Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
Кој излезе да гласа, директно подржал промена, без разлика дали гласал за или против, му дал легитимитет на референдумот што не треба да има легитимитет....
Аха
А зошто мислиш дека доколку не излезеш „некој“ во твое име нема да излезеи нема да наместо референдум ко што се местат сите ебени избори во „независна“ Македонија?
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.810
Поени од реакции
26.374
Каква врска има партиска определеност или неопределеност со референдумов?
Не би требало да има, ама претежно ќе биде така, не требаше да има врска партиски ниту референдумот во 2004 година, па сепак за СДСМ некои прашања не заслужуваа одговор... На референдум ќе вика ЗЗ, претседател на Влада и на СДСМ
 
V

viktora

Гостин
Треба да има излезност од 900К за да референдумот биде успешен... А СДСМ заедно со Албанците нема шанси толку да извади на референдум...

А доколку тие што се против се приклучат на гласањето, само ќе помогнат да се направи легитимен референдум.
Има едно 300.000 одселени граѓани тешко би успеал референдумот.Но сигурно и на тоа рачунале па гарант имаат некоја цака.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.686
Поени од реакции
11.917
А што ќе биде ако не излеземе ние кои не подржуваме а оние кои го подржуваат ставот за промена и гласаат?
Е па имавме два референдуми со таков исход - референдумот во ноември 2004, на кој мнозинството гласачи гласаа во корист на задржување на старата територијална организација на локалната самоуправа, и референдумот во април 2015, на кој мнозинството гласачи гласаа во корист на задржување на оригиналниот и автентичниот изглед на ГТЦ Скопје.

Но бидејќи излезеноста на гласачите беше помала од потребните 50% плус 1 (ЕДЕН) гласач, референдумите завршија неуспешно, а бидејќи молчењето значи одобрување, владата си продолжи според планираното: во 2004 година плавите жолтици го усвоија апартхејдскиот закон за територијална организација на локалната самоуправа - од кој последиците се чувствуваат до денешен ден, а во 2015 година пвеводбениците продолжија со плановите за нагрдување и уништување на ГТЦ Скопје, единствено симнувањето од власт на 1 јуни 2017 им ги помати плановите, во спротивно денес ГТЦ Скопје ќе беше уште еден од многуте примери за кичерајски идиотизам низ Скопјево.

Или со други зборови кажано:

Ако излезеноста на гласачите на референдумот за менување на уставното име на Македонија биде помала од потребните 50% плус 1 (ЕДЕН) гласач, без разлика како гласале мнозинството гласачи кои излегле да гласаат на тој референдум, сепак молчењето значи одобрување, поради што зајко кукурајко и плавите жолтици ќе си продолжат со спроведување на нивното велепредавство.
 
Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.810
Поени од реакции
26.374
Аха
А зошто мислиш дека доколку не излезеш „некој“ во твое име нема да излезеи нема да наместо референдум ко што се местат сите ебени избори во „независна“ Македонија?
Тоа што го кажувам би било изводливо само доколку по некое чудо ДПМНЕ реши да го бојкотира гласањето на референдумот, но постави посматрачи на сите изборни места...
А иначе да не се лажеме.... тоа е тоа...[DOUBLEPOST=1528889263][/DOUBLEPOST]
Има едно 300.000 одселени граѓани тешко би успеал референдумот.Но сигурно и на тоа рачунале па гарант имаат некоја цака.
Скоро сум сигурен дека ДПМНЕ ќе го поддржи референдумот, така да нема да има потреба од тие 300К па макар гласале ДПМНЕ против... Доколку ДПМНЕ го бојкотира целосно референдумот и не стави посматрачи.... и тогаш не ни е добра работата...
 

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.357
Поени од реакции
21.873
Sega nenormalen pritisok od cel svet (=silite) ke ima vrz Ivanov i se nadevam deka ke izdrzi do kraj, ako ne saka da bide zapisen vo istorijata kako toj, sto dal zeleno svetlo za velepredavstvoto. Da, Ivanov kako lik imal solidni gafovi vo negovite mandati (iako dosta se podobri sega) no od politicki plan sosema solidno isteruva. Da, nasite politicari se kriminalci i Grujo i Zajko ne se cisti i imaat edna amnestija zad sebe kako i del od DUI - zatoa generalnata amnestija na Ivanov koja moze da se smeta za golem kiks e pored mene ne tolku tezok kako od druga strana ne podpisuvanjeto na dvojazicnost i kapitulacijata za imeto. Ako izdrzi za ovie dve temi togas mozam da mu cestitam deka od site dosegasni pretsedateli na Republika Makedonija imase najgolem uspeh normalno vo ramkite koi mu gi dava ustavot na Republika Makedonija. Uste eden argument plus za funkcijata pretsedatel koja vo vakvi klucni situacii ima sepak znacenje i zatoa i vo idnina treba sposbni lugje da se glasaat za pretsedatel. Razmislete samo sledniot pretsedatel moze da bide Pendarovski ili Sekerinska i sve ke vi bide jasno.




Денес, кога сме свои на своето, можеме со сигурност да кажеме дека нивната надеж за која се бореа и се изборија е наша реалност. Имаме суверена и независна држава - Република Македонија која нè обврзува да ја сакаме, почитуваме, чуваме и унапредуваме.

Денес дадов свечена изјава и заклетва пред граѓаните дека ќе ги почитувам Уставот и законите на Република Македонија.

Уставот врз кој се заколнав ме обврзува да ја гарантирам унитарноста на државата. Да бидам претседател на една, единствена, неделива, суверена, самостојна, демократска Република Македонија.

[...]

Дадената свечена изјава ме обврзува јавно да укажам и да се спротивставам на идеи и концепти што се спротивни на Уставот и на законите на Република Македонија.

Дадената свечена изјава и по втор пат добиената доверба на граѓаните ме обврзуваат да се спротивставам на сите уцени и на посегањето по државните интереси на Република Македонија.

[...]

Уставот врз кој се заколнав, исто така, ме обврзува да го бранам уставното име на нашата држава. Затоа, нема да дозволам промена на Уставот со цел промена на уставното име – Република Македонија.

Нема да прифатам идеи или предлози што би ги загрозиле македонскиот национален идентитет, посебноста на македонската нација, македонскиот јазик и македонскиот модел на соживот.

[...]

http://www.president.mk/mk/pretsedatel/2011-07-07-13-45-04.html

:bravobe:
 
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
Тоа што го кажувам би било изводливо само доколку по некое чудо ДПМНЕ реши да го бојкотира гласањето на референдумот, но постави посматрачи на сите изборни места...
А иначе да не се лажеме.... тоа е тоа...
Накратко, цела Европа исфорсира и направи притисок кон Македонија и Грција за да се реши ова и веќе доаѓаме кон крајот, каков и да е. Завршува ова поглавје кое не можевме сами да го решиме 30 ебени годин, еј, триесе години ти тонеш и тонеш, глумиш лудило и само тапкаш у место, па потонуваш, па пак тапкаш и тонеш додека Европа, цела Европа оди напред. Не сум задоволен дека ќе дојде до промена на име, еве најотворено кажувам ама факт е дека ќе дојде до тоа. Ни ги фатија државие за уво, буквално како мали деца и да потпиешем нешто за што не се прашуваме. Штом се реши ова, одат на север 400км до Белград, да го испукаат фејк грујото у аут и „конечно“ Србија да го признае Косово. Чекор после тоа, веројатно најтешката задача да се реши, Босна.
 
Член од
20 јули 2014
Мислења
3.195
Поени од реакции
8.408
Најголем дел од групата „името не го даваме’ прават големи компромиси кога личната ја корист ја гледаат сега и овде, во материјална смисла…

Практично сум убедена дека најголем дел од луѓето од групата “името не го даваме” праат многу големи компромиси кога личната ја корист ја гледаат сега и овде, и најчесто во материјална смисла.

На пример ако некој нема стан и во банка му/и речат ние сме спремни да ви дадеме кредит на 30 години, со 1% камата, но проблем е што се викате Рајна, па ако би се прексртиле во Петра, би ви го дале. Што мислите, колку ќе го сменат името? Ако видат корист сега и овде за себе, се пишуваат Бугари за бугарски пасош без проблем. На граница со Грција, без проблем си внесуваат Фиром само поскоро да дојдат до грчка плажа.

Но, некој треба да им го чува името бидејќи за нив е тоа апстрактен поим, симбол на национална гордост. Не гледаат од промената на името сега и овде корист за себе и тогаш некој треба да им го чува. Особено пак ако се далеку од татковината, тогаш додека си ги уживаат удопствата од развиениот свет каде Македонија се стреми и не може да влезе поради нерешен проблем со името, некој треба во родната им земја уште пожестоко да го брани името, симболот на нивната некаква апстрактна гордост. Значи и со лицемерието се претера.

Некој собрал храброст, се понел зрело и фатил да го решава проблемот за да ги откочи перспективите за земјата и од приложеното, дал се од себе да има достоинствен договор.

Јас не го бранам решението затоа што го поддржувам Заев. напротив. Јас го бранам решението затоа што само приближувањето до ЕУ е начин, груевизмот да не биде заменет со заевизам. Една година беше доволна да се види дека поволностите што ги нуди системот на изолација и заробена држава, сака да си ги зграпчи секој што ќе дојде на власт. Заев само можеби не е садист како Никола, но непотизмот, партиските вработувања, корупцијата, остануваат силно вгнездени со ден повеќе со името Република Македонија, а далеку од светот.

Па уште кога ќе прочитам дека не сме биле до сега ФИРОМ, тоа било референца. Добро вие така што тврдите сте излегле на момент од државата? Ти може да си дома Петре во 60-те квадратни метри, ама ако надвор сите те викаат Стојан, тоа не е баш референца. Да ве потсетам дека “гордиот” Груевски гордо се шеташе со името ФИРОМ кога беа средбите на ЕПП затоа што поинаку не му даваат да припари таму.

Затоа гледајте да се отвори патот кон ЕУ за да може да се оправи здравството, образованието, да се инвестира во инфраструктурата и луѓето достоинствено да живеат, а не “достоинствено” да се именуваат умирајќи по болнички ходници, со деца кои учат од партиски поставени професори, со плата која не е доволна ни за преживување. Зграпчете ја шансата за живот и не ширете демагогии и лицемерие.

Ида Протугер – Фејсбук статус
 
Член од
21 мај 2008
Мислења
10.950
Поени од реакции
11.577
Кој излезе да гласа, директно подржал промена, без разлика дали гласал за или против, му дал легитимитет на референдумот што не треба да има легитимитет....
Секако дека ова нема никаква логика.

Ајде, сите што се „против“ нека излезат да гласаат. (вклучувајќи ме и мене) Или да оставам да искажам тоа што мислам по социјални медиуми и на Кајгана форум?!
Јас иам кажано, за надворешна употреба сФе е боље од ФИРОМ, така да мање више.

АМА, некоја друга држава да ми налага мене како ќе се викам дома, јок бате. Тоа нема да прифатам, па и да значи дека нема да влеземе во ЕУ/НАТО. Зошто? Заради принципиелен став. Правник сум и тоа меѓународно право учам, знам што е суверенитет (а дополнително што јас сум на став дека суверенитетот произлегува од граѓаните).
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.673
Поени од реакции
28.096
Накратко, цела Европа исфорсира и направи притисок кон Македонија и Грција за да се реши ова и веќе доаѓаме кон крајот, каков и да е. Завршува ова поглавје кое не можевме сами да го решиме 30 ебени годин, еј, триесе години ти тонеш и тонеш, глумиш лудило и само тапкаш у место, па потонуваш, па пак тапкаш и тонеш додека Европа, цела Европа оди напред. Не сум задоволен дека ќе дојде до промена на име, еве најотворено кажувам ама факт е дека ќе дојде до тоа. Ни ги фатија државие за уво, буквално како мали деца и да потпиешем нешто за што не се прашуваме. Штом се реши ова, одат на север 400км до Белград, да го испукаат фејк грујото у аут и „конечно“ Србија да го признае Косово. Чекор после тоа, веројатно најтешката задача да се реши, Босна.
Тoa и е прoблемoт.Штo ние веќе 30 гoдини плaќaме висoкa ценa,a сo oвa сегa дoпрвa се oбврзaвме дa плaќaме.И дa билo oвa неизбежнo сo прoменa нa иметo,ние oдбрaвме неписмен чoвек дa се пaзaри у нaше име
 

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.357
Поени од реакции
21.873
Uste ednas kratko za tie sto mnogu sonuvaat:

- Promenata na imeto ne znaci deka Makedonija ke vleze vo EU. Toa najrano ke se desi 2025 a moze da potrae i do 2030 zatoa sto ne gi ispolnuvame potrebite i baranjata kako drzava. Promenata na imeto samo pridonesuva da pocneme pregovori so EU sto normalno e uslov za clenstvo.

- Promenata na imeto znaci deka ke vlezeme vo NATO mislam toa so sigurnost moze da se kaze.

- Promenata na imeto ne znaci deka od utre med i mleko ke tecat. Situacijata vo drzavata nema da se smeni so promenata na imeto, kako sto ne se smeni posle priznavanjeto na imeto od strana na SAD 2004ta.
 
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
На пример ако некој нема стан и во банка му/и речат ние сме спремни да ви дадеме кредит на 30 години, со 1% камата, но проблем е што се викате Рајна, па ако би се прексртиле во Петра, би ви го дале. Што мислите, колку ќе го сменат името?
Знам дека не е твое напишано туку само пренесуваш ама од вакви дебилни статуси ми се сере ама директно у уста на интелектуалциве. Твое име е, можеш што сакаш да правиш, мое име е, можам што сакам да правам со моето. Ако сакам и роденденот ќе си го славам 3 месеци порано или подоцна, мое е. Македонија нит е само на ЗЗ, нит на било кој политичар.
 

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.603
Поени од реакции
16.567
Сите одат напред, една Северна Кореја полека почна да се ослободува од стегите на режимот, само оваа парче земја тоне назад и назад. Јбг можда индијанциве, а и некои наши фиромјани нема да го сменат понашањето, ама барем еу законите ке донесат нешто. Плус тоа значи поголема стоковна размена со земјите членки, заебите тие муабети дека е сатанистичка. Тоа го измислуваат русофилите кои путин не ги е.е ни 1%. Да и со влез во НАТО НИ ГОСПОД НЕ МОЖЕ ДА НИ ОДЗЕМЕ ДЕЛ ОД ТЕРИТОРИЈАТА, а не пак некои индијанци од запад, југ, север или исток
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom