Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.182
Поени од реакции
5.879
Добро утро, џезери. Грција го користи овој спор скоро 30 години за проекција на моќ, покажување дипломатски мускули и лечење на внатрешните фрустрации на нивното општество. Башка тоа што е тема во секоја изборна трка и е во програмата на секоја политичка партија. Башка тоа што носи гласови тешки 20-30 пратеника кои голема партија, макар била Сириза, не може да си дозволи да ги изгуби.

Ако Грција прифати било какво решение, без разлика колку понижувачки било за нас, макар било и Република Надрвена Куродонија, споено на латиница; само ќе си ја заколе златната кокошка.
ne e taka. pricinata sto ne prifatija do sega nisto od nas predlozeno e deka ednostavno nemaat potreba da prifatat bilo sto. nikoj ne pravi (prav) pritisok vrs niv. tie se veke vo EU i toj koj e vnatre odlucuva koj smee da vlezi i koj. toa e celata prikazna. grcite nema da prifatat bilo sto sto bi ostavilo i tronka "makedonsko" vo nasata drzava, toa im e crvenata linija. za imeto ke go dozvolat zborot makedonija, znaat deka nema sansa da se pomine bez toa i do tolku ke popustat, no nema da go prifatat terminot "makedonski" za jazik i nacija. zaradi toa zajko vcera i nisto ne kaza vo vrska so toa, sakaat parce po parce da ne naviknat na hororot.

inaku od grcka strana ke ja prifatat "ilindenska makedonija", ustvari im odgovara bidejki so toa prikaznata ke bide deka od togas postoime i nemame dopirna tocka so nisto prethodno.

toa vcera sto se desi e gluma za oskari: zajko kaza deka "ilindenska makedonija" e izborot. znaat grcite deka za toa ke ima kritika, zaradi toa se dogovorija grcite prvicno da odbijat za na kraj sepak da prifatat i zajko/makedonija da iskoci kako "pobednik" od bitkata. vo smisla "aj dobro, sepak i nie malku im popustivme na firomcite", pa nie da bideme srekni so "ilindenska makedonija" deka neli na kraj toa sme im go nametnale na grcite, ne sme popustile skros^^ ne mozam da garantiram deka toa ke se desi, informacijata mi e od "vtora raka", ama mi zvuci logicno iako na prv pogled e ko od nekoja sapunica.

jas licno se molam retardiranite politicari koi gi imame konecno da se otkazat od pregovorite, ama ete retardirani se i nemaat ni gram mozok. stavot na grcite i se sto se desi e perfektno za nas ako iskocime so stav deka sve sme storile i ne mozime podaleku, pa posle da se tera za da imame kooperacija so EU kako sto ja imaat island, svajcarija i norveska, znaci tesna sorabotka bez clenstvo. toa ne mozat da go blokiraat grcite i za mene toa bi bilo najpametnoto resenie. trebavme uste pred 15 godini da odime na toa, ama ni eden politicar ne bese dovolno hrabar za toj poteg.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Нa oвa племе гнaснo цигaнскo и Шкoнoине мoжaт вoдa дa им нoсaт.Чoвекoн 75 гoдини имa срaмoтa бре.Незнaм кoлку требa дa е ментaлен некoј дa се сити декa умерен пoлитичaр линчувaле фaшисти.Не верувaм декa некoј се сити нa oвa.Среќa штo не се некoјa силa цигaниве,инaче кoјзнaе штo ке прaвaт пo светoт.Не рекле џaбе стaрите Грк Гaд и Турчин Будaлa
Е со такви преговареме :)[DOUBLEPOST=1526796864][/DOUBLEPOST]
Дека за твојот господар не беше и за господарот на кокошкава небањата шо те лајкнала...шо не идете да се избањате негде пирани кај што има.

Сум зборел за други теми...зборам за што сакам, овцо, не функционирам по штабски директиви као тебе.
Амди има право да каже дека и маледонците се цигани.

Последно уредено:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
jas licno se molam retardiranite politicari koi gi imame konecno da se otkazat od pregovorite, ama ete retardirani se i nemaat ni gram mozok. stavot na grcite i se sto se desi e perfektno za nas ako iskocime so stav deka sve sme storile i ne mozime podaleku, pa posle da se tera za da imame kooperacija so EU kako sto ja imaat island, svajcarija i norveska, znaci tesna sorabotka bez clenstvo. toa ne mozat da go blokiraat grcite i za mene toa bi bilo najpametnoto resenie. trebavme uste pred 15 godini da odime na toa, ama ni eden politicar ne bese dovolno hrabar za toj poteg.
Не се работи за грчки став, туку за политичка тактика, национализам. Кај нас го има од 92-ра година наваму, а кај нив од 19 век.
Ова за што пишуваш би било идеално и не викам дека не е можно затоа што географски сме дел од Европа, ама у паметот сме тикви. Моментално меѓу народот има некаков консензус (барем македонскиот дел) дека менување име е луда работа, ама меѓу партиите има консензус дека тоа треба да се направи пошо се со прљави раце и газ и едните и другите.
Затоа паторот требаше да го победи трета партија, а не Бејли и Арачиново.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Надоврзувајќи се на горниот муабет, за ова веќе може да се каже дека е еден чекор кон губење на гласачите, али во овој случај тие нормално не одат во контото на опозицијата, туку апстинираат. Ако истите се одлучат да излезат пред избори, како што спомнав погоре, нивниот глас повторно го даваат според нивниот социо-економски статус и дали истиот се подобрил или влошил.
Каков социо економски статус. Толку енергија се вложи за надворешната политика и спорот со името што се друго се запостави. Раст никаков и циркузи колку сакаш. И секако аналка од Грција.

S

silmarillion

Гостин
Ништо чудно ради ова преебуење од грците, да се исхендла некој модус за влез во НАТО во некоја light форма као ете не е све така црно. Тоа у суштина не би имало никаков ефект ни значење за народот само западот ќе си обезбеди територија за ич пари. Пак некој custom made договор со територија, а не со држава кој апсолутно ништо нема да донесе од приказните дека со влез во НАТО овде ќе се искинат инвестиции од фрлање. За ЕУ незнам уште што повеќе треба да се деси за да ни стане јасно дека не не сакаат ни па не примаат, ете и Макрон кажа.

И како што веќе зборевме, 30 години не се најде алтернативна иднина ако план А не функционира. Денес веќе и со сигурно гледаме дека план А паѓа у вода. Она што требаше да биде план Б се сведе на перење кеш преку Самсоненко јер ФИРОМци.

Она што требаше да биде план Ц се сведе на експедитивно богатење на 1000-2000 луѓе од двете партии плус минус малцинство.

И пак го чекам Јататко да ми каже како ова било апатија, дефетизам и се друго. Да незнаев подобро ќе си речев дека е дечкото у топ 1000-2000 од овие погоре, ама после ти текнува дека тие ни со политика се замараат ни со форуми ни бутур.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.591
Поени од реакции
87.960
Добро де, Заев свесен ли е каков генг-бенг му направија грцине синоќа? Ај што го натртија убаво, али по дифолт и нас не посрамотија, дека сепак ние сме избрале таков човек да не претставува пред светов. Најголемото дно што сме го доживеале на меѓународна сцена...
Со Грујо се изолиравме од светов, ни идеа секој трет месец Орбановци, Вучиќевци и другите премиери од бифшата ЈУ република, али лице никогаш не ни направиле, барем јас не памтам. Овој сељаков се прави добар со сите, им кажува вицеви (како што милува да пише Саше Поликлинико), се смешка, и на крај пак го дупат. Ова ти е како во школо кога ќе земаат да го закачаат и задираат најглупото дете во класот, а ова само се смее и си мисли дека е другар со останатите што го дупат.
Е таков е Заев моментално, изгубено дете, си тераат сеир сите со него... он ќе градел добрососедски односи :pos:, абе иди таму у нивата во Муртино сади си домати и пиперки, не не срами веќе пред светов, се да ти ебам младо што ти шета низ куќа.

На неговиот фб профил сите го дупат
- Македонците, барем поголемиот дел од нив не го сакаат овој предлог
- Албанците не бил во ред преводот на албански (наводно глупо било преведено на нивниот јазик)
- Турците се бунат за тоа Илинденска, дека сепак во тоа востание го јаделе тие.

Пу ти ебам глупиот човек, дебил, кретен. Се затрча како прле пред магаре да се испофали дека нашол решение. Секој нормален човек прво би ја чекал грчката реакција, дека сепак тие одлучуваат дали ние ќе влеземе во ЕУ и НАТО, а овој види го.... не бре, ретко ретко ретко глуп човек, торко, абдал и што уште не. На крај треба да бидеме среќни ако го задржиме тоа "Македонија" во името, дека со овој нечовек на чело нема да ме чуди ако не прекрсти во Централно-Балканска Република.

Па што читам овде од некои членови.... стратегија му била ова за понатамошниот тек од разговорите :pos:. Да, да, да, чим го опулиш на прв поглед Зоран Заев, одма ќе си речиш "Да, овој човек знае што прави, прав стратег е", и одма потоа еволуираш во Саше Политико.

Абе дајте ви се молам :LOL:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Амди има право да каже дека и маледонците се цигани.
Да имаше за нијанса понормален народ овде, заев и паторот немаше да бидат политичари, а не оваа наказа за која збориш.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Да имаше за нијанса понормален народ овде, заев и паторот немаше да бидат политичари, а не оваа наказа за која збориш.
Амди е синоним за народот што живее овде.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Мене се повеќе ми изгледа дека ова е педерска фора на Грците. Веднаш после неговата изјава како спремно соопштение го пуштаат дека не го прифаќаат тоа решение.

Ако му држи гзот сега треба да даде изјава дека Грција не преговара со добра волја и дека го изигрува преговарачкиот процес. Звучи како плачење ама треба барем да даде изјава да објасни како дојде до ова недоразбирање.

Не гледам поента да се преговара после ова. Очигледно е дека Грците не сакаат решение.
И уште е поочигледно дека грците сакаат де не нема како такви,да се самоукиниме.После ова одјебавање не знам за шо уште би се преговарало!?:toe:

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Добро до толку сте глупи за да не сфатите дека ова беше најобична стратегија за да се дојде до целта: македонски јазик и мк националност.

Прво, уште од Софија пред некој ден се знаеше дека Грција ќе го одбие предлогот Илинденска Македонија, затоа Димитров и Заев и го предложија, али им угодеа на барањето за erga omnes. Е сега затоа што бараат erga omnes, идентитетот и јазикот не се чепкаат.

Потоа затоа што испадна како што се очекуваше дека Грците го одбиваат тој предлог поен за нас. Плус јасно беше и од изјавата и од оној фејсбук пост од една реченица каде изрично нагласува следете ме, дека Илинденска 100% не е.

Така да на крај ќе биде Северна/Горна Македонија, а можно е и Независна Македонија, затоа што во соопштението од грчката влада стои географска или временска одредница.

Али стварно, не е нормално колку сте наивни, по наивни и од оној смешниот Мицкоски. :lolzz:
Да, ама Грците воопшто не се наивни. Во нивното соопштение, иако го одбиваат предлогот за име, го поздравуваат прифаќањето на ерга омнес, па очекувам да продолжат од тој момент. Дека црвената линија е падната.
Не ми е јасно, независна е временска одредница?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.415
Поени од реакции
16.634
..
Ако Грција прифати било какво решение, без разлика колку понижувачки било за нас, макар било и Република Надрвена Куродонија, споено на латиница; само ќе си ја заколе златната кокошка.
Каква идиотска власт имаме ако дозволува Грција генерално да дискутира за името ??? Сите логични изјави од 95 до денес беа за проблем со името што го содржи зборот Македонија
Ако нема во името Македонија, нема што да се прашува Грција...
А патем идејата на некој опозициони групи, што ја исфрлија пред месец дена, мислам беше за преговори со Турција за конфедерација и не е без врска. Не мора да биде конфедерацијата за векови, а ќе се задржи македонскиот идентитет и држава... Дури ЕУ па и Грција повеќе ќе не цени...Идејата за некоја врста османлиски КомонВелт ја пласира во Сараево турскиот министер за надворешни работи Давутоглу уште пред 7-8 години...
Од друга страна да бевме во таков комонвелт уште од 1994, кога на Глигоров Турција му понуди воздужушна заштита со нивните Ф5, нема да ни се случеше ниту 2001 ниту другите неколку терористички напади, па и Дивље насеље... а запдни инвеститори доваѓаат и во Турција и било каде ако имаат интерес...

Последно уредено:
S

Supercalifragilistic

Гостин
Стоп за преговорите, да се зацврстат црвените линии на Македонија и ВЕДНАШ да се оди на предвремени избори пред повторно да се случи уште една колективна амнезија кај народот за ова што го сторија Грците!

S

silmarillion

Гостин
За курац ти се црвени линии ако немаш план Б. Тоа го знаат сите и затоа не подјебаваат како сакаат. Политичарите не ги гледајте, тие секако имаат 6-7 цифри на конто ЕУР. Него омаловажување му е авансно платено. Него народов што нема иднина а се пењави за црвени линии, е тоа е маката.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Да, ама Грците воопшто не се наивни. Во нивното соопштение, иако го одбиваат предлогот за име, го поздравуваат прифаќањето на ерга омнес, па очекувам да продолжат од тој момент. Дека црвената линија е падната.
Не ми е јасно, независна е временска одредница?
Временска одредница е „Нова“.

Каква идиотска власт имаме ако дозволува Грција генерално да дискутира за името ??? Сите логични изјави од 95 до денес беа за проблем со името што го содржи зборот Македонија
Ако нема во името Македонија, нема што да се прашува Грција...
А патем идејата на некој опозициони групи, што ја исфрлија пред месец дена, мислам беше за преговори со Турција за конфедерација и не е без врска. Не мора да биде конфедерацијата за векови, а ќе се задржи македонскиот идентитет и држава... Дури ЕУ па и Грција повеќе ќе не цени...Идејата за некоја врста османлиски КомонВелт ја пласира во Сараево турскиот министер за надворешни работи Давутоглу уште пред 7-8 години...
Од друга страна да бевме во таков комонвелт уште од 1994, кога на Глигоров Турција му понуди воздужушна заштита со нивните Ф6, нема да ни се случеше ниту 2001 ниту другите неколку терористички напади, па и Дивље насеље... а запдни инвеститори доваѓаат и во Турција и било каде ако имаат интерес...
Ах бе дивље, како ли живееш без мозок...
Дивље немаше да се случи да не беше паторот на залаз на кариера...
Какви ф16-ки за режиран настан у густо населена населба, копито неписмено? Дали се читаш што пишуваш? :facepalm:
И ако не ти е јасно, Турција е еден од најголемите поддржувачи на Косово. Сите овие „тези“ ти се како некој тешко ретардиран да ги составил.
Вакви ко тебе одат и гласаат, а ние чекаме да се деси нешто добро....мрш таму.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom