Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Добри се...ама многу тешко дека ќе најдеш некој кој не е извозен многу...од увоз минимум 300 000 км сите имаат.
Добро бе стално истиот муабет за секоја кола
Не значи дека сите коли со милион километри
Како знаеш дека нема испод 300.000 некоја

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
Да де строго по 170 000 км имаат сите...и тие од 2017 и тие 2005.

Баба возела до маркет и назад. Дедо возел со кратка десна нога...:pos::pos::pos:

Последно уредено:

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Пријатели, излезе проблем лагерот на алтернаторот и неубаво залемена жица од претходниот ,,мајстор".

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.013
Еве....во 2010-та јас си купив половна кола од Германија 2006-то годиште.
Од Германец......прв газда....лично, преку пријатели/колеги во Берлин. Продавачот пензионер.....колата имаше РЕАЛНИ 74000км......средив документи, ја запалив и си ја донесов.
Маста и ја извадив.......и начукав уште 200.000 за 8 години.....и ја шитнав пред три години со 270.000км
Не и вратив километража....кој сака верувал, кој не.....топ одржувана...се по книга.....на комшија му ја продадов и уште ја вози (и ќе ја вози).....годишно ништо не поминува.....по 5.000км....не патува човекот.

Поентата ми е дека се начекува, ако се бара.....и тоа горе, не од тука......не е секогаш баш по дифолт дека поминала.....300.000.....500.000км....итн

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.566
Поени од реакции
5.610
Од Германец......прв газда....лично, преку пријатели/колеги во Берлин. Продавачот пензионер.....колата имаше РЕАЛНИ 74000км......средив документи, ја запалив и си ја донесов.
Маста и ја извадив.......и начукав уште 200.000 за 8 години.....и ја шитнав пред три години со 270.000км
Не и вратив километража....кој сака верувал, кој не.....топ одржувана...се по книга.....на комшија му ја продадов и уште ја вози (и ќе ја вози).....годишно ништо не поминува.....по 5.000км....не патува човекот.

Поентата ми е дека се начекува, ако се бара.....и тоа горе, не од тука......не е секогаш баш по дифолт дека поминала.....300.000.....500.000км....итн
Е да си ми жив и здрав.
Муабетот со километражата е за колите од плацеви/препродавачи.
Јас лично од пријатели земав кола 15+ години стара со под 100к поминати, за одлична цена. А колата ниту оглас има видено ни ништо. Ја за една година окоу 7-8к и имам напраено и сеа и е време за сервис баш. Познаник мој зема кола со реални 250 000 до 320 некаде е сеа да не те излажам само, без ниту еден дефект од 2р газда. Ама домаќински возена и одржувана. Е сеа коа ќе отидеш на плац и ќе видиш некое голфче или астричка со 160 000 а 2005 година нормално е да ти е сомнително пошо тие од 2017 имаат по 100+. Баш околу БМВ правевме тука муабет, не може бембара 2016 да има 180 000 а бембара 2004та со 190 000 да ти го дава. Не држи вода некако.

Како и да е, мој совет ако гледате да зимате кола, земајте нешто што е во топ состојба, испод ваш буџет и сами направете си сервис и сите ситни проверки што ќе искочат. Да бидете барем на чисто и да знаете дека имате стегната и сигурна кола. Боље добра кола со 300 000 поминати домаќинско возење и добро оддржување него некоја стискана и „крпена“ со 100 000 реални.

Член од
30 септември 2015
Мислења
322
Поени од реакции
435
Zamaec ti e flywheel na angliski. Za otkazuvanje zavisi kako ja vozis. Nekoi ke traat dodeka odi kolata, nekoi ke se menjaat bar ednas. Obicno koa se menja kumplung pozelno e da se vidi zamaecot i po potreba da se smeni.
Inace kolata sto ja nudat stom zeza ic ne ja ni zimaj bidejki moze da ispadne skapa popravka. Baraj druga kola poarno.
Ovoj muabet e od mojot majstor, sto i pravese servis na mojata kola 1.9 tdi 105ks na VW BKC model, vika druze, kolata e 14 godini stara, ovoj zamaec puka na 300k-350k, realno e tvojata kola da ja ima taa kilometraza...ist vakov model na motor so promenet zamaec tera 350k so eden set i uste nema projaveno defekt i toa vo taxi, pa sea vidi ti koga se menuva cel set (LUK) na vw so eden od najzastapeni motori 1.9 tdi

