Ako kupis original del ke ti bide skroz ist ko prviot ugraden. Ne znam za drugite marki sto i kako imaat ali audi(citaj volkswagen) ima distributivna mreza TPS koi se original delovi skroz isti so tia sho bile vgradeni u kola ili ponova revizija. Site se so 2 godini garancija.
Ako kupis luk ili sachs od prodavnicka na bit pazar normalno nema da bide ist ko fabrickiot.
Ke ti kazam konkreten primer za sofersajbna(iako ne e mehancki del). Pred nekolku godini mi smenija i stavija od istiot proizvoditel sto pravat sofersajbni za audi, 3 firmi, site imaa del sto bese zamaglen i mi smetase u vozenje. Situacijata dojde do direktorot na edna firma da dojde da vide zosto 3 sofersajbni ne cinat. Koa vide sto e problemot odma odobrija za audi brendirana i na nea nikakov problem nemase.
Значи ваква е ситуацијата, сменет лук комплет, колата “брои“ го нема тропанјето од претходно...за овој со 350к по сменет лук комплет сет јас сум жив сведок, дечкото ја купи на 300к, и исцепа до 750к у такси, и ја продаде, нормално со 200к на табла...така што у такси вожња, тргни застани на голф 5, овој сет истера 350к и уште тера, така ја продаде колата... ја до сеа иам 30к со овој сет, нема ни знаци било какви за проблеми, здравје ќе видиме до кога ке вози...
Зависи на што пензионер ќе налеташ. Човекот од кој што јас ја купив беше "тазе" пензионер......па за 4 години лагано и напукал 74 000.......но ја чувал колата како очи во глава. Башка татко на мој колега......зошто живеев и работев горе еден период......и сега сум под нивна капа со работа но во ќерка фирма во МК.....небитно.
Јас како и да е годишно ја возев два пати Скопје-Берлин-Скопје......2x4000=8000км (зошто таму по еден месец....па ми требаше кола). Дополнително......Берлин-Диселдорф-Берлин......1200км
Годишно просек......10 000км (службено) + 15 000 приватно околина (Грција, Бугарија, Србија) и низ Македонија. Затоа за 8 години......и поминав 200 000. Зошто ја шитнав? Доста и беше.....а и сакав да се подновам за прв пат во животот со нова кола. И таа крка исто километри.....со исклучок од кога е почната пандемијата.
Пошто знам како размислува еден Германец, знам дека муабетот ти е измислен и без врска. Проѕирен си уште од старт со тоа "пензионер" германец, идел до пазар итн, ваљда сакаш за заебеш некој тука на форум.
Германец, а пензионер уште помалку пошто берлинските пензионери се познати во Германија со високите пензии, НИКОГАШ не ти купува НОВА кола за после да ја продаде после 4 години па дури и на 74К пошто тие коли за тие години во Германија во едно 95% се возени на лизинг, а останатите 5% кога навистина дале наеднаш еден грст пари во никој случај не би ја продале колата!
Доста сееш ветер и магла! Ако си продавач на коли од плац, барем биди поштен, пошто како што вели Черчил искреноста е најдобрата политика.
Пошто знам како размислува еден Германец, знам дека муабетот ти е измислен и без врска. Проѕирен си уште од старт со тоа "пензионер" германец, идел до пазар итн, ваљда сакаш за заебеш некој тука на форум.
Германец, а пензионер уште помалку пошто берлинските пензионери се познати во Германија со високите пензии, НИКОГАШ не ти купува НОВА кола за после да ја продаде после 4 години па дури и на 74К пошто тие коли за тие години во Германија во едно 95% се возени на лизинг, а останатите 5% кога навистина дале наеднаш еден грст пари во никој случај не би ја продале колата!
Доста сееш ветер и магла! Ако си продавач на коли од плац, барем биди поштен, пошто како што вели Черчил искреноста е најдобрата политика.
Немој друже аман ќе ја урнеш бајката за тоа дека сите коли во мк од увоз имаат 170 000 до 190 000 км...
Толку празноверни луѓе има да му кажуваш сто пати дека кај нас најголемиот крш одозгора со 300-400 к км се носи и се шминка не веруваат.
Нејќам да бидам вулгарен ама морам сега.. во битолско-демихисарскиот крај викаат, Што му збориш, остај го нека се е.и во газо пцојсан па смеј му се послем
Маани тоа што има три врати и што има дво масен замаец кој ќе мора да го замениш кога и да е, моторот е на фиат, и поминува доста, мала потрошувачка...но сепак барај кола со пет врати јас би ти рекол, многу тешко дека оваа ќе ја продадеш за добра цена, со три врати мала кола скоро никој нејќе.
Zdravo na site, koj imal slicno iskustvo so tresenje na menuvac samo vo 5 brzina, i koj znae dobar majstor za menuvaci vo Skopje neka spodeli iskustvo.
Blagodaram odnapred.
Pozdrav
Ako kupis original del ke ti bide skroz ist ko prviot ugraden. Ne znam za drugite marki sto i kako imaat ali audi(citaj volkswagen) ima distributivna mreza TPS koi se original delovi skroz isti so tia sho bile vgradeni u kola ili ponova revizija. Site se so 2 godini garancija.
Ako kupis luk ili sachs od prodavnicka na bit pazar normalno nema da bide ist ko fabrickiot.
Ke ti kazam konkreten primer za sofersajbna(iako ne e mehancki del). Pred nekolku godini mi smenija i stavija od istiot proizvoditel sto pravat sofersajbni za audi, 3 firmi, site imaa del sto bese zamaglen i mi smetase u vozenje. Situacijata dojde do direktorot na edna firma da dojde da vide zosto 3 sofersajbni ne cinat. Koa vide sto e problemot odma odobrija za audi brendirana i na nea nikakov problem nemase.
Англија е тоа друже, многу индијци, многу цигани се накотија и прават во Англија фалсофикат цигански работи. Не произведува ауди делови туку си има лиферанти. Ако мислиш дека лиферантот ќе праи две ленти за еден ист дел, многу јако си се излажал пошто во овоа време се штеди и на обезбедување на енглески принц, не па на делови за кола.
Немој друже аман ќе ја урнеш бајката за тоа дека сите коли во мк од увоз имаат 170 000 до 190 000 км...
Толку празноверни луѓе има да му кажуваш сто пати дека кај нас најголемиот крш одозгора со 300-400 к км се носи и се шминка не веруваат.
Нејќам да бидам вулгарен ама морам сега.. во битолско-демихисарскиот крај викаат, Што му збориш, остај го нека се е.и во газо пцојсан па смеј му се послем
Автоматски споено мислење:
Маани тоа што има три врати и што има дво масен замаец кој ќе мора да го замениш кога и да е, моторот е на фиат, и поминува доста, мала потрошувачка...но сепак барај кола со пет врати јас би ти рекол, многу тешко дека оваа ќе ја продадеш за добра цена, со три врати мала кола скоро никој нејќе.
Го има на корсите 1.3 цдти, мајстор не може да ти каже колку ќе трае, али ако тропа веќе, мора да го смениш...ако од увоз е колата рачунај дека кога тогаш ќе откаже, дури и да не тропа кога ја купуваш.
Сепак тоа е потрошен дел кој оди на одредена километража, зависи и каде е возена колата, дали низ град, дали на отворено, како ја возеле, и еден куп други фактори...поради тоа никој не може да ти каже реално колку ќе трае, може и уште 50 000 км ама може и за 500 да почне да тропа.
Najdov kola audi a6 3.0tdi quattro(272bhp) so skoro cela oprema sho sakam da ja ima ali kilometrite mi go matat esapot i 3 dena se raspravam so sebesi lol i nikako da se odlucam. Kolata e od Noemvri 2015 ali ima samo 35.000km. Od 2018ma navamu se glea deka praele po 5000-6000km godisno ali me maci sho ne mozam da vidam prethodno kolku praela godisno. Bidejki se prodava direktno od audi gi prasav da mi kazat kakvi servisi se napraveni do 2018 i normalno kolku km se zavedeni(cekam za ova da mi bide prateno). Voglavnom audi garantira za kilometrite i plus dava 1 god garancija so vkluceno road side assistance. Da bide polosho ne mozam da ja probam posho uste iame restrickii.
Sea sfakjam deka kolku povekje znaes za koli i kakvi dalaveri se praat potesko e da se odlucis koja da ja kupis. Ako ima mnogu km ne cini, ako ima malku pa ne cini
Вие двајцата @galaxys и @Диле Јоргачев не се разбирате бидејќи зборите за оригинал дел, а постои оригинал OEM и оригинал Genuine.
ОЕМ ќе оригинален дел од некоја фабрика (Valeo,LuK,Bosch) која прави заменски делови за секоја кола. Genuine е буквално оригинален дел од фабриката (VW,Ford)
Ford Motocraft -Ford си произведува и снабдува со свои делови. ТPS - Volkswagen си произведува и снабдува со свои делови.
Оригинален OEM акумулатор за Форд од Varta/Duracell/било која позната марка, сигурно нема да трае како оригинал Genuine акумулатор од Ford MotorCraft.
Вие двајцата не се разбирате бидејќи зборите за оригинал дел, а постои оригинал OEM и оригинал Genuine.
ОЕМ ќе оригинален дел од некоја фабрика (Valeo,LuK,Bosch) која прави заменски делови за секоја кола. Genuine е буквално оригинален дел од фабриката (VW,Ford)
Ford Motocraft -Ford си произведува и снабдува со свои делови. ТPS - Volkswagen си произведува и снабдува со свои делови.
Оригинален OEM акумулатор за Форд од Varta/Duracell/било која позната марка, сигурно нема да трае како оригинал Genuine акумулатор од Ford MotorCraft.
Вие двајцата @galaxys и @Диле Јоргачев не се разбирате бидејќи зборите за оригинал дел, а постои оригинал OEM и оригинал Genuine.
Гледам ти пишал веќе членот Galaxys.Баш така,OEM деловите кои ги произведуваат брендовите што си ги набројал и се употребуваат во фабриките каде што ги произведуваат возилата,се со повисок квалитет од деловите со кои ги снабдуваат продавниците а кои ние ги купуваме кога заменуваме дотраен дел на возилата.Еве како за пример GM акумулатор на Опел Астра што ја имам купено нова од салон 98ма година ми издржа неверојатни 8 години,2006 го заменив со идентичен купен од овластен сервис во Германија.Ми го донесе другар камионџија,го чекав 2 месеци од мерак дека издржа ептен.Овој што ми го донесоа издржа едвај 5 години,со ист режим на употреба како претходниот.Од роднина у Швајцарија купивме Опел Мерива,сетот ребраст и затегачи беа фабричките на неа,он ми кажа дека никогаш не ги заменил и кога ја преземавме колата од него,отидовме во Опел овластена продавница и купивме сет за да ги замениме овде,колата немаше многу километри ама имаше години.Кога лично сам ги демонтирав затегачите,приметив разлика во изработката.Кога ги монтирав заедно со механичар,одма увидов дека се побучни од извадените иако извозени,требаше само каишот да го заменам иако и стариот беше како нов.Свекиците на Астрата исто ги порачав од Германија од сервис,ги сменив превентивно на 80.000 а ми велеше еден стар мајстор за Опел уште од Македонија Турист,не ги пипкај фабричките додека тераат,не го послушав и одма се осети дека помирно работеше колата со фабричките.Секој што малку повеќе се разбира околу авто делови знае дека фабричките делови се со повисок квалитет од оние накнадно што ги купуваме иако се исто така OEM.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.