото на мажот врз посед и тепање на жената секако во форма на азан, ќе викаме нон стоп гости христијани и атеисти од Албанија и ќе организираме редовни екскурзии до таа катедралата во Приштина што е, ќе колеме свињи за Курбан Бајрам и ќе ги правиме најјаките журки со ваква музика и кореографија:
Ќе аплицираме за грантови од владата и ЕУ фонодвите, ќе плачеме исто како педериве дека цело време не тепаат, дека ни ги демолираат канцелариите на Џон Кенеди, дека како маргинална заедница не сме безбедни, дека бараме институциите да го слушнат нашиот глас, ќе се жалиме во Хелсишнки, во Стразбур... Ќе мора да не смируваат со пари.
А, што викаш? Шо би рекле блгариве три в едно. Ем паричка капе, ем ќе паразитираме невладино а ќе лапаме грантови, ем правиме хуамно дело-дешиптaризација. Ќе станеш шиптaрскиот Ричард Докинс.