можеби и јас едно време бев против нив, онака урбанистичко архитектоско гледано од камен мост не ми се сложуваше на окцето, посебно првата галија
, Rojal !
но кога ја посетив сосема случајно и станав дел од секојдневно користење на најдобрата телешка чорба,
риба, пица, терамису благо и пто уште не...стана мое омилено место и додека седев на палубата на самата „галија“ гледајќи ја околината се почувствував како да сум некаде во Европа кога истото го правам за многу повеќе пари и за многу повеќе нељубезност....
додека бев гостинка на тоа место во моментот доаѓаат сите туристи посебно од Турција, Кина, Тајван тука да јадат со посебно мени МНОГУ ЕВТИНО секојдневно акции на попусти на сервирана храна, и то во центарот на Скопје, беше резервисано неколку дена порано, немаше место...итн
туристите беа воодушевени од самиот амбиент на галијата, храната околината и посета претежно од
младината на МКД...
а на палубата најубава панорама и дружење со латино денс забави што не е нормално за наша средина освен локање алкохол нели како што има во другите ресторани и кафани?
е сега, кој не ги посети галиите во внатрешноста, не ја почувствува храната и љубезноста на персоналот, музиката и дружењето може да коментира т.е. да мрси м_уда само за надворешноста што ја гледа од 50 м далечина или воопшто „не видел на живо“ тука само на слика!
втората галија дури функционира како хотел со 4 звезди со 18 еднокреветни и двокреветни бродски соби,
кој не го доживеа тоа сигурно деказ а него ќе биде грдосија и ќе се залага да се дислоцира нешто што е посебно атрактивно во центарот на Скопје ...
односно би рекла
страв од добра конкуренција во секој смисол на зборот, некого го плаши и во име на нешто како урбанистичко не чини, или загриженст за поплавите на Вардар кои не зависи од овие галии, напротив надојдената вода им прави проблеми на истите, а тие како бедем ја задржуваат водата странично да не се издигне водата на кејот,
а и
пластиката некако многу се гледа од нив која плива по Вардар, па се задржуваат на нив што не е кривица апосолутно на галијата, ама се гледа еколошкото неработење, па ако не галиите тука, тоа шишето само ќе плови без да го приметиме, нели ?
како и да е, ако беше во ред со овие предлагачи кои сакаат рушење, дислокација или било што, би требало да се залагат да се заштити истите галии со подигнување, рестарвирање на долниот и околниот дел оти едно парче мевце тука на прекрасен амбиент чини 100 ден за разлика на истото мевце од другата страна на плоштад во околните ресторани и кафани кај Македонија чини 450 ден..
.
на кого му пречи да ние испиеме едно вакво кафе и колач за само 100 ден со ваква панорама со доживување дека сме на брод ?