Атеист
Дежурен Шаман
- Член од
- 2 февруари 2010
- Мислења
- 7.682
- Поени од реакции
- 4.921
Ќе да е твој бог, а не мој...Не, така вели твојот "бог" Дарвин.
Овој мајмуноликиов:
![]()
![Пукам од смеа! :pos: :pos:](/styles/default/xenforo/emot/pos.gif)
![Тапшање :tapp: :tapp:](/styles/default/xenforo/emot/tapp.gif)
Ќе да е твој бог, а не мој...Не, така вели твојот "бог" Дарвин.
Овој мајмуноликиов:
![]()
Gledam ti so razumot "baratas". Ti si toj koj razumot za odgovornost go zema i rado bez razum bi bil samo da ne odgovaras za nego.Единствено нешто кое е за во вода се вашите "аргументи". Сезнаен и семоќен креатор, знаел каков исход ќе имаат особините кој му ги доделил на човекот, тогаш што го разликува од хипотетичкиот пример за самсунг и телефоните?
Очигледно дека Разумот не ви а јака страна.
И зошто го премолче ова:
Абре греото една, ај што несваќаш што ти зборувам, па уште ти мене за разум ми зборуваш!Gledam ti so razumot "baratas". Ti si toj koj razumot za odgovornost go zema i rado bez razum bi bil samo da ne odgovaras za nego.
Ako veke si svatil deka Toj e semoken i seznaen,togas Toj sepak naj dobro znae zosto e toa taka a posto Toj,SEMOKNIOT I SEZNAJNIOT ni dade upatstvo,posto e toa od Semokniot i Seznajniot,jas toa upatstvo go sledam bidejki e od Semokniot i Seznajniot.
Sekako deka Allah dz.s (Bog) go znae deka ke ima i gresnici,zatoa i pekolot go sozdade. Ama Bog ne odredi ti da bides satanista tuku toa samiot ti si go odredil. Mozese Bog da napravi site da bideme vernici i na prav pat,no od mudrost i toa ne go napravil,ne' ostavil slobodni,slasta na zivotot da ja osetime.
Апсурд од невидени размери. Допуштил такви особини поради кој ќе не казни, затоа што сакал да бидеме слободни...!Pa ako tolku baratas so razumot ke go vidis i odgovorot.
Bog dopustil osobini zaradi koi i ke te kazni,zaradi toa sto te sakal sloboden.
Ако производителот ги знае сите можни исходи кој ќе произлезат од особините кои и ги дава на креацијата и има способност да ги смени истите, која е потребата да опоменува? Еве уште еднаш:Nerazumno e da go obvinuvas mobilniot ako ima osobini koi ne treba da gi ima,no ako prethodno opomenat si deka mobilniot gi ima i tie osobini,samiot go zemas kako takov. Togas ni proizvoditelot ne mozes da go obvinis.
Ако тие особини се со некоја цел, тогаш што мајка бара судењето и пеколот?! Нели тие имаат цел, ако нешто има цел значи дека не е непотребно! Ако пак е непотребно, тогаш значи дека потекнува од несовршен креатор!
Само битие кое е несовршено има потреба да казнува, затоа што казната е реакција со која казнувачот го санкционира однесувањето на казнетиот бидејќи е спротивно на неговата волја!
Кој производител на цигари им суди, им одредува казни и ги мачи пушачите?Na sekoja kutija cigari pisuva: "Pusenjeto e stetno po zdravjeto" ako pusis kogo ke go obvinis ? Zosto toa upatstvo go sledis ?
Taka i od Boga imalo od pocetokot upatstva,za da ne se zalis posle Ipsissimko moj.
ЗОШТО ЛУЃЕ ДА СУДАТ И КАЗНУВААТ ВО НЕГОВО ИМЕ? Потребна му е помош? Неможе сам?
Drug izgovor nemase ?Апсурд од невидени размери. Допуштил такви особини поради кој ќе не казни, затоа што сакал да бидеме слободни...!![]()
Ete,da vidi na cija strana si. Ako ne si zapoznat so samiot start. Koga Bog go sozdade covekot im naredi na angelite da mu se poklonat site toa go storija sem iblis,zaradi toa sto bil ohol. Istiot iblis,otkako bil prokolnet,pobaral moznost da bide ziv do sudniot den,kako bi gi naveduval lugeto na zlo,sto mu bilo i dadeno. Pa toj,bidejki zaradi covekot e prokolnat,osveta mu vrsi na covekot so toa sto lugeto ke gi naveduva na zlo a Bog mu ja dal osobinata na covekot za sloboden izbor ama rekol deka koga god covekot i pokraj grevot ke pobara oprost ke mu bide oprosteno. I sega si na dva patista i ti i jas i sekoj,ili ke go sledime Bozjiot pat ili patot na Satanata.Ако производителот ги знае сите можни исходи кој ќе произлезат од особините кои и ги дава на креацијата и има способност да ги смени истите, која е потребата да опоменува? Еве уште еднаш:
Ne si covek od upotreba na zdrav razum i eden prost primer.Кој производител на цигари им суди, им одредува казни и ги мачи пушачите?
И по n-ти пат:
Искрено, ваква индоктринација како твојава е уметност....Кој мазохизам!Drug izgovor nemase ?
Ete,da vidi na cija strana si. Ako ne si zapoznat so samiot start. Koga Bog go sozdade covekot im naredi na angelite da mu se poklonat site toa go storija sem iblis,zaradi toa sto bil ohol. Istiot iblis,otkako bil prokolnet,pobaral moznost da bide ziv do sudniot den,kako bi gi naveduval lugeto na zlo,sto mu bilo i dadeno. Pa toj,bidejki zaradi covekot e prokolnat,osveta mu vrsi na covekot so toa sto lugeto ke gi naveduva na zlo a Bog mu ja dal osobinata na covekot za sloboden izbor ama rekol deka koga god covekot i pokraj grevot ke pobara oprost ke mu bide oprosteno. I sega si na dva patista i ti i jas i sekoj,ili ke go sledime Bozjiot pat ili patot na Satanata.
Ne si covek od upotreba na zdrav razum i eden prost primer.
Tolku so tebe.
Погрешно. Има и трет пат, оној што јас го следам, а тоа е Мојот Пат! Патот кој го определила мојата Вистинска Волја, Волја која е дел од Божјата.I sega si na dva patista i ti i jas i sekoj,ili ke go sledime Bozjiot pat ili patot na Satanata.
Soul-of-Space, по-дервишки одговор нема да добиеш од не-муслиманПогрешно. Има и трет пат, оној што јас го следам, а тоа е Мојот Пат! Патот кој го определила мојата Вистинска Волја, Волја која е дел од Божјата.
Ако прифаќаш дека ти имаш слободна волја и имаш право да ја извршуваш, исто така прифаќаш дека и друг го има истото право и не смееш во никој случај да го оспориш или попречиш тоа! Ако го правиш тоа, ти немаш ништо со богот кој што го проповедаш постојано.Mislam bescelno e da mu se objasnuva na nekoj koj si ja priznava i prifakja samo negovata volja i secija druga volja e prisilna.
.
Сите личиме на мајмуни кога ќе видиш.Не, така вели твојот "бог" Дарвин.
Овој мајмуноликиов:
![]()
Se soglasuvam. Sto se odnesuva do veruvanjeto,nikoj na nikogo ne moze da mu se mesa. Bezbroj pati imam kazano deka vo site religii postojat dva suda. Edniot e ovoj drzavniot sud a vo islamski zemji serijatot vo koj postoi zakon i pravila i principi na odnesuvanje itn. Ima zabrani i dozvoli vo sekoj sud pa i vo serijatskiot. Postojat zatvori vo sekoja drzava pa i vo serijatskiot. Postoi vojska vo sekoja drzava pa i vo serijatskata..... ama za verata nikoj na nikogo ne moze da mu sudi. Kako sto vo sekoja zemja imaat pravo da ziveat i muslimani i nemuslimani taka i vo serijatska. Eve link da gi procitas koi se pravata na nemuslimanite vo islamski zemji:Ако прифаќаш дека ти имаш слободна волја и имаш право да ја извршуваш, исто така прифаќаш дека и друг го има истото право и не смееш во никој случај да го оспориш или попречиш тоа! Ако го правиш тоа, ти немаш ништо со богот кој што го проповедаш постојано.
Се додека твојата волја е вистинска волја, која те бутка низ животот и те прави подобар (тоа не е волја врзана со другите, ти немаш ништо со другите и не може да преземеш ништо во врска со патот и волјата на другите) ти ќе немаш проблем со другите вистински волји.
Простор има премногу, за секого... само не треба да се заморува човек со туѓата вистинска волја. Тоа води до вакви муабети...
Богот може да прави што сака, ти како верник немаш право да се мешаш во животот на ниеден човек, ниту да убиваш во името на ниеден бог. Ти и богот сте едно само во твојот живот и преку твојот живот, не преку мене или било кој друг. 72 девици те чекаат не заради мене, ами заради тебе, оди убивај се полека, џихадот навнатре, не нанадвор.
Богот е доволно семоќен да го среди тоа и без вас, верниците, нели.
Терај си ја својата волја, изедначи ја со божествената (не да ти биде само параван за твои гнасни дела) и живеј го животот.
Сите сме браќа нели, ок и сестри ,има и жени на Земјата!
Od takvi kako tebe i majmunite bi se zasramile koga bi te slusnale sto zboruvas.Сите личиме на мајмуни кога ќе видиш.
![]()
Кога некој брани догма која е спремна да убива луѓе поради морал кој е различен од неговиот, тогаш тоа итекако е присила, ограничување, терор и зло.Mislam bescelno e da mu se objasnuva na nekoj koj si ja priznava i prifakja samo negovata volja i secija druga volja e prisilna.....
Појасно од ова амин. Ако ова не си способен да го сватиш, тогаш секоја понатамошна дискусија со тебе е бесцелна.Гневот, љубовта, љубомората, среќата, тагата, разумот....се особини кој се дел од луѓето! А не особини кој луѓето сами решиле да ги имаат! Крадењето, лажењето, убивањето се ПОСЛЕДИЦИ на дел од тие особини!
Ако тие особини се со некоја цел, тогаш што мајка бара судењето и пеколот?! Нели тие имаат цел, ако нешто има цел значи дека не е непотребно! Ако пак е непотребно, тогаш значи дека потекнува од несовршен креатор!
Значи некој хомосексуалец, кој што слуша рок, обожува божица некоја од било кој пантеон (денес се живи еден куп богови), нема да има проблеми да живее и работи во Иран? Ќе биде исто како да е муслиман? Тоа сакаш да ми кажеш?