Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Не ме чуди. Арогантни сте затоа што сте галеничиња на американските воени злосторници. Да не беше така ќе бевте најсреќното малцинство во Европа. Од ништо не сте скусени во оваа проклета држава, а вашите националистички барања како да се единствената тема со која мора целото општество да се занимава постојано.

Државата Македонија беше формирана од страна на македонскиот народ, таа постои поради појавата на македонската национална идеја. Ако вие како Албанци не можете да се помирите со тоа дека живеете во држава чие формирање не само што идеолошки не сте го поддржувале туку сте го попречувале и го сметате како штетно за вас можете да се самоубиете како гулабите во Вардар.

Македонија нема да биде албанска држава.

Македонија нема ниту да се кантонизира или федерализира, ниту да има двојазичност на цела територија, а ако вие сметате дека има има некоја реална причина тоа да се случи (освен албанскиот етношовинизам) кажете ја?

Јас не зборам за 90-тите. Тогаш сеуште немаше државен албански универзитет. Тие смешки од универзитети ги отворија СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ од 2002 наваму на барање на Западот чиишто лакеи сте.
Не е ниту само македонска, туку на сите граѓани кои живеат во неа.
Ме насмеа, Македонија била формирана од македонската национална идеа, каде живееш ти? во бајка?
Ако не сте сакале да живеете со малцинства, не сте требале да ја формирате државата со територии каде не живеат македонци туку живеат други националности, многу едноставно.
Не сте способни да правите етничко чистење, тоа е очигледно, а не дека не сте пробале. Ниту сте културно или економски супериорни да ги асимилирате малцинставата, а не дека не сте ги асимилирале тие малцинства кои мислевте дека ќе бидат опасност во иднина. Ваша грешка беше што бевте сигурни дека никогаш албанците нема да имат супер сила на своја страна заради религијата. На тоа сета ваша стратегија беше насочена, албанците да се прикажат како муслиманско не стабилна нација, затоа секакви исламски струи и денденес слободно се движат по балканот, особено во Македонија и Србија.

Не може Македонија да се федерализира само од страна на албанците, ниту со барања на помали партии смешно е тоа да се рачуна како закана. Ниту е во полза на албанците да има таква поделба.[DOUBLEPOST=1483646593][/DOUBLEPOST]
Ако тебе те лечат во џамија не значи дека и мене ме лечат во црква.
И не се прави мутав многу добро знаеш што зборам.Знаеш и дека им е прифатено здравственото на косоварите во македонија,сега се лечат и плаќаат како во косово а не во друга држава.
Дај линк, не сум знаел.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Не е ниту само македонска, туку на сите граѓани кои живеат во неа.
Ме насмеа, Македонија била формирана од македонската национална идеа, каде живееш ти? во бајка?
Ако не сте сакале да живеете со малцинства, не сте требале да ја формирате државата со територии каде не живеат македонци туку живеат други националности, многу едноставно.
Македонија е формирана да биде дом на Македонскиот народ.
Тоа што покрај Македонци живеат и други малцинства е привилегија, а не нивно право дадено од незнам си кој.
Не сте способни да правите етничко чистење, тоа е очигледно, а не дека не сте пробале. Ниту сте културно или економски супериорни да ги асимилирате малцинставата, а не дека не сте ги асимилирале тие малцинства кои мислевте дека ќе бидат опасност во иднина.
Човекот се учи додека е жив.
Секако дека не сакаме било кој да стане Македонец, тоа повеќе е карактеристика на Албанците.
Ваша грешка беше што бевте сигурни дека никогаш албанците нема да имат супер сила на своја страна заради религијата. На тоа сета ваша стратегија беше насочена, албанците да се прикажат како муслиманско не стабилна нација, затоа секакви исламски струи и денденес слободно се движат по балканот, особено во Македонија и Србија.
Косово е број 1 извозник на умерени либерали во Сирија.
Не може Македонија да се федерализира само од страна на албанците, ниту со барања на помали партии смешно е тоа да се рачуна како закана. Ниту е во полза на албанците да има таква поделба.
А зошто не би било во полза?[DOUBLEPOST=1483657055][/DOUBLEPOST]
Сите балкански народи се исламизираа еднакво, ама некои ги избрка, убиваа свои сонародници само затоа што се муслимани, албанците немаа таква криза на идентитет.
Еднакво? Па вие стварно сте опседнати со еднаквост, исто ко шарениве.
Не постои еднаквост во природата.
90% од Македонците си ја задржале вековната вера - Христијанството.
И покрај огромните притисоци не потклекнале, додека Албанците... well :).
Немате криза на идентитет затоа што го менувате идентитетот ко чорапи.
Утре ако ви наредат, ништо чудно и Будисти да станете.
Некои бацуваат рачиња ама тоа е, животот е суров...
Некој рачиња, некој газиња.
Навистина е суров :toe:

Последно уредено:
Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Македонија е формирана да биде дом на Македонскиот народ.
Тоа што покрај Македонци живеат и други малцинства е привилегија, а не нивно право дадено од незнам си кој.
Не би ми пречело да е привилегија, проблемот е што не е, проблемот е што имаме нефунксионална држава, проблемот е што кога можеше народот да им пресуди на криминалците голтна се поради национализам. Не верувам дека ќе имаше албанец кој ќе се бунел за било што националистички кога стандардот иде во нагорна линија.
Човекот се учи додека е жив.
Секако дека не сакаме било кој да стане Македонец, тоа повеќе е карактеристика на Албанците.
Се шегуваш ли, па пола македонски семејства се од мешани бракови, таткото вика јас сум србин, синот македонец, не е баш најдобра тема која треба македонец да ја фати.
Зошто тогаш ги субвенциониравте православните албанци со високи позиции, бесплатно образование и тн само за да станат македонци?
Косово е број 1 извозник на умерени либерали во Сирија.
Ова е последица на тоа што спомнав.
А зошто не би било во полза?
Затоа што сме назад во секое поле во однос со светот, залудна потрошена енергија, немаме време за редефинирање на граници, и влади. Треба да инсистираме на поголем слободен пазар меѓу балканските земји, соработување со образованието, слободно патување итн.
Еднакво? Па вие стварно сте опседнати со еднаквост, исто ко шарениве.
Не постои еднаквост во природата.
90% од Македонците си ја задржале вековната вера - Христијанството.
И покрај огромните притисоци не потклекнале, додека Албанците... well :).
Немате криза на идентитет затоа што го менувате идентитетот ко чорапи.
Утре ако ви наредат, ништо чудно и Будисти да станете.
Според кои пописи?
Идентитетот на една нација не е религијата, не е ни чудно што ги презирате торбешите.

S

silmarillion

Гостин
Класниот малце нервозен што Грујо отворено фатил амерички кур(с).

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.888
Поени од реакции
23.294
Сега гледав на 24 вести. Трамп им наредил на сите амбасадори назначени од Обама до 20 јануари да си ги спакуваат куферите и дома. Оваа информација и не ми е толку битна ама дека 24 вести известија за тоа малце ме подзадума. Не ги личи не за друго.
Ете и курир истото. Хмммм :cautious:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
Сега гледав на 24 вести. Трамп им наредил на сите амбасадори назначени од Обама до 20 јануари да си ги спакуваат куферите и дома. Оваа информација и не ми е толку битна ама дека 24 вести известија за тоа малце ме подзадума. Не ги личи не за друго.
Ете и курир истото. Хмммм :cautious:
Секогаш е така во Америка, комплет се мења администрацијата, од чистачка до Претседател.
Само Трамп ќе ја мења уште првиот ден, претходните мењаа со месеци

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.888
Поени од реакции
23.294
Секогаш е така во Америка, комплет се мења администрацијата, од чистачка до Претседател.
Само Трамп ќе ја мења уште првиот ден, претходните мењаа со месеци
Ааааа од кај го видел тоа Заев. Ете видиш не сум знаел. Чим е така оправдано тогаш.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
Ааааа од кај го видел тоа Заев. Ете видиш не сум знаел. Чим е така оправдано тогаш.
Добро сега чистачите не ги менуваат баш, ама се друго менуваат, обично амбасадорите ги менуваат постепено во неколку месеци, но изгледа Трамп сака селосна контрола одма.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.888
Поени од реакции
23.294
Добро сега чистачите не ги менуваат баш, ама се друго менуваат, обично амбасадорите ги менуваат постепено во неколку месеци, но изгледа Трамп сака селосна контрола одма.
Сега кога ке се расплачат борците за права и демократија, кој ке ги трпи. Или збор нема да слушниме околу тоа а ? Шо велиш ти вака по твое ?

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
Сега кога ке се расплачат борците за права и демократија, кој ке ги трпи. Или збор нема да слушниме околу тоа а ? Шо велиш ти вака по твое ?
Тешко прашање, ама познавајки ги сигурно ќе цвилат како било недемократски.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
А неја стварно да не ја бивало...
...дури и во ситуација од некакви свои демократски и чесни убедувања и намери американците да инсистираа на некакво специјално обвинителство , самиот факт дека за реализација користат личности со образовен, ментален и визуелен маштаб како спомнатите , ја покажува нивната подлост и намера да не понижуваат , како што патем постојано и го прават...

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Не би ми пречело да е привилегија, проблемот е што не е, проблемот е што имаме нефунксионална држава, проблемот е што кога можеше народот да им пресуди на криминалците голтна се поради национализам. Не верувам дека ќе имаше албанец кој ќе се бунел за било што националистички кога стандардот иде во нагорна линија.
Функционална држава ќе имаме кога ќе се укине Охридскиот рамковен договор, и ќе отиде во буништето на историјата, како добар пример за парализирање на една земја.
Правична застапеност е онаа застапеност која се базира на СПОСОБНОСТ, а не што си - малцинство...
Само така стандардот може да отиде нагоре, а први кои ќе се побунат ќе бидат рамковните и партиските паразити, затоа што ќе мора да почнат да работат, за да земаат плата.
Се шегуваш ли, па пола македонски семејства се од мешани бракови, таткото вика јас сум србин, синот македонец, не е баш најдобра тема која треба македонец да ја фати.
Зошто тогаш ги субвенциониравте православните албанци со високи позиции, бесплатно образование и тн само за да станат македонци?
И ова е аргумент?
Има такви случаи, но далеку од таа бројка што ја замислувате во вашата глава.
Таа бројка е резултат на вашите фантазии за тоа дека Македонците се исти ко србите, а ги мразиме србите, па ај во пакет и Македонците.
Ви дава мотив за вашата "борба за слобода".
Што се однесува до православните Албанци, па едно време сите Албанци беа Православни.
Што се случи во меѓувреме, вие си знаете.
Затоа што сме назад во секое поле во однос со светот, залудна потрошена енергија, немаме време за редефинирање на граници, и влади. Треба да инсистираме на поголем слободен пазар меѓу балканските земји, соработување со образованието, слободно патување итн.
Тие "Free market" и "Open borders" политики на нео-либерализмот се најголемите причини за моменталниот хаос во светов.
Целта на нео-либералите е државата што припаѓа на еден народ да стане ничија земја, а народот што живее таму да нема со што да се идентификува.

Отворени граници може да има помеѓу земји кои што се на слично културолошко и економско ниво, како на пример Холандија-Белгија-Франција, итн.
Секако дека не би сакале отворени граници помеѓу Шпанија и Алжир, Грција и Турција, Израел и Јордан, Македонија и Косово.
Не знам за тебе, но јас не би сакал Косовари што се вратиле од Сирија да можат слободно да ми се шетаат низ мојот град.
И секако не би сакал да имам отворени граници со некои луѓе што си ги заградуваат дворовите со бетонски блокови,
затоа што "да не ми го гледа/земе жената некој".

Секоја промена треба да започне од самиот себе, па редно време е да почнете (ако сакате отворени граници се разбира).

Исто можам да кажам за лудилото на "слободниот" пазар.
Слободен пазар е оној пазар каде што на големите им е дадена тотална слобода да ги изедат помалите компании.
Исто така слободниот пазар оди рака под рака со отворените граници, па затоа имаш отпуштање на домородната работна сила и увезување на поефтина
работна сила од неразвиените земји, за да се зголеми профитот и конкуренцијата на таа компанија.
Потоа таа компанија или корпорација го преплавува пазарот во одредена земја, каде што малите и средните компании се принудени да затворат или да се продадат на таа иста корпорација, кога ќе отпушти одреден процент на работници, а потоа ќе почне и да увезува од странство.
Слободниот пазар ги уништува малите фирми, и произведува робови.
Чист пример е City Mall.
Додека не ја уништи конкуренцијата, држеше ниски цени, па кога ги затвори малите бизниси, ги крена цените.
Сите продавачи, касиери сега земаат пониска плата отколку што земале како вработени во некоја продавничка.
А каде оди разликата? Па во џебот на газдите на Сити Мол.
И за ова треба Open borders, а зошто? Па за да може косовската "елита" слободно да оди на шопинг.

Друг пример за Опен Бордерс ти е Македонското здравство.
Гужви, стресови, нервози заради тоа што Косово е пример за функционална држава.
Некој си прави добар бизнис со тие кутри Косовари што доаѓаат да се лечат овде.
Тие плаќаат иста цена како секој Македонски граѓанин, но тоа здравство, какво-такво, сме го направиле ние со наши пари, и секој од страна не смее да биде еднакво третиран (зборам за цените, не услугата).

Кога би се прашувал јас, би ги направил цените х10, па кој сака нека доаѓа.
За да не падне теретот на Косовските граѓани, може државата косово да ги покрие трошоците.

Како што стои ситуацијата моментално, јас би изградил ѕид кон Косово, и секако, Косово ќе плати за него :)

Но за жал, куртоните во Владата не размислуваат така. Тие имаат многу ниска цена.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom