Случај #тортура (од правна гледна точка)

Член од
23 март 2015
Мислења
6.320
Поени од реакции
1.395
А ти не би потпишал ? Во такви услови ?
Какви услови? И Џанго? Јас не би потпишал, штом ме прашуваш. И на крај, јас не велам дека не е точно, но што со изјавата дека немало тортура?
На крај краишта, под присила моравме неуставно СЈО да имаме... кој ќе одговара за тоа? Џес.. Ба.
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
1.453
Поени од реакции
973
Какви услови? И Џанго? Јас не би потпишал, штом ме прашуваш. И на крај, јас не велам дека не е точно, но што со изјавата дека немало тортура?
На крај краишта, под присила моравме неуставно СЈО да имаме... кој ќе одговара за тоа? Џес.. Ба.
СЈО-то е реалност, џабе го коментираш. Лути им се на твоите што го прифатиле, односно потпишале како Љубе и Џанго. Кога сме кај потписите, не сум убеден дека имаме доволно информации за изјави, забелешки. Љубе ќе го сфатам зошто потпишал, збунет бил. Ако само лежел 30 мин на земја со лисици, тој бил малтретиран. Џанго не го разбирам зошто немал замерки, тој е искусен полицаец. Како и да е, сето ова треба да се докаже, а мое мислење е дека на крајот ќе има индивидуална одговорност на службените лица што апселе.
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.518
Поени од реакции
10.970
Спомнав за стандардот на ЕСЧП околу понижувачкото однесување дека полицијата е крива за тортура и пониќувачко однесување доколку и самата жртва се осети понижено и со помала вредност во своите очи.
Многу ригорозно, што значи и до кој степен е крената заштитата на ова право.

А за тоа што потпишале, судот е должен да преиспита дали одредено признание некој го дал без принуда и разбирајќи ги последиците од таквото признание. Истава обврска пример ја има и при спогодба со обвинителство. Иако не знам точно, ама претпоставувам дека таа обврска судот ја има и при оценување на тоа што е потпишано.
Е сеа проблемот е во тоа што како што кажаа и адвокатот бил присутен при потпишувањето, така да не би смеел он да дозволи да се потпише нешто што оди на штета на неговиот клиент, ама пак, може имало принуда, не знаеме, нека се провери.
 
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.561
Поени од реакции
1.015
Какви услови? И Џанго? Јас не би потпишал, штом ме прашуваш. И на крај, јас не велам дека не е точно, но што со изјавата дека немало тортура?
На крај краишта, под присила моравме неуставно СЈО да имаме... кој ќе одговара за тоа? Џес.. Ба.
Имаш едно чудо одговори во врска со потписот на изјавата дека немало тортура .
Љубе е наивен и под малку поголем притисок сигурен сум дека ќе потпишел дека он е убиецот на Питу Гули . А за Џанго , незнам , сепак мислам дека он имал на ум дека во секој момент може да ја повлече таквата изјава , со образложение дека е дадена под притисок.
Па чекај да видиме што ќе се изроди од СЈО , после ќе донесуваме заклучоци вредело-невредело ;) ! Нијесам ти Ја никаки...Ба !
 
Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.727
Поени од реакции
7.542
Какви услови? И Џанго? Јас не би потпишал, штом ме прашуваш. И на крај, јас не велам дека не е точно, но што со изјавата дека немало тортура?
На крај краишта, под присила моравме неуставно СЈО да имаме... кој ќе одговара за тоа? Џес.. Ба.
Такви потписи вклучувајќи и потписи за признавање на вина не значат ништо ако има докази за спротивното.
 
Член од
23 март 2015
Мислења
6.320
Поени од реакции
1.395
Имаш едно чудо одговори во врска со потписот на изјавата дека немало тортура .
Љубе е наивен и под малку поголем притисок сигурен сум дека ќе потпишел дека он е убиецот на Питу Гули . А за Џанго , незнам , сепак мислам дека он имал на ум дека во секој момент може да ја повлече таквата изјава , со образложение дека е дадена под притисок.
Па чекај да видиме што ќе се изроди од СЈО , после ќе донесуваме заклучоци вредело-невредело ;) ! Нијесам ти Ја никаки...Ба !
Секако. Јас не тврдам ништо. Иако мислам дека Љубе не е било кој, обичен притвореник. А со таквите обично се внимава како се постапува.
Ова Ба е од босанското „ба“, што на нашки би било „бе“. Тие жаргонски за „каде си бе“ велат „џес ба“ (где си, џе си).
 
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.561
Поени од реакции
1.015
Секако. Јас не тврдам ништо. Иако мислам дека Љубе не е било кој, обичен притвореник. А со таквите обично се внимава како се постапува.
Ова Ба е од босанското „ба“, што на нашки би било „бе“. Тие жаргонски за „каде си бе“ велат „џес ба“ (где си, џе си).
Ба е скратеница од Болан ! Где си болан (не био) , е оригиналот ! Скратеницата е џес..ба :) . А јас у тој дух ти одговорив по црногорски :D !
 
На врв Bottom