Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
А ние што не сме бремени и немаме 60 години што да правиме ?

Заебанции се ова така,не се ова МЕРКИТЕ што ќе ги превземеа ?
знаеш што ме праша, Дали јаже од дома да си донесеш или таму ќе даваат.Не е државава на ниеден политичар,па он да ми каже што да Правиме.Само ова се случува со народ на кој му е подарена држава,што не ја заслужува,што чека некој од канцеларија да му каже што да прави.Е за овие 27 години или 40 генерации изгубени, кај што претходните генерации изградија нешто малку од малку, ние им се измочавме на нивните дела ,а кога снемавме каде,и почнавме во сопствени гаќи,па сега бараме помош од некој во канцеларија да ни каже што да Правиме.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.018
Поени од реакции
83.418

Бидејќи нели, според Кајгана форумските автосеритети немаше врска геополитиката со последните збиднувања кај нас.
На западот му сметаше проруската ориентација на господинот Груевски и со помош на ХААРП го натераа без негова воља да и ебе матер на земјава, со цел лично богатење, да напраи мал милион злодела и прекршувања на сите световни и духовни закони, за на крајот да му прекипи на народот, да го свргне од власт и Америка да победи.

Член од
10 август 2011
Мислења
1.930
Поени од реакции
7.811
Тој што предложил да одат со тоа ветување како стожерно, треба да им ги врати парите назад. И дополнително да ги обештети.

За резултати, не верувам дека ќе има некои импресивни. “Мерките“ ќе бидат веројатно од ваков тип...
Мене стално ми се смешни политичари кога ќе се појават со вечно споменуваната гасификација на домаќинствата, како мерка. Во држава каде изградба на атмосферска канализација на две улици или 10 километри регионален пат се сметаат за успех, има луѓе што мртви сериозни искачаат на телевизија и тврдат дека за еден мандат ќе изградат гасоводна мрежа за цел град да се префрли на природен гас како енергенс, и со тоа да го намалат загадувањето. Уште пострашно, луѓе цело време им веруваат.
Мандат за мандат, сите гасифицираат.

Еве ги и овие, само регулативата дури да ја средат, ќе им отиде цел мандат. Битно, изгасифицираа на избори.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.409
Поени од реакции
7.865
На западот му сметаше проруската ориентација на господинот Груевски и со помош на ХААРП го натераа без негова воља да и ебе матер на земјава, со цел лично богатење, да напраи мал милион злодела и прекршувања на сите световни и духовни закони, за на крајот да му прекипи на народот, да го свргне од власт и Америка да победи.
Штом ти така велиш, веројатно така е.

Сигурен сум дека не им беше симпатичен како Заев, или им беше па нешто се случи во меѓувреме.
Покрај сето тоа шо си го набројал, останува фактот дека Г-от Груевски не е човекот шо се откажа од МКД малцинство во Бугарија, кое патем речено е непостоечко според неговито добар пријател Борисов, уште помалку воведувањето на албанскиот јазик на цела територија. За името оставам засега на имагинацијата. Тоа се единствените успеси на оваа Влада до сега кои се вредни за споменување, мене ми звучат поразително засега.

Еве денес набиена агенда на Владата предводена лично од Г-от Заев во Албанија, заеднос со Царот на Илирида, Еди Рама, обид да се направи платформа за амортизација на она шо следи со новиот закон за употреба на јазици, да се прикаже колку е се идилично за МКД малцинство во АЛБ, па вреди да се гради бинационална држава, факт е сега нема бегање.

Не се пере сево ова да не се лажиме.

Везден ми го ставаш глупометарот на црвено, ексик.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.301
Поени од реакции
21.407
tufe i pavle na protestot denes protiv zagaduvanjeto pred vlada.
koja shizofrenija majko mila..
Колку сакаат нека протестираат сами против себе, не им поминуваат тие финти. Смрдат на лицемерие и позерај. Нешто слично како Миле Ми Текна да гостува во вестите на Сител и да збори за борба против корупција, а сите го слушнавме вошкарот како договара проценти со кинезите.

Така да, овие шизофреничниве кловнови нека не продаваат приказни за солидарност и демократија, бидејќи прочитани се како селски буквар. Тие мислат дека се кул, но не се ништо друго освен лицемерни позери и лажни демократи, присутни на протест само за лајкови и PR.

Демократи порачани од Али Експрес.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.431
Поени од реакции
17.779
Мене стално ми се смешни политичари кога ќе се појават со вечно споменуваната гасификација на домаќинствата, како мерка. Во држава каде изградба на атмосферска канализација на две улици или 10 километри регионален пат се сметаат за успех, има луѓе што мртви сериозни искачаат на телевизија и тврдат дека за еден мандат ќе изградат гасоводна мрежа за цел град да се префрли на природен гас како енергенс, и со тоа да го намалат загадувањето. Уште пострашно, луѓе цело време им веруваат.
Мандат за мандат, сите гасифицираат.

Еве ги и овие, само регулативата дури да ја средат, ќе им отиде цел мандат. Битно, изгасифицираа на избори.
Велиш дека не може да се истурка еден таков грандиозен проект за еден мандат од 4 години, под услов да има вистинска волја за тоа? Јас верувам дека е изводливо.

Член од
10 август 2011
Мислења
1.930
Поени од реакции
7.811
Велиш дека не може да се истурка еден таков грандиозен проект за еден мандат од 4 години, под услов да има вистинска волја за тоа? Јас верувам дека е изводливо.
Мислам дека нема шанси. Само дури да се средат имотно-правните аспекти (и други правни техникалии) и техничката документација ќе ти требаат неколку години. Плус, во наши услови, за целокупната регулатива да ја дотераат ко што треба, ако веќе се прави работата квалитетно, ќе треба цела вечност. Тука е и нашата позната градежна индустрија, која претпоставувам дека би била изведувач, со нејзината експедитивност и со сите тендерски маневри кои ги прават за да си натепаат приходи ради “непредвидени“ трошоци што редовно им излагаат во секој проект. Уште повеќе што, државата секогаш им касни со плаќања.

Дури и ради некоја магична причина да се премостливи сите овие пречки, останува главниот проблем, парите. Приватњак не верувам дека би се нафатил, зошто не мислам дека би им било рентабилно. А и да е, не знам колку би било паметно нешто такво да му се остави во рацете на приватен субјект. Значи, останува државата. Ова е прилично скап проект за мала држава ко нашата, дури и да не се однесува на цела територија. Особено ако треба да се прави за 4 години.
Доколку би била во прашање централната власт, она би ги имала парите, ама со сите лавиринти на кој колку и чија фирма би ќарила, нашата прочуена способност за менаџирање со буџетските приходи и расходи и како генерално ни функционира политичкиот систем, значи дека, rule of thumb, треба дупло повеќе време да се реализира проектот, од што би требало во нормални услови. Тоа, под претпоставка дека нема на пола пат да им текне да ги пренаменат средствата на нешто што е политички поприоритетно.
Ако се остави на локално ниво, во надлежност на општините, тогаш поголема е веројатноста дека еден ден ќе се разбудиме и од нигде никаде ќе ни се појави готова гасоводна мрежа, отколку дека тие некогаш ќе имаат пари за да комплетираат таков проект.
Ако се има вистинска волја, тогаш може само да се почне со гасификација. Па, после плански да идат со реони кои имаат поголем приоритет, али тоа би било многу долго и резултатите од намалувањето на загадувањето би се виделе во иднина. А којзнае кој ќе ги собере политичките поени тогаш. :)

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.409
Поени од реакции
7.865
Прашање кое и ден денес ги мачи филозофите.
Кој е поглуп, глупиот или тие што го следат :cautious:

А и искрено тежок избор на последниве избори, така е секогаш кога показателите, коефициентите се приближни.

За јајцето и кокошката било исто, се покажа дека е кокошката имала протеин без кој јајцето неможе да се создаде или така нешто...:sneaky:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.872
Поени од реакции
23.266
Абе рaзбери веќе не зaгaдувaaт aвтoмoбилите,зaгaдувaaт тие штo се греaт нa штo ке стигнaт.Еднo дoмaќинствo зaгaдувa кoлку 200 aвтoмoбили вo прoсек.
Ај јас и ти да маниме една кладба пошто те читам вака учено чоече.
Викаш едно домаќинство загадува колку 200 автомобили во просек ( претпоставувам ако се грее на дрва тоа ).
Јас ќе запалам оган на сред соба , онака просечен колку за во еден камин , а Ти ете немора 200 автомобили, можи и само 100, ти давам предност, и на сите ауспустите да ги спроведиш во иста таква соба со приближна квадратура. Возилата нормално да бидат со внатрешно согорување кое сакаш годиште.
Кој прв ќе умри губи.
П.с Јас ќе си земам и цигари со мене ;)[DOUBLEPOST=1513462189][/DOUBLEPOST]

А и искрено тежок избор на последниве избори, така е секогаш кога показателите, коефициентите се приближни.

За јајцето и кокошката било исто, се покажа дека е кокошката имала протеин без кој јајцето неможе да се создаде или така нешто...:sneaky:
Било како било изборите си беа фер и демократски. Никој не не окупира, никој не ни ги донесе на сила и не ни ги устоличи на престолот, сами си излеговме и си ги заокруживме ливчињата. Џабе сега плачење и коси корнење. А и рано е уште за тоа ако денот по утрото се познава.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.409
Поени од реакции
7.865
Викаш едно домаќинство загадува колку 200 автомобили во просек ( претпоставувам ако се грее на дрва тоа ).
Јас ќе запалам оган на сред соба , онака просечен колку за во еден камин , а Ти ете немора 200 автомобили, можи и само 100, ти давам предност, и на сите ауспустите да ги спроведиш во иста таква соба со приближна квадратура. Возилата нормално да бидат со внатрешно согорување кое сакаш годиште.
Кој прв ќе умри губи.
Било како било изборите си беа фер и демократски. Никој не не окупира, никој не ни ги донесе на сила и не ни ги устоличи на престолот, сами си излеговме и си ги заокруживме ливчињата. Џабе сега плачење и коси корнење. А и рано е уште за тоа ако денот по утрото се познава.
Остај изборите сеа, не се разбирам јас во политика, него ете те глеам и јас тебе учен чоек па еден подруг мубает,

Пошто во сообраќај не учествуваат само патнички автомобили, сообраќајниот ток е хетероген, имаш земјоделски, градежни машини, товарни возила итн...сето тоа по коефициент се сведува на патнички возила, тоа се Еквивалент на Патнички Автомобил, ПАЕ акроним, кога ќе се хомогензира сооб. ток, односот на број на возила во ПАЕ и изминати километри во просек, карикирано, носи до нешто шо се вика Просечен Годишен Дневен Сообраќај, еве да речиме за град Скопје.

Домаќинство во статистиката се зема за четричлено семејство, одприлика има и затоа податоци колкави емисии годишно произведува едно домаќинство кое се грее на фосилни горива, исто на територија на Скопје,

Кога ќе вкрстиш овие деве ќе видиш соодносот кој за еден квартал да речиме, малку е покомплексно да се направи ова за специфичен временски пресек да биде попрецизно, конкретно грејна сезона колку тра официјално според Топлификација.

Ама и тоа може да се направи, ништо страшно ако некаде е рутина кај нас може еднаш да се направи.

Само треба добра воља, а и партиска книшка да не биде предуслов во вработување.

Инаку ова се детски болести за сите поголеми градови, само кај нив системски се отклонети, пред едно 30г.

Ако се одвивало се во нормални услови како биле прокетирани работите не би дошло до ова, чисто резултат на еден корумпиран дисфункционален систем Војводо.

Битно нашите победија бе :)

bobanku

Macedonia timeless
Член од
16 септември 2012
Мислења
2.087
Поени од реакции
2.048
Ти го бранеше господинот гујо гуевски од петни жили и цел форум го исповреѓа заради него, тебе ти е тој идол , додека гујо гуевски го упостоши македонскиот народ ти го маваше на него и од далечната оустрејлија.
Grujo go upostosi zajko ce go dokusuri.
Aj so lesno.

Послато са A5 уз помоћ Тапатока

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Кој прв ќе умри губи.
Абе Бaце,дa те прaшaм јaс нештo,кoлкуминa се греaт нa дрвa бе БАЦЕ кoгa ценaтa е 4000 динaри пo кубик?И кaжи пред дa гo извршиш тoј сaмoубиствен чин зaштo oвoј прoблем се пoјaвувa кoгa ке пoчнaт дa лoжaт дoмaќинствaтa?Автoмoбилите тие истите вoзaт и кoгa не се лoжи нели?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.872
Поени од реакции
23.266
Абе Бaце,дa те прaшaм јaс нештo,кoлкуминa се греaт нa дрвa бе БАЦЕ кoгa ценaтa е 4000 динaри пo кубик?И кaжи пред дa гo извршиш тoј сaмoубиствен чин зaштo oвoј прoблем се пoјaвувa кoгa ке пoчнaт дa лoжaт дoмaќинствaтa?Автoмoбилите тие истите вoзaт и кoгa не се лoжи нели?
Незнам дали се 4000 кубик, јас ги плаќам околу 2600 плус минус.
За самоубествин чин има само еден начин да дознаеме. Ти велиш јас ќе бидам прв, јас велам дека ти прв ке скиниш конци. Некој салам ќе се заеби :cautious:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Незнам дали се 4000 кубик, јас ги плаќам околу 2600 плус минус.
За самоубествин чин има само еден начин да дознаеме. Ти велиш јас ќе бидам прв, јас велам дека ти прв ке скиниш конци. Некој салам ќе се заеби :cautious:
Абе вoзилaтa нa млекo ли вoзaт пред дa пoчне дa се лoжи?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom