Совети за здрав живот

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Temava ja otvoriv bidejki ziveeme vo vreme koga sme cesto pod stres, vreme na Mcdonalds i brza hrana,so se pogolem broj na luge so problem so tezina, horelsterol i srcevi zaboluvanja.Sto mozeme da prevzememe okolu toa za da go sprecime.Eve nekolku soveti za pozdrav nacin na zivot proglaseni kako najsushtinski od germanskoto minesterstvo za zdravstvo:

1.Sportot e mnogu bitna komponenta na zdraviot zivot zatoa poveke dvizenje vo sekojdnevniot zivot:skali namesto lift, pesacenje ili vozenje tocak namesto kola,trcanje,rolerki ili plivanje.

2.Tecnostii, tecnosti i pak tecnosti.
Vodata e neizostaven i golem del od nasheto telo, i bez voda nema zivot.Voda, caevi,kisela voda, mu pomagaat na nasheto telo da gi izvrsuva svoite funncii.

3.Produkti na baza na jaglenhidtrati
Leb,oriz, pasta ,musli i site pcenkarni proizvodi se idealni produkti so niska doza na masnotii koi brzo predizvikuvaat sitost, a se oglem izvor na energija i sodrzat golemi kolicini na minerali i vitami.

4.Ovoshje i zelencuk-kolku pocesto i poveke tolku podobro
Ova se produkti koi sodrzat najgolema kolicina na minerali i vitamini, koi pomagaat na organizmot da gi reguilira funkciite i voedno go jaknat imuniot sistem.

5.Produkti od zivotinsko poteklo
Mlecni proizvodi, riba,meso i jajca go snabduvaat nasiot organizam so proteini koi se neiozostaven del za sproveduvanje na zivotnite funkcii.Sepak treba da se konzumiraat vo mali kolicini(so isklucok na ribata) bidejki sodrzat holesterin vo sebe, cij visok procent e najgolema pricina za srceviot infarkt.

6.Masla od rastitelno poteklo
Pri podogotovka na hrana kako najzdravo za upotreba se ocenuva maslinovoto maslo, slednoto e masloto od zelencuk.

7.Blagi raboti
Iako se nevideno vkusni i nivnata konzumacija predizvikuva golemo zadovolstvo sepak sodrzat extremno golem procent na shekeri i masti vo sebe,(koi mu stetat na organizmot) so sto nivnata konzumacija treba da bide sporadicna.

8.Regularni obroci
Se preporacuvaat 3 glavni obroci i dva sporedni, so cii raspored se postignuva podolga sitost i pobrzo rabotenje na metabolizmot.

9.Nikako rigorozni dieti, bidejki samo go oslabuvaat organizmot, zdravo e da se jade od se no vo odredeni merki.

Sakam da znam kakvo mislenje imate vie za pozdrav nacin na zivot, sto praktikuvate od gorenavedenite soveti, ako imate novi koi se i kako funckioniraat.

Член од
15 февруари 2005
Мислења
69
Поени од реакции
2
_ZlObNiCa твоите совети се супер.

Јас би додала уште еден:

Секогаш добро проверувајте ја репутацијата на докторот што ви дава здравствена услуга затоа што во спротивно лесно може да паднете во раце на приучен доктор и да станете негова недокажана жртва, па џабе ќе ви биде придржувањето на советите на _ZlObNiCa.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Ja pozdravuvam temata na Zlobnica - definitivno e "naj" tema na kajgana!

Sakam da ja istaknam potrebata za PSIHICKA stabilnost. Vo kineskata, indiskata i tibetskata medicina bolest e zapravo sostojba koga umot ne e vo ekvilibrium i toj disekvilibrium se manifestira fizicki. Zatoa se proporacuva pocnuvanje na denot so pozitivni misli, so meditacija sabajle i vo tekot na denot, se preporacuva mnogu smeenje, istegnuvanje na site muskuli ili joga, masazha, ljubov :wink:, bliskost, fizicka aktivnost posebno koga ste depresivni, itn.

Pak kje zemam za sloboda da ja popravam Zlobnica -- se nadevam ne mi zamera:

2. Vodata mora da e purificirana za da e zdrava (nikako so otrovite fluor i hlor).

3. Lebot e dobar koga nema brom, koga ne e "obogaten" (enriched), i koga ne e bleached. Povekjeto se. Ima i drugi detali i marifeti, no da ne sitnicam sega. No 90% od ponudenite lebovi ne se bas najzdravi.
Najdobro e da se jadat "legumes" - semki, lesnici, orevi, bademi, brazilski orevi, f'staci itn.

4. Ovoshjeto moze da se jade chesto no postojat pravila da ne se mesaat osnovnite grupi na ovosje za da moze organizmot da gi absorbira. No ne ocekuvam mnogu vo Makedonija da spazuva takvi pravila.

6. Ne maslinovoto, tuku kokosovoto maslo e najzdravo za upotreba. Maslinovoto, koe e dobro, sepak sodrzi transfatty acids.

8. Regularni obroci - verojatno Zlobnica misli na vremenski odreden rezhim na ishrana. Nejse, i ova e nerashreseno. Moi prijateli koi se nutricionisti naprimer jadat povekje pati vo tekot na denot kako podobra opcija za apsorbiranje na hranata i za nenapreganje na digestivniot trakt.

9. Postenje mnogu se preporacuva vo tocni vremenski intervali na pr. 1 nedelno, 1 mesecno, ili edna nedela na 6 meseci. Postenjeto ne go oslabuva tuku zajaknuva organizmot zosto se osloboduvaat toksinite i ja zacvrstuva psihata. Moze da se posti so limonada (bez shekjer), so lubenica, i na drug nacin.

Bi dodal deka e mnogu jako da se konzumiraat 7te "procistuvaci" na organizmot, od koi Bozji darovi jas predpocitam tri - lukot, kromidot, i cilantro.

Ima uste mnogu, no dosta e od mene zasega.

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Misirkov fala mnogu za nadopolnuvanjeto ima nekoi dosta dobri soveti.
Toa za lebot sto kaza si vo pravo, so toa sto najveke se preporacuva crn leb na so zitarci kako dodatok.
Kokosovoto maslo e najzdravo no ne go napishav bidejki se preporacuva samo otkako ke se napravi alergiski test bidejki kaj dosta luge se pojavuva alergiska reakcija na kokosot, kako na primer kaj mene.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Izvini, izumiv za alergijata.

Vo vrska so ona sto go rekov pogore za nemeshanje ovoshja t.e za zdrava ishrana i 100% apsorpcija, eve kako se grupirani za onie koi se zainteresirani:

http://www.fruitarian.com/ay/Fruit_groups.htm

Obicno, treba da pominat otprilika 1.5 - 2 saati za da se premine od edna grupa na druga spored slednava shema:

http://www.fruitarian.com/ay/HowToBecomeFruitarian.htm

Poimot ovosje tuka opfakja posiroka definicija i vklucuva maslinki i avokado (tnr. "masleni ovosja").

Pozdrav,

Член од
14 јануари 2008
Мислења
46
Поени од реакции
0
Гледам темава дека фатила прашина. Доколку имаме што повеќе вакви теми и на нив се кометира се надевам дека ќе бидеме поздрава нација во секој поглед.

Ќе започнам со 2008. Се надевам дека оваа година барем на некого ќе му помогнеме да си го промени животот на подобро.

Обично, секогаш кога сакаме да направиме промена во животот, ја правиме или од понеделник или од први во месецот.
Можете да направите промена и од самиот прв ден од Новата 2008. Верувам и знам дека, промената што ќе ја направите, позитивно ќе се рефлектира на Вашето здравје. Пробајте и ќе се уверите!

ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА ПРОМЕНА

За да направите промена во Вашиот начин на исхрана, мора да бидете подготвени за тоа. Најнапред, мора да се решите за промена во начинот на исхрана и психички да бидете подготвени за истото.

Ако секое утро како утрински ритуал Ви е кафето, обидете се пред кафето да испиете една чаша природно цеден сок со една лажица мед. Тоа ќе Ви помогне покрај конзумирањето на Ц-витаминот од сокот, преку медот да примите 60 различни позитивни компоненти од него.

Ако имате проблем со желудникот, секое утро на гладно земете 5-10 бадеми свежи, непечени и несолени- сирови. Со бадемите ќе ја неутрализирате киселината во желудникот.

Доколку Ве мачи опстипацијата, утринското кафе не би требало да биде Вашиот лаксатив. Вашата опстипација ќе ја реши само една супена лажичка лененово масло. А, кога сме кај маслата, за да си го заштитите кардиоваскуларниот систем, да си го подобрите врзивното ткиво и да го елиминирате стресот, напијте се една лажица ладно цедено нерафинирано сончогледово масло.

Овошјето најдобро е да го конзумирате во предпладневните часови , бидејќи апсорбцијата на сите корисни витамини на овошјата е најексплоатирана и најкорисна во утринските часови.

РАЗНОВИДНОСТА Е КЛУЧНА

Потрудете се во текот на денот да испиете од 2 до 3 литра течности. Течностите се состојат од природно цедени сокови, секогаш разблажени со вода. Тие може да бидат најразноврсни. Можат да бидат комбинирани од овошје или од зеленчук или комбинација од овошје и зеленчук. Изборот е Ваш. Соковите може да се пијат во текот на целиот ден, само не за време на оброк и еден час после оброк.

Потрудете се задолжително во текот на денот да имате 3 оброка. Македонската кујна изобилува со разноврсна и обилна гурманска храна. Вашата замисла околу готвењето може да биде креативна и разноврсна. Ако направите месечно мени на Вашата трпеза ќе изобилува македонска разноврсна храна. Задолжително со секој оброк мора да има свежа салата, која што мора да биде што поразноврсна и што побогата. На тој начин ги примате сите потребни минерали кои му се потребни на еден организам.
На пазарите може да се најдат најразноврсни зеленчуци кои можат да се комбинираат во зависност од Вашата желба, потреба и вкус.
Интересно и карактеристично е и тоа што, дури и брокулата може да се конзумира во свежа форма. На тој начин ќе се зачува и Ц-витаминот, бидејќи и со две минутно обарување може да се изгуби витаминот кој е термолабилен.
Вечерата треба да биде лесна, но никако да не се изоставува. Тоа значи дека, таа може да биде и свежа салата. Па и тоа е оброк!

КОГА СТАНУВА ЗБОР ЗА КОЛАЧИТЕ, СЛАТКИТЕ, ТОРТИТЕ...

Можете да си направите еден ден за колачи, со тоа што следниот ден ќе морате да конзумирате свежо овошје и свеж зеленчук во неограничени количини.

Едно со сигурност треба да знаете е дека туршијата никогаш нема да може да ја замени свежата салата! Таа може да се конзумира само како додаток на јадењето.

Најдобро е во текот на неделата задолжително на трпезата да се има барем 3 пати риба, еднаш неделно грав и три пати неделно мешунки. Кога станува збор за житарката и за лебот тие треба да бидат застапени во исхраната отприлика два пати неделно во комбинација со мешунките.

Ако имате проблем со стрес можете да направите преубави чорби од житарки како што се: јачменот, просото, хељдата, овесот, ржот.
Ако Ви недостасува калциум не мора да го внесувате само со млечните производи, тоа можете да го сторите и со ореви.

ПРОМЕНЕТЕ ГИ СЕКОЈДНЕВНИТЕ НАВИКИ

Храната нека Ви биде ритуал и задоволство, но во умерена форма. Што и да јадете , што и да конзумирате, научете да уживате во храната, а да престанете со јадењето кога Ви е најслатко. Така нема да се прејадете, нема да имате тегови во желудникот и никогаш нема да имате проблеми со вишокот на килограми.
Ако сте љубители на тестенини и на месени продукти, пити, искомбинирајте ги секогаш со зеленчук .
Воспоставете си ред во исхраната, слушајте го организмот каква потреба има за храна. Дозволете си и бурек, ама не го конзумирајте секојдневно, само во оној момент кога вистински ќе го посакате. И за крај! И да решите да јадете бурек, направете го тоа во комбинација со свежа салата.

Среќна нова

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Заедно со пушењето, високиот крвен притисок, дебелината, енормно конзумирање на алкохол, високиот холестерол во крвта го зголемува ризикот од срцев напад и шлог. Меѓутоа, соодветната храна и редовната физичка активност помагаат холестеролот да се контролира.

Што е холестерол?
Тоа е леплива материја што ја создава човечкиот организам и спаѓа во групата на липиди.Холестеролот е составен дел на клеточните плазмамембрани и е предстепен ѕа синтеза на стероидните хормони. Нам ни треба одредено количество холестерол за одржување на здравјето, но ако е тој превисок тогаш е опасно. Еден здрав човек има отприлика 140 гр холестерол во телото, од кои скоро 90% ги синтетизира самото тело, а остатокот го земаме преку исхраната.

Нормални вредности за Холестеролот се:
LDL- Холестерол < 100 mg/dl
HDL-Холестерол > 50 mg/dl
Триаглицериди < 150 mg/dl
вкупен Холестерол < 180mg/dl

Како холестролот придонесува за создавање на срцеви заболувања и шлог?
Превисокиот холестерол во крвта се лепи за крвните садови со што кај истите доаѓа до стеснување (стеноза), што допринесува до намалена циркулација на крвта и кислородот до срцето и мозокот. Срцевите удари може да се случат кога крвните садови што водат до срцето се затнуваат и не го снабдуваат срцето со крв. До шлог може да дојдe ако крвните садови што водат до мозокот се затнат. Дури и при умерено зголемен холестерин, ризикот е дури до 9пати поголем за инфаркт или шлог.

Артериосклероза и стеноза на крвен сад

Што е тоа што доведува до висок холестерол?

Најчесто исхраната и недостаток на физичка активност. Поретки причини за висок холестерол се одредени болести како на пример:
-фамилијарна комбинирана Хиперлипидемија или Хиперхолестеринемија
-генетска мутација на аполипопротеин Б
-хипотуреоза
-дијабетис
-нефротичен синдром
-акромегалија
-лупус ерутематодес итн.

Меѓутоа кај 90% од светското население причина за зголемен холестерол е неправилната исхрана.Но иако многу јадења - како шкембе, џигери, мозок и сл., школки и жолчки од јајце, на пример - природно содржат многу холестерол, тие не се главниот проблем. Главната причина е лошиот, нездрав тип на маст наречен "заситена" маст што се наоѓа во:

Мрсното месо, мрсното мелено месо и живина, кожата на месото од живина, саламите, колбасите.
Полномасните млечни производи како млеко, сирење, слатка павлака, кисела павлака, јогурт, сладолед.
Масти и масла како путер, сало, стопен путер за готвење, цврсти масти за готвење, маргарин за готвење, животински масти.

Масло од кокос (кои често се ставаат во торти, бисквити и пити што се купуваат од продавница). Овие масти се понекогаш наведени како зеленчукови масла на опаковките што прави да звучат здраво - но тоа не е точно, бидејќи најчесто се работи за ароматизиран путер.
Многу готови зготвени јадења (тие често се готват со заситени масти и масла).

Како се одржува холестеролот на здраво ниво?
Редовната физичка активност е најдобар начин за да се одржува здравото ниво на холестеролот. Тоа што јадeте, исто така, е многу важно.Следниве неколку начини се како да уживате во здрава исхрана.

-Јадете повеќе црн леб, ориз, и други зрнести јадења како бургул (здробена пченица), кускус, полента, јачмен и сув грашок, грав и леќа и зеленчук и овошје. (Најдобро е да се јаде ориз и индиските видови на леб како роти и наан без да се додава масло, гии или путер).
-Пред да готвите, отстранете ги видливите мрсни делови од месото и кожата од месото од живина.
-Уживајте во рибата (пред се свежа евентуално конзервирана) барем два пати во неделата, но да не биде пржена или похована.
-Ако јадете млечни производи, одберете ги оние со малку масти или со намалени масти.
-Дали во исхраната вклучувате продукти од соја, сув грашок или грав (пр.: леќа и леблебии)? Продолжете да ги јадете - тие се здрави јадења кои помагаат да се намали холестеролот.
-Користете здрави масла за готвење. Во мали количества, некои масла се корисни и помагаат да се намали холестеролот. Тука спаѓаат маслото од сончоглед, од сојино зрно и маслото од пченка; маслиновото масло, маслото од канола, маслото од кикирики и од сусам.
-Ограничете ги јадењата што се пржат во многу масло дома и надвор. Печење, готвење на пареа, "стир-фраи" (со многу малку здраво масло) се препорачливи начини на готвење. Ако сакате да пржите нешто, користете тава со нелепливо дно. Или, пак, користете малку од здравите масла или едноставно намачкајте го дното на тавата со малку масло.
-За салатите умерено употребувајте масло и мајонез. Одберете производи со зборот малку масти или без масти, а богати со белковини.
-Редовна физичка активност е препорачана најмалце 3пати неделно по половина час.
-Пијте многу вода отприлика 2-3 литри дневно и иѕбегнувајте газирани сокови и сокови кои се многу богати со шеќер
-редуцирајте го алкохолот на најниско можно ниво, избегнувајте жестоки пијалоци, додека црвеното вино во неколку студии е докажано дека една чашка дневно дури и помага при срцеви заболувања и висок притисок.

Член од
30 јули 2007
Мислења
1.391
Поени од реакции
86
Temava ja otvoriv bidejki ziveeme vo vreme koga sme cesto pod stres, vreme na Mcdonalds i brza hrana,so se pogolem broj na luge so problem so tezina, horelsterol i srcevi zaboluvanja.Sto mozeme da prevzememe okolu toa za da go sprecime.Eve nekolku soveti za pozdrav nacin na zivot proglaseni kako najsushtinski od germanskoto minesterstvo za zdravstvo:

1.Sportot e mnogu bitna komponenta na zdraviot zivot zatoa poveke dvizenje vo sekojdnevniot zivot:skali namesto lift, pesacenje ili vozenje tocak namesto kola,trcanje,rolerki ili plivanje.

Vodata e neizostaven i golem del od nasheto telo, i bez voda nema zivot.Voda, caevi,kisela voda, mu pomagaat na nasheto telo da gi izvrsuva svoite funncii.

Leb,oriz, pasta ,musli i site pcenkarni proizvodi se idealni produkti so niska doza na masnotii koi brzo predizvikuvaat sitost, a se oglem izvor na energija i sodrzat golemi kolicini na minerali i vitami.

Ova se produkti koi sodrzat najgolema kolicina na minerali i vitamini, koi pomagaat na organizmot da gi reguilira funkciite i voedno go jaknat imuniot sistem.

Mlecni proizvodi, riba,meso i jajca go snabduvaat nasiot organizam so proteini koi se neiozostaven del za sproveduvanje na zivotnite funkcii.Sepak treba da se konzumiraat vo mali kolicini(so isklucok na ribata) bidejki sodrzat holesterin vo sebe, cij visok procent e najgolema pricina za srceviot infarkt.

Pri podogotovka na hrana kako najzdravo za upotreba se ocenuva maslinovoto maslo, slednoto e masloto od zelencuk.

7.Blagi raboti
Iako se nevideno vkusni i nivnata konzumacija predizvikuva golemo zadovolstvo sepak sodrzat extremno golem procent na shekeri i masti vo sebe,(koi mu stetat na organizmot) so sto nivnata konzumacija treba da bide sporadicna.

8.Regularni obroci
Se preporacuvaat 3 glavni obroci i dva sporedni, so cii raspored se postignuva podolga sitost i pobrzo rabotenje na metabolizmot.

9.Nikako rigorozni dieti, bidejki samo go oslabuvaat organizmot, zdravo e da se jade od se no vo odredeni merki.

Sakam da znam kakvo mislenje imate vie za pozdrav nacin na zivot, sto praktikuvate od gorenavedenite soveti, ako imate novi koi se i kako funckioniraat.
Па еве јас да кажам што практикувам од овие совети иако се дадени од Злобница ..:helou:

Спорт--Па мислам дека доволно спортувам посебно во период кога ќе се затопли т.е од Мај до Октомври..

Течности--Доволно пијам..од води преку кисели води ,сокови,млека ..тука мислам дека добро се придржавам..

Мусли немам пробано се уште а од дамна демек требаше ама никако да дојде на ред..:) За лебот и оризот си го имам редовно ..

Овошје --Па мислам дека треба малце повеќе да внесувам..малце малце повеќе..

Млечни производи Да..Јајца Да..Месо поретко и не го сакам многу многу ..освен белото месо.кое ми е супер..Али она што од увек знам дека треба да јадам повеќе а не го правам тоа е Рибата..незнам зошто али ептен ретко јадам..

Благо ретко ретко јадам..некако се одвикнав :) само во специјални пригоди и тоа во мали количини го јадам.

Јас имам 3 оброци на ден ..секој ден :) Тоа е константно.
Диети никад не сум држел..а ако сум сакал да постигнам нешто повеќе у однос на слабеење или слично..само сум ја зголемувал физичката активност.Како на пример сеа имам да симнам 4кг негде отприлика и верувам дека ке ги нема за 30 дена :)

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229

7.Blagi raboti

8.Regularni obroci

од горенаведените совети не практикувам спорт и регуларни оброци, но сепак зимам довлно оборци во денот колку што му треба на мојот организам, не се бавам активно со некој спорт но дефинитвно песачам колку можам користам скали итн но не доволно барем така јас мислам,

порано вежбав таи чи чуан и спуер ми беше мислам нагло ослабев а не држев никаква диета туку ги скратив балгите работи баш како што пишува во советите повремено ги јадев,

дргуо од советите твоие се применувам и е начин на живот кој го водам здраво се хранам со исклучок на свнинското и јагнешкото месо,

утрото не го почнувам без доручек обавезно ручам и вечерам но за вечера зимам или јаболко или јогурти тоа најкасно до 7 саатот,

сметам дека здраво се хранам и нон стоп читам за наммирниците иако доста имам прочитано мислам секогаш совет плус или информација ми е добродојдена и гласам з аздрав начин на исхрана.

Член од
19 октомври 2009
Мислења
42
Поени од реакции
2
Се што сте е наведено во темава да, само никако мусли и се што е толку мн преработено и надувано, место мусли јадете на пр. пченицни никулци со јогурт супер!!!

Мусли НИКАКО ! Јадете пченични никулци :smir:

STARTER

Firestarter
Член од
31 август 2007
Мислења
935
Поени од реакции
246
10 продукти за кои мислите дека се здрави, а не се

За да ја зголемите мускулната маса и да се ослободите од масните наслаги, 90% од Вашата исхрана треба да се состои од непреработени продукти. Тоа е сѐ што не се купува спакувано во кутија: месо, зеленчук, јајца, овошје итн. Ако јадете 6 здрави оброци на ден, тогаш во неделата можете да си дозволите 4 пати брза храна.
Доколку го практикувате ова, но не постигнувате резултати, проблемот е во тоа што не јадете здрава храна. Во прилог следува листа од 10 видови на храна за кои Вие мислите дека се здрави бидејќи се промовирани како такви, а всушност не се воопшто здрави.

1. Житарици – житариците се промовирани како здрави и хранливи и се препорачуваат за намалување на телесната тежина. Доколу го прочитате составот на житариците ќе забележите дека тие се богати со шеќер и сол и дека витамините и минералите кои тие ги содржат се добиени по хемиски пат.
    Здрава алтернатива: за појадок - овес, млеко и банана; омлет со кромид и домати и слично.
  2. Колачи од овес – овие колачи се направени од овес и мешани зрнести плодови кои се здрави за јадење. Меѓутоа, оние кои можат да се набават во продавниците се мешани со сирупи како на пр. сирупот од пченка, кои го зголемуваат нивото на шеќер во крвта. Некои вакви колачи исто така содржат и чоколаден чипс кој ги прави исто толку “лоши” како и обичното чоколадо.
    Здрава алтернатива: домашно подготвени овесни колачиња.
  3. Овошни јогурти – кога на амбалажата ќе прочитате “без маснотии” не значи дека станува збор за здрава храна. Овие производи содржат шеќери, сирупи од пченка или вештачки засладувачи.
    Здрава алтернатива: обичен јогурт со парчиња од свежо овошје.
  4. Леб – лебот е достапен за сите и во исто време е вкусен, но не е толку здрав како што мислите. На одреден вид на леб ќе забележите да пишува дека е составен од цели пченични зрна. Ова не значи ништо посебно. И црниот леб исто така содржи сирупи од пченка и вештачки (заситени) масти, па со негово прекумерно конзумирање може навистина да се здебелите.
    Здрава алтернатива: намалете ја количината на леб во исхраната.
  5. Сендвичи – многу често на некои сендвичи ќе забележите “фитнес” или пак “со ниска масленост”. Ова не значи ништо бидејќи сендвичот содржи салата богата со шеќери, малку зеленчук и протеини и многу бел леб.
    Здрава алтернатива: подгответе си сендвичи дома.

1. Пакуван овошен сок – дури и 100% овошните сокови имаат шеќер како додаток, особено фруктоза. Вишокот на фруктоза предизвикува дебелеење, лош холестерол, лоша контрола врз апетитот и сл.
    Здрава алтернатива: пијте домашно подготвени сокови или јадете свежо овошје.
  2. Спортски пијалоци – спортските пијалоци најчесто се промовираат како замена за електролити, јаглехидрати и сл. Меѓутоа вистината е дека се работи всушност за зашеќерена вода.
    Здрава алтернатива: пијте вода за време на вежбањето, протеини и јагле-хидрати после вежбањето.
  3. Салати од ресторани за брза храна – станува збор за салата богата со шеќери, пржени лепчиња од рафинирано бело брашно или бели тестенини. Понекогаш, подобро е дури да нарачате двоен чизбургер отколку пилешка салата.
    Здрава алтернатива: сами подгответе си свежа салата.
  4. Замрзнати оброци. Нема ништо лошо во замрзнатиот зеленчук или овошје. Но, на замрзнатите оброци често може да се забележи “со ниска масленост” или “здрава храна”. Вистината е дека станува збор за преработена храна, богата со шеќери и натриум. Ве советуваме да избегнувате замрзната храна.
    Здрава алтернатива: гответе ги своите оброци за тековнот ден, навечер или наутро.
  5. Диетални газирани пијалоци – диеталната сода содржи вештачки засладувачи како што на пример е контроверзниот аспартман (метил хемиско соединение добиено од природни амино киселини). Проверете колку се здрави овие вештачки засладувачи и одлучете сами дали ќе ризикувате.
    Здрава алтернатива: вода, вода со исцеден лимон, зелен чај.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.795
Поени од реакции
12.280
Според ова погоре што е пишано среќа што порано немало здрава храна у екс-Ју. Поздраво сме живееле :)

Шала на страна, што станува со онаа поделба на исхрана според крвни групи, според зодијачки знак и слични теории. Дали тие, заедно со сето ова се земаат предвид, дали влијаат и колку на сето тоа се обрнува внимание од страна на стручни лица при совети за диети кои се практикуваат за одредена цел (болест, зголемување, намалување, одржување на телесна тежина, јакнење...).

И што со овие домашни производи (ајвари, мармалади, компоти, домашни сокови со енормно количество шеќери, зимници со разни додатоци...), зошто и покрај очигледно големите сознанија за оваа област, истите сеуште кај нас се користат на големо. А знаеме колку се штетни (кое состојките, кое подготовката).

S

smart ass

Гостин
Настрана од пороци,како што е алкохолизмот..понатаму апсинт никако...наркотици ЈОК.

Имајте редовна физичка активност и супер ќе биде...на пример 10 километри извозете со велосипед ќе се излачи доволно ендорфин и ќе бидете таман.

Понатаму,користете овошје и зеленчук-ова е есенцијално...остајте ги сомунарите(лебари) да уживаат во нивната агонија.:salut::salut::salut:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.795
Поени од реакции
12.280
Еве еден линк за тоа како да си ја подобрите работата и функцијата на мозокот
УШТЕ ЕДНО "НЕ" ЗА ЛУЃЕТО, ОТКАКО БЕА ПОВИКАНИ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОД МЕСОТО
Не јадете мрсно, мозокот ќе ви затапи!
Секојдневното уживање во калоричната исхрана, освен на телото, делува и на работата на мозокот. Чувството на омалаксаност, живчаноста или забавеноста можат да бидат последица од лоша исхрана. Континуираното уживање во колачите и исхраната која содржи маснотии може да предизвика дебелеење, дијабетес, па дури и престанок на срцето, но научниците откриле дека и на кратки патеки има разорно дејство, пишува "Вечерњи лист". Храната богата со маснотии ја намалува физичката издржливост кај поединци и способноста да размислува и по неколку дена по конзумирањето, објавено е во студијата на Универзитетот Оксфорд. "Со внесување на масна храна, инстиктот за преживување се исклучува на некое време, а со него и моќта за размислување", ги објасни своите заклучоци д-р Алан Мајрон-Давис. Истражувањето спроведено врз стаорци покажало дека, после девет дена мрсна прехрана, тие можеле да истрчаат 50 проценти помалку од оние што се хранеле здраво, а правеле и повеќе грешки во задачите, што укажува на влошување на когнитивните способности.
Очекувам некој што добро му функционира мозокот, а пробал да смени исхрана, да каже дали ова делува.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
1. Одбегнувај било каква функција на работа
2. Одбери физичка активност која можеш да си ја дозволиш (пред се временски)
3. Одбегнувај брза храна и направи список со најлоши конзерванси
4. Одбегнувај фреквентна употреба на кредитни картички
5. Со поубавата половинка макар еднаш месечно дозволете си патување/прошетка
6. Одбегнувај расправи (ако некој ти каже: „дебилу еден монголоиден“, ти врати: „и јас тебе те сакам.“..)

Ако успееш да испочитуваш 2/6 наведени правила, живееш прилично здраво!

Kajgana Shop

На врв Bottom