Слобода или сигурност?

Слобода или сигурност?

• Вкупно гласачи
    69

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Првиот човек TAK-adama(golem, soul-less one, donkey) e створен за да биде роб....како ќе биде "ебен" не е битно, у поново време гледаме дека и у мозок било добро за некого.....
Лошо е што и магарињата уживаат изгледа у "дејствието".
Оваа информација односно спознание, дека некој ни ја земал слободата и нема некоја вредност ако не би знаеле што да правиме потоа......
Само не гледам како оди сигурноста овде у равенкава.

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
Се усреќија жените со слободата. Еве како ја користат.

http://forum.kajgana.com/threads/Згодни-френдови-и-френдици-од-Фејсбук.62445/page-21#post-5192830

Што велат сите овие слики? Гледајте ме, јас постојам, јас сум парче месо со дупка на средина.

Јака работа оваа слободата.
Да не те преобратија резидентниве вахабисти во ислам?
Што им фали на сликите?

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Треба или да се заебаваш или тотално да немаш допир со реалноста па тогашното ропство да го поистоветуваш со сегашниот однос на општеството и неговите поединци.

Денешниот работник има ИЗБОР, дали, што и каде ќе работи, робовите немале таков луксуз, тие биле сопственост нечива, биле на исто рамниште со предметите.
Денес секој има можност да направи нешто од својот живот, да заработи, да се докаже и да го искористи својот потенцијал, во минатите векови такво нешто немало! Просечниот животен век бил 20-30 години, за квалитетот на животот и да не зборуваме! Правото на слодобно изразување, правото на жените, достапност на информации и се останато кое денес го земаме здраво за готово, било научна фантастика за тие луѓе! Да тврдиш дека сега е полошо од тогаш, значи да немаш врска од историјата и сегашноста.
Хех, немам врска од историјата и сегашноста.
Историска демографија ти е специјалност изгледа.

Колку бил просечниот век? 20 години? Значи, пример фараоните и аристократската придружба живееле 30, а робовите 10. Значи, од 4 до 9 години ги експлоатирале.
Ај да видиме сегашност:
Кога зборуваш денес зборуваш за западните и прозападните земји: а нивниот животен век, за изборот и за можностите? Пошо јас знам дека 3 милијарди (и повеќе) жители на светот живеат во мизерија, со никакви услови за живот, и со не многу долг животен век. Некаква спојка на историја и сегашност наоѓам тука, а ти?

и за крај, како и за почеток.. ако мислиш дека некој работник на кој му ја цицаат крвта за 6.000 денари има некаков ИЗБОР и може да се чувствува слободен и сигурен, и среќен што не е роден во феудализмот, тогаш треба да си се побараш, во некоја установа.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хех, немам врска од историјата и сегашноста.
Историска демографија ти е специјалност изгледа.

Колку бил просечниот век? 20 години? Значи, пример фараоните и аристократската придружба живееле 30, а робовите 10. Значи, од 4 до 9 години ги експлоатирале.
Ај да видиме сегашност:
Кога зборуваш денес зборуваш за западните и прозападните земји: а нивниот животен век, за изборот и за можностите? Пошо јас знам дека 3 милијарди (и повеќе) жители на светот живеат во мизерија, со никакви услови за живот, и со не многу долг животен век. Некаква спојка на историја и сегашност наоѓам тука, а ти?

и за крај, како и за почеток.. ако мислиш дека некој работник на кој му ја цицаат крвта за 6.000 денари има некаков ИЗБОР и може да се чувствува слободен и сигурен, и среќен што не е роден во феудализмот, тогаш треба да си се побараш, во некоја установа.
Погледај го наталитетот на земјите во кој живеат тие три милијарди во мизерија. Ако ти немаш основни услови за живот, дали е паметно да направиш 10 деца?! И после западот им е крив што умираат од глад?
Тоа што се обидуваш да ги ставиш на исто рамниште тие луѓе и оние кој биле поробени и користени како нечива сопственост во минатото е еден обичен инает како што веќе реков.
Што се однесува до работникот што му ја цицале крвта за 6000, итекако има и имал избор! Кој му забрани да побара подобра работа? Ќе го камшикува ли некој за тоа? Ќе го убие ли? Ти знаеш ли воопшто што значи роб во вистинска смисла на зборот - роб кој нема слобода, кој е нечива сопственост и кој е тоа што е против негова волја?!
Нема ништо совршено на светот, нормално дека неможат сите да бидат милионери, но денешните луѓе го имаат најбитното нешто за разлика од оние во минатото - право на ИЗБОР! А тое е темелот на слободата.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Аха. Ок. Чим работникот своеволно е експлоатиран за мизерни пари, а има избор да прави што сака во животот, па дури и да успее, а очигледно нејќе, тогаш немам потреба воопшто да ја продолжам дискусијава. Види, знам дека си роден со сребрена лажица, а таквите се тешки за убедување дека немаат сите исти изгледи и можности во животот. Така да, кулирај си.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Зависи кој и што подразбира под тоа слобода !
Јас на пр. под слобода подразбирам:
Право на живот, право на слободно движење, право на приватен имот, економска слобода, право на слободно искажување на национална, религиска, идеолошка/политичка определба(доколку се има секако), право на сопствен начин на живот, сопствени сфаќања, секако без да може и смее средината или било кој друг човек да ти наметнува мислења различни од твоите, секој има право на сопствено мислење, сопствени сфаќања и сопствен начин на живот НО никој нема право да ги наметнува своите сфаќања и мислења врз други лица ........ и исто така никој нема право да гази врз слободата на други лица !

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Аха. Ок. Чим работникот своеволно е експлоатиран за мизерни пари, а има избор да прави што сака во животот, па дури и да успее, а очигледно нејќе, тогаш немам потреба воопшто да ја продолжам дискусијава. Види, знам дека си роден со сребрена лажица, а таквите се тешки за убедување дека немаат сите исти изгледи и можности во животот. Така да, кулирај си.
А зошто мислиш дека некој е должен некому да даде било што?! Ако си способен најди работа која е подобра, ако не, не кукај!
Каде беше тој "експлоатиран работник" на 1-ви мај? На денот посветен за неговите права? Дали протестираше? Дали се пожали? Не, туку отиде да си прави скара на македонските ливади! Епа вие сакате некој на послужавник да ви даде било што?!

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Што подразбираш под ова економска слобода?
Под економска слобода подразбирам секој човек да може да работи што сака .......... мислам на легални работи секако, а притоа да не му стојат секој ден над глава триста инспекции и разно-разни цицачи на пари(УЈПовци) .......... тоа мислам ......... на пр. јас не сум бизнисмен, работам за плата, но да се ставиме во кожата на некој рандом бизнисмен на пр. без разлика дали е ситен, среден, крупен... и како може тој човек да работи и да мисли на работата доколку секој ден го подјебаваат разно-разни цицачи ........... те за едно, те за друго, те за трето... значи зборам за Капитализам и слободен пазар ............ секој колку си заработи, толку нека си има, мал процент на државата ќе даде и тоа е тоа .......... бидејќи пази прекумерното мешање на државата во приватниот сектор е на некој начин Социјализам, а не Капитализам !
П.С. Накратко кажано секој колку си заработи толку нека си има, неможе на пр. Трпе ако заработил повеќе, а Петре заработил помалку, неможе Трпе да му дава од својот дел на Петре за да бидат еднакви !

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Под економска слобода подразбирам секој човек да може да работи што сака .......... мислам на легални работи секако, а притоа да не му стојат секој ден над глава триста инспекции и разно-разни цицачи на пари(УЈПовци) .......... тоа мислам ......... на пр. јас не сум бизнисмен, работам за плата, но да се ставиме во кожата на некој рандом бизнисмен на пр. без разлика дали е ситен, среден, крупен... и како може тој човек да работи и да мисли на работата доколку секој ден го подјебаваат разно-разни цицачи ........... те за едно, те за друго, те за трето... значи зборам за Капитализам и слободен пазар ............ секој колку си заработи, толку нека си има, мал процент на државата ќе даде и тоа е тоа .......... бидејќи пази прекумерното мешање на државата во приватниот сектор е на некој начин Социјализам, а не Капитализам !
П.С. Накратко кажано секој колку си заработи толку нека си има, неможе на пр. Трпе ако заработил повеќе, а Петре заработил помалку, неможе Трпе да му дава од својот дел на Петре за да бидат еднакви !
Зошто тогаш на темите од економија кога е во прашање просечната плата немаш исто мислење? Таму добивам впечаток дека економската сигурност ти е многу поголем приоритет.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Зошто тогаш на темите од економија кога е во прашање просечната плата немаш исто мислење? Таму добивам впечаток дека економската сигурност ти е многу побитен приоритет.
Економската сигурност на секој еден поединец му е битна ............ мора секој да живее фала богу ............ материјална еднаквост неможе да има, тоа е утопија, но мора и тој што е подоле и тој од нешто да живее .......... на пр. јас неможам да бидам исто што и некој бизнисмен, сепак постои хиерархија, но секако дека и јас како работник имам одредени права, инаку темите во подфорумот за Економија претежно се однесуваат на цените/трошковите на живот ............. и немаат многу врска со оваа тема и со таа економска слобода погоре спомната од моја страна !

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Економската сигурност на секој еден поединец му е битна ............ мора секој да живее фала богу ............ материјална еднаквост неможе да има, тоа е утопија, но мора и тој што е подоле и тој од нешто да живее .......... на пр. јас неможам да бидам исто што и некој бизнисмен, сепак постои хиерархија, но секако дека и јас како работник имам одредени права, инаку темите во подфорумот за Економија претежно се однесуваат на цените/трошковите на живот ............. и немаат многу врска со оваа тема и со таа економска слобода погоре спомната од моја страна !
Има многу врска. Тоа и ми беше целта, тоа сакав и да го покажам. Овде, затоа што се говори за апстрактни категории, се ставаш веднаш во позиција да ја браниш идеологијата што ја застапуваш и како либерал ја објаснуваш слободата, како таа е битна, правото на избор, ниски даноци, мала регулатива...

Ама во тема како што помалку се апстрактира, каде што се говори за реалните проблеми (како цените и трошковите за живот), каде што во голем дел ни е одземена економската сигурност, толку е од таа слобода (која значи дека може и да банкнотираш и да умреш за јадење) и најголемите либерали и либертаријанци несвесно ја критикуваат таа ситуација и би немале проблем да се откажат од дел од слободите во замена за таа сигурност. Пример за тоа е ставот на населението за животот во бивша Југославија.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Има многу врска. Тоа и ми беше целта, тоа сакав и да го покажам. Овде, затоа што се говори за апстрактни категории, се ставаш веднаш во позиција да ја браниш идеологијата што ја застапуваш и како либерал ја објаснуваш слободата, како таа е битна, правото на избор, ниски даноци, мала регулатива...

Ама во тема како што помалку се апстрактира, каде што се говори за реалните проблеми (како цените и трошковите за живот), каде што во голем дел ни е одземена економската сигурност, толку е од таа слобода (која значи дека може и да банкнотираш и да умреш за јадење) и најголемите либерали и либертаријанци несвесно ја критикуваат таа ситуација и би немале проблем да се откажат од дел од слободите во замена за таа сигурност. Пример за тоа е ставот на населението за животот во бивша Југославија.

По некој си пат libertarian = слободар= минимална државна власт додека либерал = ВМРО и СДСМ.

И те молам објасни го вториот параграф не те разбрав ништо што сакаше да кажеш.Патем минималната плата е бесмислена и од никаква корист посебно нема право владата да кажува кој колку треба да го плаќа.

Kajgana Shop

На врв Bottom