ne znam za drugite, ama jas moze da kazam deka momentalno od moja gledna tocka katastrofalno e padnata prodazbata na se zivo. znaci prodavam se i sesto polovni avtodelovi gumi i bandazi, vozila, laptopovi kompjuteri. so istata sostojba se soocuvaat i dosta prijateli so se zanimavaat so trgovija i proizvodstvo vo site branzi prodazbata na tekstil i obuvki e isto padnata na 0. Sto se slucuva na nikoj ne mu e jasno, uglavnom pazarot krahira, isto i komunjarite i ostanatite so plukaa po *rezimot* se drzat za glava. ko prezivi pricace, ke placete po patorot.
Ова последново што го напиша е шлагот во твојот пост.
Ситуацијава во државата е многу лоша во последните 7-8 години, главно поради масовното иселување на населението, една анкета да направиш на млади луѓе од 15-30 години, 95% чекаат било каква прилика за да ја напуштат државата, и додека се овде, сите се на чекање од стариве, никој не се мачи да работи или да стане успешен во некој бизнис.
Локалниве бизниси се соочуваат со големи давачки кон државата, тие астрономски давачки се некаде од 2011-2012, константно растат административните трошоци и споредбено со приходите на луѓево станува речиси невозможно со една просечна плата да ги покриеш сите административни трошоци кои ни се меѓу највисоките во Европа.
Ако ја земеме за пример источна Македонија, селата во Струмичко, беа едни од најпродуктивните во државата години наназад, а сега да идеш да се прошеташ во било кое село, освен стари луѓе, друго ништо неможеш да видиш, ретко некој млад залутан ќе видиш и толку, се е иселено.
Не само селата, градовите ни се распаднати како кула од карти поради иселувањава на луѓево, тоа ти е .. без луѓе, нема бизнис.
За очекување од владата е да ја регулира вработеноста во државната администрација, имаме околу 200-300 илјади паразити, ова е нереално за една држава од 1.2 М , а кога ќе ги додадеме и пензионерите ова станува хаос.
Не дека сите зимаат многу висока плата во администрацијава, ама ги има премногу и тоа се чувствува кај секоја една индивидуа која живее овде.
Константно сите политички партии од 1991 па се до денес ја пумпаа државната администрација со цел да си обезбедат гласачко тело, па за очекување е да пукне тиквата некој ден.