Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
22 септември 2017
Мислења
31
Поени од реакции
12
Zdravo drugari, nekoj da spodeli iskustvo so trosoci za odrzavanje na BMW 318d 2009 godina?

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.100
Поени од реакции
1.589
Рамнење и хидро тест околу 1500 денари беше во Екштеин, сега може е повеќе, диктонот околу 2000 денара Виктор Реинз со црвен силикон, мораш и диктон на капачка да смениш тој е поефтин, нов антифриз, работна рака околу 3000-4000 ден, до кај 10.000-11.000 би требало да те кошта, ако главата е пукната ќе мора да бараш нова.
И уште 1000-2000 ден за непланирани работи, стеги, цревца, гумички, скара и пиво за мајсторот.
Види да не имаш воздух во системот за ладење, Фиат имав долго време, и мора да се испушти воздух, има славинчиња, две на ладњакот и едно за во кабина за да имаш парно.
Тој мотор е со 4 клипа.
Na ladna nema gajle edino ko ke zagrej togas nabiva pritisok a zabelezav deka i ne go ispusta vozduhot od kapacka. Preje ja ostajv malce polabava nekrena antifrizot. Ke probam so nova kapacka i ispustanje na vozduhot pa ako napraj pak taka ke ja nosam da ja otvorat mada za jtd me cudi da ima pregreano a temperaturata e dobra.

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.449
Поени од реакции
1.305
Na ladna nema gajle edino ko ke zagrej togas nabiva pritisok a zabelezav deka i ne go ispusta vozduhot od kapacka. Preje ja ostajv malce polabava nekrena antifrizot. Ke probam so nova kapacka i ispustanje na vozduhot pa ako napraj pak taka ke ja nosam da ja otvorat mada za jtd me cudi da ima pregreano a temperaturata e dobra.
Ако не дига раб.температура, ако не меша масло и вода, ако нема бел чад позади, и што е најважно да не губи вода, може и не е прегреана, воздух обавезно испушти, види капачето на садот кај што се става антифриз дали убаво диктува и затвора, види цревата дали се тврди од ладњакот.
Перките на вентилаторот ти уклучуваат ли?
Главата кога ќе ја извадиш, ако више дојде до тоа, каналите за ладење мора да се здрави, да не се ронат така речено, и да се цели, имаш опција со алуминиум да ги вариш па пак да ја рамниш главата ама тоа е несигурно, и најчесто промашена инвестиција, бидејќи варилацот нема шанси да ги завари како од фабрика.

Член од
20 јануари 2023
Мислења
398
Поени од реакции
544
i na 90 stepeni koga se otvora kapaceto za antifriz go kreva antifrizot.
Е па ова се случува кај сите и е нормално, во системот за ладење притисокот секогаш (на запален мотор) е поголем од 1 АТМ. Пред да отвораш поголеми работи најди прво едно оригинално капаче (ново, не половно со оглед да федерчето попушта со време, има наслаги и сл.) или пронајди во тех. упатства или НЕТ кој е притисокот на кој отвора тоа капаче и најди соодветно. Тоа е ситна/ефтина работа која треба најпрво да се направи пред било што друго.

Zdravo drugari, nekoj da spodeli iskustvo so trosoci za odrzavanje na BMW 318d 2009 godina?
Е ова ти е прашање од милон долари. Кога би имало лесен одговор...
Како и за секоја друга кола, најмногу зависи од состојбата на половното возило. Кај БМВ 3-ка тоа годиште најголеми трошоци би биле ако е потребна замена на замаецот и комплетот за кумплунг (1,000Е+) и ланчињата (700-1,200 Е зависно од деловите и мајсторот). Кај 3-те од тие годишта овие два случаи (или едната или двете заедно) се најчеста причина за продажба. Доколку колата е правилно одржувана и нема некој голем квар на мотор или огромна километража (300,000+ км), редовните трошоци за одржувања се во рамки на просек, деловите и сервисот се можеби 10-20% поскапи но за толку се и поиздржливи од просекот.

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.449
Поени од реакции
1.305
Друштво да прашам, некој да не има Клио 2012-2019-та, ме интересира да слика да видам резервната гума како стои позади во багажникот, и тие додатоци што се со неа.
Резервна гума неможам да најдам, 15-ка ми треба од тие тенките со 4 штрафа.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
579
Поени од реакции
1.091
Друштво да прашам, некој да не има Клио 2012-2019-та, ме интересира да слика да видам резервната гума како стои позади во багажникот, и тие додатоци што се со неа.
Резервна гума неможам да најдам, 15-ка ми треба од тие тенките со 4 штрафа.
Eve eden klip na jutjub

Inaku ,,ako baras,, za Renoto, te molam prasaj //da kupam// za Pezo 308 T9 //2018 godina// ,,mi nedostiga,, od rezervniot set slednoto:
- kluc 17ka
- fixator na rezervna guma
- shtipka za vadenje plasticni kapcki od straf

Screenshot_20250408-220856_Gallery.jpg
Ako najdes i za mojata, od kade da kupam //na staro, od rasrurena// blagodarnost golema

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.449
Поени од реакции
1.305
Eve eden klip na jutjub

Inaku ,,ako baras,, za Renoto, te molam prasaj //da kupam// za Pezo 308 T9 //2018 godina// ,,mi nedostiga,, od rezervniot set slednoto:
- kluc 17ka
- fixator na rezervna guma
- shtipka za vadenje plasticni kapcki od straf

Прегледај го приврзокот 448175
Ako najdes i za mojata, od kade da kupam //na staro, od rasrurena// blagodarnost golema
Фала ти многу.
Твоето е лесно, клуч за тркало во Ауто лидер, таква штипка за капачка можеш и со мала шпиц клешта, тоа не е проблем.
Јас мислев резервната гума стои во коритото, а тоа цел кур со сајла, стеги итн, ова во Македонија никаде нема да го најдам.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
579
Поени од реакции
1.091
Фала ти многу.
Твоето е лесно, клуч за тркало во Ауто лидер, таква штипка за капачка можеш и со мала шпиц клешта, тоа не е проблем.
Јас мислев резервната гума стои во коритото, а тоа цел кур со сајла, стеги итн, ова во Македонија никаде нема да го најдам.
Baraj za tvojata vo ,,facebook grupi,, kako ,,RENAULT KLUB SRBIJA,, , imaat sve samo nekoj da ti donese. Inaku se slozuvam ,,tesko kaj nas,,.

Abe za mojava imam zemeno kluc, i so strafcigerce gi vadam ,,kapachkite,, ama keif mi e original hahahha. Nemam srekja da najdam za ponovovo godiste, novo od Euroimpex e skapo, ne mi se frlaat pari.

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.449
Поени од реакции
1.305
Baraj za tvojata vo ,,facebook grupi,, kako ,,RENAULT KLUB SRBIJA,, , imaat sve samo nekoj da ti donese. Inaku se slozuvam ,,tesko kaj nas,,.

Abe za mojava imam zemeno kluc, i so strafcigerce gi vadam ,,kapachkite,, ama keif mi e original hahahha. Nemam srekja da najdam za ponovovo godiste, novo od Euroimpex e skapo, ne mi se frlaat pari.
Мојава имала, ама извадил некој се.
Види на Али експрес, сигурно има и тоа што бараш, јас од таму нарачав картичка со мапи за навигација за 990 ден за Реното супер работи, улици што и јас не сум знаел дека постојат ги кажува на навигацијата.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.941
Поени од реакции
22.093
Препорака за бесплатна веб страна за проверка на историја на возило ?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.903
Поени од реакции
43.891
Зошто при екстензивно возење градска мењачов некако не сака да влага у брзина ко што треба. Некогаш у прва не можам да го ставам или трета. Дали загрева и тоа му прави проблем некој или тоа за шалтање брзини не го бива.

Најдов ова, но ламелата делува океј вака у вожња

Gear Selection Issue
The F17 gearbox is very temperamental with gear selection if the clutch is worn. This manifest itself into an issue where it feels like there is something blocking the gearstick from moving into each of the gears.
If left unrectified, the damage caused to the gears will result in a full recon replacement being required rather than just the clutch components. We always recommend using OE parts such as LUK when selecting replacement clutch systems.

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.449
Поени од реакции
1.305
Зошто при екстензивно возење градска мењачо
Зошто при екстензивно возење градска мењачов некако не сака да влага у брзина ко што треба. Некогаш у прва не можам да го ставам или трета. Дали загрева и тоа му прави проблем некој или тоа за шалтање брзини не го бива.

Најдов ова, но ламелата делува океј вака у вожња

Gear Selection Issue
The F17 gearbox is very temperamental with gear selection if the clutch is worn. This manifest itself into an issue where it feels like there is something blocking the gearstick from moving into each of the gears.
If left unrectified, the damage caused to the gears will result in a full recon replacement being required rather than just the clutch components. We always recommend using OE parts such as LUK when selecting replacement clutch systems.
Да не го држиш многу на кумплуг, на семафор при пропуштиње пешак на пешачки при застој.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.903
Поени од реакции
43.891
Да не го држиш многу на кумплуг, на семафор при пропуштиње пешак на пешачки при застој.
Порано да, сега не толку. Приметувам како ми се јавува проблемов едно пола саат у кола кога сум.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.833
Поени од реакции
5.624
@vouager https://www.linkedin.com/posts/henryrabutt_polestar-safety-euroncap-activity-7315738728084242432-iyEG?utm_source=share&utm_medium=member_ios&rcm=ACoAAAJ9D14BWD7R9_w_gzsNfJyXaZd__kB_Eb4

Ovoj model na polestar e Volvo EX90 so pomalo nivo na oprema (barem od oblasta na Active Safety), odlicen rezultat bi rekol, plus minus so modelot na mercedes sto go objavi pred nekoe vreme (nekade podobar nekade polos ako dobro se sekavam), spored ova ocekuvam rezultatite na volvo da bidat uste podobri zasto tie vozila ke imaat podobar set na senzori i ponapreden sistem barem za active safety

Inace I rezultatot sto go ostvarile: https://www.euroncap.com/en/results/polestar/3/54519 (seuste smetam deka cenata koja ja baraat za vozilovo e OVER PRICED ali koj sum jas da im kazam kolku treba da cini)

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.100
Поени од реакции
1.589
Ако не дига раб.температура, ако не меша масло и вода, ако нема бел чад позади, и што е најважно да не губи вода, може и не е прегреана, воздух обавезно испушти, види капачето на садот кај што се става антифриз дали убаво диктува и затвора, види цревата дали се тврди од ладњакот.
Перките на вентилаторот ти уклучуваат ли?
Главата кога ќе ја извадиш, ако више дојде до тоа, каналите за ладење мора да се здрави, да не се ронат така речено, и да се цели, имаш опција со алуминиум да ги вариш па пак да ја рамниш главата ама тоа е несигурно, и најчесто промашена инвестиција, бидејќи варилацот нема шанси да ги завари како од фабрика.
Ispustivme vozduh,imase bajgi vozduh koj nemozese da se istera niz kapacka plus visok antifriz tureno. Se sredi,eve dva dena nema problem. mada maslo so antifriz nemase smesano, cist antifrizot i masloto, temperatura nekreva pojke od 94. Moralo da se ispusta vozduh od cepot so e nad ladnjakot posle sekoe otvoranje na kapackata od tubeto za antifriz. Falati za pomosta :roker:

Kajgana Shop

На врв Bottom