Случајност

Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
Судбина е најлесниот одговор за нешто што не знаеме зашто се случило или не сме очекувале да се случи. Не верувам во судбина но верувам во коинциденција.

И џабе се лажете дека сами си го кроиме животот за се. Може сами одлучуваме дали ќе јадеме ајвар или сарма, ама еве ајде да одлучам дека ќе живеам сто и една... што и да правам како и да правам секогаш може да ми се случи нешто од типот на залутан метак, пијан шофер, гром, рак, ...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
The Force!! за се она кое не го разбирате, таа е и причината и последицата!

Ninja

Кајгана на око
Член од
15 мај 2005
Мислења
623
Поени од реакции
9
Garfield напиша:
The Force!! за се она кое не го разбирате, таа е и причината и последицата!
The Force? Може малку пошироко околу ова? :oops: :)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Силата бе злато, онаа што џедаите ја чувствуваат, прифаќаат, негуваат, а останатите не ја разбираат и затоа даваат грешни дефиниции за се она околу нив. Има тема за тоа, имам објаснето, да не пишувам овде, нели.

http://forum.kajgana.com/viewtopic.php?t=1161

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
Jas veruvam vo sudbinata zatoa sto vo zivotot mi se imaat deseno nekoi stvari koi na prv pogled izgledaat kao cista slucajnost a podocna svakam deka toa bese sudbonosno taka da se desi :?

Член од
13 октомври 2005
Мислења
525
Поени од реакции
47
За многу нешта одлучуваме сами, слободата - тоа е многу голем Дар од нашиот Создател, но добар дел од работите се дел од Божјата промисла која секогаш работи во интерес на Доброто

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.485
Крстителот напиша:
За многу нешта одлучуваме сами, слободата - тоа е многу голем Дар од нашиот Создател, но добар дел од работите се дел од Божјата промисла која секогаш работи во интерес на Доброто
Ќе издвоиш некој пример?
(може, а и немора личен).

АуРоРа

Засекогаш
Член од
15 мај 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
15
другарче напиша:
И џабе се лажете дека сами си го кроиме животот за се. Може сами одлучуваме дали ќе јадеме ајвар или сарма, ама еве ајде да одлучам дека ќе живеам сто и една... што и да правам како и да правам секогаш може да ми се случи нешто од типот на залутан метак, пијан шофер, гром, рак, ...
Е за ова пеер си многу во право... Има нешто посилно од се, може не ќе се вика судбина, ама има нешто што ги прави работите да се случуваат така и готово...Инаку факт е и тоа дека често и ние знаеме сами да ја предизвикаме нашата судбина ,со некои постапки, да бидеме кројачи на сопствената судбина.Значи во одредена мера можеме да ја изменеме судбината, ако воопшто постои, или од каде знаеш...Можеби еден ден ти ќе бидеш тој пијан возач што ќе му ја предизвика судбината на некој друг човек.Во тој случај си ти крив, па не можеш да кажеш судбина - кога ви случајот ти сам си ја предизвикал... Судбина би можело да се рече за оној што ќе настрада од тебе, ту ту ту скраја да е

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.485
Во право е другарчето. За некои работи сами одлучуваме, ама има и работи кои не зависат од нас. „Судбина” не би го нарекол, повеќе коинциденција или „лоша и добра среќа”.

Можеш сам да си го одземеш животот. Можеш сам да се погрижиш да живееш подолго. Ама може да имаш и лоша среќа и да наебеш сосема случајно.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.986
Поени од реакции
2.284
Судбина? или само сплет од случајности што не значи дека некоја виша сила си игра со нашите животи. Судбината е во нашите раце и ние одлучуваме за секој чекор што го превземаме во животот (или бар така мене ми се чини). Ако може некој нека го докаже спротивното.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.485
YuZe напиша:
Судбината е во нашите раце и ние одлучуваме за секој чекор што го превземаме во животот (или бар така мене ми се чини). Ако може некој нека го докаже спротивното.
И јас така мислев. Ама... Што ако недај Боже добиеш некоја неизлечлива болест? Сам ли си одлучил за тоа? Не велам дека е судбина - ама сепак...

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.986
Поени од реакции
2.284
Е па неизлечивата болест ти е само сплет на околности. Ако е генетска судбината нема никаква врска со неа така што таа се пренесува на тебе уште додека си "бета" верзија(во мајчината утроба) и не може а да не ја добиеш таа болест. Е сега во сегашно време имаме технологија на изменување на гените и автоматски се поништува таа болест (дали тоа е сега судбина? Не е! Тоа е технологијата). Ако на пример се заразуваш со СИДА, на пример на сплет на околности ти стават инекција што веќе била употребена на некој болен со СИДА (мислам на иглата) тогаш заради некоја забуна ќе си заразен до остатокот на животот (или дури не најдат лек).

Значи има работи што не зависат од нас, ама тоа не значи дека судбината има зацртано пат за нас и ние само слепо по него одиме без да имаме избор.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.485
И јас го викам тоа цело време!

АуРоРа

Засекогаш
Член од
15 мај 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
15
Е добро де, како сакате наречете го, ако сакате Ацид крстете го , важно не можете да кажете дека целосно можеме да го управуваме животот.Едноставно не е така. Има нешто посилно, сакате наречете го Судбина, сакате Ацид, сакате сплет на околности... Има нешто што главно кај народот е познато како судбина, барем кога не знаеле како да си објаснат некои работи...

Kajgana Shop

На врв Bottom