Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
интересно. Ова за стари автобуси го имаше на инфомакс пролетоска, па лани октомври, со акцент на тоа дека премиерот ги пуштил во употреба (наместо ЈСП ги пушти во употреба)...секоја година се известуваше за вакви автобуси, посебно во врска со загадувањето. Тој Јоци не памети многу нешто. Можда не памети ни што намера имаше пвемиевот со тие стари автобуси. кромид
Ги местaт.Кaкo не им срaм.Тoлку сoвеснo рaбoтaт и се трудaт и влaдaтa и грaдoнaчaлниците oсoбенo пијaницaвa нa Скoпје штo ни е,a oвие сaмo дa ги oцрнaт.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Виктор А.К.А. Башлак, На 8ми Септември ни доаѓа главниот и одговорен уредник на цела ситуација што ни се случува во изминативе години. Тие настани треба да влезат во својот финиш со референдумот, а својот крај да го имаат со конечното прекрстување на Република Македонија во Централно Балканска Република кое треба да биде трајното решение, она најтрајното.
И сега сите во хор ќе прашате, ами чаре ?
Чаре со идиоти како вас нема браќа и сестри мои. Наместо да се обединиме кога ние најпотребно ние си ги извадовме очите, а оние кои беа ко бајаги за обединување се сакатија од самопромоција и билдање на своето его. Е така неможи.
Ама имаме среќа во целата несреќа. Нашата среќа е токму слабото и некадарно СДСМ. Толку слаби политичари на едно место јас никогаш досега не сум видел. Тие толку не ги бива што неможат еден ѕид да турнат, а не пак држава да растурат.
И од тука произлегуваат нашите две шанси.
Првата шанса ни е народот да се факторизира и самиот без никаква политичка партија, организација или што и да било друго да се обедини околу бојкотирањето на референдумот и така да ја спасиме Македонија. Само да напоменам дека досега никогаш Македонскиот народ не успеал да се избори сам без организација, но тоа не треба да биди пречка бидејќи никогаш не било потешко од сега, а начинот на борба никогаш не бил полесен. Треба само да не се излегва од дома од 7 до 19 часот на 30ти Септември и то е то.
Втората варијанта е секако историското ВМРО, кое сега преточено во ВМРО-ДПМНЕ треба да излези и силно да извика Бојкот на референдумот и да го обедини народот околу организацијата односно сега околу политичката партија ВМРО-ДПМНЕ. Одкако ќе успеј бојкотот, истиот ден да се побараат предвремени избори и сите пратеници од опозицијата на улица со народот.
Јас му се извинувам навистина на сите идеологии и политички партии, ама само ВМРО ја има таа сила да го обедини народот во толку многу голема бројка бидејќи во секој патриот спие негде длабоко историскиот ВМРО-вец и чека шанса да се докажи, а ВМРО-ДПМНЕ има и обврска тоа да го стори, за сите години поминати на власт.
Епа браќа мои пуштајте го не го држете сега е можноста да го ослободите духот бунтовен и да ги победиме и идиотиве кои одмагаат место да поможат, а и Квинслинзиве да ги турниме.
П.С. Ако терминот #БОЈКОТИРАМ ви изгледа потрошен, излитен, контаминиран и не знам шо, ете одберете друг термин од ризницата на Македонскиот јазик и сите 27 дијалекти и не излегувајте на референдумот, бидејќи тој е единствениот и најлесниот спас за Македонија и Македонскиот народ.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Црвенковски сега го боли цоцот, може да си кажува што сака, кога сака и каде сака.... исто како и ние овде што си лупаме... исто како што во голем дел и опозицијата си лупета и ич не и е гајле...... Црвенковски сега исто како и некој Трте пред кооперација може да си зборува што ке му падне на ум, без да го боли глава за тоа што рекол. Е, друго е кога си власт, кога ги носиш одлуките и носиш одговорност за истите.
Живо ме интересира по колку коментари дневно ќе имаш после референдумот.
Нивото на рики превара и брутус е блиску, продолжи само така на прав пат си!

Немате ни тронка срам ни едните ни другите.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.106
Поени од реакции
12.683
https://off.net.mk/lokalno/razno/so-smknati-gakji-i-opinok-vo-glava

Со смкнати гаќи и опинок во глава

4 Септември 2018 - 12:39

Апасиев за договорот и референдумот

Кога ратификацијата на договорот и референдумот треба да ги погледне правничкиот занаeт, човек се чувствува како комарец на нудистичка плажа: не знае од каде да почне да апе...

https://off.net.mk//files/statija/2018/09/04/10000000265787174261203304053233238671360n.mp4

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Пак не читаш и одговараш тоа што сакаш. Дали требал мерцедесот или не требал одлучува надлежен орган и откако ке реши дека треба тогаш следува законска процедура за набавка... Не е тоа Груевски да пазари од зелено пазарче па станал наутро и решил дека му требаат домати и краставици а Боркица му нарачала и грав па ај на пазар и од која тезга сакаш си купуваш.... си има процедура, се купува државен имот со државни пари и законот предвидел соодветни процедури за таквите купувања. Значи, неморало да биде мерцедесот, можело да биде и пакет минерална вода, си има процедура за набавка.
А немало процедура? Некој морало да одлучи, да има записник, одлука.. Не би можел тоа да го знам.[DOUBLEPOST=1536069777][/DOUBLEPOST]
сакаш кладба дека ЗАЕФ ќе биде нов председател
Под услов да (под)научи Gjuha shqipe, на работното биро да има знаменце и на Shqipëri. И уште некои слични работи кои ги красат shqipe политичарите (обраќање (и) на shqipe, кабинет полн со „стручни“ советници кои тешко дека знаат кој е главен град на Канада...)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
П.С. Ако терминот #БОЈКОТИРАМ ви изгледа потрошен, излитен, контаминиран и не знам шо, ете одберете друг термин од ризницата на Македонскиот јазик и сите 27 дијалекти и не излегувајте на референдумот, бидејќи тој е единствениот и најлесниот спас за Македонија и Македонскиот народ.
Ефтов (мислам) спомна #Игнорирам.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.381
Поени од реакции
8.988
ГРУЕВСКИ НЕМА ДА ОДИ УТРЕ ВО АПЕЛАЦИЈА ЗАТОА ШТО ЗНАЕ КАКВА ЌЕ БИДЕ ПРЕСУДАТА

Поранешниот премиер Никола Груевски и неговите адвокати нема да присуствуваат на утрешното продолжение на седницата во Апелациониот суд за неговата жалба за двегодишната затворска казна во случајот „Тенк“ оти, како што кажа тој на денешната прес-конференција, пресудата била веќе донесена.

„Сè се сведува на предмет кој е во предвечерието на референдумот за промена на името. Сакаат да ме осудат до петок и да донесат пресуда. Јас сум обвинет дека сум сакал да се возам во блиндирано луксузно возила. Не ми суди судот, туку политиката. Ова е политички процес, а не судски. Не може ништо да промени моето присуство на седницата каде има однапред донесена политички инструирана пресуда“, кажа поранешниот лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски на прес-конференција во Собранието.

Груевски рече дека на 30 август откако се одложила седницата за „Тенк“ според неговите сознанија врз в.д. претсeдателката на Апелациониот суд Лидија Димчевска бил направен политички притисок од многу висока инстанца и дека таа барала од судиите од судечкиот совет да гарантираат дека ќе гласаат за осудителна пресуда. Имало и предлог казната да му се намали на една година за да нема право на жалба и дека планот бил на 31 август да започне и да заврши јавната седница а в петок да биде објавена пресудата на Апелација.

Никола Груевски рече дека имало повеќе судии кои се спротивставиле на притисокот укажувајќи дека првостепената пресуда била незаконска и имала големи пропусти, а само личност не подлегнала на притисокот и била заменета спротивно АКМИС системот.

Тој ја повика Власта да докаже каде се милијардите кои ги има украдено и да ги покаже доказите за другите обвиненија.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Да да се е тоа точно, Но, заборави еден еден мал детал, црвените линии на Р.Македонија во тој момент биле,
-Да остане националност македонски
-Јазикот да биде признает за македонски
Што е финтата? сега тие не постојат, значи немој да убедуваш дека по ова ќе сме останеле Македонци. Немам намера да се убедувам со тебе, затоа што нити тиниту јас ќе го промениме мислењето, ако кај тебе може кај мене не може
Не знам зошто воопшто ова се дискутира? Прво, воопшто не е тема за разговор околу „разликите со името“. Второ, македонскиот јазик е признат одамна, а националноста е личен избор на луѓето.
Следно, уставното име на државата си го бира самата. Единствено за што може да се разговара и ние да „свиткаме кичма“ би било меѓународното име.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.759
Поени од реакции
16.981
ГРУЕВСКИ НЕМА ДА ОДИ УТРЕ ВО АПЕЛАЦИЈА ЗАТОА ШТО ЗНАЕ КАКВА ЌЕ БИДЕ ПРЕСУДАТА

Поранешниот премиер Никола Груевски и неговите адвокати нема да присуствуваат на утрешното продолжение на седницата во Апелациониот суд за неговата жалба за двегодишната затворска казна во случајот „Тенк“ оти, како што кажа тој на денешната прес-конференција, пресудата била веќе донесена.

„Сè се сведува на предмет кој е во предвечерието на референдумот за промена на името. Сакаат да ме осудат до петок и да донесат пресуда. Јас сум обвинет дека сум сакал да се возам во блиндирано луксузно возила. Не ми суди судот, туку политиката. Ова е политички процес, а не судски. Не може ништо да промени моето присуство на седницата каде има однапред донесена политички инструирана пресуда“, кажа поранешниот лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски на прес-конференција во Собранието.

Груевски рече дека на 30 август откако се одложила седницата за „Тенк“ според неговите сознанија врз в.д. претсeдателката на Апелациониот суд Лидија Димчевска бил направен политички притисок од многу висока инстанца и дека таа барала од судиите од судечкиот совет да гарантираат дека ќе гласаат за осудителна пресуда. Имало и предлог казната да му се намали на една година за да нема право на жалба и дека планот бил на 31 август да започне и да заврши јавната седница а в петок да биде објавена пресудата на Апелација.

Никола Груевски рече дека имало повеќе судии кои се спротивставиле на притисокот укажувајќи дека првостепената пресуда била незаконска и имала големи пропусти, а само личност не подлегнала на притисокот и била заменета спротивно АКМИС системот.

Тој ја повика Власта да докаже каде се милијардите кои ги има украдено и да ги покаже доказите за другите обвиненија.
Заев: Aко постои човек кој врши притисок врз судството, опозицијата да го открие

ојо, сјо и судиите му ги читаат мислите на Заев и Спасовски... се такмичат во отварање политички мотивирани случаи до БЕСКРАЈ... најголемите идиотизми беа уочи ланските локални избори...
Нема поголема правна глупост од пресудата врз градоначалникот на ех Прилеп бидејќи не извршил одстранување на бојата со која шарените обојија зграда од некоја селска општина... и тоа без да знае дека се води постаапка против него...имаше постапка од МВР и против некој ех градоначелник за наводна неправилност ама од 2004, кога самите тие беа на власт...
но сите овие политички монтирани работи еден ден ќе бидат обелоденети а може и употребени од надворешниот фактор за да биде блокирани во патот кон ЕУ...
ајде Заев кажи зошто од правосилната на Бучковски помина 6-7 години а ниту лежи ниту се повторува судењето ??
Зошто СЈО го фијокира случаите Т-Хоме и Надеж 1,2 ???
Зошто Аљи кој ДОБИ против Богевски за клевета СЕ ОТКАЖА од паричен надомест ???

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.896
Поени од реакции
36.951
Пробаа да спопалат народ дека во 2008 било прифатено Северна Македонија а го заборавија делот дека не е опсегот ерга омнес.

Ех бе до таму ли е работава дојдена, со курир и инфомакс финти Борјан и компанија да се служат :D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom