Слободната воља и религиите!

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Не ми е чудно од тебе ништо...заспан...па и да не читаш тоа што пишувам.
Како ги разбираш..како ги разбираш ...тоа го прашав.
Еве и трет пат...КАКО ГИ РАЗБИРАШ
Значи, не го прашав да даде дефиниции, него како ги разбира.
Кога речам ЗАЕБИ ФИЛОЗОФИИ на некого, е кога видам дека не знае одговор а се прави дека дава одговор, и пошнува да д“тка околу поимањето на стварите.
Сега јасно ли ти е или требе уште 3 пати да ти цртам
Пред да трескаш глупости , прочитувај ги по 3 пати моите постови.
Слабо ти работи некоја функција во интелектуалниот центар.
Горе десно стои тема....прочитај ја 3 пати...и дај да ја видиме твојата интелектуална способност.
аахахахахаххахахахахахахахахахахахаха :pos:

И уште се дрзнуваш да лажеш ахахахаххахахахаххааххахаха:pos:

Gurdjieff напиша: ↑
Ти пак старата песна....
Како ќе дискутираш за односот на одредени поими помеѓу нив ако не се разберени?
Значи, прво објасни што е воља, што е битие, што е религија (затоа што ти како мерка земаш само дел од религиите)...па потоа ќе дискутираме каков е односот помеѓу нив.
Ти поставив и други прашања во предходниот пост.
Ако си во состојба да одговараш директно на прашањата, одговарај...а заеби филозофии.“

Значи стварно си дилетант човече...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
аахахахахаххахахахахахахахахахахахаха :pos:

И уште се дрзнуваш да лажеш ахахахаххахахахаххааххахаха:pos:

Ти пак старата песна....
Значи, прво објасни што е воља, што е битие, што е религија (затоа што ти како мерка земаш само дел од религиите)...па потоа ќе дискутираме каков е односот помеѓу нив.
Ако си во состојба да одговараш директно на прашањата, одговарај...а заеби филозофии.“

Значи стварно си дилетант човече...
Абе заспан...во претходниот мој пост ти напишав да погледнеш горе ДЕСНО ,напишана е темата.
Ама ти си заспан нели , ем ти реков по 3 пати да ги читаш моите постови....не е горе десно, него е горе ЛЕВО...
Ете ти доказ дека си заспан.

Ајде сега дај го твојто поимање на Вољата, не туку само трескај глупости. После ќе видиме што е тоа „слободна“.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Абе заспан...во претходниот мој пост ти напишав да погледнеш горе ДЕСНО ,напишана е темата.
Ама ти си заспан нели , ем ти реков по 3 пати да ги читаш моите постови....не е горе десно, него е горе ЛЕВО...
Ете ти доказ дека си заспан.

Ајде сега дај го твојто поимање на Вољата, не туку само трескај глупости. После ќе видиме што е тоа „слободна“.
Одлучи се.. лево или десно... И што сакаш да кажеш со тоа.... каде е слободната воља?
И бегаш од суштината.. овде не збориме за лево или десно.. збориме за ова:
Еве и трет пат...КАКО ГИ РАЗБИРАШ
Значи, не го прашав да даде дефиниции, него како ги разбира.
Кога речам ЗАЕБИ ФИЛОЗОФИИ на некого, е кога видам дека не знае одговор а се прави дека дава одговор, и пошнува да д“тка околу поимањето на стварите.

Ти пак старата песна....
Ако си во состојба да одговараш директно на прашањата, одговарај...а заеби филозофии.““

Збориме за тоа како инсистираш за лично објаснување на одредени апстрактни поими, а при тоа при истото тоа инститирање го ускратуваш и негираш методот за нивно објаснување (со оглед да се апстрактни) - филозофирање..

А со оглед да ме праша што е „според мене“ - ВОЛЈА... онда ќе ти кажам вака..
Нема тука што „според мене е“, а што „според мене не е“.. си има психологијата и фолозофијата прецизирано што е „волја“...
Но еве, бидејќи инсистираш.... Волја е психички, ментален, напор, преку кој свесно се изразуваат и манифестираат сите човекови постапки (физички илиментални) и дали со нив нешто ќе чини (стори), не чини (или стори) или трпи...

Ако не ти се слага ова со твојот „светоглед“ слободно имаш дигитални речници, или законски и уставни дефиниции на поимот „волја“ па ти слободно прогуглај и утврди и спореди...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
..

А со оглед да ме праша што е „според мене“ - ВОЛЈА... онда ќе ти кажам вака..

Но еве, бидејќи инсистираш.... Волја е психички, ментален, напор, преку кој свесно се изразуваат и манифестираат сите човекови постапки (физички илиментални) и дали со нив нешто ќе чини (стори), не чини (или стори) или трпи...
Хаххаха...знаев дека ќе извадеш некоја дефиниција од гуглето.

Напор преку кој свесно се изразуваат сите човечки постапки..велиш.

Автоматски требе да ми најдеш поимање и за свеста, штом преку неа ја дефинираш вољата.
Дали од свесноста на човекот ќе зависи и неговата воља и колку е свесен човекот за самиот себе?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.158
Поени од реакции
12.132
Јас мојата слободна воља ја практикувам со едно многу едноставно правило кое гласи: "Прави што ти е воља, но не повредувај никого без причина и не нанесувај штета" Ако некому сметаат моите постапки и начин на живот во рамките на ова правило кое го нагласив, тогаш тоа е негов проблeм а не мој! Мислам дека е ова јасно и едноставно за да се свати!
Ова и за другите кои се овде: MEDDLE, Gurdjieff, Атеист, Donald Sikert , Almala ... сигурно и други ќе прочитаат, да ја крениме темата на повосоко ниво, да не се расправаме ко мали деца...

За Ипсисимус:
Бидејќи си извадил цитат од Книгата на Законот(барем дел, или смислата на цитатот асоцира на неа), сигурно мислиш волја во телемитска смисла. Затоа, во Книгата на Законот, да биде кристално јасно еднаш за секогаш, за сите овде што зборуваат:

Никаде не е спомената Слободна Волја! Во Книгата на Законот се зборува за Чистата Волја!

Значи: За чистата волја, неослабена од причина, ослободена од страста за резултатот, секој пат е совршен.

Значи да се одлучи за што ќе се збори!

ЗА сите :)

Оваа волја нема проблеми со ништо, не наштетува на некој, врзана е со бесконечно нишки со се друго (Ѕвезден сунѓер има еден текст, одете читајте го)! Секакви глупи примери за избор на лево и десно, за дриблање свесност не свесност е за играње филозофи и неработење ништо, е на штета на поединецот. Нормално, со проучување на себе си и својата моќ за менување и дејствување, вие станувате се посвесни за себе и светот околу вас и што барате вие тука...

Слободна волја е едно, чистата волја спомената во Книгата на Законот е сосема друго. Тука правите голема грешка! НЕ се губете во симболите и хиероглифите...
Бидејќи пишува:Ако Волјата застане и викне Зошто, привикувајќи го Затоа, тогаш Волјата застанува и не прави ништо.

Ова асоцира на слободната волја, а не на Чистата волја...

Правете разлика и студирајте и надградувајте се... не едно та исто.
Како до оваа волја ќе прашате? Па зборував многу (и тука и на блогот,а ќе најдете и мал милион насекаде - ништо не е скриено). Не се објаснува пракса во еден пост, на еден форум. Мислам, доволно сте возрасни нели да го разберете тоа.

Ако ви е волја да сте теозофи, бидете, јас ви предлагам да бидете магичари: на работа, не на философирање!

Ако сакате да си играте пак со слободната волја, тогаш тоа ви е всушност во пракса демократија. :)
Слободно уживајте во истата, ако можете и расправајте се овде...

И така: чистата волја и религиите, нема проблем воопшто. Слободната волја и религиите, има проблем, и тоа многу.

Темата е добро вака да се разглобува, онака, нема да добиете ништо.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ако сакате да си играте пак со слободната волја, тогаш тоа ви е всушност во пракса демократија. :)
Слободно уживајте во истата, ако можете и расправајте се овде...

И така: чистата волја и религиите, нема проблем воопшто. Слободната волја и религиите, има проблем, и тоа многу.

Темата е добро вака да се разглобува, онака, нема да добиете ништо.
И вака и онака нема да се постигне ништо, оти тролови кои ништо во животот не научиле освен зборот заспан, дури ни читанка за второ одделение не му помага да научи уште некој збор, секогаш имало и ќе има. Самобендисани кои по 10 пати дневно ќе стојат пред огледалото и ќе се удираат в гради како тоа им одговорило... “Ти цару си најумниот и најразбудениов на кајгана“. Со такви луѓе е бесцелен муабетот.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Хаххаха...знаев дека ќе извадеш некоја дефиниција од гуглето.

Напор преку кој свесно се изразуваат сите човечки постапки..велиш.

Автоматски требе да ми најдеш поимање и за свеста, штом преку неа ја дефинираш вољата.
Дали од свесноста на човекот ќе зависи и неговата воља и колку е свесен човекот за самиот себе?
1.Ти реков, ако сметаш дека е прогуглана дефиницијата, најди ја во оригинал и спореди ја... бараше „мое мислење“ доби... што сакаш повеќе?

2. Па секако дека е „напор“ и тоа „свесен“ напор... одговори си само на прашањето „зошто тролаш на форумов?“ и ќе ти стане јасно каков е тој психички механизам наречен - волја....

3. Па нормално дека треба да се најде т.е. утврди поимање на „свеста“.. ти реков тоа се „апстрактни“ - мисловни категории.. неможеш туку така да ги „шлапнуваш од ѓутуре“ а при тоа да велиш - заеби филозофии...
а на прашањето „Дали“, ќе ти одговорам вака... „Дали си ти свесен каква интелектуална штета предизвикуваш на форумов?“

Ова и за другите кои се овде: MEDDLE, Gurdjieff, Атеист, Donald Sikert , Almala ... сигурно и други ќе прочитаат, да ја крениме темата на повосоко ниво, да не се расправаме ко мали деца...
.....
Во право си... и се согласувам во целост....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
За Ипсисимус:
Бидејќи си извадил цитат од Книгата на Законот(барем дел, или смислата на цитатот асоцира на неа), сигурно мислиш волја во телемитска смисла. Затоа, во Книгата на Законот, да биде кристално јасно еднаш за секогаш, за сите овде што зборуваат:

Никаде не е спомената Слободна Волја! Во Книгата на Законот се зборува за Чистата Волја!

Значи: За чистата волја, неослабена од причина, ослободена од страста за резултатот, секој пат е совршен.

Значи да се одлучи за што ќе се збори!
Цитатот е мое гледиште, затоа има телемитски став ....иако кога темава беше отворена сеуште не бев телемит.
Значи еве ќе дообјаснам уште еднаш:
Темава е за улогата на слободната волја(можноста да се бира, да се носи одлука) во религиите кои од една страна ја допуштаат а од друга навестуваат "страшни судови", казни, награди и слично.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Еееее ...ова е нешто друго, брат.
Така и јас се согласувам.
Да не употребувате термини кои не ви се јасни , а сакате другите да траат.
За да да дојдат луѓе како атеист и медленцето до чистата воља, требе многу шпаѓети да изедат...со камиони.
И погледни кој трола прво...јас само поставував прашања околу вољата , и да се даваа одговори на истите , сами ќе дојдоа до заклучокот дека не е исто слободна и чиста.
А има тука тролови кои само гледаат да ме именуваат негативно без разлика што не ја ни разбираат темава....
него ,пуста земја се трпи.
Бог нека им прости.....
--- надополнето: 17 јануари 2013 во 20:41 ---
Цитатот е мое гледиште, затоа има телемитски став ....иако кога темава беше отворена сеуште не бев телемит.
Значи еве ќе дообјаснам уште еднаш:
Темава е за улогата на слободната волја(можноста да се бира, да се носи одлука) во религиите кои од една страна ја допуштаат а од друга навестуваат "страшни судови", казни, награди и слично.
Еве ти конкретен одговор....
Не постои слободна воља кај човекот. Вољата кај човекот е зависна од многу работи, и затоа не може да биде слободна....
Слободна воља е приказни за мали деца...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.158
Поени од реакции
12.132
Тоа не е твоја работа да кажуваш кој колку камиони што да изеде... Гледај ти што јадиш, гледај ти кај одиш, и уживај :)
Што се заморуваш со сите јас не знам... со мене, со медле, со доналд со... сите...

Не си и ти нешто посебен... бркаш луѓе по нетот и им кажуваш како се заспани, како се ова како се она... И само поставуваш прашања без да кажеш 3 збора твое мислење.
Не бидува така... овде се зборува, не се прашува како некој мудрец. Бидејќи тука на форумов, нема мудреци. И ти си голтар македонски како сите други, само што си од Виница, па си во Италија...
Така без мерење пениси, овде сме за разменување мислење, менување мислење на подобро итн итн... и да не се сложуваме ете јас и ти, имаме слободна волја да бираме дали ќе муабетеме или не :) Нели :)
А религијата има премногу ЗАБРАНИ за да се дејствува слободно... религијата не е флексибилна и не е компатибилна со поединецот. Не со сите... и тука е грешката. И не сакањето промени! Тоа е уште поеќе проблем!
Се се менува нели...

Затоа реков не бидете деца и дај седнете и разберете се, а не : јас не кажувам, ти не си достоен, другите пак го зафркаваат што се прави паметен... и темите за никаде.
Ако си имате проблеми со егото и сакате да сте на некаков си фантомски форумски врв, ок, карајте се, навредувајте се...

И ете Ипсисимус кажа што е темата(слободната волја, не чистата, така да, секој е достоен да зборува и да е во право) и затоа, продолжете како мажи, не како деца со стапови. Ќе си извадете очите ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Еве ти конкретен одговор....
Не постои слободна воља кај човекот. Вољата кај човекот е зависна од многу работи, и затоа не може да биде слободна....
Слободна воља е приказни за мали деца...
Гурџиев, јас сум Телемит еве пак ќе те потсетам што кажа:
затоа што телемитите не заслужувате да знаете....требе да си останете во мрак.
Епа дај остави ме во мрак, АМАН!! Досаден си, не ме цитирај, не ме просветлувај, ок?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Тоа не е твоја работа да кажуваш кој колку камиони што да изеде... Гледај ти што јадиш, гледај ти кај одиш, и уживај :)
Што се заморуваш со сите јас не знам... со мене, со медле, со доналд со... сите...

Не си и ти нешто посебен... бркаш луѓе по нетот и им кажуваш како се заспани, како се ова како се она... И само поставуваш прашања без да кажеш 3 збора твое мислење.
Не бидува така... овде се зборува, не се прашува како некој мудрец. Бидејќи тука на форумов, нема мудреци. И ти си голтар македонски како сите други, само што си од Виница, па си во Италија...
Така без мерење пениси, овде сме за разменување мислење, менување мислење на подобро итн итн... и да не се сложуваме ете јас и ти, имаме слободна волја да бираме дали ќе муабетеме или не :) Нели :)
А религијата има премногу ЗАБРАНИ за да се дејствува слободно... религијата не е флексибилна и не е компатибилна со поединецот. Не со сите... и тука е грешката. И не сакањето промени! Тоа е уште поеќе проблем!
Се се менува нели...

Затоа реков не бидете деца и дај седнете и разберете се, а не : јас не кажувам, ти не си достоен, другите пак го зафркаваат што се прави паметен... и темите за никаде.
Ако си имате проблеми со егото и сакате да сте на некаков си фантомски форумски врв, ок, карајте се, навредувајте се...

И ете Ипсисимус кажа што е темата(слободната волја, не чистата, така да, секој е достоен да зборува и да е во право) и затоа, продолжете како мажи, не како деца со стапови. Ќе си извадете очите ;)
Шутка...темите се за никаде од вас секташите и атеистите....кмишите во подфорумот религија а не знаете два поима религиозни да споите....
На тролање со тролање одговарам,,,огледало
Ако за вас е слободната воља еднаква на мрзата , тогаш имате проблем со вашата секта , а не со религијата....
И дај молам ти се, расчистети ги подобро поимите , за да знаете што пропагирате....вака сте ми смешни...
Шукар ли си сега....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.158
Поени од реакции
12.132
Ете ти сега, јас златно момче од Кисела Вода, ти Шутка...
Те навредува тоа кога некој ќе ти каже Виничанец или дека си од Виница па мора така да ми враќаш?
Ако те навредува ок, ќе те викам на име... не е проблем ;)

Соцне... смеј се ако сме ти смешни, смеј се и ако атеистите ти се смешни... што се срамуваш :)
Сепак правиме пуздер по темите и не можеш ништо во врска со тоа, бидејќи не сме ограничени и немаме проблем со слободната волја :D

Полн си со негативна енергија, значи... пу јазк :(

Kajgana Shop

На врв Bottom