Собири и протести против СК 2014

Дали се потребни граѓански протести против проектот "Скопје 2014"

• Вкупно гласачи
    185
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Реков јас, Скопје 2014 не е проект за разубавување на градот и привлекување на туристи колку што е обид за лечење на личен комплекс, исфрустрираност и обид за менување на колективната свест. Срамот од минатото под Југославија кој го чувствуваат поединци нема да го уништи ниту барокно фасадирање на приватни куќи по локални скопски населби. Белег на тоа време пак ќе остане народот кој го осиромашија до коска.
За кој срам збориш?

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Што сакаш да чуеш кловнчо.
Твоето експертско мислење, дали треба да има протести или не треба, и какво влијание им бароков врз идите поколенија на ск македонија па и во светски рамки.
Ако саакаш можеш да додадеш нешто и за телефонските говорници, нели и тие беа запуштени, дали и тие треба да се реновираат во барок стил, корабите во вардар итн итн итн.

Flikson

Провинцијалец
Член од
27 декември 2012
Мислења
916
Поени од реакции
2.563
Се е со политичка позадина измешано со комплекси и фрустрации!

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
За кој срам збориш?
Да речеме, на пример, срамот од градбите кои за своето време биле современи и автентични, во однос на ова што се прави денес, кое не е ни најмалку автентично, ниту модерно. Да не се разбереме погрешно, ГТЦ треба да се реновира, факт. Но не да се затвори и да му се залепи барокна фасада.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Искрено, на обичниот неутрален народ ќе му скурчи кога-тогаш, и нема да му биде гајле како ќе биде етикетиран од провладините медиуми. Може за тоа ќе се почека некое време, а може да биде и утре. Не се знае. Е тогаш ќе видиме колку контра-протести може да се направат пред навистина гневниот народ.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Твоето експертско мислење, дали треба да има протести или не треба, и какво влијание им бароков врз идите поколенија на ск македонија па и во светски рамки.
Ако саакаш можеш да додадеш нешто и за телефонските говорници, нели и тие беа запуштени, дали и тие треба да се реновираат во баоктенстил, итн итн итн.
Нека има протести де, ако..А барокот ќе има ненормални последици, бетер и од Чернобил..У светски рамки очекувам да има огромни последици.За говорниците немам став,а мобилните што ќе се наменети за наш пазар може да се прават у барок-стил.

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Искрено, на обичниот неутрален народ ќе му скурчи кога-тогаш, и нема да му биде гајле како ќе биде етикетиран од провладините медиуми. Може за тоа ќе се почека некое време, а може да биде и утре. Не се знае. Е тогаш ќе видиме колку контра-протести може да се направат пред навистина гневниот народ.

Историјата се повторува...секоја ваква ситуација како нашава заршувала со нагол пад на највечиот фраер во моментот...едвај го чекам тој момент. Јас сум неутрален и ми се преку кур...сељачишта, исфрустрирани, нереализирани...а државава веќе е отидена у курац, нема назад...признајте име, признајте дека сме бугари, државата српска и да си ги скратиме маките...што друго да се каже за денешнава ситуација...

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Да речеме, на пример, срамот од градбите кои за своето време биле современи и автентични, во однос на ова што се прави денес, кое не е ни најмалку автентично, ниту модерно. Да не се разбереме погрешно, ГТЦ треба да се реновира, факт. Но не да се затвори и да му се залепи барокна фасада.
Нит биле современи нити па автентични..Тој стил што се фурал тогаш е наметната идеологија во архитектурата.Затоа голем процент се во источниот блок,кој те лаже дека се автентични од тоа време..Пример ти е Берлин,десно една архитектура,лево друга - советска.

B

Borg_Drone

Гостин
Дај бе не ја мешајте веќе тука Југославија и масоните и срамот од таа држава.Кога ќе прочиташ на секоја тема дека Југославија била виновна тоа е чудо невидено, значи сега Југославија била виновна што ни изградила трговски центар после земјотресот, требале да ни направат тука повеќе простор за ниви, зошто освен за копач, плуг за орање, и полски чучевац по се изгледа за ништо друго не нè бива.
Од друга страна треба да биде затворен ГТЦ зошто секој модерен трговски центар во денешно време се гради вака, затворен тип, сега едино ако сакаме тука да снимаме во ГТЦ Survivor, тогаш ќе ни треба реновиран трговски од отворен тип, или пак онака ако ви е уште убаво да ви течат мрсули од ладното во зима додека гледате пред излозите на продавниците тогаш нека го остават отворен.Мене така не ми е убаво веќе.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Реков јас, Скопје 2014 не е проект за разубавување на градот и привлекување на туристи колку што е обид за лечење на личен комплекс, исфрустрираност и обид за менување на колективната свест. Срамот од минатото под Југославија кој го чувствуваат поединци нема да го уништи ниту барокно фасадирање на приватни куќи по локални скопски населби. Белег на тоа време пак ќе остане народот кој го осиромашија до коска.
Ја погоди поентата алал да ти е... А додај уште е проблемот со идентитетот и фрустрациите кај Владата по ова прашање...
Инаку тие што мрчат касно било, нека седат на компјутер јас се кладам и онлајн петиција да има нема да се попишат...

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Attending.......пикав флаери по сандачиња прееска и утре ќе го праам тоа.....

Неандерталци...........е***е си мајката од Скопје! Прајте си торти таму од кај што сте дошле, сликајте си ги, свршавајте на нив.....остајте не раат.....

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Не, али жално е тоа што се прави со вакви луѓе, пишува за рококо стил и барок стил, а не знае ни самиот што значи тоа, а тоа е нешто што Македонија никогаш не го имала и нема ни да го има, сега едино ако го сметаме наденувањето на кол на Карпош (Карпуз) на Камени Мост за рококо стил, тогаш ок, сме имале една жива биста пред умирање во рококо стил, која била после фрлена во Вардар и со стрели уште толку застрелувана од Татарите на Селим Гирај.И тоа да ти било префинета работа.
Битушанец многу добро ги разбира архитектонските стилови. Очигледно некои работи не ти се познати тебе.

Во Македонија, од крајот на 18 и почетокот на 19 век, кога македонскиот еснаф зајакнал, побогатите фамилии граделе куќи и други објекти во неокласичен стил, кој бил во тренд тој период. Кај нас неокласичните архитектонски елементи се применуваа и до 1941 г. како некој вид на староградска архитектура. Строгиот центар на старо Скопје, стариот дел на Дебар Маало и Еврејско Маало биле во неокласичен стил. Истото е и со центарот на Битола.

И најновите градби од Скопје2014 се воглавном неокласика, не гледам никаде барокни архитектонски елементи на ниши, вдлабнатини, конкавни и конвексни пластики на зградите и таа карактеристична заобленост на барокот.

За жал Скопје2014 го исполитизира опозицијата и сега некои нивни гласни приврзаници станаа „експерти“ кои дискутираат за “баркониот кич“ (ова не го мислам за тебе и не се однесува на тебе).

Навистина човек нема соговорник со кого би дискутирал на соодветно ниво и во недостаток на аргументи да ми реплицираат, почнаа да ме навредуваат за да го прикријат своето незнаење и исполитизираност. Ако повеќе ми се допаѓа новото Скопје 2014, отколку Скопјето до 2006 г. кога на местото на новите градби беше едно големо валкано јавно отворено ВЦ со изникнати треви и плевел (кој никој не го косеше), некои руинирани гнасни бараки, не значи дека сум ВМРОвец.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Нит биле современи нити па автентични..Тој стил што се фурал тогаш е наметната идеологија во архитектурата.Затоа голем процент се во источниот блок,кој те лаже дека се автентични од тоа време..Пример ти е Берлин,десно една архитектура,лево друга - советска.

Дали форсирањето на барокот денес во Македонија доаѓа само по себе, или е повторно наметната идеологија?

G

garthok

Гостин
Од кога го усраа центар (со Скопје 2014) ретко се движам таму а и така планирам да го избегнувам до крај на живот. Ептен ако треба, по потреба. Го испозаебаа до крај сељачишта неписмени...

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Дали форсирањето на барокот денес во Македонија доаѓа само по себе, или е повторно наметната идеологија?
Може да се каже дека е исто..историјата се повторува.Тоа што се правело пред 50 год. се повторува и денес.

Kajgana Shop

На врв Bottom