Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Преку 100 години сме одлепени од Албанија, одам таму заради одмор, како што одиш ти, не е мој проблем како треба твоите таму да учат, мене ме интересира моето дете, кај ќе расте, што ќе учи, апсолутно ништо друго не ме интересира, светот околу нив ми се врти, мислам дека за секој кој е родител е така. Не викам дека нема да им дозволам да научат македонски, туку не сакам македонскиот да им биде пред англискиот.

Лични искуства имаме сите, јас ни пола не сум напишал тука, ниту дозволувам тие искувства да генерираат стереотипи и да генерализирам, иако работам два смени наоѓам време кршам прсти и се обидувам со моето да фрлам светло.

Кои пратеници жив ти све, морав да ја гуглам ова за да знам која е. Тие провоцирања од Албанија се опасни колку провокациите на Груевски кон Грција.
За пописот не ми е јасно едно, ако странците ги ујдисале пописите и договорите, зошто да ризикуваат со 25 %, зошто не отишле со 15% и немаше да се намачат со фалсификување пописи?
На крајот на денот обичниот албанец нема одговорност за политичари од Албанија, или ујдисување од странци, кажи што можеме да правиме, да им кажеме на Америка немојт да се мешате, добро сме?
Ако си роден тука, зошто Албанскиот не го ставиш на 3то место, па детето прво да го научиш Македонски, Англиски и ако има желба нека си учи Албански?
Секој што е роден тука, мајчин јазик треба да си смета оној јазик што е официјален во државата, спротивно никогаш нема да се интегрираш во тоа општество, без разлика за која држава станува збор.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.375
Ако ова било можно и без да се чека Заев да го промени името, ако нешто слично спомена и Груевски, правно било можно...Зошто се чекало досега ако се имало можност за позитивна за нас правна завршница? Ако тоа е точно, кој реално не извесла?
http://www.minareport.com/2019/01/16/mhrmi-calls-on-russia-and-china-to-introduce-un-motion-in-support-of-macedonia-veto-any-change-to-macedonias-name/

Following our meetings with Russian and Chinese officials, Macedonian Human Rights Movement International sent letters to Russian Foreign Minister Sergei Lavrov and Chinese Foreign Minister Wang Yi calling for both countries, as members of the United Nations Security Council, to:

1. Introduce a motion at the United Nations demanding that the UN charter and rule of law be upheld, and that the Republic of Macedonia be immediately admitted under its rightful name, thus permanently ending any attempts at changing it, and;

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.374
Поени од реакции
30.796
Јас не се секирам. Гледам дека црпиш од негде информации. Ако го имаш оригиналниот текст постирај го. Вака не знаеме што е точно, што се дезинформации.
Abe se e u glavite na vmrovcite.[DOUBLEPOST=1547711283][/DOUBLEPOST]

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.375
Abe se e u glavite na vmrovcite.[DOUBLEPOST=1547711283][/DOUBLEPOST]
да знаеш колку си во право немаше ова да го пишеш. Барем што се однесува за Чаир и Бутел...и пола држава. И мигрантите дојдоа. И Сонцето еден ден ќе згасне. Не треба да си нешто посебно за ова да го "предвидиш". Само како тоа правно како што тврдат, порано не го решиле, имаш некое објаснување?

Последно уредено:
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.417
Поени од реакции
4.326
Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Математичарот да превземе власт? Тој не е ставен да превзема власт туку е само стечаен управник на дпмне.
И јас мислам дека нема капацитет. Но такви бараат
А заеф има поголем капацитет?

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
22 февруари 2015
Мислења
193
Поени од реакции
279
Не викам дека нема да им дозволам да научат македонски, туку не сакам македонскиот да им биде пред англискиот.
Во Англија ли живееш ти и твоето дете? Зошто Англискиот да биде пред Македонскиот. Зошто таа омраза кон државата во која што живееш и работиш? Зошто таа омраза кон Македонците? Не сакаш да комуницираш со Македонци? Како ќе се разбереш со Македонец ако не го знаеш неговиот јазик, и официјалниот јазик на државата во која си израснал и ти и твоето дете? Дали кога одите во Германија, Швајцарија не го учите Германскиот јазик? Таму да добиете пасош ќе сте најгорди Германци, а овде припаѓате во Македонскиот народ, а имате омраза кон него. Бидејќи реално вие сте Македонци, припаѓате на Македонскиот народ, а по националност сте Албанци. Или не знаете тоа?

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.417
Поени од реакции
4.326
И јас мислам дека нема капацитет. Но такви бараат
Дечкото нема капацитет ниту маалска бакалница да води.... но не е тоа проблемот. Работата е во тоа што тој има друга улога а не да доаѓа на власт, тој треба само да биде тоа што е, да лапрда глупости и да не таласа додека не се влезе во нато и еу, а тоа ке потрае, посебно долго ке се чека за влезот во еу. Тоа е работа која треба да ја одработи оваа власт заедно со ,,советниците,, од Германија. До тогаш уште многу математичари ке се сменат на кормилото на дпмне, ке се сменат и цели генерации.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Што би се случило со политичарите што се сега на власт откако ќе ја загубат власта?
Ќе заминат од државава?

На пример, Зајко, Шилеговача, Кочо, Шеќерната...како ќе го погледнат овој народ утре кога ќе излезат на улица, низ град?

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.388
Поени од реакции
3.204
На мене само едно не ми е јасно, се направи "историски договор" од нашиве "историски политичари"....па барем една журка да имаше на плоштад, да се прослави како што треба...вака...:(

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
На мене само едно не ми е јасно, се направи "историски договор" од нашиве "историски политичари"....па барем една журка да имаше на плоштад, да се прослави како што треба...вака...:(
Не славеа ни за "победата" на изборите.

Член од
22 февруари 2015
Мислења
193
Поени од реакции
279
Не знам ни зошто се мачат да продаваат, демек историски договор, идентитетот бил зајакнат, јазикот признаен итн. Нека си кажат мораше ова да го направиме, не е идеално ама за влез во НАТО и ЕУ е потребно зло. Кому му продаваат дека договорот бил добар, и кој будала пак верува во тоа.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom