Слободната воља и религиите!

M

Muranyi

Гостин

Сеуште поголема веројатност од приказната за семоќно,совршено и сезнајно битие на кои работите му клизнале од контрола.
Инаку,ТЕ не го исклучува постоењето на Бог,но за жал не му оди во прилог на вашиот не баш така семоќен Креатор,кој и не го сака баш така човекот како што вие милувате да кажете:)
П.С.Знам дека се ова ти е познато,но пусто его,што да правиш,мораш и ти некако да ги плукаш атеистите,па ги изедначуваш со дарвинистите,комунистите.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Единствено нешто кое е за во вода се вашите "аргументи". Сезнаен и семоќен креатор, знаел каков исход ќе имаат особините кој му ги доделил на човекот, тогаш што го разликува од хипотетичкиот пример за самсунг и телефоните?
Очигледно дека Разумот не ви а јака страна.
И зошто го премолче ова:
Gledam ti so razumot "baratas". Ti si toj koj razumot za odgovornost go zema i rado bez razum bi bil samo da ne odgovaras za nego.

Ako veke si svatil deka Toj e semoken i seznaen,togas Toj sepak naj dobro znae zosto e toa taka a posto Toj,SEMOKNIOT I SEZNAJNIOT ni dade upatstvo,posto e toa od Semokniot i Seznajniot,jas toa upatstvo go sledam bidejki e od Semokniot i Seznajniot.

Sekako deka Allah dz.s (Bog) go znae deka ke ima i gresnici,zatoa i pekolot go sozdade. Ama Bog ne odredi ti da bides satanista tuku toa samiot ti si go odredil. Mozese Bog da napravi site da bideme vernici i na prav pat,no od mudrost i toa ne go napravil,ne' ostavil slobodni,slasta na zivotot da ja osetime. Toa ti e kako da te zatvori covek vo edna soba za da ne zgresis nikogas,tamu vo taa soba nemas moznost nitu da ukrades nitu da ubies,samiot cel zivot vo edna soba,nema na kogo da izlazes.... No bidejki te saka,ti dava sloboda,da izleguvas,ama pod uslov,nemoj da krades,nemoj da lazes,nemoj da ubivas,bidejki kade god da odis,kaj mene ke se vratis,ne zloupotrebuvaja slobodava koja ti ja davam,oti koga ke se vratis,usite edna peda ke ti gi napravam.
Ti izleguvas od soba i vikas "eveti ga na" ke ubivam,ke kradam,ke lazam.... da vidime sto mi mozes. A toj te gleda i te slusa se' sto pravis. Se vrakjas kaj Nego i tamu probuvas da go izlazes,ama kogo,toj se znae. E sega ti vika,vleguvaj vkotar. Ama... nema ama. Tamu vo toj kotar koga ke se ocistis od valkanicite sto si gi napravi na sloboda a mozese da ne se valkas,direktno da si vlezes tamu kade sto e se' apsolutno cisto i ubavo,togas ke vlezes. Ako ne si se izvalkal do gusha da ne moze ni peralna da te ocisti.A principot na cistenje e malku tezok,pak zavisi kolku si valkan,nekogas i cetka za nekoi alista treba celicna.Sega malku ke trpis. Si lazel,si ubival,si kradel,cesta si ja odzemal na drugite,si vregjal,pa sega sakas taka da pomines ?
Nekoj,koga mu rekov ke ti dadam sloboda ama drzi se do ovie principi se drzese beskrajno i se pazese,ne mi go prekrsi zborot,pa zarem e pravedno da te stavam na edno mesto so nego ? Ne mi dolikuva (ke ti rece) oti,mene me vikaat APSOLUTNO PRAVEDEN.
Angelite od ljubov i pocit i kon vas i kon mene sedzde ti napravija a gjavolot od ljubomora i omraza prema vam toa go odbi i povtorno po nego otidovte,e pa sto sakas ?
So gjavolot si se upoznal kolku sto e upoznata kravata so mesarot. Dali bi go pratela do kasapnica koga bi znaela kade ja nosi ? Dali bi zela mekica vo usta od negovi race ?
Voljata tvoja za omalozuvanje na nekogo,za vregjanje,za lazenje za kradenje,ubivanje,nemoral,toa gjavolot mekici na pat ti postavil i po niv odis a ne znaes deka do provalija samo ke stignes.

Nikoj vernik i so iman ne se rodil. Lugeto se ragjaat Muslimani ili Hristijani,ama vernik nikoj roden ne e. Imanot se steknuva,se zarabotuva se vlozuva trud za nego za da ja vidis i slasta,kako sto ja gledas slasta na platata koga na mesecot ke ja zemas a pred toa si se namacil. Ti toa svesno go odbivas i negiras. Toa ti samiot naj dobro si znaes,ama prasuvas za da nedoznaes a ne od zelba za da doznaes za vistinata.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Gledam ti so razumot "baratas". Ti si toj koj razumot za odgovornost go zema i rado bez razum bi bil samo da ne odgovaras za nego.

Ako veke si svatil deka Toj e semoken i seznaen,togas Toj sepak naj dobro znae zosto e toa taka a posto Toj,SEMOKNIOT I SEZNAJNIOT ni dade upatstvo,posto e toa od Semokniot i Seznajniot,jas toa upatstvo go sledam bidejki e od Semokniot i Seznajniot.

Sekako deka Allah dz.s (Bog) go znae deka ke ima i gresnici,zatoa i pekolot go sozdade. Ama Bog ne odredi ti da bides satanista tuku toa samiot ti si go odredil. Mozese Bog da napravi site da bideme vernici i na prav pat,no od mudrost i toa ne go napravil,ne' ostavil slobodni,slasta na zivotot da ja osetime.
Абре греото една, ај што несваќаш што ти зборувам, па уште ти мене за разум ми зборуваш!
Ајде уште еднаш значи во врска со болдираното:
Ако богот е семоќен и сезнаен како што тврдиш, зошто суди?! Зошто допуштил и создал особини кај луѓето за кој казнува?! Затоа ја направив компарацијата со телефоните! Ако купам телефон кој има карактеристики што не треба да ги има, неразумно е за тоа да го обвинувам телефонот!
Гневот, љубовта, љубомората, среќата, тагата, разумот....се особини кој се дел од луѓето! А не особини кој луѓето сами решиле да ги имаат! Крадењето, лажењето, убивањето се ПОСЛЕДИЦИ на дел од тие особини! Со сила се правиш мутав или мутав си? Ако тие особини се со некоја цел, тогаш што мајка бара судењето и пеколот?! Нели тие имаат цел, ако нешто има цел значи дека не е непотребно! Ако пак е непотребно, тогаш значи дека потекнува од несовршен креатор!
Само битие кое е несовршено има потреба да казнува, затоа што казната е реакција со која казнувачот го санкционира однесувањето на казнетиот бидејќи е спротивно на неговата волја! Ако се е според волјата на креаторот, единствена причина за казната е садизмот.
И по незнам кој пат - ЗОШТО ЛУЃЕ ДА СУДАТ И КАЗНУВААТ ВО НЕГОВО ИМЕ? Потребна му е помош? Неможе сам? :tapp:

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Pa ako tolku baratas so razumot ke go vidis i odgovorot.

Bog dopustil osobini zaradi koi i ke te kazni,zaradi toa sto te sakal sloboden. Bez takvi osobini,kako telefonot se magarinjata za kakvi,mozebi kopnees da bides. Od niv ne se bara nisto. Bog kaj lugeto tie osobini gi ostavil zaradi toa sto ne saka slobodni,ne sakal da bideme i nie kako magarinjata. Posto ne sme nie takvi,odgovorni sme.
Nerazumno e da go obvinuvas mobilniot ako ima osobini koi ne treba da gi ima,no ako prethodno opomenat si deka mobilniot gi ima i tie osobini,samiot go zemas kako takov. Togas ni proizvoditelot ne mozes da go obvinis.
Na sekoja kutija cigari pisuva: "Pusenjeto e stetno po zdravjeto" ako pusis kogo ke go obvinis ? Zosto toa upatstvo go sledis ?
Taka i od Boga imalo od pocetokot upatstva,za da ne se zalis posle Ipsissimko moj.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Pa ako tolku baratas so razumot ke go vidis i odgovorot.

Bog dopustil osobini zaradi koi i ke te kazni,zaradi toa sto te sakal sloboden.
Апсурд од невидени размери. Допуштил такви особини поради кој ќе не казни, затоа што сакал да бидеме слободни...!:vozbud:
Nerazumno e da go obvinuvas mobilniot ako ima osobini koi ne treba da gi ima,no ako prethodno opomenat si deka mobilniot gi ima i tie osobini,samiot go zemas kako takov. Togas ni proizvoditelot ne mozes da go obvinis.
Ако производителот ги знае сите можни исходи кој ќе произлезат од особините кои и ги дава на креацијата и има способност да ги смени истите, која е потребата да опоменува? Еве уште еднаш:
Ако тие особини се со некоја цел, тогаш што мајка бара судењето и пеколот?! Нели тие имаат цел, ако нешто има цел значи дека не е непотребно! Ако пак е непотребно, тогаш значи дека потекнува од несовршен креатор!
Само битие кое е несовршено има потреба да казнува, затоа што казната е реакција со која казнувачот го санкционира однесувањето на казнетиот бидејќи е спротивно на неговата волја!
Na sekoja kutija cigari pisuva: "Pusenjeto e stetno po zdravjeto" ako pusis kogo ke go obvinis ? Zosto toa upatstvo go sledis ?
Taka i od Boga imalo od pocetokot upatstva,za da ne se zalis posle Ipsissimko moj.
Кој производител на цигари им суди, им одредува казни и ги мачи пушачите?
И по n-ти пат:
ЗОШТО ЛУЃЕ ДА СУДАТ И КАЗНУВААТ ВО НЕГОВО ИМЕ? Потребна му е помош? Неможе сам?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Апсурд од невидени размери. Допуштил такви особини поради кој ќе не казни, затоа што сакал да бидеме слободни...!:vozbud:
Drug izgovor nemase ?

Ако производителот ги знае сите можни исходи кој ќе произлезат од особините кои и ги дава на креацијата и има способност да ги смени истите, која е потребата да опоменува? Еве уште еднаш:
Ete,da vidi na cija strana si. Ako ne si zapoznat so samiot start. Koga Bog go sozdade covekot im naredi na angelite da mu se poklonat site toa go storija sem iblis,zaradi toa sto bil ohol. Istiot iblis,otkako bil prokolnet,pobaral moznost da bide ziv do sudniot den,kako bi gi naveduval lugeto na zlo,sto mu bilo i dadeno. Pa toj,bidejki zaradi covekot e prokolnat,osveta mu vrsi na covekot so toa sto lugeto ke gi naveduva na zlo a Bog mu ja dal osobinata na covekot za sloboden izbor ama rekol deka koga god covekot i pokraj grevot ke pobara oprost ke mu bide oprosteno. I sega si na dva patista i ti i jas i sekoj,ili ke go sledime Bozjiot pat ili patot na Satanata.

Кој производител на цигари им суди, им одредува казни и ги мачи пушачите?
И по n-ти пат:
Ne si covek od upotreba na zdrav razum i eden prost primer.
Tolku so tebe.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Drug izgovor nemase ?

Ete,da vidi na cija strana si. Ako ne si zapoznat so samiot start. Koga Bog go sozdade covekot im naredi na angelite da mu se poklonat site toa go storija sem iblis,zaradi toa sto bil ohol. Istiot iblis,otkako bil prokolnet,pobaral moznost da bide ziv do sudniot den,kako bi gi naveduval lugeto na zlo,sto mu bilo i dadeno. Pa toj,bidejki zaradi covekot e prokolnat,osveta mu vrsi na covekot so toa sto lugeto ke gi naveduva na zlo a Bog mu ja dal osobinata na covekot za sloboden izbor ama rekol deka koga god covekot i pokraj grevot ke pobara oprost ke mu bide oprosteno. I sega si na dva patista i ti i jas i sekoj,ili ke go sledime Bozjiot pat ili patot na Satanata.

Ne si covek od upotreba na zdrav razum i eden prost primer.
Tolku so tebe.
Искрено, ваква индоктринација како твојава е уметност....Кој мазохизам!
Што ми кажуваш приказни? Имаш аргументи од моја страна, ако неможеш да ги побиеш, тогаш ти си тој што користи изговори.

Ограниченоста е најголемото зло, посебно онаа чиј мотив е стравот од казна и надежта за награда од битие кое се заканило дека ќе те мачи! Патетика!
--- надополнето: 5 јануари 2013 во 18:41 ---
I sega si na dva patista i ti i jas i sekoj,ili ke go sledime Bozjiot pat ili patot na Satanata.
Погрешно. Има и трет пат, оној што јас го следам, а тоа е Мојот Пат! Патот кој го определила мојата Вистинска Волја, Волја која е дел од Божјата.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.306
Поени од реакции
12.298
Погрешно. Има и трет пат, оној што јас го следам, а тоа е Мојот Пат! Патот кој го определила мојата Вистинска Волја, Волја која е дел од Божјата.
Soul-of-Space, по-дервишки одговор нема да добиеш од не-муслиман :)
Бесцелно е да се препираш за да најдеш оправдување кога некој муслиман убива друг муслиман или „неверник“ во името на Богот (кој што е семоќен и нема потреба од твоја или било чија помош за да уништи било кој, ако постои истиот тој бог нели) и се осмелува со вакви бедни изговори кои ги презентирате вие верниците, во кои го вмешува богот за да си ги оправда постапките за кои не сака да одговара (а има „муда“ да ги направи) и со тоа му застанува на патот на некој чија волја е да го спознае богот далеку од сите догми и религии (патот стави го со голема буква ако ти е волја).

Нема никој право, ниту човек ниту бог да застане на нечиј пат.

Тоа било јасно пред 30 000 години, не е привилегија на луѓето денес. Ама секогаш постоеле други кои се плашеле од слободната мисла и нејзината моќ!

Не бива така...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Mislam bescelno e da mu se objasnuva na nekoj koj si ja priznava i prifakja samo negovata volja i secija druga volja e prisilna.

Tolku e ednostavno sto mene ne mi e jasno kako nekoj tolku ne moze da svati.
Naj golem problem e vo toa sto covek preskoknuva mnogu raboti koi prethodno treba da gi nauci pa zatoa ne e jasno.
Da receme nemate prestava za pekolot i rajot i toa e ubava pricina sto ne mozete da svatite ednostavna rabota.

Ednas kazav deka kaznata samite si ja izbirame sekoj.
Kazav isto deka samite ke se kaznime za greskite. Pa toa ti e i vo Budizmot duri taka. Ako ne dostignes stepen na svesnost,vo sledniot zivot mozes i morkov da bides,toa ti e kazna bidejki svesta ne ti rabotela i spored nivno veruvanje nikoj ne te pretvora vo morkov tuku samiot ke se reinkarniras ili vo magare ili vo nekoj si reptil.....
Ne e Bog Toj koj vo Dzehennemot (pekolot) ke zeme kamsik i ke te udira. Zlite dela koi gi pravis na ovoj svet ke te odnesat na mesto kade sto sam ke se izmacuvas.
Ako jas na pecalba ne mislam za nazad,za doma,ke jadam tamu i ke pijam,ama koga ke se vratam nazad treva ke pasam.Koj mi e kriv zaradi toa sto togas ke se izmacuvam i ke gladuvam ako ne jas samiot ? Koj e toj sto ke me maci i ke me kaznuva vo beda dodeka ziveam ako ne jas samiot.
Principite se takvi.
Vie kako ateisti ete i tret pat ste izbrale,samiot svoj pat.Bog e milostiv te. naj milostiv,nemoze covek da zgresi kolku sto moze Bog da oprosti,ova treba da se zeme vo obzir. Ako jas na sinot mu dadam samar zaradi toa sto napravil nekakva greska ili problem na uciliste,toa ne znaci deka go mrazam,ami od ljubov go pravam.Ne znaci deka muslimanite ili hristijanite pobozni ne pravat greski. Poznata vi e izrekata na Rumi.
Allah dz.s gi prostuva grevovite kolkavi god da se,ako pobaras oprost,no ako ne gi priznavas i gi pravis im nastetuvas na okolinata,pa taman rabota.
Ne sum jas vinoven ako ti kazam da mi dojdes doma ama od zadnata vrata bidejki od prednata ima loso kuce. Ti za inaet odis od prednata pa te izdrpalo ! Samiot si se kaznuvas ! E moja rabota e zosto sum stavil kuce,ne si ti bog "jas sum bog".

Zapomni,za da ti olesne. Bog nema da te kaznuva,samiot ke si se kaznuvas,delata ke te kaznuvaat,mestoto samiot ke si go izberes dali trnje ili ovosje zavisi kolku ke si zarabotis kredit tuka.
Nie Muslimanite imame Kur'an cii upatstva smetame deka se naj dobri za zarabotuvanje dobro mesto na onoj svet. Hristijanite si imaat svoja kniga so propis i nacin na zivot spored koja veruvaat deka taka se zarabotuva podobar zivot na onoj svet. Ti si imas svoja kniga ili satanska biblija (ipsisiimus) teraj si po nea. Ateistite bez kompas si odat. Evreite si imaat svoja za cija smetaat deka preku nea se zarabotuva podobroto mesto i sekoj si odi po svoj pat. Koga tamu ke pojdeme,ke vidime dali sme ziveele pravilno na ovoj svet ili nepravilno a toa ke go vidime spored mestoto kade sto ke se najdeme.
Ako macam maka tamu,togas e mnogu jasno deka sum gresel vamu. Ako macis maka,seti se sto ti zboruvav. Nema tamu da go vidis Boga,ipsissimus,ednostavno ke si zivees vo maka oti tolku si srabotil.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.306
Поени од реакции
12.298
Mislam bescelno e da mu se objasnuva na nekoj koj si ja priznava i prifakja samo negovata volja i secija druga volja e prisilna.
.
Ако прифаќаш дека ти имаш слободна волја и имаш право да ја извршуваш, исто така прифаќаш дека и друг го има истото право и не смееш во никој случај да го оспориш или попречиш тоа! Ако го правиш тоа, ти немаш ништо со богот кој што го проповедаш постојано.
Се додека твојата волја е вистинска волја, која те бутка низ животот и те прави подобар (тоа не е волја врзана со другите, ти немаш ништо со другите и не може да преземеш ништо во врска со патот и волјата на другите) ти ќе немаш проблем со другите вистински волји.
Простор има премногу, за секого... само не треба да се заморува човек со туѓата вистинска волја. Тоа води до вакви муабети...

Богот може да прави што сака, ти како верник немаш право да се мешаш во животот на ниеден човек, ниту да убиваш во името на ниеден бог. Ти и богот сте едно само во твојот живот и преку твојот живот, не преку мене или било кој друг. 72 девици те чекаат не заради мене, ами заради тебе, оди убивај се полека, џихадот навнатре, не нанадвор.
Богот е доволно семоќен да го среди тоа и без вас, верниците, нели.

Терај си ја својата волја, изедначи ја со божествената (не да ти биде само параван за твои гнасни дела) и живеј го животот.
Сите сме браќа нели, ок и сестри ,има и жени на Земјата!

П.С. Јас до тука, ти оди понатаму и живеј.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ако прифаќаш дека ти имаш слободна волја и имаш право да ја извршуваш, исто така прифаќаш дека и друг го има истото право и не смееш во никој случај да го оспориш или попречиш тоа! Ако го правиш тоа, ти немаш ништо со богот кој што го проповедаш постојано.
Се додека твојата волја е вистинска волја, која те бутка низ животот и те прави подобар (тоа не е волја врзана со другите, ти немаш ништо со другите и не може да преземеш ништо во врска со патот и волјата на другите) ти ќе немаш проблем со другите вистински волји.
Простор има премногу, за секого... само не треба да се заморува човек со туѓата вистинска волја. Тоа води до вакви муабети...

Богот може да прави што сака, ти како верник немаш право да се мешаш во животот на ниеден човек, ниту да убиваш во името на ниеден бог. Ти и богот сте едно само во твојот живот и преку твојот живот, не преку мене или било кој друг. 72 девици те чекаат не заради мене, ами заради тебе, оди убивај се полека, џихадот навнатре, не нанадвор.
Богот е доволно семоќен да го среди тоа и без вас, верниците, нели.

Терај си ја својата волја, изедначи ја со божествената (не да ти биде само параван за твои гнасни дела) и живеј го животот.
Сите сме браќа нели, ок и сестри ,има и жени на Земјата!
Se soglasuvam. Sto se odnesuva do veruvanjeto,nikoj na nikogo ne moze da mu se mesa. Bezbroj pati imam kazano deka vo site religii postojat dva suda. Edniot e ovoj drzavniot sud a vo islamski zemji serijatot vo koj postoi zakon i pravila i principi na odnesuvanje itn. Ima zabrani i dozvoli vo sekoj sud pa i vo serijatskiot. Postojat zatvori vo sekoja drzava pa i vo serijatskiot. Postoi vojska vo sekoja drzava pa i vo serijatskata..... ama za verata nikoj na nikogo ne moze da mu sudi. Kako sto vo sekoja zemja imaat pravo da ziveat i muslimani i nemuslimani taka i vo serijatska. Eve link da gi procitas koi se pravata na nemuslimanite vo islamski zemji:
http://www.monteislam.com/islamske-teme/prava-nemuslimana-u-islamskoj-vlasti

Nikade nema ubivanje vo ime na nieden Bog. Se osvojuvalo,se ratuvalo,ne samo kaj muslimanite.... ama kako miluvate da kazete,go ubi zaradi toa sto ne e musliman,toa e apsurd. Ako mi e cesta vo prasanje,familijata,domot,ako sum napadnat,togas Allah dz.s Vladar na svetovite,bara da se branam. Vo sekoj slucaj zabraneto e (duri vo rat) da se ubiva nevin covek,ne vooruzen covek,zabraneto e duri i noke da se ratuva i napagja. Nema popraveden nacin da najdete od religiskite pravila,vo slucajov Islamot. Toa sto nekoj nekade pravi,pa preispitajte se kolku e spored Islamskite pravila i propisi pa spored toa i sudete.
Imalo i krstonosni vojni no ne gledam nitu edna Isusova postapka jas vo niv spored ona sto go citam vo Noviot Zavet. Ne prepoznavam vo nim jas pravi hristijanski vernici kako sto vie vo edna alkaeda,koja pred 11/9 ne postoese,go prepoznavate cel islam. Toa e slabo baratanje so razum.
Ako Bog dal sloboda i odredil sud za verata togas i ne treba zaradi toa da im se sudi tuka na lugeto. A Bog bara pravedni da bideme i pravedno da postapuvame da ne nastetuvame edni na drugi i toa treba da se sprovedi.
--- надополнето: 5 јануари 2013 во 23:44 ---
Сите личиме на мајмуни кога ќе видиш.
Od takvi kako tebe i majmunite bi se zasramile koga bi te slusnale sto zboruvas.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Mislam bescelno e da mu se objasnuva na nekoj koj si ja priznava i prifakja samo negovata volja i secija druga volja e prisilna.....
Кога некој брани догма која е спремна да убива луѓе поради морал кој е различен од неговиот, тогаш тоа итекако е присила, ограничување, терор и зло.
Еден од аргументите кој те побива во корен е следниов дел:
Гневот, љубовта, љубомората, среќата, тагата, разумот....се особини кој се дел од луѓето! А не особини кој луѓето сами решиле да ги имаат! Крадењето, лажењето, убивањето се ПОСЛЕДИЦИ на дел од тие особини!
Ако тие особини се со некоја цел, тогаш што мајка бара судењето и пеколот?! Нели тие имаат цел, ако нешто има цел значи дека не е непотребно! Ако пак е непотребно, тогаш значи дека потекнува од несовршен креатор!
Појасно од ова амин. Ако ова не си способен да го сватиш, тогаш секоја понатамошна дискусија со тебе е бесцелна.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.306
Поени од реакции
12.298
Значи некој хомосексуалец, кој што слуша рок, обожува божица некоја од било кој пантеон (денес се живи еден куп богови), нема да има проблеми да живее и работи во Иран? Ќе биде исто како да е муслиман? Тоа сакаш да ми кажеш?
Шериатскиот закон доаѓа од религијата и станува правен закон кој што стои пред волјата на не-муслиманите. Како тоа може?

Од друга страна...
Нема зовриени муслимански фракции кои убиваат во името на религијата со што застануваат пред волјата на поединецот и тие заземаат се поголем замав?
И ако има такви фракции и тие не се „американска пропаганда“, зошто Аллах дозволува такво нешто иако е семоќен?

Проблемот е тоа што твојата религија има премногу забрани кои не одговараат на сите поединци и кои од религиозни во шеријатска држава стануваат правни закони и може да страда човек за глупости. Во друга држава без такви шеријатски религиозно-правни закони, може само да не се согласуваш со нечиј начин на живот, но не и да го осудиш, затвориш или убиеш.
Тука лежи маката... ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom