Реков дека не пишувам повеќе во темава, но морам да направам отстапка бидејќи имаш дадено добра анализа, интересен коментар и не си бот како кеб, вао, викед итн.
Со тебе се согласувам со скоро се, освен во една работа. Тоа е индиферентноста кон носењето на двојазичноста.
Албанците на Македонија(ок пола МК) гледаат како окупирана територија од "словените", ова го мисли секој од нив. Ние сме нивни угнетувачи и они се тука да си вратат тоа што е нивно, иако вистината е обратна од тоа што они го кажуваат.
Со воведување на двојазичност албанизацијата ќе влезе во најсилна можна брзина и ќе не прегази нас Македонците како мравки. Уште 200к косовари ќе се населат тука бидејќи исто им се фаќа дали живеат во Косово или во Македонија, дури и подобро ќе им биде овде со повеќе права. Исто така ќе требаат и учители на албански, преведувачи...прашање на време е кога ќе почне да се изучува албанскиот задолжително во училиштата. Ем немора да учи окупаторски словенски јазик, ем ќе си збори на мајчин јазик и плус ќе си цица пари од "окупаторите".
Ќе можат комотно на полицаец или контролор на ЈСП да не му одговори ако го фати како се вози шверц и да се чека преведувач. Ова нормално за инат ќе го прават.
Вчера на топ тема оној Кадриу што е универзитетски професор, што треба да ја претставува албанската интелектуална сфера му се мочаше во фаца на Апасиев "хехе ќе видиме дали нема да се воведе". Го прашува Апасиев зошто на твојот универзитет нема табла на Македонски јазик и зошто не си казнет, а овој "хехе па ќе ставиме сега бе хехе". Апасиев е левичар, но се гледа дека паметот не му дава да го убие целосно национализмот во себе. “
You can be full of kindness and love, but you cannot sleep next to a mad dog,”
Кога овој "интелектуалец" се понаша ко најголем шовинист лаганица, што останува со обичните "прости" албанци. Затоа воопшто не ги жалам, они многу добро знаат што прават и они радо би живееле во свињарник се додека не го остварат сонот на голема Илирида.
За ДПНЕ и СДС јас се изјаснив на темава пред избори. Решението не е бирање на помалото зло од двете партии на сите избори и се така во круг. Решението е анихилација на двете партии до срж и сите нивни куртони. Македонското општество е одлично поделено на две страни што се борат за позиција во администрација, и која од нив да победи мора да коалицира со ДУИ како што ти кажа, и нормално да им даде по нешто на албанците. Со сите избори ние само губиме се повеќе и повеќе.
Сега му е мајката да се види дали ќе не биде или нема да не биде, но се разбира дека НЕМА да не биде. Зошто? Бидејќи очигледно раздорот кај Македонците е преголем и нив ги боли курот дали ќе станеме Шиптарија за 30-40 години се додека они можат да се ревашнираат политички на своите противници од другата македонска партија.
А најтрагично е што ова се 40-50% од населението и го задушуваат неутралното гласачко тело што веќе има изгубено секаква надеж за некакво подобро утре.
Па јас се гладам утре да се собереме 500 илјади на протест и да искочам јас на бина да кењам како треба да матер да им ебеме на сите крвници од 91', луѓе како ѓорги, кеб, иреал, вао ќе ме дигнат на клоци бидејќи сум им го чепнал пастирот, а им нудам подобра иднина. Жално.
И не, не е прерано за носење впечатоци во врска со Заев, нема ништо позитивно да искочи од него и неговата влада. Ветија дебати, ветија економија, ветија реформи, а година дена гледаме само стагнација во сите важни сфери. Имаме само зборење за промена на име, воведување на двојазичност и дефокусирање на јавноста. Сакаше да ја направи Македонија Европска држава, а ја направи најНЕевропска држава со кршење на уставот, политички ревашнизам и улична правда. Неколку пати беше опоменат од ЕУ, а сега веќе имаме и директни критики и дека само се одалечуваме од патот кон ЕУ. А нели тоа беше примарната цел.
Сите ние сакаме да влеземе во ЕУ и НАТО, но нема да отстапам од името, јазикот и идентитетот како цена за влезот во нив. Што ќе ми е ЕУ ако мојот идентитет не постои повеќе. Шо фајде ако дома се нарекувам Македонец, а надвор горнодупенмакедонец или граѓанин на РМ.
И после сето ова, иако знам какви говна од сонародници имам и дека би ми забиле нож во прва прилика, мене се уште не ми е воопшто сеедно за ситуацијата и за иднината на државата и моите деца, роднини, пријатели, останати македонци.