Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
W

wicked_1

Гостин
Добро, што пишува во таа платформа ќе видиме ли некогаш? Или пак јас нешто не сум во тек со настаните, ја имаат ли некаде изјавено целата платформа со сите нивни барања?
Истото што го бараат веќе 20 години, исти ставови, исти прашања, исти теми.

Ама сега треба да се штитат криминалците, па сендвичите продаваат тенденциозни прикаски.

Ништо ново, редовно се продава срањево.
 
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
...ти плукаше и се какоаше по комунизмот

И ти си бил марксист ленинист во душичката[DOUBLEPOST=1488897593][/DOUBLEPOST]Н
Јас „плукам“ по она што не чини. На пример, не чини недемократијата, едноумието и тоа секој го „плука“. Го осудував одземањето на легалниот имот на луѓе (национализација)... итн...
Ова „марксист-ленинист“ ептен звучи како косовските сепаратисти кои формираа марксистичко-лининистички „келии“ со цел „Репубљик Косове“.[DOUBLEPOST=1488897978][/DOUBLEPOST]
Добро, што пишува во таа платформа ќе видиме ли некогаш?
Еве ја „платформата“ (не е нафтена). Ја има на страната на ДУИ: http://bdi.mk/mk/lajmi.php?id=5767
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Јас „плукам“ по она што не чини. На пример, не чини недемократијата, едноумието и тоа секој го „плука“. Го осудував одземањето на легалниот имот на луѓе (национализација)... итн...
Ова „марксист-ленинист“ ептен звучи како косовските сепаратисти кои формираа марксистичко-лининистички „келии“ со цел „Репубљик Косове“.
твоите ставови се комунистички
бараш строга државна контрола и да нема многу место за воља на мнозинството
 
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
а каде тоа го има на писмено, како зајо што потпиша кај Аљи?[DOUBLEPOST=1488890565][/DOUBLEPOST]

тоа ти надуван си или платен од некој? аљи слабо пулиш? излези и прашај вечер кој и зошто протестира.[DOUBLEPOST=1488890673][/DOUBLEPOST]http://makedonija24.mk/?p=7518

слушајте паталци не гаталци[DOUBLEPOST=1488891023][/DOUBLEPOST]„The American Interest“: Професионалните активисти беа добро платени, локалниот персонал на амбасадите имаше коруптивни мотиви, аболицираниот Заев беше во криминална шема

Во анализата на „The American Interest“ авторот пишува за дејствијата на СДСМ на македонската политичка сцена.

„Со изборите во 2011 година СДСМ се сведе на протестно движење базирано на оставина, а и таа оставина не беше многу привлечна“, пишува во текстот.

СДСМ стана партија позната по транзицијата по осамостојувањето на Македонија, по промената на знамето и прифаќањето на кратенката ФИРОМ.

„Брендот на СДСМ се асоцираше со понижувачките отстапки кон Грција, најмногу според промената на знамето и ФИРОМ. Надвор од власт, замрзнати, СДСМ практично престана да нуди конструктивни политики и целата енергија ја насочи кон критика на ВМРО-ДПМНЕ“, пишува во текстот.

Во анализата се вели дека СДСМ ја претставуваа Македонија во најлошо светло пред странските дипломати, новинари и европски бирократи.

„Нефунционалниот СДСМ, поддржан од секогаш растечкиот број на НВО, создаде наратив и го промовираше на странските дипломати, новинари и европски бирократи. Велеа дека во Македонија нема медиумски слободи, нема владеење на правото, дека нема европски вредности, дека има изобилие на национализам и дека има безмилосен режим. Секој во пристојните западни друштва поверува дека ова е вистина, затоа што тоа континуирано го слушаа од локалците кои ги знаеа точните фрази и точните зборови, за успешно да поминуваат нивните апликации за финансиски грантови“, пишува во текстот.

„Во реалноста, наративот просто го покри занаетот и работата на СДСМ. Неколку десетици моќници тоа го искористија за да се збодијат со значителни и големи суми на меѓунардни пари за помош за нивна сопствена корист, а во сето тоа целосно се загубија од линијата на политиката и граѓанскиот активизиам“, пишува авторот.

„Да се биде професионален активист стана добро платена работа“, пишува во анализата на магазинот, каде се наведува во Македонија се создала гротеска од растечка индустрија на НВО и цивилното општество.

Во анализата се вели дека индустријата на разните НВО здруженија ги злоупотребувала парите од даночните обврзници на САД и ЕУ.

Магазинот наведува дека дипломатите некритички се ставиле на страната на СДСМ.


[DOUBLEPOST=1488891171][/DOUBLEPOST]СДСМ со отворени закани кон своите членови во Скопје, Кичево, Прилеп, Штип и Битола

После вчерашното присуство на голем број членови и симпатизери на СДСМ на собирот на граѓанската иницијатива за Заедничка Македонија во главниот град, уште синоќа во сите скопски ограноци на СДСМ стигнало наредба од Заев најитно да бидат исконтактирани сите членови на СДСМ кои биле на собирот на граѓанската иницијатива и да им биде кажано дека имаат добиено жолт картон за нивното присуство и дека следно појавување на такви собири ќе значи добивање на црвен картон и казна за секој што нема да ја почитува наредбата на партијата.

Како што велат членови на СДСМ, во наредбата било побарано да бидат исконтактирани сите членови на партијата и да им биде укажано дека раководството забранува да присуствуваат на овие собири кои биле на штета на претседателот Заев и партијата.

Истата наредба од седиштето на Бихачка утрово стигнала и до партиските ограноци во Кичево, Прилеп, Штип и Битола, каде вечер како што изјавија од граѓанската иницијатива за Заедничка Македонија исто така ќе се одржуваат собири како во Скопје.

За дел од членовите на СДСМ кои утрово биле контактирани од локалните раководства на партијата овие закани претставуваат загрижувачка појава во која се наоѓа партијата и видно разочарани од таквиот однос на партискиот врв коментираат дека ваквите закани само дополнително ги стимулираат да излезат на граѓанските собири кои имаат за цел праќање на јасен сигнал за патриотското чувство на Македонците.

Велејќи дека најнапред се Македонци, а потоа членови на СДСМ, тие сметаат дека СДСМ никогаш досега не била на пониско ниво од ова што е сега и дека не можат да си ја препознаат партијата во која со години работеле. Ваквите закани од партискиот врв, велат тие, се доказ дека раководството не се бори за демократија туку за диктатура и дека никој нема право да им кажува како тие треба да размислуваат за сопствената држава.
Ај од почеток.

upload_2017-3-7_9-15-37.png
 
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Има голема разлика помеѓу тоа да бидеш отворено Лгбт подржувач и да глумиш конзервативец и демохристијанин дури на Халкидики си ебаваш сојките.[DOUBLEPOST=1488832766][/DOUBLEPOST]

Не може да се имплементира Платформата бе луѓе, разберете веќе еднаш.
Треба две третини во Парламент за промени во Устав.

Кажаа дека нема промена на Устав и од Сдсм и Дуи, а и да сакаат, не може да се изгласа оти нема гласови.
Многу е едноставно.Нека излезат македонските политичари со свој став за албанската платформа,без никакви заобиколувања и тактизирања,тогаш работите ќе бидат кристално јасни.Веќе видовме шо се деси 2004 со такви скриени агенди.[DOUBLEPOST=1488900838][/DOUBLEPOST]
твоите ставови се комунистички
бараш строга државна контрола и да нема многу место за воља на мнозинството
Дали сметаш дека во моментов во Македонија има комунистичка тоест левоориентирана партија?
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Вечер на Топ Тема Милошоски кој се мислеше дали да се стави заграда и дали да бидеме Горна или Средна или Скопје ќе ни каже што договарале вмро, се си мислам дека ова е уште еден дебакл на повидок само што ова педерчево нема да може да избега ко овие вчера.
Не знам дали ВМРО ДПМНЕ прифатиле или не, има шпекулации.. Како да се протестира за нешто што го нема. А, инаку, не сум учесник на протестиве.
Ти си градиш теми овде кои никој не знае колку се точни, па Монструм, па Куманово... како си „штанцаш“ и на тоа јас треба да градам некој став? Па не навлегувам во нешто што немаме информации, сем „рекла-казала“.
Започнале преговори за платформата, значи не ја осудиле од почеток туку преговарале за неа. Епа тогаш тоа беше во ред, немаше потреба од протести а сега има. Да не збориме дека вмро дале повеќе од Сдсм. Таква патриотска партија со толку членови патриоти а никој не се побуни што се преговарало за платформата и што се раздавале министерства.
Да бе, нема да се менува ништо. Тогаш, можеше и влада ВМРО ДПМНЕ и ДУИ да се прави. Што мајка бара СДСМ да прави влада? Албанска? Кај се македонците? Зошто се заобиколува, се трга настрана партијата која има најголема поддршка кај македонците? Зошто се форсираат во влада само партии со албанска „провиниенција“? Да, демократијата е владеење на мнозинството, ама не врз грбот на другите, не по желба, „сад овако, сад онако“... како му одговара на некој. Е сега ова не му одговара на оној кој ти ги правел „ќефовите“ во име да не се маргинализира гласот на шќиптарите. А македонците немаат ли глас?
Не се направи заради Сјо.
 
D

Darko_ufo

Гостин
Абе кај е МКД_Маде, уште штанца акаунти гледам анкетата расте? Многу голема грешка се направи, се знае дека неколку ликови се шизофрени....
 

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
jas nemam nisto protiv upotrebata na albanskijot jazik i negovata upotreba privatno i instituticionalno sekoj sto mu e majcin jazik treba da si go koristi i ne mi smeta toa voopsto ,so smeta ovde i sto iritira ke objasnam mozebi nekoj nema da se soglasi so mene no ova e mojot stav i mislenje .kako prvo makedonija granici so 4 drzavi i eden protektorat ,i sega nie imame so site niv granicni premini kako sto e redot taka primer koga nekoj ke vleze na tabanovce prvo nesto sto ke vid e tabla i na nea ke pisuva welkome ,dobredojdovte, tikmet mislam deka e na albanski i ke pisuva makedonija na kirilica ,na latinica ,i na albanski maqedoni na granicniot premin ke vidam dve znamina znaci edno makedonsko use edno albansko i ako ne znam zosto toa e taka kaj mene toa ke vrodi so konfuzija kade vleguvam jas vleguvam vo makedonija ili ?i vozam nadolu a pred da napustam na bogorodica ista tabla kako na tabanovce samo ovde e good baj ,vlegvam evzoni pa welkome makedonija i na grcki ,i stanvam use pozbunet kaj vozev jas dali to e r makedonija ili e nekoj dekl od albanija so se vika makedonija isto kako ovoj grckiot ,vnatre plakjas so pari kaj so pisi na albanski na patarinite pisi albanski i taka ke se rodi nekoj po 50, 100,200 godini ne bitno, i ke kazi aa nie albancite tamu imame drzava od 2017 g nasiot jazik bese oficijalen uste togas ,naseto zname bese zastapeno pred sekoja institucija ,nie sme vo himnata ,duri ke najdat i moneti primer eve gledate duri i plateznite sredsv bile na albanski ,eve vaka jas gledam na ovie raboti ne gledam od denes za utre dali zaev ke dojdi na vlast ili grujo ke ostani gledam so ova 50-100 a mozebi pomalku godini napred so ogled na dinamikata vo izminative 27 g. Ova e postavuvanje kurs na eden brod koj ke plovi vo megjunarodni vodi bez nikakvo obelezje se do momentot koga ne se najde nekoj da podigni nekoja zastva ili etiketa na nego sto ke go oznaci i okonci kako sopstvenost ,albancite ne vregjam nikako ali vakva platforma i vakvi idei nitu mozat dve recenici od toa tie da smislat ako bea tolku pametni nemase pola albanija na argatlok da idi kaj nas vo grcija i italija ova e smisleno od visoki centri na mok onaka kako sto bese smislen i raspadot na yugoslavija mojata prva tatkovina sega sakaat da ja unistat i tatkovinata na moite deca sakaat od nas da napravat kurdi toa sakaat od nas ,a pak od druga strana gledano od ekonomski aspekt ste gi prasale albancite kade ziveat najubavo vo albanija ,kosov0,ili ovde kaj nas ,vo albanija koj bil znae koj ne bil neka odi da vidi sto e toa mizerija uste magarinja i volovi so koli teraat i kozi srede parkovite vrzuvaat dolu na more fekaliite tecat na otvoreno bez filtri i na ovoreno vo kanali direkno do moreto a don niv zakacile diskoteka ili restorant i pokraj sekoj pat imaat po 100 bukeri koi so cekani go krsat betonot za da izvat zeleza ete ta e realnata slika vo albanija ,na kosovo ne sum bil ne znam najverovatno e popristojno ipak bea vo jugoslavija ako ne drugo imaat bare imt traktori znam posto koga begaa vo 99 idea so takvi ,vo albanija ako imas toma vinkovic najverovatno si najbogat vo seloto i imaat edni kineski zetori i sekako polni se so mercedesi od 19 vek koi gi polnat so nafta ovde kaj nas duri i kadronce im stavaaat na desnoto zadno kolce da im zberi pojke rezervarot setne istata pojke od pola ja preprodavaat tamu posto albanskata nafta ne e nafta toa e nekoj miks od nafta kade sto nafta ima edno 30% drugoto se nekoj sogorlivi ili nesogorlivi sostojkii koj napolnal tamu znae a + e duplo poskapa od kaj nas ,za razlika od niv nasive albanci skoro i ne mozeme da gi poznaeme denes dosta se drzat do modata ete primer e Senki Versace" svarno deckoto ima stil" ,cim vidam nekoj audi q 6 ili sl mercedes obavezno tablicite se ili SU ili GV,ili TE,a dosta i SK ke vidis . za smetka na vakvite vozila ima albanci vo mkd koi 27 g ne platile nitu eden kw el energija ,ako dojdite vo bitola da zapalite cigara vo nekoe kafe odma ke ve spoteraat nadvor za razlika od tetovo kade zakonot za pusenje ne vazi ,vo bitola nema kafe bar ,vo gostivar vrie od kabarnja imaat dobri i vo velesta ,ako odite vo istocna makedonija retko ke najdete selo koe ima dobra pana infrastruktura se plasam deka ima i sela bez el energja ,ne veruvam taka da e vo tearce ,labunista ,zajas,dzepsiste itn. ni eden makedonec ne sedi doma da zema plata za razlika od nas najmalku znaci najmalku 10 000 albancii primaat drzavna plata a sedat doma ,odnosno nasite najdoja model i nacin kako da im dadat penzii na borcite na ONA,zgora na se priznavme protektorat za drzava odnosno toa e R kosovo za smetka na toa belgrad go povlece ambasadorot od kaj nas i se poveke srbite trgnuvaat na stranata na grcija taka da skoro sive raboti so gi istaknav se fakti ,taka da spored mene gruevski e najgolemiot albanoljubec koj nekogas bil na vlast vo makedonija dodeka Zoran Zaev ke bide prviot poalbancen makedonec koj so ova ke ja verificira albanskata drzava na makedonskata teritorija ili potocno receno ke gi udri temelite ,(ali moram da go predupredam vo ova sekoe utro koga ke stani i sekoja vecer pred da legni ova sekogas da si go spomnuva ,ne postoi albanec vo makedonija sto pri prvata moznost i pri prvata slabost ne ke ti udri noz vo grbot ,gruevski toa go osekja na svoja koza sega , a im dade se sto trebase i netrebase i se so obeka i nobekja pazi se ti im obekja, a, a ne im dajs golemi se sansite da go vidis plostad makedonija od pticja perspektiva )a neka bog ti pomozi so tie so gresele pred zakonite i tie so kradele vo drzavava so niv daj boze prvo bog da gi kazni kradele od deca bez roditeli kradele od samohrani majki kradele od iznemosteni auuu zaborajv be i ti si aboliciran pu pu ,ke te stigni i tebe ako ne druga bozjata kazna. iskreno da se mocam na toa"makedonski politicari vie nemate m od makedonski za ova li alekso moj pre 120 g padna anadol be idioti edni za ova li striko labro vo debar vojnik bese mu i iskrsija rebrata i antibiotik ne mu dadoja umre coekot zad nego kerka ostavi majkai se premazi ja izgleda strikoe moj pradedo kako sirace ,toa bea tragediii 1903 site kuki vo seloto se izgoreni osvem 3 tie na kodosite nasite vo zimnicite zaedno so ofcite spiea duri kukjata ne ja napraja dojdoja na vlast tie kamikazite mu i zedoja i ofcite i lebot mi sjosla pola familija po svetot ostanav uste jas i use nekoj braced tuka smetavme deka na grbot i krfta so ja dadoja nasite deka ke moze i deka dosta e, deka konecno ke dobieme mir i spokoj na parcevo zemja so ni ostana ,ali ne e taka sekoja generacija treba da plati svoj danok nas ni e redot sega toa e .......
 
Член од
21 мај 2008
Мислења
10.967
Поени од реакции
11.608
@CELTIK Најдобронамерно ти кажувам, сериозно мислиш дека некој ќе ти го чита постот? Тоа што е на латиница е најмал проблем. Нови редови никаде, нова реченица никаде, се е споено во една реченица...
 
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.376
Поени од реакции
1.959
А дали ВМРО ги објави писмените гаранции што ги даде на ДУИ?[DOUBLEPOST=1488869232][/DOUBLEPOST]
.
За тоа, дека постојат такви, писмени гаранции, од ВМРО слушаме само од некои членови на ДУИ, и тоа почнаа да го верглаат откако се договорија со СДСМ.
Еве Гугл што дава за писмени гаранции + Вмро:
https://www.google.com/search?newwindow=1&q=Писмени+гаранции+ВМРО&oq=Писмени+гаранции+ВМРО&gs_l=serp.12...17004.18081.0.19669.4.4.0.0.0.0.154.446.0j3.3.0....0...1c.1.64.serp..1.0.0.90BLVaL38uU

Еве што дава за писмени гаранции + СДСМ:
https://www.google.com/search?newwindow=1&q=Писмени+гаранции+СДСМ&oq=Писмени+гаранции+СДСМ&gs_l=serp.12...132355.133121.0.134987.4.4.0.0.0.0.142.548.0j4.4.0....0...1c.1.64.serp..0.2.277...33i160k1.Dy6ojqJb580

Јас не им верувам, ама дури и да не лажат воа копитава од ДУИ, каков аргумент е тоа бе друже? Како тоа го оправдува СДСМ? Што значи тоа?

Па на истава шема ве-ме-ре вергла 10 години. Кога ќе ги обвиниш дека краделе, они викаа дека ес-де-ес краделе многу повеќе.
Па нели овие опашиве од СДСМ ќе беа транспарентни, нели ќе беа демократи, нели ќе беа подобри од ВМРО?
Или тоа важеше додека не намирисаа дека имаат реална можност да дојдат на власт, па се вратија на старата шема, на истата шема што ја користеа 2002 и 2004-та година. Истите финти ги користат како и тогаш. Дури и пак Шеќеринска ја пратија да преговара со ДУИ, пошто многу и одат преговорите со ДУИ. :facepalm:


Во многу лош филм влезе СДС, раководството и членовите (оние членови што чекаат да се закачат на државна цицка). Уште недојдени на власт покажуваат дека, за овие 10 години во опозиција, не само што ништо не се сменило на подобро во таа партија, туку, ако воопшто нешто се сменило, тоа е на полошо.

Има симпатизери на СДС што се уште мислат дека платформата е измислена, непостоечка. Има некои што мислат дека е небитна, дека Грујо и фамилијата прави баук од неа.
Сега им пуштаат некој муабет дека ЕУ ќе им дала 2 милијарди евра, да ја кренеле Македонија на нозе, кога ќе формирале влада.:facepalm:

Се распишав ја.. Кажав претходно, пак ќе повторам. Тешко дека ова може добро да заврши, речиси невозможно.
 

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
29.756
Поени од реакции
44.099
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom