Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
ne jas ne bi ja mestel,bi ja nosel na primer vo Novus ili vo Avto Kuka,sam nema sansi,mene me interesira dali moze da se izvede takvo nesto,i kolku bi kostalo.
Ники, не мора специјализиран сервис, ако имаш од Вектра половна клима.
Ама, да си знаеш оти треба да „раскопаш“ половина кола, и кога ќе се монтира се одново, прашање е колку ќе може да се склопи пак се да не ти тресе...сепак, тоа се пластични клипчиња кои при демонтажа лесно се кршат (шалт-таблата), треба да се отвараат дупки во шасијата, и уште триста други заебанции...
Инаку, изводливо е.

Член од
1 јули 2008
Мислења
202
Поени од реакции
5
Во понеделник ке одам во новус имам нешто работа,па ако не заборавам ке прашам и ке ти пишам тука,само не би коштало ефтино бидејки колку што знам,треба цела шалтабла да се вади па да се исече некој дел од лимот помегу моторот и предницата,Тоа е се што знам,ама ке прашам и ке ти кажам.
ок ако си во можност прашај,ке разговараме тука на форумов,позз

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Да препорача некој фирма за авто козметика да си купам шампон, восок, сретство за внатре чистење и најбитно дека на џипот имам аутдор пакет (тоа се црни лајсни од сите ивици што ги има колата) па ми треба нешто да ги чистам тие дека и после перење тие сеуште се прљави многу тешко се чистат.

Восокот ми е најбитен да е квалитетен.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Да препорача некој фирма за авто козметика да си купам шампон, восок, сретство за внатре чистење и најбитно дека на џипот имам аутдор пакет (тоа се црни лајсни од сите ивици што ги има колата) па ми треба нешто да ги чистам тие дека и после перење тие сеуште се прљави многу тешко се чистат.

Восокот ми е најбитен да е квалитетен.
Sonax, Turtle Wax, 3M...
Што и да земеш, нема да згрешиш...

Член од
15 октомври 2007
Мислења
101
Поени од реакции
0
Ако си од Скопје,иди до Рамстор и во маркетот во делот за авто козметика имаш се од тоа што побара,имаши тоа средството за пластика чистење,литар е околу 300 - 400 денари,ама тоа долго ке го користиш,и многу е ефикасно,Сонах мислам дека беше.

Член од
15 октомври 2007
Мислења
101
Поени од реакции
0
ок ако си во можност прашај,ке разговараме тука на форумов,позз
Денес бев во новус и прашав,само бидејки јас бев во дуканот во центар,за подетални информации ми рекоа да одам во к.вода бидејки таму им е сервисот.
Ми кажаа дека може тоа кај нив само доколку имаш некоја шема,за инсталирање бидејќиу за секоја кола било различно,значи пак ти ке треба да си се јавиш и да прашаш,да им кажеш што имаш а што не.Ми рекоа да бараш некој Зоки,тој ги праел тие работи во новус,ако имаш телефон јави се,а ако не пиши па ке се потрудам да ти најдам.

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Зоки е превара, ми го сјеба матизот на велико. Ја со матизот никакво позитивно искуство немав (со плинот), а со гетзот ми беше све супер. Кога го дадовме гетзот го префрливме плинот во матизот и сеа матизот малце трокираше ако го стиснеш поише и дојде Зоки како најдобар и му ја еба мајката, ми цркна акомулатор и плочка од алтернатор, сите могучи сијалички во матизот (фарови, шал табла, копчиња). Не си играј со новус, иди у некој овластен сервис.

Martin_GSM

бившиот torrent
Член од
13 април 2006
Мислења
2.076
Поени од реакции
68
димитар па човек е може да згреши

Член од
1 јули 2008
Мислења
202
Поени од реакции
5
Денес бев во новус и прашав,само бидејки јас бев во дуканот во центар,за подетални информации ми рекоа да одам во к.вода бидејки таму им е сервисот.
Ми кажаа дека може тоа кај нив само доколку имаш некоја шема,за инсталирање бидејќиу за секоја кола било различно,значи пак ти ке треба да си се јавиш и да прашаш,да им кажеш што имаш а што не.Ми рекоа да бараш некој Зоки,тој ги праел тие работи во новус,ако имаш телефон јави се,а ако не пиши па ке се потрудам да ти најдам.
Фала за онформацијата,но сепак ова го прашував информативно,бидејќи не знаев како оди тоа,а ме интерсираше многу.Фала на сите за информацииите.За крај клима тешко да ставиш бидејќи,јас не сакам многу цепкање околу колата,се како што си е фабричко така и треба да си остане,мислам на деловите од шалт таблата.позз и фала уште еднаш,за информаците се разбира

Член од
1 јули 2008
Мислења
202
Поени од реакции
5
Имам друго прашање.На Вектрата од 1 генерација,на шалт таблата од делот кај што се оние копчиња за топло-ладно,за уклучување на вентилаторот,мислам дека знаете за кои се работи(секако тука не се оние делови од обртометарот итн).Е сега кај мене овие делови топло ладно,и цел тој дел не свети,додека кај друга вектра иста таква,инаку такси,се возев во неа,и дел ,не сите светеа,а кај мене и тој дел не свети:Што би бил проблемот?Инаку кај мене свети само делот за топлометарот и саатот,и копчето за уклучување на задните греачи на стаклото,а кај другата Вектра што се возез светеа и оние делови кои се за насочување на воздухот,дали во пределот на главата или во пределот кај нозете.позз може да пратам и слики па ако некој се разбира и може да праша некој што има Вектра А серија дали кај него светат истите.позз

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Сијаличките се прегорени... И јас мислев дека фордот мој е ок, додека не видов на друг дека свети 3 пати повеќе. Кога го отворив, само едно сијаличе светеше од 3. Ги заменав и толку. Не е некоја филозофија замената, потешко е растурањето на внатрешноста на пола возило (бар така беше кај мене) за да дојдеш до нив.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Имам друго прашање.На Вектрата од 1 генерација,на шалт таблата од делот кај што се оние копчиња за топло-ладно,за уклучување на вентилаторот,мислам дека знаете за кои се работи(секако тука не се оние делови од обртометарот итн).Е сега кај мене овие делови топло ладно,и цел тој дел не свети,додека кај друга вектра иста таква,инаку такси,се возев во неа,и дел ,не сите светеа,а кај мене и тој дел не свети:Што би бил проблемот?Инаку кај мене свети само делот за топлометарот и саатот,и копчето за уклучување на задните греачи на стаклото,а кај другата Вектра што се возез светеа и оние делови кои се за насочување на воздухот,дали во пределот на главата или во пределот кај нозете.позз може да пратам и слики па ако некој се разбира и може да праша некој што има Вектра А серија дали кај него светат истите.позз
Имаш прегорени сијалички внатре.
Евентуално, пред да почнеш со растурање да дојдеш до нив, провери ги сите осигурачи.

Член од
15 октомври 2007
Мислења
101
Поени од реакции
0
Јас имам вектра б модел,и јас го имав истиот проблем,беа прегорени сијаличките,треба треба да видис како се вадат пластиките и да ги смениш,најубаво некој што знае да ти ги смени,зашто не е баш просто да ги вадиш пластиките (кај мене барем не е)

Член од
1 јули 2008
Мислења
202
Поени од реакции
5
Јас имам вектра б модел,и јас го имав истиот проблем,беа прегорени сијаличките,треба треба да видис како се вадат пластиките и да ги смениш,најубаво некој што знае да ти ги смени,зашто не е баш просто да ги вадиш пластиките (кај мене барем не е)
има тука добар електричар,ке го среди тоа,фала за информацијата.Добро е што не гори некоја од тие што се на обртометарот и на брзинометарот.позз

VaZzilL

Сантино Џеновезе
Член од
23 април 2007
Мислења
921
Поени од реакции
39
Дали ако на автомобилот (станува збор за автомобил стар 13 год.) му се сменат старите гумици околу вратите и прозорците ќе се подобри звучната изолација?

Kajgana Shop

На врв Bottom