Совети за избор на факултет

Член од
8 септември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
5
Здраво
Ве молам за совет.Сега сум 4та година и сеуште не знам на кој факултет да се насочувам(запишам).Ве молам за помош,на кој факултет е најдобро,најлесно итн.И каде,во кој град би било најдобро,најисплатливо особено во источна Македонија.Фала,позз:helou:

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Абе бато многу касно ти текнало за да се одлучиш за факултет. Да имаше некој факултет што е најдобар и најлесен, јас мислам сите би оделе таму. Кои предмети најмногу ги сакаш/најмногу ти одат?? Не сум многу запознаен какви факултети има во Источна Македонија. Во последниве 1-2 години отворија неколку факултети, а и доста дисперзирани. Ти кажи само шо те влечит најмногу (ако знајш), па ќе се најт некој од овде за да ти помогнит. Поздрав

Член од
8 септември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
5
pa znam deka e kasno pa zatoa i baram pomos.ucam opstestveno-humanisticko podracje kombinacija a,no predmetite ne mi se mnogu interesni.mozebi najubavo mi e angliski.no jas baram soveti od studenti,kako se snaogaat na nivnite fakulteti i slicno.:toe:

Х

Ханзо

Гостин
Уф, моли се да ти светне за помалку од една година зашто вака од совети ништо не правиш. Не е факултетот средно, па се мислиш меѓу оваа и онаа гимназија, па овде било полесно, онде било поонакво. Ако не го учиш она што сакаш да го учиш, а никој не може да ти каже што сакаш да учиш, ништо од факултетот. Изборот е само твој.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
И не е касно, нека не те лажат :) Важно е да препознаеш во себе каква професија сметаш дека би ти одговарала, бидејќи леснотијата на факултетот лежи во односот на студентот (личноста) према материјата која ќе ја обработува. На пример, медицински факултет мене би ми бил тежок, ама на другар ми Петко не, бидејќи тоа го сака. Од друга страна, на Петко архитектура би му била тешка, но не и мене, бидејќи ми е страст.

Едноставно, немој да запишуваш факултет „по секоја цена“ и затоа што некој ќе ти каже дека е „лесно“. Мораш во себе да најдеш одговор на прашањето за тоа што сметаш дека би ти одговарало. Јас би ти советувал на темава да се обидеш да се распрашаш за ете, некоја „листа“ од 2,3 или 5 факултети кои повеќе те интересираат, да побараш искуства од студенти во однос на материјата која се учи, начинот.

Потоа, систематизирај ги тие податоци и играј на наредните приоритети: локација на факултетот, цена на школарина или исплатливост на професијата...зависи што ти е приоритет.

Со среќа.

Член од
8 септември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
5
Blagodaram mnogu.ubavi soveti.i jas mislam deka e malku kasno i odprilika znam sto sakam ama sepak sakav so temava da doznaam nesto poveke za fakultetite od onie sto se studenti.konkretno na filoloski fakultet,praven,informatika.vo koj grad e najdobro?kade ima problematicni profesori?
Dali Skopje ili Stip ili Bitola???

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Ако сакаш да ти побеле косата и да пиеш антидепресиви отиди на електро.
Јас не отидов на електро пошто неќам да се дружам со пензионери не дека слабо ми оди математиката.

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Мој другар го имаше истиот проблем како твојот: завршивме со матурата, а тој абер немаше каде да оди. Голема желба му беше воена академија, па таа се отвори во последен момент. Сепак, не успеа да се запише, па по некоја препорака се запиша на геодезија. Слушнал дека не бил многу тежок факултетот, а и дека имало и недостиг на геодети во Македонија. Мислам дека имаше некој на форумов што е на тој факултет, а имаше и таква тема.
Јас ако не се запишев на електро, сигурно следно би се запишал на мединиски, смер- физиотерапија. Исто така е тежок факултет.
Убаво ти кажа Серпико, секој има посебна желба каде би се запишал.

ПС: земи ја листата од сите факултети што ја даваа со весниците (ја имат и на интернет), земи си едно пенкало и шкртај ги тие факултети каде што во никој случај не сакаш да се запишеш и каде што нема место. Сигурно ќе останат неколку, па се надевам дека од нив ќе се одлучиш.

Член од
8 септември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
5
резервни опции ми се филолошкиот или правниот факултет во штип.сакав да знам какви други смерови и нови факултети има во источна Македонија,на кои што вреди да се запишеш и да имаш успешна кариера во животот.дали има некој што студира во гоце делчев во штип?-и да ми даде некакви информации за таму???

Z

ziko bt

Гостин
резервни опции ми се филолошкиот или правниот факултет во штип.сакав да знам какви други смерови и нови факултети има во источна Македонија,на кои што вреди да се запишеш и да имаш успешна кариера во животот.дали има некој што студира во гоце делчев во штип?-и да ми даде некакви информации за таму???
јас планирам економски па еве и тебе ке ти го препорачам а и мислам дека нема да имаш проблеми со запишвањето за во Штип или во мој случај Прилеп (во Прилеп годинава немаше многу запишани во прв упис)

Член од
31 мај 2009
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.595
Значи вака дечки, јас сум запишан на економски факултет, но на приватен овде во Скопје. Тоа е универзитетот за туризам и менаџмент а сега од оваа година на истиот универзитет има економски оддел, значи на истиот факултет што е за туризам и менаџмент во истата зграда но посебен оддел, се води како економски факултет. Тоа се воведе најново од оваа година, економски оддел на тој универзитет.
Ме интересира вашето мислење околу ова, што мислите, дали е добар факултетот, има ли некаква врска тоа дали сум на приватен или државен и така натаму, нека пише некој што е по упатен во врска со економскиве факултети.

Член од
8 септември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
5
ekonomski e dobar fax,no ne me interesira taa oblast.a znae li nekoj dali tesko se vleguva na filololoski vo stip vo drzavna kvota?

пробистипка

малечка
Член од
13 август 2008
Мислења
2.026
Поени од реакции
130
ekonomski e dobar fax,no ne me interesira taa oblast.a znae li nekoj dali tesko se vleguva na filololoski vo stip vo drzavna kvota?
Отвори страната на Универзитет Гоце Делчев и таму ке најдеш се што те интерсира.И ке видиш со колку поени може да се влезе.Иако немора да значи дека и догодин така ке биде со тој број на поени.Можеби догодин конкуренцијата ке биде појака.

Kajgana Shop

На врв Bottom