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ovoj muabet e od mojot majstor, sto i pravese servis na mojata kola 1.9 tdi 105ks na VW BKC model, vika druze, kolata e 14 godini stara, ovoj zamaec puka na 300k-350k, realno e tvojata kola da ja ima taa kilometraza...ist vakov model na motor so promenet zamaec tera 350k so eden set i uste nema projaveno defekt i toa vo taxi, pa sea vidi ti koga se menuva cel set (LUK) na vw so eden od najzastapeni motori 1.9 tdi
Зависи каков замаец ке ти угради.Овие luk по 400€ што ги продаваат за qr не ги бива.И зависи што подразбира мајсторот твој "tera 350k" после замена.Прво не постои втора ургадња замаец што ке истера 350к без проблеми,второ јас ако приметам и најмал звук од замаецот сметам дека отишол,комшијава му струга,му меле,тропа на vw bora вика добар е штом шалта :tapp: нема проблем.Ке го вози 400к и ке тврди дека поминува без проблем
Автоматски споено мислење:

Само фабрички,прва уградња замаец може да истера 350к,без проблеми.У фабрика деловите што ги уградуваат у колите се со посебен квалитет и не можеш никогаш да ги купиш било каде,затоа и даваат гаранција на новите возила,затоа што знаат какви делови уградиле кога ги склапаат

Последно уредено:
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Зависи каков замаец ке ти угради.Овие luk по 400€ што ги продаваат за qr не ги бива.И зависи што подразбира мајсторот твој "tera 350k" после замена.Прво не постои втора ургадња замаец што ке истера 350к без проблеми,второ јас ако приметам и најмал звук од замаецот сметам дека отишол,комшијава му струга,му меле,тропа на vw bora вика добар е штом шалта :tapp: нема проблем.Ке го вози 400к и ке тврди дека поминува без проблем
Автоматски споено мислење:

Само фабрички,прва уградња замаец може да истера 350к,без проблеми.У фабрика деловите што ги уградуваат у колите се со посебен квалитет и не можеш никогаш да ги купиш било каде,затоа и даваат гаранција на новите возила,затоа што знаат какви делови уградиле кога ги склапаат
Ako kupis original del ke ti bide skroz ist ko prviot ugraden. Ne znam za drugite marki sto i kako imaat ali audi(citaj volkswagen) ima distributivna mreza TPS koi se original delovi skroz isti so tia sho bile vgradeni u kola ili ponova revizija. Site se so 2 godini garancija.
Ako kupis luk ili sachs od prodavnicka na bit pazar normalno nema da bide ist ko fabrickiot.
Ke ti kazam konkreten primer za sofersajbna(iako ne e mehancki del). Pred nekolku godini mi smenija i stavija od istiot proizvoditel sto pravat sofersajbni za audi, 3 firmi, site imaa del sto bese zamaglen i mi smetase u vozenje. Situacijata dojde do direktorot na edna firma da dojde da vide zosto 3 sofersajbni ne cinat. Koa vide sto e problemot odma odobrija za audi brendirana i na nea nikakov problem nemase.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ako kupis original del ke ti bide skroz ist ko prviot ugraden. Ne znam za drugite marki sto i kako imaat ali audi(citaj volkswagen) ima distributivna mreza TPS koi se original delovi skroz isti so tia sho bile vgradeni u kola ili ponova revizija. Site se so 2 godini garancija.
Ako kupis luk ili sachs od prodavnicka na bit pazar normalno nema da bide ist ko fabrickiot.
Ke ti kazam konkreten primer za sofersajbna(iako ne e mehancki del). Pred nekolku godini mi smenija i stavija od istiot proizvoditel sto pravat sofersajbni za audi, 3 firmi, site imaa del sto bese zamaglen i mi smetase u vozenje. Situacijata dojde do direktorot na edna firma da dojde da vide zosto 3 sofersajbni ne cinat. Koa vide sto e problemot odma odobrija za audi brendirana i na nea nikakov problem nemase.
Што збориш бе? Дечко ти имаш сериозен проблем ако мислиш дека luk ке ти го продаде истиот сет што го испорачал у фабрика VW или па pilkington шофершајбна.Не си свесен у каква заблуда си.Тоа со шофершајбната само ти укажува дека имал проблем производителот со таа серија на шофершајбни

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Што збориш бе? Дечко ти имаш сериозен проблем ако мислиш дека luk ке ти го продаде истиот сет што го испорачал у фабрика VW или па pilkington шофершајбна.Не си свесен у каква заблуда си.Тоа со шофершајбната само ти укажува дека имал проблем производителот со таа серија на шофершајбни
Citaj i probaj da go razberis komentarot. A posle toa odi na gugl i proveri sto e TPS. Ja nikade pari i ceni ne ti spomnav.
3 sofersajbni od 3 razlicni marki, pilkington, saint gobain i agc automotive.
Edinstveniot u zabluda tuka si ti druze, ali tipicna makedonska rabota koa se nema argument za nesto da se prae pametnjakovic i da go praes drugiot lud. Ubavo ti rekov za drugite marki ne mozamda ti kazam ama za audi tvrdam deka e taka.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Citaj i probaj da go razberis komentarot. A posle toa odi na gugl i proveri sto e TPS. Ja nikade pari i ceni ne ti spomnav.
3 sofersajbni od 3 razlicni marki, pilkington, saint gobain i agc automotive.
Edinstveniot u zabluda tuka si ti druze, ali tipicna makedonska rabota koa se nema argument za nesto da se prae pametnjakovic i da go praes drugiot lud. Ubavo ti rekov za drugite marki ne mozamda ti kazam ama za audi tvrdam deka e taka.
А каде јас спомнав пари и цени?А баш ти спомнуваше делови од бит пазар.Штом тврдиш дека истите делови можеш да ги набавиш што ги ставаат у фабрика,нема потреба понатаму да ја шириме.Од најпростото,од брисачи па до акумулатор све што е прва уградња траат дупло повеќе од исти такви накнадно купени па дури и од овластен сервис.Тројца пријатели имам што увезуваат делови и тоа од брендови,сите ми имаат потврдено дека нема шанси тие делови што се прва уградња у фабрика да стигнат у продажба.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
А каде јас спомнав пари и цени?А баш ти спомнуваше делови од бит пазар.Штом тврдиш дека истите делови можеш да ги набавиш што ги ставаат у фабрика,нема потреба понатаму да ја шириме.Од најпростото,од брисачи па до акумулатор све што е прва уградња траат дупло повеќе од исти такви накнадно купени па дури и од овластен сервис.Тројца пријатели имам што увезуваат делови и тоа од брендови,сите ми имаат потврдено дека нема шанси тие делови што се прва уградња у фабрика да стигнат у продажба.
Taman e koa uvezuvacite od Turcija znaat i potvrduvaat kakvi delovi se stavaat u fabrika i kakvi se prodavaat potoa.

Pak ke ti kazam toj del od ovlasten e so skroz ist kvalitet kako toj staven u fabrika.
Inace cisto za tvoe info, egr fabricko smeneto posle 4 godini, egr genuine od TPS se vozi 4 godini. I sea koj ke ispadne pokvaliteten po tvoe? (egr nemase garez, cista bese skroz ali elektronikata bese problem). Ako terame po tvoe sea ke ispadne deka fabrickite traat pomalku od smenetite delovi.
Fabricki nema da ti prodadat bidejki u momentot na sklopuvanje ke bide revizija A, ali posle 3 godini koa ke ja menjas ke vide revizija C koja e za nijansa smeneta/podobrena u dizajn/elektronika ali pak ke se fakja na taa kola i nema potreba od recall. Pak ke spomnam egr ali ja koa ja smeniv bese razlicna revizija od originalot. Ovie informacii ti gi dava servis level softver ko Etka/Erwin za Audi, koja avtomatski ti pokazuva i cena i skica kade tocno stoi delot.
Site mehanicki delovi na kola gi stavam original od ovlasten t.e od TPS bidejki ti e isto.
Ne znam tebe brisacite kolku ti traat :D, ja moite gi menjam godisno, sekoja prolet.
Tuku daj kazi kupuvas original delovi ili ne?
I prestani da gi slusas prijatelite bidejki ti davaat pogresni informacii. Ja ti kazuvam od razgovori so servis menadzeri po ovlasteni, audi specijalisti i najobicni mehanicari i site vikaat original ke ti trae isto ko i fabricki a moze i podolgo i bas radi toa imaat 2 god garancija za razlika od drugite koi imaat 1god. Realno kaj mene za 2god se vrtat 200iljadi km(ne jas ali rabotam so lugje shto vozat skoro tolku godisno).

E sea ti inati se kolku sakas i teraj si po tvoe. Pozdrav

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.418

Кога ја носев колата на сервис да менуваат масло, во дворот донесоа едно Ауди А4 2015 година со реални 50 000 километри.

Колата била на пензионер, германец кој починал па бабата морала да ја продаде колата. Значи колата беше секаде огребана, скршен ретровизор, змигавец, пошто пензионерот имал добри рефлекси и почетна деменција. Подвожњакот беше цел ислајфан, кога седнав да ја повозам сватив дека колата нема кумплунг и замаец, све тоа отидено.

Да да, пензионер германец или па жена звучи мноогу убедливо дека колата е здрава пошто нели тие се најдобрите возачи со знаење, вештини, рефлекси и дар од Бога за паркирање. Како и тоа дека знаат брзо да возат за да не запушат PDF филтер.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.026
Поени од реакции
1.521
лук цел сет има од 44,000 денари и истиот сет од лук за 24,000. Валео се најскапи али се најквалитетни.

Kajgana Shop

На врв Bottom